Sijoittaminen on alkanut saada jalansijaa mediassa ja suomalaisten arjessa koko ajan enemmän. Tästä huolimatta Suomessa on edelleen huomattavasti enemmän aikuisia, jotka eivät sijoita, kuin jotka sijoittavat. Tämä siitä huolimatta, että säästämisen ja sijoittamisen hyödyt alkavat olla jo universaalisti tunnettuja.
Syy siihen, miksi niin suuri osa ei vieläkään sijoita, on yksinkertainen. Sijoittamisen aloittaminen on usein vaikeaa. Aloittaminen on aina vaikeinta. Kaiken lisäksi kaikessa uudessa – ja etenkin sijoittamisessa alku on niin hidasta, että sen hyödyt nähdään vasta pitemmän aikavälin jälkeen. Nollasta yhteen onkin huomattavasti vaikeampaa kuin yhdestä kymmeneen. Pätee sijoittamiseen ja oikeastaan kaikkeen muuhunkin. Mitä tarkoitan tällä?
Vaikeinta on aloittaminen ja siksi moni meistä pysyy koko elämämme nollassa
Jokaisella meistä on jotain, mitä olemme halunneet aina tehdä, mutta tiellämme on aina usein mitä erilaisimpia syitä. Yleensä tekosyitä.
Itselleni yksi tällaisista asioista oli kirjan kirjoittaminen, jota olen nyt vihdoin saanut vietyä erittäin vahvasti eteenpäin erittäin monen vuoden yrittämisen jälkeen. Tämä on ollut unelmani ja tavoitteeni jo lähes vuosikymmenen, mutta en ole vieläkään saanut sitä realisoitua. Yksi syy on siinä, että en pitkään saanut prosessia aloitettua tai kun aloitin, asia jäi syystä X, Y tai Z hyllylle parissa päivässä tai viikossa.
Olen miettinyt, että miten pystyn kirjoittamaan kahden kirjan verran tekstiä blogiini vuodessa (kirjoitan kuitenkin yli sata tekstiä vuodessa), mutta tästä huolimatta en ole pystynyt kirjoittamaan kymmenessä vuodessa yhtä kirjaa.
Syy on siinä, että olen erittäin huono aloittamaan, enkä pääse kirjan kirjoittamisessa koskaan niin pitkälle, että se alkaa rullaamaan kuin itsestään. Tähän pisteeseen pääsin bloggaamisessa suhteellisen nopeasti, koska tekstit ovat lyhyempiä. Tämä helpottaa tekstin tuottamista, jonka takia pystynkin tuottamaan tekstiä erittäin paljon lyhyessäkin ajassa blogiin, mutten kirjaan.
Kaikki eivät halua kirjoittaa kirjoja, mutta tunnistavat varmasti ongelman. On jotain, mitä haluaa tehdä, mutta sitä ei koskaan aloita tai sitten sen aloittaa ja mielenkiinto katoaa nollaan suhteellisen nopeasti aloittamisen jälkeen. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että olemme huonoja muutoksessa ja uudet asiat vaativat meiltä huomattavasti enemmän panostusta alkuun, ennen kuin siitä syntyy tämä nykyään niin kuuluisa uusi normaali. Alussa olemme täynnä epävarmuutta ja usein ilman mitään järkeviä suuntaviivoja.
Tärkeintä onkin aloittaa – mitä ikinä sitten haluatkaan tehdä. Kun olet aloittanut ja päässyt tietyn pisteen yli, sinua ei voi pysäyttää, etkä edes halua pysähtää.
Kun olet aloittanut, oppiminen alkaa vääjäämättä kiihdyttää vauhtiaan
Kyse onkin ennen kaikkea oppimiskäyrästä. Oppimiskäyrä toimii meillä ihmisillä oikeastaan kaikissa asioissa samalla tavalla. Kun tutustumme uuteen asiaan (oli kyse sijoittamisesta tai vaikka skeittaamisesta), opimme usein pitkälti samalla tavalla.
Ensimmäisenä tulee hidas alku. Hitaassa alussa tutustut asiaan ja kuten kokemuksesta tiedämme, uudet asiat saattavat alkuun vaikuttaa täysin rakettitieteeltä. Hyvänä esimerkkinä rahastosijoittaminen, joka liian usein sysätään ammattilaisten vastuulle, jolloin sijoittaja ei juuri mitään voita, koska pankki kerää käytännössä kaikki tuotot kuluina rahastosta. Tärkeintä asiassa kuin asiassa onkin jaksaa opiskella hitaan alun ohi, sillä se, mitä seuraa hitaan alun jälkeen on se oppimisen vaihe, mikä on kaikista antoisin oppimisen vaihe ainaki allekirjoittaneelle.
Toinen vaihe onkin oppimisen kiihtyminen, kun on ymmärtänyt asian perusteet. Rahastosijoittamisessa opit, mikä on indeksirahaston ja aktiivisen rahaston ero. Opit, että kuluilla on väliä. Huomaat samalla, kuinka helppoa rahastosijoittaminen oikeastaan on. Samalla opit, että pitkällä aikavälillä pörssi on tuottanut huomattavasti enemmän kuin olisit olettanut ja, että paras aika aloittaa sijoittaminen ei ole silloin kun pörssit nousevat, vaan silloin kun kukaan ei puhu sijoittamisesta ja sijoitusmaailma romahtaa. Toisessa vaiheessa imet tietoa sisään kuin pesusieni ja voipi olla, että myös innostut oppimistasi.
Kolmannessa vaiheessa olet oppinut perusteet ja ne asiat, jotka oppii nopealla oppimisella perusteiden jälkeen. Jäljelle sen jälkeen jää, siitä riippuen millainen henkilö, paras, tai tylsin vaihe. Tietyssä vaiheessa uuden tiedon omaksuminen vaatii koko ajan syvemmälle menemistä ja sijoittamisessa tämä voisi olla esim. tekniseen analyysiin, tilinpäätöksien lukemisen opetteluun tai rahoitusteorioihin perehtymistä.
Jos asia, mitä on opiskellut tuntuu omalta, tämä vaihe on yksi parhaista, koska silloin oppii sen, kuinka paljon ei tiedäkään asioista. Muuten tämä vaihe on se, mihin monella oppiminen loppuu ja mihin esim. rahastosijoittamisessa se voikin loppua.
Loputon tieto ei aina paranna lopputulosta. Nollasta yhteen onkin haastavaa, koska silloin pitää omaksua perusteet asiasta kuin asiasta. Siitä eteenpäin asiat kuitenkin alkavat rullata entistä helpommin ja kehitys muuttuukin yhtäkkiä nopeaksi ja palkitsevaksi alun tuskien taipaleesta.
Nollasta yhteen on vaikeampaa myös taloudellisesti
Uuden taidon oppiminen ei ole ainoa asia, missä nollasta yhteen on paljon vaikeampaa kuin yhdestä kymmeneen. Nollasta yhteen on myös huomattavasti haastavampaa myös henkilökohtaisessa taloudessa kuin yhdestä kymmeneen. Oppimiskäyrä muistuttaakin paljon korkoa korolle ilmiötä tai veloista eroonpääsyä lumipallomenetelmän avulla. Tämä pätee etenkin alussa prosessin alussa. Olikin kyse niin oppimisesta tai varallisuuden kartuttamisesta, alku on aina vaikein ja haastavin.
Voit huomata korkoa korolle ilmiön ja sen, kuinka alku on aina hankalin esimerkinomaisesti myös minun nettovarallisuuden kasvussa. Minulla meni lähes 10 vuotta saavuttaa 100 000 euron nettovarallisuus. Mutta siitä vain 2 vuotta saavuttaa 200 000 euron nettovarallisuus! Ja tästä meni vain 10 kuukautta, kun saavutin 300 000 euron nettovarallisuuden.
Minua turhautti pitkään, kun tuntui, että 100 000 euroa antoi odottaa ja odottaa ja sinne tarpominen oli hidasta ja vaivalloista – aivan kuten sijoittamisen oppiminenkin. Kun samaan aikaan varallisuuteni kasvoi hitaasti, myös sijoitusasioiden sisäistäminen alkoi suhteellisen hitaasti. Mutta kun jaksoin kiivetä alun erittäin jyrkän mäen ja en luovuttanut välissä, pääsin käyrän toiseen vaiheeseen. Ja vain kaksi vuotta ensimmäisen 100 000 jälkeen, varallisuuteni tosiaan oli jo 200 000 euroa – ja kymmenen vuoden tarpomisen jälkeen ymmärsin myös sijoittamisesta huomattavasti enemmän ihan laadullisellakin tasolla.
Nyt, kaksi ja puoli vuotta myöhemmin, omaisuuteni on jo lähempänä 400 000 euroa, kuin 200 000 euroa! Tätä vauhdin kiihtymistä ei voi ymmärtää kuin kokemalla sen, koska vaikka olin lukenut, että asia tosiaan on näin, nyt vasta koettuani sen, ymmärrän tarkalleen miten homma toimii. Kannustankin jaksamaan aina raskaan alun – asiassa kuin asiassa – euforia ja onnistuminen on aina tervassa rämpimisen seuraava askel.
Alku aina vaikein – lopussa kiitos seisoo
Vanhat sanonnatkin sen tietävät. Alku aina vaikein ja lopussa kiitos seisoo. Nämä molemmat asiat tiedettiin jo vuosisata sitten, koska kyse on universaalin inhimillisistä totuuksista ja toisaalta matemaattisista asioista, jotka ovat toimineet aina samalla tavalla. Kun ensimmäinen pyörä keksittiin, meni sen ideointiin ja tekemiseen todennäköisesti aivan järjettömästi aikaa. Mutta kun pyörä oli kerran tehty ja todettu toimivaksi, oli toinen yritys varmasti jo huomattavasti nopeampi ja helpompi.
Oli kyse mistä tahansa asiasta elämässäsi, mitä olet pohtinut aloittavasi, lopeta pohtiminen ja toimi! Kun aloitat, huomaat, että pohdit ja pelkäsit turhaan. Aika tekee tehtävänsä ja pian oletkin euforisesti etenemässä aluksi pelottavan asian kanssa!
Kuten sanoin alussa, nollasta yhteen on kymmenen kertaa vaikeampaa kuin yhdestä kymmeneen. Kun hyväksyt tämän, pystyt saavuttamaan paljon enemmän elämässäsi ja samalla hyväksymään helpommin alun epätoivon, vaikeudet sekä epävarmuuden siitä, että tuleeko tästä yhtään mitään.
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Todella hyvä kirjoitus kertomaan aloittamisen tärkeydestä. Toinen huvittava asia, mikä on tullut itsessä huomattua, että sijoittamisen ymmärtämisen ja osaamisen karttuessa kokoajan huomaa enemmän asioita, joita ei ymmärrä lainkaan. Samalla asia kiehtoo, mutta samalla näkee kuinka ”typerien” johtopäätösten perusteella on aikaisemmin tehnyt sijoituspäätöksiä. 🙂
Tähänkin liittyy totuus sanonnasta, että mitä enemmän tiedät, sitä enemmän ymmärrät mitä et tiedä. Tuohon tekstissä olevan kuvan lisäksi voisi ihan hyvin vierelle laittaa graafin juuri tuon oppimisen ja ymmärtämisen suhteesta – tietyn pisteen jälkeen sekin lähtee laskuun, koska ymmärrät kaiken sen, jota et ymmärrä.
Juurikin näin. Usein mitä tahansa oppiessa käykin juuri se, että mitä enemmän oppii, sitä enemmän oppii, että oikeastaan ei tiedä mistään mitään ja edessä on äärimmäisen paljon vielä oppimista. Oppimisen ja ymmärtämisen yhteys onkin mielenkiintoinen.