Netum Groupin listautumisanti on tämän viikon hengästyttävän listautumisanti-innon ensimmäinen kohde. Tällä viikolla tuletkin löytämään blogistani Netum Groupin annin analyysin lisäksi myös Merus Powerin (huomenna) sekä Toivo Groupin (torstaina) listautusmisanti-analyysit, koska pörssiin on nyt tulossa kolme yritystä lähes samanaikaisesti! Harvinaista herkkua suomalaiselle osakesijoittajalle, mutta minulle se tarkoittaa myös sitä, että viikon kirjoitusaikataulu on siis erittäin täynnä, joten siirrytään suoraan asiaan.
Netum Groupin listautumisanti alkoikin tänään maanantaina 24.5.2021 ja siihen voi osallistua 28.5.2021 kello 16 mennessä (jolloin anti erittäin todennäköisesti keskeytetään).
Kaupankäynti Netumin osakkeella alkaa arviolta perjantaina 4.6.2021. Netum listautuu First North-listalle eikä Helsingin pörssin päälistalle.
Mutta mitä Netum oikeastaan tekee ja miksi Netum nyt listautumista tavoittelee?
Netum Groupin liiketoiminta
Netum Group ei ole itselleni tuttu firma, mutta liiketoiminta on sitäkin tutumpi, koska työskentelen päivittäin päivätyöni puolesta Netum Groupin kaltaisten ja kokoisten firmojen kanssa.
Omien sanojensa mukaan Netum Groupin tarjoamiin palveluihin kuuluvat digipalveluiden kehitys, järjestelmien jatkuvuuspalvelut, integraatiopalvelut, kyberturvallisuuspalvelut sekä johdon konsultointipalvelut. Asiakaspaino Netumilla on erityisen paljon julkisella puolella yksityisasiakkaiden puolella. Sen asiakkaista löytyy isoimmista:
1. Digi- ja väestötietovirasto
2. Puolustusvoimat
3. Työ- ja elinkeinoministeriö
4. Opetushallitus
5. ELY-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallintokeskus
Yksityiseltä puolelta löytyy asiakkaina esim. S-ryhmä sekä Gasum. Lähes 80% Netumin liikevaihdosta syntyykin ennen kaikkea valtion toimintojen asiakkuuksista ja vain 20% yksityisistä yrityksistä.

Tämän julkiselle puolelle keskittymisen lisäksi Netumissa tärkeää on huomata, että viisi suurinta asiakkuutta ovat yli 70% koko yrityksen liikevaihdosta. Asiakkuudet ovat erittäin monen vuoden sopparin takana, joten liikevaihto on erittäin varmaa keskipitkällä aikavälillä, mutta ison asiakkuuden menettäminen muutaman vuoden sisään saattaisikin sitten aiheuttaa isonkin kuopan liikevaihtoon, mutta tämä riski on vasta +5 vuoden päässä.
Maallikon kielellä Netum Group on siis vain koodarikonsulttitalo kuten Siili Group, Vincit, Gofore, Tietoevry jne. mutta näistä yrityksistä poiketen Netum on selkeästi tällä hetkellä erikoistunut palvelemaan verorahoilla pyöriviä kokonaisuuksia.
Perinteisen it-kehityksen lisäksi Netum Group painottaa myös data- ja analytiikka sekä kyberturvallisuuspalveluitaan, johon yritys pyrkii panostamaan myös jatkossa. Ennen kaikkea Netumin liiketoiminta kiteytyy mielestäni erittäin hyvin yrityksen sloganiin ”Silta IT:n huomiseen”.
Käytännössä Netum onkin erikoistunut ns. legacy-järjestelmien kehittämiseen sekä projekteihin, joissa siirrytään vanhasta teknologiasta uuteen teknologiaan. Käytännössä suurin osa IT-kehitystä tällä hetkellä Suomessa on pitkälti juuri tätä ja myös itse olen opiskeluajoistani lähtien erikoistunut projekteihin, joissa rakennetaan uusi järjestelmä vanhan 10-20 vuotta vanhan tilalle. Tällaiselle tekemiselle on tarvetta vielä kymmeniä vuosia vanhoista mustista ruuduista, jonka jälkeen sitten todennäköisesti nykyisetkin softat alkavat taas vanhenemaan – Netumin liiketoiminta onkin sinällään täysin ajatonta.
IT-palvelutaloille tärkeintä on henkilöstö, koska koodareita ei ole edelleenkään tarpeeksi Suomessa. Ja henkilöstö onkin käytännössä se suurin kilpailuetu jokaiselle IT-talolle. Netum onkin viime vuosien kasvaessa saanut yllättävänkin hyvin houkuteltua ihmisiä Netumiin, koska vuonna 2017 Netum oli vain 65 ihmisen yritys – tänään jo 163 henkilön talo. Tämä on mielenkiintoista, koska nopeasti ajateltuna legacy-järjestelmien uusiminen ei ole se hittipopein homma kenenkään mielestä, koska vanha teknologia on juuri sitä – vanhaa ja ajasta jälkeenjäänyttä.
Netum pyrkii tänä vuonna rekryämään 50 ihmistä ja ensi vuonna vieläkin enemmän! Kasvu on siis jatkossa tarkoitus olla aggressiivista – kunhan osaajia Netumille löytyisi. Yrityksen ikärakenne onkin IT-taloksi poikkeuksellinen kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

Netumilla onkin harvinaisen paljon senioridevaajia ja erityisen vähän nuoria devaajia (vain 14%) koko työntekijäkannasta. Tämä on luonnollinen kehitys, koska Netum on erikoistunut vanhempiin teknologioihin, mutta kasvaakseen pitkälle tulevaisuuteen, on selkeää, että myös nuorempien koodarien osuus on kasvettava myös tulevaisuudessa – etenkin, jos data ja analytiikka puolella halutaan kasvaa aidoksi vaihtoehdoksi kilpailijoita vastaan.
Netum Groupin taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko
Netum Groupin osakkeen listautusmishinta: 3,2€/osake
Netum Groupin markkina-arvo listautumisen jälkeen: n. 28,7 miljoonaa euroa
Liikevaihto 2020: n. 17,5 miljoonaa euroa
EBITA: 3,2 miljoonaa euroa
P/E: 11-13
Osinkotuotto 2021: N. 3%
Kuten numeroista näkyy, ihan perinteisin numeroinkin Netum Groupin anti näyttää erittäin edulliselta ja ainoa IT-talo joka arvostukseltaan on Suomen pörssissä samalla tasolla on TietoEvry, joka on mielestäni ollut jo pitkään erittäin kroonisesti aliarvostettu osake.
Tuntuukin jopa oudolta, että ainakin pintapuolisesti erittäin laadukasta yhtiötä ollaan viemään pörssiin näin edullisesti, koska uskon, että ylimerkintä olisi tullut, vaikka hinta olisi ollut kaksinkertainen! Itse olisin TJ:nä ainakin rahastanut annilla paljon enemmän, jos raha olisi kuitenkin mennyt yrityksen kassaan ja yritysostoihin. Jos siis saisin yhtään enemmän osakkeita annissa, voisin ihan hyvin mielin kaataa vaikka koko käteiskassani tähän antiin – riski alaspäin on todennäköisesti lähes olematon lyhyellä aikavälillä.
Syitäkään listautumiselle ei tuntunut olevan mitään ihmeellisimpiä kuin klassiset yrityksen tunnettuuden lisääminen sekä yritysostojen helppottuminen julkisesti listatun osakkeen avulla.
Tavoitteena yrityksellä onkin kasvaa 30 miljoonan liikevaihtoon vuoteen 2023 mennessä (eli lähes tuplata liikevaihtonsa vain kolmessa vuodessa) tämän vuoden liikevaihdon ollessa 20-22 miljoonaa euroa. Samalla yritys pyrkii kasvattamaan osinkoansa vuodesta toiseensa lähtötasolta 3%, ja tavoite onkin maksaa vähintään 40% tilikauden liikevoitosta osinkoina.
Koenkin, että Netumin tavoitteet ovat täysin mahdolliset kunhan Netum pääsee eroon siitä kuvasta, että se on pelkästään julkisten palveluiden tuottaja valtiolle. Uskon, että tämä kuitenkin saattaa näkyä korkeiden katteiden laskuna.
Täytyy myös sanoa, että töissäni ostan juuri Netumin kaltaisilta ja kokoisilta taloilta konsulttikoodareita ja Netum ei olisi mahtunut edes 10 ensimmäisen yrityksen listalle, josta olisin tarjousta kysynyt. Syynä se, että mielestäni erikoistuminen valtion palveluihin on lähes yö-päivä ero yksityiseen finanssialan yritykseen, jossa itse työskentelen. Uskon, että moni yksityisellä puolella työskentelevä saattaa kokea Netumin core-osaamisen samalla tavalla, jonka takia pitkän aikavälin kasvu on Netumin ylivoimaisesti suurin haaste.
Netum ei pystykään kasvaa pelkästään julkishallinnon asiakkuuksilla 30 miljoonaan, vaan sen on kasvettava aggressiivisesti nyt myös yksityiselle puolelle ja houkuteltava lisää nuoria koodareita taloon, mikä on helpommin sanottu kuin tehty. Tämä on tehtävissä, jos osaajia löytyy, mutta aika näyttää.
Numeroiden valossa Netum Groupin anti tuntuukin olevan lähes liian hyvä ollakseen totta ja esim. Jenkeissä kyseinen yritys olisi mennyt pörssiin 2-3 kertaa kalliimmalla kuin se nyt listautuu First Northiin. Tehokkaat markkinat eivät aina ole niin tehokkaat, mutta meille suomalaisille sijoittajille erittäin hyvä asia, kun halvalla saa hyvää!
Netum Groupin osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen
Netum pyrkii listautumisellaan keräämään n. 8 miljoonan euron varat ennen kuluja, jotka listautumisesta syntyvät. Yhtiön arvostus on noin 28,7 miljoonaa euroa ja tarjottavat osakkeet vastaavat noin 22,0 prosenttia osakkeista listautumisannin jälkeen. Instituutioannissa tarjotaan alustavasti enintään 1 406 250 osaketta ja yleisöannissa alustavasti enintään 778 750 osaketta, yleisöanti on siis jälleen erittäin pieni, jonka takia ylimerkintä on taas enemmän kuin todennäköinen. Henkilöstöannissa taas tarjotaan alustavasti enintään 350 000 osaketta 10% alella.
Ankkurisijoittajat institutionaalisessa annissa ovat Ilmarinen, Fincorp, Aurator Varainhoito ja Sijoitusrahasto eQ Suomi, jotka itsessään merkkaavat yli 60% koko annista ja yli 70% koko institutionaalisesta annista. Kaikissa antityypeissä tullaan siis erittäin todennäköisesti näkemään merkittävä ylimerkintä. Ylikysyntätilanteessa yhtiö on sitoutunut allokoimaan ankkurisijoittajille vähintään 80 prosenttia merkintäsitoumuksen määrästä, joten nämä isot sijoittajat saavat kakun parhaat palat.
Ainoa heikko kohta annissa on se, miten antiin voi osallistua. Yleisöantiin voi osallistua minimissään 700 osakkeen merkinnällä eli minimimerkkaus on yli 2240 euroa myös tavalliselle sijoittajalle! Se on suhteellisen iso määrä rahaa minimimerkinnäksi, kun vertaa kaikkiin muihin anteihin, joita olen vuosien varrella nähnyt. Tämän lisäksi Netumin antiin voi osallistua vain Evlin verkkopalvelussa minkä tahansa suomalaisen pankin verkkopankkitunnuksilla. Tämä kummallinen merkkaustyyli voi vähän viedä aktiivisuutta antiin osallistujilta, mutta en usko, että se ylimerkkausta estäisi millään tavalla.
Osallistunko minä Netumin osakeantiin?
Kyllä. Netum Groupin anti melkein täydellinen kunnari. Yrityksellä on mielenkiintoinen niche IT-palvelualalla, jonne ei varmasti ole tunkua sen epäseksikkyyden takia, jonka takia Netum pystynee toteuttamaan strategiaansa hyvin. Tämän lisäksi antia ei ole hinnoilteltu överisti ja ankkurisijoittajia on enemmän kuin tarpeeksi. Ala, jolla Netum toimii on myös sellainen, että se kestää hyvin talouden pomppuja ylä- ja alamäkeen. Tämän lisäksi Inderes on valjastettu mukaan annin analysointiin, joka on yleensä parasta mahdollista mainosta yksityissijoittajille.
Tästä annista onkin suhteellisen vaikea löytää heikkoja kohtia tuota kummallista antiin osallistumistekniikkaa lukuunottamatta – monelle se, ettei osakkeita voi ostaa suoraan esim. osakesäästötilille voi olla deal-breaker. Mielestäni on kummallista, että tällaisia asioita ei oteta huomioon listautumisanneissa, kun ne etenkin yksityissijoittajille tärkeitä ovat.
Kaikesta tästä huolimatta merkkaan Netumia minimimäärällä eli 2240 eurolla, koska en usko, että tätä minimimäärää enempää tästä annista on osakkeita saatavilla ja todennäköisesti kokonaan tuota vähän yli 2000 euroakaan ei yleisöannissa tule saamaan. Ensimmäisen päivän pompusta riippuen täytyy katsoa, mitä osakkeille teen, mutta ensimmäisen päivän myynti on jälleen erittäin todennäköinen minipikavoiton paikka allekirjoittaneelle.
Netum Groupin anti yhteenveto
Netum Groupin anti on houkutteleva, huokea sekä lupaava kaikin tavoin. On myös mukava nähdä, että suurelle yleisölle vieraita IT-taloja tulee pörssiin lisää. Ala on kuitenkin vielä erittäin pitkään kasvava Suomen ollessa erittäin digitaalinen yhteiskunta verrattuna mihin tahansa yhteiskuntaan maailmassa. Edellä joillain kohdin saattaa olla vain Viro sekä Kiina valtion digitalisoitumisessa.
Onkin selkeää, että Netum Groupin listautumisanti tullaan ylimerkitsemään moninkertaisesti ja se tullaan keskeyttämään ennenaikaisesti jo 28.5. klo 16 ja todennäköisesti ensimmäisinä päivinä saatavissa taas on pienet pikavoitot, jos niitä silloin aikoo myydä.
Edit 28.5.2021: Netum Groupin listautumisanti on keskeytetty, kuten oletinkin, ylimerkinnän takia!
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Linkki Evlin sivuille ei toimi.
Onko mahdollista merkitä Nordnetin AOT:lle?
Jes, nyt pitäisi toimia, oli jäänyt piste osoitteen perään 😀 Kyllä pystyy. Tunnistaudut vain pankkitunnuksilla ja kun merkitset, pyytää Evlin sivu sinulta AOT-tilin numeroa. Eli tunnistautuminen pitää tehdä pankkitunnuksilla, mutta merkkaus onnistuu Nordnetin AOT:lle kyllä.
Kiitos!
Mukava, että tästä oli hyötyä!
Ilmeisesti merkkaus OST:lle ei onnistu?
Joo tässä annissa ei pysty merkata suoraan OST:lle.
Mitenköhän asiassa käy, jos jo ehti merkata OST:lle?
No nyt on hyvä kysymys 😀 Uskoisin, että Evli varmaan ottaa sinuun yhteyttä jos herjaa ja erroria tulee heidän järjestelmässään. Varmaan kannattaa Evliin ottaaa yhteyttä varmuuden vuoksi, jos haluaa osakkeet.
Kiitos mielenkiintoisesta esittelystä.
Osallistuin vasta nyt illalla ja jäi vaikutelma, että olen mahdollisesti mukana.
Hienoa, että tästä oli hyötyä!
Kiitos erittäin hienosta analyysista! Yhtiö kiinnostaa ja sinun sekä Inderesin analyysien perusteella tein päätöksen osallistua antiin, toki minimimerkinällä. Toivottavasti saamme hieman enemmän kuin muutamia murusia ”kakusta”… Teet hyvää työtä , toivottavasti jaksat myös tulevaisuudella!
Kiitos paljon ja ilo olla avuksi! Näillä näkymin intoa varmasti löytyy pitkälle tulevaisuuteen!
Kiitos analyysista.
Tämä osake oli minulla ensimmäinen, jonka olen merkinnyt listautumisannissa, joten aloittelijana tiedustelisin seuraavaa;
Nyt, kun osakemääräksi minimimerkinnällä saatiin tuo 114 osaketta 700 osakkeen sijaan, niin palauttaako EVLI tuon yli menneen summan automaattisesti pankkitilille vai siirtyykö tämä yli jäänyt summa AOT- tilille ?
Kiitos! Joo Evli palauttanee rahat sille pankkitilille, jos rahat ovat siirtyneet. Näin ainakin toiminut kaikissa aikaisemmissa anneissa, johon olen osallistunut.