Nettovarallisuuteni ja muut mittarit avattuna – 2016

Tässä blogitekstissä avaan nettovarallisuuteeni ja muutenkin taloudellisen tilanteeni / kulutuksen paremmin graafisessa muodossa. En ole aiemmin kauheasti leikkinyt Excelillä, mutta kuvioiden tekemisestä ja katsomisesta saa kyllä outoa mielihyvää kun näkee, että kehitystä on oikeasti tapahtunut huimasti muutamassakin vuodessa. Kuviot realisoivat kehityksen aivan eri tavalla kuin pelkkä numeroihin tuijottaminen.

Keskityn tänäänkin siis tärkeimpiin taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen lukuihin, joita ovat.

– Nettovarallisuus
– Kulutus
– Passiiviset tulot vs. kulutus
– Osingot vs. tavoite
– Bruttotulojen kehitys

Aloitetaan nettovarallisuuteni kehityksestä.

nettovarallisuus

Kuten näkyy, etenkin nuorempana pidin suhteellisen paljon käteistä pankkitilillä verrattuna osakeomistuksiini. Ajan myötä olen kuitenkin alkanut ”lisäämään” riskiä ja käyttötililläni ei nykyään kauheasti ole rahaa tyhjän päällä lojumassa. Saan palkan kaksi kertaa kuukaudessa, joten tämä helpottaa myös tasaamaan riskiä. Nettovarallisuus ja osakepääomani ovat lähes yksi yhteen tällä hetkellä, koska opintolaina.

Opintolainan olen pyrkinyt allokoimaan lähes täysin ASP-tilille, joka todennäköisesti muuttuu nyt viimeisenä vuonna, koska en käytännössä tarvitse ASP-tililleni enempää rahaa.

Kulutukseni viime vuodelta sen sijaan näyttää tältä
kulutus-2016

Kulutuksesta näkee ehkä parhaiten sen, että koska kuluni eivät yhteensä ole kauhean massivisia, etenkin ns. ”opiskelijaelämä” syö lähes kuudesosan budjetista. Alkoholi ja ravintola kuluihin lasken myös kebabit ja taxit, joita tulee joskus käytettyä. Jokainen kulutettu sentti on kuitenkin sen arvoinen, enkä yhtäkään iltaa ja yötä vaihtaisi pois.

Vaatteita en joutunut ostamaan viime vuonna juurikaan, koska panostan laadukkaisiin, kestäviin ja ajattomiin vaatteisiin, joten en uusi vaatekaappiani kuin vasta kun vaatteet alkavat hajoilla. Matkailu on toinen suuri kuluerä, koska lasken siihen kaikki julkisella liikenteellä kulkemiset myös Suomessa. Toki yli puolet siitä todennäköisesti on ulkomaanmatkoihin meneviä menneenäkin vuonna. Matkailu avartaa!

Entäpä osinkotuloni tältä vuodelta? Tässä esitettynä osinkokehitykseni vs. tavoite. Aiempina vuosina tavoite on sama kuin toteuma, koska aloitin tavoitteellisen sijoittamisen ja osinkojen tavoittelun vasta viime vuonna.

osinko-2016

Kuten kuvaajasta näkyy, olen selvästi tavoitettani jäljessä. Laskin, että nykyisellä säästötahdilla pääsen todennäköisesti tänä vuonna n. 2000 euron osinkotulojen tahtiin. Tavoitteet on tehty saavutettaviksi, joten on selkeää, että tavoitteisiin pääsyy vatii tarkkaa kulutuskuuria, nousevia tuloja sekä onnistuneita sijoituksia. Siinäpä tavoitteita kerrakseen seuraavalle neljälle vuodelle!

Taloudellisen riippumattomuuden tavoittelussa erityisen tärkeää on verrata omaa kulutusta etenkin passiivisiin tuloihin. Kun passiiviset kulut ovat linjassa tai yli kulujen, on tavoite viimeistään saavutettu. Seuraavassa kuvaajasta voi nähdä kuinka lähellä kaukana olen vielä tavoitteestani.

osingot-vs-kulut

Käytän neljännestä kuukauden sijaan kahden asian takia – kulutan kuukaudessa niin vähän rahaa keskimäärin, että pienetkin heitännät, aiheuttavat suuria pomppuja graafiin (vielä suurempia kuin yllä olevassa). Ja toisaalta, en saa osinkoja edes vielä joka kuukausi, eikä se ole tavoitekaan.

Kuviosta mielestäni näkee hyvin sen kuinka paljon on vielä tehtävää siihen, että eläisin pelkillä osinkotuloilla edes nykyisellä kulutustasollani. Ja uskon, että kulutustasoni tulee tulevina vuosina kasvamaan, koska en pysty asumaan enää opiskelija-asunnossa (superhalpa vuokra) ja saa muitakaan opiskelijaetuuksia. Toki tuloni kasvavat ajan myötä myös töissä, joten säästöön saan toivottavasti vähintään yhtä paljon kuin nykyään. En kuitenkaan elä aivan asteekkista elämää, kuten kuluistani huomaa, joten säästäminen vanhetessa tulee olemaan se haastava osuus, mikäli en tulojani onnistu nostamaan.

Siksipä viimeisimpänä, mutta ei todellakaan vähäisimpänä bruttotulojeni kehitys. Olen siis edelleen opiskelija ja valmistun tänä vuonna, joten tuloissa on vielä kehitettävää. Tästä huolimatta, olen onnistunut pitämään kasvavaa tulojen trendiä yllä kaikki vuodet, joilta minulla on tiedot tallessa.

bruttotulot

Tuloilleni en ole asettanut mitään tarkkaa tavoitetta, mutta epävirallinen tavoitteeni on kasvattaa brutottuloja joka vuosi. Tässä olen onnistunut ainakin tähän asti siitä lähtien kun olen ollut nykyisessä työpaikassani (aloitin 2012). Tähän auttaa luonnollisesti osinkopotin kasvu joka vuosi kuin myös, että koska olen työurani alussa ja valmistun vasta tämän vuoden lopussa, tulee palkkakehitykseni olemaan toivottavasti myös rajusti noususuuntaista koko työurani alkutaipaleen. Tai tähän ainakin pyrin.

Erityisesti tämä vuosi tulee olemaan haastava, koska viime vuonna sain one-off tuloja harrastusvälineiden myynneistä sekä projektitöistä sivutulona ja, koska tulen työskentelmään vaihdon takia vain 7-8 kuukautta tänä vuonna. Koska olen kuitenkin opintojeni loppuvaiheessa, pystyn onneksi työskentelemään lähes täysipäiväisesti nämä kuukaudet toisin kuin menneinä vuosina.

Siinäpä kaikki viimeisiltä vuosilta ennen blogin aloittamista! Itseäni kuvilla havainnollistaminen auttaa aina, ja huomaan, että vauhti varmasti kiihtyy jatkossa kiitos blogin aloittamisen ja tavoitteiden asetannan. Etenkin nettovarallisuuskäyrän kulman toivon jyrkkenevän koko ajan (ainakin ennen seuraavaa pörssiromahdusta). Toivottavasti tämä toi myös lukijoille parempaa kokonaiskäsitystä siitä, missä mennään ja miten kehitys tapahtuu hitaasti, mutta varmasti ajan kuluessa.

2 kommenttia artikkeliin ”Nettovarallisuuteni ja muut mittarit avattuna – 2016”

Jätä kommentti