Nettovarallisuuteni ylitti 200 000 euroa! Näin omaisuuteni on tuplaantunut joka toinen vuosi

Tuntuu, että se olisi ollut kuin eilinen. Se ei kuitenkaan ollut eilinen, vaan aika tarkkaan kaksi vuotta sitten. Kaksi vuotta sitten syyskuussa saavutin tähän mennessä tärkeimmän virstanpylvääni varallisuuteni kasvattamisessa – nettovarallisuuteni kasvoi yli 100 000 euron. Tärkein tämä oli sen takia, että ensimmäisen 100 000 euron sanotaan olevan se vaikein.

Tänään – aika tarkalleen kaksi vuotta myöhemmin, 2020 elokuussa – 29-vuotiaana – nettovarallisuuteni kasvoi jo 200 000 euroon! Nettovarallisuuden tuplaamiseen meni siis kaksi vuotta, tarkalleen 1 vuosi ja 11 kuukautta. Tämä tuntuu aivan järjettömältä, mutta silti tässä sitä jotenkin taas ollaan.

200 000 euroa oli helpompi kuin 100 000 euroa – syy tähän on selvä

Usein tosiaan sanotaan, että ensimmäinen 100 000 euroa on se vaikein. Pystyin vain toteamaan ensimmäisen 100 000 euroa saavutettuani, että kyllä, se oli vaikeaa. Nyt kun saavutin 200 000 euroa, voin allekirjoittaa, että ensimmäinen 100 000 euroa on ihan oikeasti se vaikein. Syykin tähän on selkeä. Ensimmäisestä 100 000 eurosta suurimman osan työstä olet tehnyt sinä itse. Toisesta 100 000 eurosta sijoituksesi ja varallisuutesi tekevät jo erittäin suuren osan punnertamisesta ylöspäin.

Laskeskelin, että uusimmasta 100 000 eurostani lähes puolet on sijoitusteni, osakkeiden ja sijoitusasunnon tuottoja. Kun osakkeiden arvo nousee, jatkan kuukausisijoittamista ja saan hankittua vielä toisen sijoitusasunnon, korkoa korolle efekti sekä sijoitettu velkavipu tekevät puolestani koko ajan enemmän ja enemmän töitä.

Pakko myös myöntää, että sijoitukseni ovat olleet suhteellisen onnistuneita viime vuosina, joka on mukava nähdä, sillä etenkin sijoitusurani alussa maksoin paljon oppirahoja ja teinkin paljon sijoitusvirheitä – markkinassa, jossa olisi ollut mahdollisuus erittäin korkeisiin tuottoihin.

Nyt näyttää, että olen niistä vihdoin oppinut ja pystyn olemaan ylpeä myös sijoitustaidoistani. Salkkuni laski vähemmän kuin indeksit koronadipissä ja nousivat enemmän kuin indeksi koronan jälkeisessä nousussa. Oikealla tiellä siis ollaankin, vaikka sijoittaminen onkin elinikäistä opettelua, eikä suorassa osakesijoittamisessa voi koskaan nukahtaa rattiin toisin kuin esim. indeksisijoittajana.

Omaisuuteni on tuplaantunut joka toinen vuosi

Korkoa korolle-efekti sekä minimalismi- ja maksimointivuoteni tulos on ollut kaunista katsottavaa. Kun tavoittelee jotain tosissaan, näyttävät tulokset myös sen mukaiselta. Olenkin onnistunut tuplaamaan varallisuuteni siitä lähtien, kun aloin tavoittelemaan taloudellista riippumattomuutta (vuonna 2016) joka toinen vuosi.

Seuraavassa graafi, miten varallisuuteni on kehittynyt siitä lähtien, kun olen sitä seurannut.

Vauhti on siis kiihtynyt erityisesti siinä kohtaan kun ylitin 100 000 euron rajan. Osa syystä johtuu siitä, että ensimmäinen 100 000 euroa on tosiaan se vaikein, osa siitä, että samanaikaisesti sijoitukseni ovat tuottaneet erinomaisesti samalla kun myös urani on ollut nousujohteista. Tässäkin jälleen nähdään se, kun monta asiaa ajaa samanaikaisesti varallisuuden kasvamista – jälki on erittäin kiitettävää.

Entä miten nettovarallisuuteni rakentuu tällä hetkellä? Alla oleva ympyräkuvaaja avaa varallisuuteni ja velkojeni rakennetta, josta nettovarallisuus rakentuu (varat – velat). Ja tosiaan en laske irtaimistoa tai mitään muutakaan varallisuudeksi, vaan varallisuuteen kuuluu pelkästään osakkeeni, asuntoni (asunnot arvotettu ostohinnalla, vaikka molemmat kasvukeskuksissa, koska en ole niitä lähiaikoina myymässä) sekä käteinen raha. Lainoja minulla on kaksi asuntolainaa sekä opintolaina.

Yllä oleva kuvaaja kuvaa hyvin sitä, kuinka tärkeää velkavipu on oikeasti varallisuuden aggressiiviseen kasvattamiseen, jos lähtee nollista kuten minä. Vaikka olen onnistunut kasvattamaan osakevarallisuuttani merkittävästi vuosien varrella, ovat kahdessa vuodessa ostamani asunnot 3 kertaa arvokkaampia kuin osakkeet, joihin olen säästänyt 10 vuotta.

Koska molemmat asunnot tulevat aikanaan olemaan vuokra-asuntoja, tulee myös nykyinen kotini maksamaan jatkossa asuntolainansa itsestään. Tämä kiihdyttää varallisuuteni kasvua entisestään ja tämä onnistuukin vain erittäin rajulla velkavivulla.

Jos katsoo kuvaajaa vielä vähän tarkemmin huomaa seuraavaa.

Varallisuutta minulla on 544 050 euroa ja velkoja kokonaisvarallisuudesta on 343 500 euroa, mistä päästäänkin tuohon 200 000 euron nettovarallisuuteen (tarkalleen 200 550 euroon). Tarkoitukseni on edelleen laskea käteisen määrääni tulevilla kuukausilla ja sijoittaa aggressiivisemmin osakkeisiin, koska olen löytänyt vihdoin viimeisen puuttuvan palan osakesalkkuuni (tästä lisää maanantaina). Tämän lisäksi käteistä pitää pitää sen aikaa vielä hieman isompana, kunnes saan ostettua 2. sijoitusasuntoni (kunhan pankki antaa lainaa tämän vuoden vaihteen jälkeen).

Mutta mitä tästä varallisuuden kasvusta ja etenkin rakenteesta voi ajatella. Miten nettovarallisuuteni kasvu tulee jatkumaan tästä eteenpäin?

Voiko nettovarallisuuteni kasvu jatkua yhtä rajuna myös jatkossa?

Uskon, että kyllä. Kun miettii asiaa, on tämä kaikki omalla tavallaan hullua. Samalla kun omaisuuteni on tuplaantunut joka toinen vuosi, on hyvä muistaa, että samalla se on nelinkertaistunut neljässä vuodessa. Jos pystyn pitämään vauhtia yllä samaa tahtia – ja varallisuuteni tuplantuukin joka vuosi, tarkoittaisi se seuraavaa ikävuosieni ja nettovarallisuuteni kanssa:

25v – 50 000€ (toteutunut)
27v – 100 000€ (toteutunut)
29v – 200 000€ (toteutunut)
31v – 400 000€ 
33v – 800 000€ 
35v – 1 600 000€ 
37v – 3 200 000€
39v – 6 400 000€ (aina saa toivoa)

Äärimmäisen vaikeaa? Kyllä. Mahdotonta? Ei välttämättä – kunhan jaksan jatkaa samaa tahtia kuin nytkin niin sijoitustaitojeni, kuin työelämäni taitojeni, osaamiseni sekä sivutulojen kehittämisen kanssa. Samalla tarvitsen myös luonnollisesti lisävelkavivun apua asuntosijoitusteni kanssa.

Ja toki pörssin pitää jatkaa perus 7%:n tuoton tuottamista myös jatkossa pitkällä aikavälillä ja minun pitää voittaa indeksi edes hiukan. Mitä suuremmaksi sijoitusvarallisuuteni kasvaa, sitä nopeammin myös varallisuuteni jatkaa kasvuaa – tuli pomppuja suuntaan tai toiseen osakemarkkinoilla.

Pienistä puroista kertyy aivan valtava virta kun varallisuuslumipallo on lähtenyt pyörimään – raha kun tulee rahan luokse. Ja kaikesta tästä hienointa tekee sen, että jokainen euro on omasta selkänahasta revitty asuntojen vakuuksia mukaanlukien ja voinkin olla aidosti ylpeä siitä, mitä olen tähän mennessä saavuttanut.

Uskon, että tärkein avain tulevaisuuden varallisuuteni kasvuun tulee kuitenkin olemaan työurallani edistyminen, koska olen nyt löytänyt hyvän – ja suhteellisen matalan – kulutuksen tason, jossa olen onnellinen. Kunhan vain pääsisin jälleen matkailemaan.

Toisaalta, olen enemmän kuin tyytyväinen siihen, että olisin 39-vuotiaana edes yksi kolmasosasta siitä, mitä yllä olevissa numeroissa teoreettisesti voisin olla. Melkein kaikkia muita tavoitteita pidän realistisena paitsi noita kahta viimeistä – toki elämä saattaa välillä yllättää niinkin positiivisesti, että sekin voi olla mahdollista.

Joka tapauksessa tällä hetkellä näyttää siltä, että taloudellinen riippumattomuus voi olla hyvinkin realistista ennen kuin täytän 40 vuotta, joka olisi mahtava suoritus. Elämää olisi toivottavasti sen jälkeen vielä yli puolet jäljellä!

En ole vielä laskenut kuinka paljon tarvitsen taloudelliseen riippumattomuuteen, mutta tiedän, että summa on todennäköisesti n. miljoona euroa + lainaton koti. Paljon riippuu loppupeleissä siitä, saanko lapsia vai en – ja jos saan, kuinka monta.

Matka taloudelliseen riippumattomuuteen jatkuukin erittäin kovaa tahtia ja välietappien juhliminen sekä niiden jakaminen kaikkien teidän kanssa tekee tästä kaikesta vieläkin palkitsevampaa. Kiitos tähän asti jaetusta matkasta kanssani ja toivottavasti olet matkallani mukana maaliin ja sen ylikin!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa ja liity matkalleni kohti taloudellista riippumattomuutta!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

17 kommenttia artikkeliin ”Nettovarallisuuteni ylitti 200 000 euroa! Näin omaisuuteni on tuplaantunut joka toinen vuosi”

 1. Kova juttu ja suurimmat onnittelut!! Tällaisten tavoitteiden saavuttaminen tuo aina lisää motivaatiota omaankin toimintaan. Tuohon pääsy on varmaan myös edellyttänyt melko hyvää palkkatuloakin, mulla se on 1800 netto kuussa josta 500€ valuu vielä tällä hetkellä vuokraan. ASP menee tällä hetkellä pörssin edelle Ja itseä tarkoitus kehittää koko ajan ja päästä isompien liksojen ääreen. Mielenkiinnolla jatkuu blogin seuraaminen 👍🏻

  Vastaa
  • Kiitos! Hienoa, että tuo myös muille motivaatiota, itsellekin erittäin motivoivaa nähdä ajan luoma kasvu. Joo toki palkka on auttanut etenkin tänä vuonna, mutta kokopäiväisenä olen ollut töissä vasta 3 vuotta, joista vasta vuoden nyt oikeasti hyvällä palkalla (aiemmin brutto oli 3500e). Suomen verotus pitää huolen siitä, että vaikka palkka nousisikin, käteen jäävä määrä ei aina mieltä kauheasti lämmitä 😀 Suurin syy 100 000 jälkeen oli minimalistivuoteni viime vuonna sekä erittäin suotuisa kurssikehitys viime vuosina.

   Vastaa
 2. Niinkuin joku sharevillessä kirjoitti, niin olisi kyllä aika mielenkiintoinen nähdä laskelma myös nettovarallisuudesta, että paljonko on kertynyt verojen jälkeen voittoa ja varallisuutta.
  Pitkästä aikaa hyvä sijoittamiseen liittyvä artikkeli.

  Vastaa
  • Kiitos, ihan mahtavasta kirjoituksesta jälleen kerran. On todella inspiroivaa lukea saavutuksistasi. On myös erittäin mielenkiintoista kun avaat henkilökohtaista talouttasi, siitä mihin rahaa kuluu ja kuinka paljon, kaikki eivät sitä ” uskalla” tehdä.

   Vastaa
  • Make: Kun niin moni kyseli tätä, niin tein nopeat laskelmat. Verojen jälkeen nettovarallisuuteni olisi n. 193 000 euroa. Pieni verovelka johtuu siitä, että kun uudistin koko osakesalkkuni juuri ennen koronaa, maksoin silloin verot suurimmista voitoistani eli aika lähellä tuo 200 000 noiden verojenkin jälkeen.

   Onnittelut: Mahtavaa, että tämä inspiroi. Ja hyvä kuulla, että nuo kuukausikatsaukset viihdyttävät myös. Niitä on kiva kirjoitella!

   Vastaa
 3. Moi, otatko nettovarallisuudessa lainkaan mahdollisia veroseuraamuksia huomioon? Meinaatko syödä kuormasta, vai elellä pelkillä osingoilla&vuokratuloilla?

  Vastaa
  • Joo tosiaan kuten Makelle ylempänä vastasin, niin verojen jälkeen n. 194 000 euroa eli aika lähellä totuutta tämäkin.

   En ole itseasiassa vielä päättänyt, mitä teen. Passiivisilla tuloilla eläminen oli alkuperäinen tavoite, mutta loppupeleissä olen miettinyt myös sitä, että jos elämässä haluu tehdä jotain hienompaa ja kalliimpaa välillä, niin pitäisi pystyä syömään kuormasta. Eli jos jäisi turvabufferi myös kuorman syömistä varten, niin se olisi optimaalista.

   Vastaa
 4. Ihan huikeaa ja paljon onnea tästä saavutuksesta! Nämä postaukset kyllä innostavat itseänikin jatkamaan omaa sijoitustietäni, vaikka olenkin aikuisopiskelija ja syyskuusta eteenpäin jälleen aikuisopintorahalla. Mutta kun on tarkkaan laskenut kaiken, niin kyllä sitä riittää vielä sijoitukseenkin asti. 😉

  Vastaa
 5. Hyvä kirjoitus! Vauhti kasvaa ja mitä suuremmaksi luku käy, sitä merkityksettömämmäksi tarkka lukema muuttuu. Ainakin omasta kokemuksestani päätellen.

  Kirjoituksen innoittamana katsoin omia rekistereitäni. Varallisuuteni nousi 100 k€:sta 200 000 euroon kahdessa vuodessa (02/2013 –> 02/2015). Varallisuuden seuraava tuplaantuminen otti kuitenkin yli neljä vuotta ja saavutin 400 000 euron varallisuuden vasta 2019. Siihen lienee kaksi tärkeää syytä: en tehnyt uusia asuntosijoituksia, jotka kiihdyttävät mukavasti nettovarallisuuden kasvua ja ehkä osakesijoitukseni eivät onnistuneet parhaalla mahdollisella tavalla, koska vuoden 2018 aikana osakesijoitusteni arvo laahasi paikoillaan.

  Varallisuuslaskelmassani en ole ottanut huomioon asuntojen arvonmuutosta. Minulle sijoitusten tuottama kassavirta merkitsee eniten.

  Tsemppiä,
  Tarina vaurastumisesta

  Vastaa
  • Kiitti! Joo uskon, että itselleni käy sama – etenkin tuo verotusarvo ja nuo asiat eivät kauheasti paina siinä kohtaan jos sattuisi olemaan vaikka puoli miljoonaa.

   Mielenkiintosista kuulla noita sun lukuja 100k:sta 400:khon! Uskoisin kanssa, että jos tähtäisin tuohon optimiseen varallisuuden tuplaantumiseen kahdessa vuodessa, 50% varallisuudesta pitäisi syntyä sijoitusten tuotoista ja toinen 50% ansiotuloina. Tarvitaan siis juuri noita kahta mitä sanoit, eli sijoituksista onnistumista sekä vielä vähän velkavipua asuntosijoituksiin.

   Vastaa
 6. Hei,

  Ensinnäkin iso kiitos inspiroivasta ja avoimesta blogista sekä onnittelut 200k laskennallisen rajapyykin ylittämisestä! Muiden kommenttien innoittamana tarkastelin omia lukujani myös:
  Aloitus lokakuussa 2009: nettovarallisuus noin 6000 eur.
  50 k meni rikki ensimmäisen kerran helmikuussa 2011.
  100 k marraskuussa 2013.
  200 k elokuussa 2020.

  Lukemiin ei ole laskettu asuntoa mukaan, siellä on tällä hetkellä varallisuutta sitoutuneena noin 130k. Veroseuraamuksia ei ole laskelmissa mukana. Nettopalkka oli aloittaessa noin 1800 eur / kk ja tällä hetkellä noin 2500 eur. Muutama lapsi on siunaantunut reilun kymmenen vuoden aikana ja yli puolet tuosta 10v ajasta on käytännössä pitänyt juoksevat kulut hoitaa tuosta matalahkosta nettopalkasta (+lapsilisät ym.). Sijoitusstrategiaa oli pakko muuttaa lasten tulon myötä, koska nettopalkasta ei kauheasti ylimääräistä enää jäänyt -> suorista osakkeista indeksisijoittajaksi + kiinteistöistä kassavirtaa. Varsinkin tuo passiivisten indeksirahastojen ostaminen automaattiveloituksilla on ollut elämäntilanteeseen erittäin sopiva, koska sijoitusmotivaatio on ollut vuosien aikana useaan otteeseen kadoksissa (isot kulut lannistavat helposti :).

  Sekuntiakaan en ole katunut perheen perustamista, vaikka säästäjänä ja sijoittajana ”menestys” olisi ollut ihan toisenlaista ilman perhekuvioita. Olen pyrkinyt tämän reilun 10 vuoden aikana löytämään sopivan balanssin perheen/työnteon/harrastusten/sijoitustoiminnan suhteen ja ainakin tällä hetkellä olen tyytyväinen elämäntilanteeseeni. Ehkä jossain vaiheessa työviikko palkkatöistä voisi olla esimerkiksi 4 päiväinen. Suoraan oravanpyörästä oloneuvokseksi voisi olla liian radikaali elämäntapamuutos 🙂

  Vastaa
  • Kiitos paljon, hienoa kehitystä sinullakin etenkin kun asuntoa ei ole edes mukana laskennassa ja lapsia on ollut noin pitkän aikaa matkassa! Hieno esimerkki siitä, että varallisuutta saa kasvatettua kaikenlaisissa elämäntilanteissa.

   Mielestäni tavoite 4-päivän työviikosta on monelle huomattavasti sopivampi ja realistisempi kuin kokonaan työelämästä pois hyppääminen. En usko, että edes itse hyppään täysin pois kerralla – jos ollenkaan, sitten kun tavoitteeni joskus saavutan. Työ on kuitenkin niin iso osa identeettiä ja arkea, että sen katoaminen – vapaaehtoisesti tai pakotettuna on aina pieni identiteettikriisin paikka.

   Vastaa
 7. Todella hieno saavutus *Nostaa hattua*. Innostuin itsekin tekemään hieman laskelmia ja yllätyksekseni nettovarallisuuteni näyttäisi olevan n. 80000€. Vielä on seuraavaan etappiin matkaa, eli 100000€, mutta valoa näkyy jo tunnelin päässä. Aloin vuosi sitten sijoittamaan rahastoihin ja osakkeisiin, ja haaveissa olisi hankkia ensimmäinen sijoitusasunto. Kiitos inspiroivasta blogista, tämä motivoi varmasti monia säästämään ja sijoittamaan!

  Vastaa
  • Kiitos paljon! 80 000 euroa on erittäin läheää 100 000, joka tosiaan on se vaikein. Sen jälkeen varmasti sinullakin alkaa lumipallo pyörimään sellaista tahtia, että positiivisia yllätyksiä varmasti tulee tulevaisuudessakin!

   Vastaa
 8. Huikeeta. juuri kaltaisesi haluaisin vävykseni. Haluan jakaa matkani kohti miljoonaa. Olen lähes koko 2 tuhat luvun ollut pois työelämästä. Vaimo tienaa suurinpiirtein 2000 € käteen lapsilisien kanssa. Eli ei mitään kovapalkkaisia olla oltu. Itse saanut ”valtion” osinkoja pyöreästi 0 – 600 € /kk. Esim. 15 vuotta sitten en saanut mitään, mutta nyt saan jotain riippuen po tuloista. Niin ja ikää 51v.
  Ensimmäinen 100000€ v.2004
  200000€ v.2009
  300000€ v.2012
  400000€ v.2014
  500000€ 2.5.2017
  600000€ 29.11.2019
  700000€ 20.11.2020
  Vaikeinta oli 300000€:n ylitys joka oli liipasimella 3-4 vuotta. Toiseksi vaikeinta oli 500000 €:n pysyvä ylitys. Saavutin hetkellisesti sen 30.11.2015, mutta pysyvästi se ylittyi vasta 1,5 vuotta myöhemmin 2.5.2017. Sen jälkeen nousu ollutkin tasaisempaa. Nuorempana tuli höveristi ostettua kaikenlaista, mutta nyt ostetaan mitä ilman emme tule toimeen. Tosin emme tule toimeen ilman autoa ja lomamatkoja, joten varallisuuden nousu voisi olla enemmänkin.

  Vastaa
  • Mahtavaa kuulla, että varallisuus on kasvanut noin nätisti, kun siihen on alkanut kiinnittää huomiota – kertoo paljon juuri siitä, että hyvin suunniteltu on melkein tehty, kun puhutaan varallisuuden kartuttamisesta.

   Ja mielestäni varsin ok, että ilman autoa ja lomamatkoja ei halua elää, kun muuten on talous noin hyvässä jamassa ja varallisuus kasvaa – itsekin rakastan matkailua, mutta onneksi on muita keinoja säästää (ja noh koronan takia myös matkailu jäänyt niin nyt on jäänyt rahaa ihan pakonsanelemana paljon käyttämättä :D).

   Vastaa

Jätä kommentti