Näin tienasin blogillani 15 236,96 euroa vuonna 2020 ja näistä lähteistä tuloni muodostuivat

Kun perustin blogini, en oikeastaan edes miettinyt, miten tienata blogilla rahaa. Perustin blogini vain, jotta pääsisin kirjoittamaan talousasioista sekä sijoituksistani ja, jotta voisin pitää julkista päiväkirjaa siitä, miten matkani kohti taloudellista riippumattomuutta etenee.

Tienaako blogilla? Halusin vähitellen ottaa myös tästä selvää ja vuosien varrella alkoi tulla selväksi, että jos muiden suomalaisten bloggaajien tulot ovat noin korkeat (yli 100 000 euroja vuodessa), voisi omassakin blogissani olla potentiaalia isompiin tuloihin, jos vain oikeasti otan asioista selvää ja yritän tosissani – vaikka kyseessä ei olisikaan päivätyöni.

Ensimmäisinä blogini kolmena vuotena, kun harrastelin vain kirjoittamista sekä blogilla tienaamista, tienasin yhteensä 250 euroa kolmessa vuodessa. Sen jälkeen pyrin parantamaan blogitulojani ja tulokset olivat selkeät. Vuonna 2018 tienasin blogillani n. 2000 euroa ja vuonna 2019 n. 5000 euroa.

Vuonna 2020 keskityin tienaamiseen entistä enemmän ja hetkessä blogituloni kolminkertaistuvatkin ja tienasinkin vuonna 2020 blogillani 15 236 euroa (ennen veroja ja laskutuspalveluiden kuluja)! Tämänpäiväisessä kirjoituksessa avaan kaikki tavat, joilla rahaa tein, miten bloggaaja tienaa ja annan neuvoja siihen, miten myös sinä pystyt maksimoimaan blogisi tulonlähteet!

Tapoja pelkästään blogeilla tienaamiseen on monia, joten esittelen tässä kirjoituksessa jokaisen eri tavan tienata rahaa blogilla sekä kuinka paljon itse tienasin kyseisellä tavalla ja miksi juuri kyseinen tapa toimi minun blogilleni. Huom! Blogin tyypistä sekä aiheesta riippuen erilaiset tavat tienata voivat olla parempia kuin toiset, joten tämä on hyvä huomata oman blogin tienaamismahdollisuuksia miettiessä.

Affiliate-tulot

Affiliate-tulot toimivat yksinkertaisesti. Rekisteröidyt affiliate-palveluun, joka tarjoaa paljon eri palveluiden tuotelinkkejä. Laitat näitä linkkejä blogiisi ja mikäli lukijasi rekisteröityvät / ostavat palvelun sinun linkkisi kautta, saat tietyn määrän euroja, jotka affiliate-palvelu sinulle antaa per rekisteröityminen / osto.

Affiliate-linkit ovat itselleni ylivoimaisesti tehokkain tapa tehdä rahaa, koska kirjoittamani aihepiiri usein nostaa helposti joitain tiettyjä palveluita esiin, jotka eivät maksa lukijalle mitään ja josta kaikki hyötyvät. Jos miettii, mitkä affiliate-linkit ovat itselleni ylivoimaisesti parhaimpia, nousee yksi ylitse muiden.

Ei ehkä niin yllättäen Nordnetin affiliate-linkit olivat itselleni vuoden ylivoimaisesti tuottoisimmat ja ne kattoivatkin lähes 50% kaikista affiliate-tuloista mitä sain tänä vuonna.

Affiliate-palveluna, josta linkit otan, käytän itse Adtractonia*, johon olen viime aikoina keskittänyt kaikki affiliate-tuloni. Adtractionissa on suomalainen asiakaspalvelu ja omaan silmiini keskimäärin parhaat katteet sekä laajin valikoima. Voin siis suositella Adtractionia enemmän kuin mielelläni kenelle tahansa, joka affiliate-tuloja havittelee blogillaan. Oli blogisi aihe mikä tahansa, löydät varmasti sopivia affiliate-linkkejä Adtractionin* kautta.

Parasta Adtractionissa on vielä se, että jos sinulle tulee tarvetta vielä esim. ostaa itse tai rekisteröityä markkinoimaasi palveluun, saat myös siitä affiliate-tuloja, joten voit myös itse käyttää omia linkkejäsi! Jotain, mikä ei ole mahdollista kaikissa mainostavoissa.

Affiliate-tulot olivatkin minulle ylivoimaisesti tuottoisin tapa luoda blogituloja ja sainkin affiliate-tuloja yhteensä 5691,50 euroa vuonna 2020. 

Kaupalliset yhteistyöjulkaisut – blogikirjoitukset ja sosiaalinen media

Kaupalliset yhteistyöjulkaisut ovat se perinteisin tapa kenen tahansa bloggarin tai sosiaalisen median influensserin tehdä rahaa. Hyvä esimerkki kaupallisesta yhteistyöjulkaisusta on esim. oma kirjoitukseni ”Mitä kannattaa opiskella? Älä kouluttaudu köyhäksi”.

Kirjoitus käsittelee tavallista aihetta, mitä muutenkin olisin käsitellyt blogini kirjoituksissa, mutta monesta valmennuskurssitarjoajasta päädyin tekemään Eximian kanssa yhteistyötä aiheen tiimoilta, koska itse olin aikanaan heidän itseopiskelimateriaaleita käyttänyt kauppakorkeaan hakiessani. Teksti oli onnistunut niin lukijoiden informoinnin kuin kaupallisenkin hyödyn osalta ja on täydellinen esimerkki siitä, että kaupallisuus blogeissaan parhaillaan palvelee niin lukijoita, bloggajaa kuin kaupallisen yhteistyön kumppaniakin.

Sama pätee sosiaaliseen mediaan. Yleensä löydät niin blogikirjoituksen kuin sosiaalisen median postauksesta heti alusta ”kaupallinen yhteistyö”-merkinnän, josta tunnistaa kaupallisen yhteistyötekstin. Sosiaalisessa mediassa yhteistyöt hinnoitellaan yleensä per kuva, bloggaamisessa per kirjoitus.

Henkilökohtaisesti tekisin vain tällaisia kaupallisia yhteistöitä, jos yhteistyökumppaneita riittäisi. Vuoden aikana kontaktoinkin yhteensä 25 yritystä, joiden palveluita käytän ja joiden palveluita ja tuotteita enemmän kuin mieluusti markkinoisin blogissani, mutta vain muutamasta sain vastauksen. Silloin kun ei ole vielä Sara Sieppi tai Mimmit Sijoittaa tasolla tunnettuudessa, on kaupallisten yhteistöiden tekeminen oikeasti työtä ja vaatii hyvää itsensä markkinointi.

Itse pyrin aina kertomaan mistä blogissani on kyse, lähettämään tärkeimmät statistiikat blogistani yhteistyökumppanille sekä kertomaan, miksi heidän kannattaisi tehdä yhteistyötä juuri minun kanssa. Monesti olen huomannut, että aivan kuten kaikessa myynnissä, yrityksiä täytyy cheissata vähän väliä, koska he unohtavat sinut ja 25 yrityksestä, joita kontaktoin, 5 halusi tehdä yhteistyötä kanssani.

Ei huono tulos, mutta ieimikään superhyväkään. Etenkin kun huomasin, että moni jota kontaktoin, teki yhteistyötä esim. juuri yllämainitsemani Mimmit Sijoittaa-yhteisön kanssa, jonka aihepiiri on kuitenkin identtinen omaani. Mutta kuten eräs yhteistyökumppani ehdokas minulle suoraan kommentoi ”minulla ei ole tarpeeksi vahvaa henkilöbrändiä”. Ei muuta kuin henkilöbrändiä siis rakentamaan anonyymina bloggarina!

Tänä vuonna opinkin sen ehkä parhaiten, että jos haluat tehdä blogillasi oikeasti rahaa tai ammatin, niin et voi kirjoittaa anonyymisti kuten minä. Ihmiset samaistuvat toisiin ihmisiin, ei nimimerkkeihin. Joten jos vain voit, aloita blogisi ehdottomasti omalla nimelläsi ja naamallasi. Menestymismahdollisuutesi ovat siten moninkertaiset allekirjoittaneeseen.

Kaikesta huolimatta kaupallisista yhteistöistä tein vuonna 2020 rahaa 4200 euroa.

Hakukoneoptimointiyhteistyöt

Hakukoneoptimointiyhteistyöt ovat se harmaa alue bloggaamisessa, jota olin pitkään pohtinut, mutta johon päätin astua vuoden 2020 aikana, koska pyrin maksimoimaan tuloni. Käytännössä hakukoneoptimointiyhteistyö on teksti vapaavalitsemastasi aiheesta, johon pitää laittaa linkki jollekin toiselle sivulle (joka taas hyötyy Google-sijoituksestaan siitä, että muut sivut kyseiselle sivulle linkkaavat).

Oma sivuni on erittäin vahva Googlen silmissä, joten saan näitä ehdotuksia lähes viikottain. Joihinkin tartun, joihinkin en ja suosittelen samaa sinulle, kun näitä tarjouksia tulet välttämättä saamaan. Omalla tavallaan on turha kieltäytyä ilmaisesta rahasta, mutta toisaalta pitää varmistaa, että aihe ja linkki integroituu hyvin tekstiin. Itse sain kritiikkiä lähinnä toisilta bloggareilta, mutta jotkut kirjoitukset olivat mielestäni hyvä esimerkki aidosta win-win tilanteesta, osa teksteistä olivat turhia, niin blogilleni, kuin lukijoillekin.

Hakukoneoptimointiyhteistyöt ovatkin antaneet minulle paljon muutakin positiivista kuin rahaa. Ennen kaikkea olen oppinut rajoituksista, joita yhteistyökumppanit ovat antaneet paljon itse hakukoneoptimoinnista sekä yksinkertaisesti siitä, miten pystyn tekemään omista ihan tavallisistakin teksteistä parempia niin Googlen, kuin lukijan silmissä. Itse koen, että blogitekstien sisältö on parantunut huomattavasti kolmessa vuodessa ja yksi iso syy siihen löytyy juuri tästä, että olen saanut oppia ammattilaisilta tekstin kuvista, jaottelusta, hakukoneoptimoinnista, metatiedoista ja niin edespäin.

Etenkin monella talousbloggaajalla on erittäin tiukka raja siinä, ettei hakukoneoptimointiyhteistöitä tee, koska hakukoneoptimoitavat sivut ovat sellaisia, joita ei omassa blogissaan halua mainostaa lähinnä eettisistä syistä. Itselleni tämä ei ole ollut hakukoneoptimointiyhteistöissä ongelma, koska näen tilastoistani, etteivät lukijani sivuilla, joita näissä teksteissä hakukoneoptimoin klikkaa.

Ja koska kilpailu näillä aloilla on niin kovaa, on minulle oikeastaan aivan sama, mikä esimerkiksi casinobonus-sivusto sattuu olemaan Googlessa ykkösenä. Sivustoja on kymmeniä suomeksikin, joten ihmiset, jotka asiaa googlaavat, ovat jo menetettyjä palveluntarjoajasta huolimatta. Se, että teen hakukoneoptimointia näiden sivujen kanssa, ei muuta kenenkään muun elämän kulkua paitsi omaani.

Minä ja moni muu bloggaaja on tehnyt tällaisia yhteistöitä läpi vuosien, mutta välillä ne nostavat aina pienen myrskyn vesilasissa. Itselleni tärkeintä on se, että saan tekstin kirjoittaa itse, jotta voin olla varma, että tekstien laadut ovat aivan yhtä laadukkaita, kuin muutkin blogini tekstit. Jos yksi linkki tekstissä häiritsee liikaa, silloin todennäköisesti Google AdSense-bannerit, affiliate-linkit sekä banner-mainoksetkin ovat liikaa ja kannattaa netti vain sulkea kokonaan. Samalla näihin mainoksiin ei monesti voi vaikuttaa ja esim. Google AdSense-mainokset nostavat usein sellaisia mainoksia blogiini, joita en siellä mieluusti näkisi.

Koska halusin maksimointivuoteni aikana vain kokeilla maksimitasoa blogilla tienaamisen osalta, lopulta lopetin näiden yhteistöiden tekemisen, koska pyrin itse asiassa vähentämään blogilla tienaamista tästä eteenpäin.

Bloggaaminen ei ole pääammattini, enkä siitä sellaista halua. Onkin helpompaa vain jatkaa blogin kirjoittamista ilman Google AdSense-mainoksia sekä SEO-yhteistöitä. Jos joku haluaa kirjoituksistani maksaa se on ok, mutta en jatkossa enää pyri tienaamaan blogilla, vaan keskityn tienaamaan sen verran, että pystyn ylläpitämään blogista syntyvät plug-in, hosting- ja domain-kustannukset.

Hakukoneoptimointiyhteistöillä teinkin viime vuonna yhteensä 4500 euroa.

Google AdSense-tulot

Google AdSense-tulot ovat vanhimpia tapoja tehdä rahaa blogilla Internetissä ja voit tehdä oikeastaan rahaa niillä, pidit sitten blogia tai ihan mitä tahansa muuta nettisivua.

Google AdSense mainokset ovat ylivoimaisesti yksinkertaisin blogilla tienaamisen muoto ja kaikki mitä sinun tarvitsee tehdä, on mennä Google AdSensen sivuille ja lisätä sitä kautta mainokset blogiisi (ei vaadi koodaamista).

Google AdSense-mainokset ovat usein banner-mainoksia (josta kirjoittelen kohta vähän enemmän) ja niitä voi laittaa oikeastaan mihin tahansa ympäri nettisivuja. Google AdSense maksaa sinulle usein joko klikeistä mainoksiin tai sitten sivusi näyttökerroista. Google AdSense voikin toimia hyvin myös sellaisella sivulla, jossa on yksinkertaisesti paljon lukijoita, mutta joka ei olisi muuten kaupallinen sivu (esim. sanomalehdet).

Mainosten kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, koska kun otin mainokset käyttööni vuonna 2020 blogissani ensimmäisen kerran, olivat mainokset ihan joka puolella blogissani. Ja tämä teki blogin lukemisesta huomattavasti vaikeampaa ja epäselvempää. Yksinkertaisesti blogin laatu laski liikaa, koska mainoksia oli liikaa. Etenkin mobiililaitteella tämä saattaa muodostua ongelmaksi, koska mainokset vievät parhaimillaan koko näytön.

Google AdSense on mielestäni erinomainen palvelu ja etenkin aloittelevalle ja mainoksia kokeilevalle bloggajalle hyvä tapa syventyä mainosten maailmaan. Tätä kautta oppii myös mainostamisen maailmasta, sesongeista jne. paljon, joten ihan oppimuskokemuksenakin Google AdSensen lisääminen blogiin on hyvä testi.

Tärkeintä AdSensen käyttämisessä on kuitenkin mainosten selkeys. AdSensen kaltaiset palvelut ovat ykkössyy sille, että Internetistä on tullut monelta osin täysin lukukelvoton. Kaikki haluavat maksimoida saamansa eurot, joten mainoksia on suurimmalla osalla etenkin vain tienaamista varten perustetuista blogeista ja nettilehdistä luvattoman paljon. Ja toisaalta, kun vertaat tähän tekstiin, et löydä mainoksia mistään. On selkeää kumpi on kivempi lukukokemus.

Lopuksi täytyy myös mainita, että älä missään nimessä klikkaa edes vahingossa blogissasi olevia Google AdSense-mainoksia. Tämä on varmin tapa siihen, että Google poistaa mainokset sivultasi.

Kun otin blogin mainokset käyttöön vuoden 2020 huhtikuun lopussa, tienasin loppuvuonna Google AdSense-tuloilla 845,46 euroa.

Banner-mainokset

Google AdSense-mainokset ovat pitkälti myös banner-mainoksia, mutta nyt puhun sellaisista banner-mainoksista, jotka tulevat suoraan joltain yhteistyökumppanilta.

Banner-mainokset toimivat silloin, kun sinulla on joku tietty palvelu, josta tiedät, että monet lukijasi voivat olla kiinnostuneet. Omassa blogissani tällainen voisi olla esim. Nordnetin banner-mainos. Tiedän, että moni aloitteleva sijoittaja eksyy blogiini, joten esim. Nordnet-banner voisi olla tuottava tapa tehdä rahaa. En ole kuitenkaan vielä ottanut asiasta selvää, koska testasin Google AdSenseä alkuun. Voi kuitenkin olla, että tulen jatkossa käyttämään enemmän itselaitettuja bannereita.

Itselaitetun ja Google AdSensen banner-mainoksessa on yksi huomattava ero. Jos käytät esim. Nordnetin bannermainoksia, tiedät tarkalleen, mitä mainoksia lukijasi näkevät blogissasi. Google AdSensessä mainokset tulevat algoritmien mukaan, joten sinä ja minä näemme eri mainoksia blogissani. Ja en koskaan voi tietää, onko mainos asiallinen tai sellainen, jota haluaisin blogissani näyttää, mutta luotan sokeasti Googleen.

Banner-mainokset ovat myös menettäneet hieman tehoa tietokoneen selaimista löytyvien AdBlockerien takia. Toisaalta omassakin blogissani yli puolet lukijoista selaavat blogia puhelimeltaan, joissa harvemmin on AdBlockereita, ja tämä antoikin banner-mainoksille toisen elämän.

Banner-mainoksilla tein viime vuonna 0 euroa.

Tekstin tuottaminen muille sivuille

Bloggaajana täytyy huomata, että sinulla on todennäköisesti taito, jolle maailmassa on oikeasti tarvetta – osaat kirjoittaa mielenkiintoista sisältöä asioista, jotka ihmisiä kiinnostavat. Ja usko tai älä, tästä ollaan valmiita maksamaan myös oman blogisi ulkopuolella!

Internetissä kulutetaan aivan valtavasti tekstiä, tietoa, videoita jne. joten tarvetta uudelle tekstille on koko ajan. Onkin hyvä huomata, että sisällöntuottajana olet oikeasti arvokas osa Internettiä ja vaikka väsyisit oman blogisi ylläpitämiseen, voi taidoillesi olla tarvetta monella aiheesi ja alasi nettilehdessä tai yhteisöillä.

Jos siis rakastat kirjoittamista ja halut kirjoittaa asiasta, joka on sinulle rakas, oman sivun pitäminen ei ole aina ainoa vaihtoehto tehdä tällä rahaa. Voitkin liittyä jo olemassaolevaan porukkaan ja voit keskittyä täysillä kirjoittamiseen unohtaen muut bloggaamiseen liittyvät jutut someista oman blogin markkinointiin.

Itse sain tänä vuonna paljon tarjouksia tehdä kirjoituksia muille sivuille, mutta halusin keskittyä oman blogini kehittämiseen, joten jouduin tarjouksista kieltäytymään. Aika/raha-panostus ei myöskään näissä tarjouksissa ollut mistään kotoisin. Onkin hyvä muistaa, että rahan lisäksi oma aikasi on aina arvokasta ja kannattaa pyytää reilusti korvausta yhdestäkin kirjoituksesta – sivustosta riippuen käypä hinta yhdestä blogitekstistä on usein 50-100 euroa per teksti.

Tuotinkin tekstejä pelkästään omalle sivulleni viime vuonna, joten tarjouksista huolimatta en tehnyt tällä tavalla yhtään euroa.

Mikä on bloggaajan tuntipalkka?

Tämä on asia, mikä kiinnosti minua ehkä eniten maksimointivuoden kannalta. Ensimmäistä kertaa viiden vuoden bloggaamisen aikana laskin kaksi asiaa – kuinka paljon blogilla tienaan ja kuinka paljon oikeasti kulutan bloggaamiseen aikaa vuodessa. Tässä siis luvut.

Blogilla tienasin 15 236,96 euroa
Blogiin käytin aikaa: 280 tuntia vuodessa

Blogiin käytetty aikaa sisältää siis kaiken: blogikirjoitusten kirjoittamisen, jokaiseen blogikommenttiin vastaamisen, kaikkien eri somejen päivittämisen jne. Näillä luvuilla, mikä oli tuntipalkkani bloggaamisesta vuonna 2020?

Tuntipalkka bloggaamisesta olikin 54,41 euroa/tunti ennen veroja ja kuluja eli erittäin hyvin! Paljon korkeampi siis kuin esim. päivätyöni tuntipalkka! Mutta, kun miettii, että tästä poistetaan vielä verot sekä muut esim. kevytyrittäjäpalvelujen kulut, on käteen jäävä summa n. 35% tästä eli vain 19,04e/tunti.

Ei huono, mutta hyvä muistutus siitä, kuinka ankaraa oikeasti Suomen verotus alkaa olemaan jo näillä tulotasoilla, missä itse pyörin. Ja pistää miettimään, olisiko tässä mitään järkeä, jos tekisin bloggaamista rahan takia enkä siksi, että rakastan kirjoittamista.

Miten tienata blogilla rahaa – yhteenveto

Kuten huomaat, blogilla tienaamiseen on äärettömän monta tapaa ja tärkeintä onkin tutkia, mikä sopisi oman blogin aiheelle parhaiten.

Sijoitusblogille parhaat tienaamistavat ovat täysin erilaiset kuin esimeriksi perinteisille lifestyle-influenssereille, jotka tekevät suuren osan rahastaan Instagram-postauksilla. Ja toisaalta lifestyle-influensserit, jotka toimivat pääosin vain sosiaalisessa mediassa, tekevät eri tavalla rahaa kuin perinteiset muotiblogit, joille blogi yhdessä Instagramin kanssa saattaa olla edelleen se päätulonlähde.

Kannattaa siis ehdottomasti tutkia oman blogiaiheen menestyneitä blogeja ja katsoa, miten he rahansa tekevät. Se toimii todennäköisesti myös sinulle parhaiten. Lopuksi on hyvä myös miettiä, haluaako blogia edes kaupallistaa.

Sanoivat bloggaajat ja someinfluesserit mitä vain, mielestäni on selvää, että blogin kaupallistaminen syö osan puolueettomuudesta ja syyn siitä, miksi ketään seuraisin. Tästä syystä vuonna 2023 blogituloni ovatkin vain murto-osa vuoden 2020 tuloista – koen, että pystyn kirjoittamaan parempaa sisältöä ilman painetta kaupallisuudesta.

Lopuksi haluaisin kuulla sinun mielipiteesi lukijana siitä, miten koet blogin mainokset. Mikä on sinulle mieluisin tapa nähdä blogimainoksia blogissani? Äänestä alla, niin pyrin muuttamaan mainoksia lukijoiden mieleksi.

Nyt, kun en enää pyri maksimoimaan tulojani blogin avulla, pyrin löytämään hyvän tasapainon kaupallisten yhteistöiden laadun ja määrän kanssa, enkä pommita blogiani täyteen mainoksia ja yhteistyötekstejä.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä 29 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi.

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

*Affiliate-linkki

4 kommenttia artikkeliin ”Näin tienasin blogillani 15 236,96 euroa vuonna 2020 ja näistä lähteistä tuloni muodostuivat”

 1. Onkohan blogiisi käytetty aika laskettu ihan oikein? 280 tuntia kuulostaa todella vähältä, jos kirjoitat noin 100 juttua vuodessa. 2 h 48 minuuttia per kirjoitus, eikä silloin sisällä mitään muuta.

  Itse en ikinä pystyisi kirjoittamaan mitään juttua noin nopeasti. Nostan hattua, jos sinä pystyt. Toisaalta ehkä juuri siksi Omavaraisuushaasteessa tekstejä syntyy ja lukijamäärä kasvaa…

  Vastaa
  • Sanotaan näin, että konekirjoituksen kurssi yläasteella ei mennyt hukkaan 😀 Taisin jo silloin saada nopeus/tarkkuus testistä arvosanan 12, 1-10 numeroasteikolla ja toki nykyään kirjoitan vielä nopeammin kuin silloin. Pidin aika tarkkaa kirjaa tästä, niin tosiaan tekstiin menee se 1-2h kirjoittaa ja tähän päälle sitten some-alustojen jne. hoito.

   Hyvä kuitenkin huomata, että aika ei sisällä tekstien oikolukua, joka on ulkoistettu tyttöystävälleni. Tämähän luonnollisesti vie jonkun verran aikaa ja itse pyrin tekemään tekstin kerralla ja en siihen yleensä enää sen jälkeen palaa kuin kommenttien muodossa. En ehtisi niin paljon kirjoittaa, jos olisin esim. huomattavasti hitaampi kirjoittamaan.

   Vastaa
   • Olen kyllä kateellinen tuolle taidolle. Kyllä itsekin kirjoitan nopeasti kymmensormijärjestelmällä, joka koulussa tuli opeteltua. Mutta kun pää ja ajatus on se rajoittava tekijä. Sormet kyllä kirjoittaisi, mutta kun ajatus ja idea ei kerkiä muodostumaan noin nopeasti. Kun olen kirjoittanut lauseen, niin sitten keksin miten sen voisi ilmaista paremmin ja koko lause/kappale rakennetaan uudestaan. En vain pysty ymmärtämään, miten kukaan pystyy kirjoittamaan ilman pitkiä ajatustaukoja ja tekstin alituista ”korjaamista” ja parantelua. Sulla on vaan niin selkeät ajatukset ja itselläni niin sekavat, että vaatii aikaa saada ne artikkelin muotoon.

    Vastaa
    • Joo, samaa huomaan aina kun olen pitänyt pitempää taukoa kirjoittamisesta. Silloin teksti ei tunnu juuri soljuvan aivolta näppäimistölle, vaan on jotenkin tosi tukkoista. Paras oppi mitä olenkin koskaan kirjoitukseen saanut, oli Tampereen Viita-Akatemian luovan kirjoittamisen koulusta.

     Ei toimi toki yhtä suoraan faktaan kuin fiktion kirjoittamiseen, mutta vinkki oli: ”älä ajattele”. Faktakirjoittamisessa ehkä pätee paremmin ”hiljennä sisäinen kriitikkosi”, koska muuten usein kirjoittaessa alkaa tekstiä korjaamaan jo silloin, kun sitä pitäisi vain tuottaa, mikä hidasti aiemmin itselläni prosessia huomattavasti.

     Vastaa

Jätä kommentti