Nordnet One -rahastot – kannattaako vai ei?

Nordnet one -rahastot ovat Nordnetin uusin palvelutarjoama. Kuten olen kirjoittanut aiemmin synteettisistä ja fyysisistä rahastoista, suuri osa uusista sijoituspalveluista on usein turhia tai vain sama asia käärittynä uuteen käärepaperiin. Loppupeleissä sijoittajalle järkeviä sijoitustuotteita on vain rajattu määrä, vaikka olisi kuinka paljon mielikuvitusta. Sijoittamisessa kun usein yksinkertainen on kaunista.

Nordnet One kuitenkin osui silmääni sen osalta, koska se tuntui Smart-rahastojen ja muiden hype-tuotteiden vastakohdalta – suhteellisen yksinkertainen tapa sijoittaa rahastoihin ennen kaikkea lähellä indeksiä sekä pienillä kuluilla. Musiikkia korvilleni! Tänään perkaankin Nordnet One-palvelun auki pala palalta ja katsotaan onko Nordnet One-rahastot aidosti järkevä kokonaisuus.

Mitä ovat Nordnet One -rahastot?

Nordnet Onenin idea on, että se tarjoaa sijoittajalle kolmea eri yhdistelmärahastoa, jotka sijoittavat täysin globaalisti osake,- korko- sekä lainamarkkinoille. Koska rahastot pyrkivät olemaan hajautettu hyvin omaisuusluokkien sekä maantieteellisen jakauman osalta, pyrkivät rahastot olemaan vähemmän heilumisherkkiä markkinoiden tuulien tuivertaessa.

Yhdistelmärahastojen tapaan rahastot ovat tuttuun tapaan aktiivisesti hallinnoituja, mutta tästä huolimatta niiden kustannukset ovat suhteellisen siedettävät 0,49 %, mikä on yhdistelmärahaston kustannustasoksi erittäin hyvä. Vertailukohtana voidaan käyttää Suomen suosituinta rahastoa OP Varovaista, joka on yhdistelmärahasto, mutta jonka kulut ovat tuplasti tätä korkeammat!

Nimestään huolimatta, Nordnet One -palvelu tarjoaa itseasiassa kolme, ei vain yhtä rahastoa, mistä sijoittaja voi valita. Rahastot on nimetty seuraavasti osakepainon mukaan: Nordnet One Varovainen, Nordnet One Tasapaino ja Nordnet One Rohkea.

Nordnet One Varovainen

Pelkkä sana varovainen saa omat karvani koholle. Jos olet lukenut blogiani pitempään, muistat, että Suomen suosituimmat rahastot ovat juuri näitä ”varovaisia” ja samalla ne ovat tuottaneet historiallisesti huonosti, mutta samaan aikaan eivät ole pystyneet toimimaan turvallisena sijoituksena edes laskumarkkinassa.

Varovainen tarkoittaakin usein osake- ja korkorahaston yhdistelmärahastoja, joissa sijoittaja on viime vuosikymmenen saanut vain molempien huonot puolet korkosijoitusten menestyessä huonosti negatiivisten korkojen aikana.

Nordnet Varovainen on perinteinen varovainen yhdistelmärahasto siinä, että sen pääpaino on korko- sekä lainamarkkinoilla. Tämä sopii ennen kaikkea sijoittajalle, joka sijoittaa alle 5 vuoden aikajänteellä ja hänelle riittää maltillinen tuotto. Rahastossa 70 % sijoituksista on korko- ja lainamarkkinoilla ja vain 30 % osakkeissa.

Nordnet One Tasapaino

Nordnet One Tasapaino taas nimensä mukaisesti sijoittaa tasapainoisesti osakkeisiin ja korko- sekä lainamarkkinoille. Ei kuitenkaan ihan 50-50, vaan Nordnet One Tasapainossa 60 % sijoituksista on osakkeissa ja 40 % korko- sekä lainamarkkinoilla.

Tämä vastaa useamman jo markkinoilla olevan yhdistelmärahaston koostumusta sekä soveltuukin mielestäni lähes kaikenlaisille sijoittajille paremmin kuin varovainen, sillä laskumarkkinassa edes matala osakepaino ei tule rahaston tuottoja pelastamaan.

Nordnet One Rohkea

Nordnet One Rohkea ei ole oikeastaan yhdistelmärahastotittelistään huolimatta yhdistelmärahasto. Sen sijaan Nordnet Rohkea sijoittaa sataprosenttisesti osakkeisiin. Ei ehkä niin yllättäen, Nordnet Rohkea onkin ylivoimaisesti lempirahastoni kaikista Nordnet One-rahastoista.

Olen aina uskonut, että alle 5 vuoden sijoitusjänteellä sijoittaminen on usein vain haitallista, sillä viidessä vuodessa osakemarkkinoilla voi käydä oikeastaan ihan mitä vain. Pörssiromahdus saattaa tulla ja koventua entisestään ja viidessä vuodessa siitä ei välttämättä ole edes toivuttu täysin. Sen takia yhdistelmärahastot, jotka lupaavat matalaa riskiä ja lyhyempää sijoitusjännettä ovat usein varmin tapa pettyä sijoittajana – etenkin, jos oikeasti sijoittaa alle 5 vuoden aikavälillä.

Nordnet One Rohkea -rahasto onkin siitä mielenkiintoinen, että omalla tavallaan se tarjoaa Nordnetin oman tuotteen, jolla voi sijoittaa suoraan osakerahastoihin globaalisti. Rahaston vertailuindeksi, jota se pyrkii seuraamaan onkin erittäin mielenkiintoinen ja koostuu seuraavista rahastoista.

• 70% MSCI World ESG Leaders NR
• 10% MSCI EM ESG Leaders NR
• 5% OMX Stockholm Benchmark ESG Responsible GI
• 5% OMX Helsinki 25 ESG Responsible GI
• 5% OMX Copenhagen 25 ESG Responsible GI
• 5% Oslo Stock Exchange OBX

Nordnet One Rohkea näyttääkin olevan sekoitus, joka on lähellä Nordnetin ilmaisia rahastoja Pohjoismaista, 10 %:n painoa kehittyvistä markkinoista sekä MSCI World ESG-Leaders indeksiä. Tässä indeksissä ylivoimaisesti suurin paino on Yhdysvalloilla.

Omaan silmääni tämä sekarahasto sisältääkin hyvän hajautuksen koko maailmaan ja jos ei halua sijoittaa rahastoihin ETF:ien kautta, voisin jopa sanoa, että tämä on yhden rahaston ratkaisu, joka sopii oikeastaan kenelle tahansa rahastosijoittajalle. Jos ETF:iä kuitenkin haluaa samalla tavalla, niin iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc) ETF on edelleen ylivoimaisesti kustannustehokkain tapa sijoittaa koko maailmaan yhden ETF-rahaston kautta.

Tällä hetkellä kaikista rahastoista lempirahastoni on USA-indeksi, joka Nordnetinkin palvelusta löytyy, mutta Nordnet One Rohkea alkaa olemaan samalla tasolla. On harmi, että kulut rahastossa ovat edelleen 0,5%:n luokkaa, joka ei ole kamala, mutta ei erinomainenkaan taso ja jos Nordnet onnistuu jossain kohtaa syömään vielä vähän Rohkean kuluja, voisin jopa siirtyä huomattavan positiivisen puolelle rahaston osalta.

Jos kuitenkin haluaa salkkuun oikeasti hyvän hajautuksen, onnistuu se helposti Nordnet Rohkealla ja käytännössä tällöin sijoittaja ei tarvitsisi yhtään mitään muuta sijoitusta! Tällaisia rahastoja sisällöllisesti pitäisi mielestäni tehdä enemmänkin, jotta rahastosijoittajien salkut eivät paisuisi ylihajautetusti 10-20 eri rahastosta, jotka kuitenkin pahimmillaan sijoittavat pitkälti samoihin sijoituskohteisiin.

Nordnet One Rohkea toimiikin MSCI Worldin sijaan heille, jotka eivät halua ostamaan ETF-osuuksia, vaan sijoittaa aina esim. pienen summan maailmarahastoon. MSCI Worlf ETF:iä saa tällä hetkellä noin 75 euron kertahintaan, kun Nordnet Oneen sijoittamisen pystyy muiden rahastojen tapaan aloittaa vain 15 eurolla.

Nordnet kysytyt kysymykset

Käydään vielä nopeasti läpi perustavanlaatuiset kysymykset, mitä Nordnet One-rahastoista todennäköisesti herää.

1. Ovatko Nordnet One-rahasto synteettisiä vai fyysisiä?
Nordnet One rahastot ovat synteettisiä.

2. Kuinka paljon on Nordnet One rahastojen kulut?
Kaikkien Nordnet One -rahastojen kulut ovat 0,49% rahaston tyypistä huolimatta, joka on suhteellisen hyvä taso yhdistelmärahastoille.

3. Kannattaako Nordnet One rahastoihin sijoittaa?
Tämä riippuu ennen kaikkea omasta sijoitushorisontistasi sekä siitä, millainen sijoittaja olet. Jos haluat välttämättä hajauttaa osakkeisiin ja korkoihin sijoituksesi, on Nordnet One Tasapainoinen todennäköisesti yksi parhaista valinnoista Suomen markkinoilla. Jos kuitenkin haluat sijoittaa pelkkiin osakkeisiin tai osakerahastoihin, löytyy Nordnetinkin valikoimasta parempia indeksirahastoja tarpeisiisi. 

Lopuksi täytyy todeta, että on ilo nähdä, että vaikka en ole yhdistelmärahastojen fani, myös sille saralle tulee kilpailua ennen kaikkea kustannusten näkökulmasta. Yhdistelmärahastojen suurin ongelma on ollut mielestäni jo pitkään Suomessa se, että ne tuottavat huonosti JA ovat samaan aikaan kalliita.

Usein monelle yhdistelmärahastoon sijoittaneelle onkin jäänyt erittäin paha maku suuhun, koska pankki on tehnyt rahastoilla enemmän voittoa, kun 5-10 vuotta rahastoihin sijoittanut sijoittaja kiitos korkeiden rahastokulujen. Nordnet One -palvelu onkin tervetullut lisä yhdistelmärahastojen kulukilpailuun, joka selkeästi käy nyt kovana eri välittäjien välillä, mikä on vain hyvä kaltaisillemme yksityissijoittajille.

Jos jokin jäi mietityttämään Nordnet One rahastoissa, laita kysymystä, niin kaivelen vastauksen ja lisään sen tekstiin!

Ja tuttuun tapaan, mikäli Nordnet One -rahastot tai muu rahastosijoittaminen tai osakesijoittaminen kiinnostaa, avaa Nordnettiin nyt ilmainen arvo-osuustili täältä*!

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

*Affiliate-linkki

12 kommenttia artikkeliin ”Nordnet One -rahastot – kannattaako vai ei?”

 1. Itse olen ymmärtänyt että suoraan rahastoihin ei kannata koskaan sijoittaa vaan enemmin kannattaa ostaa osakkeita, esimerkkinä itsellä maksan Netflixistä noin 16€/kk ja samalla laitan joka kuukausi 20€ Netflixin osakkeeseen. Olen 6 vuoden aikana noin 3 kertaistanut oman sijoitukseni ja suunta on ylöspäin edelleen. Pystyykö rahastoilla tekemään saman? Eikö niissä ole kuitenkin isompi riski menettää sijoitus? Nuorempana kokeilin spankin kautta olevia rahastoja silleen että laitoin omat bonukset rahastoon, vuoden jälkeen oli sulanut noin 20% pois, jäi ainakin itselle huono maku rahastoista. Osakkeet toimii paremmin ja vakaammin.

  Vastaa
  • Jos miettii puhtaan riskin käsitteen muodossa, yksittäiset osakkeet ovat aina huomattavasti korkeampiriskisiä kuin rahastot. Syynä se, että aina kun sijoittaa osakkeeeseen, olet riippuvainen täysin tämän yhden yhtiön kurssimenestyksestä. Ja yksittäinen yhtiö voi milloin vain törmätä epätodennäköiseenkin vastatuuleen – case in point Netflix, jonka osake on laskenut pelkästään viimeisen vuoden aikana yli 60% alaspäin – indeksit, joita nämä järkevimmät rahastot seuraavat, ovat sen sijaan laskeneet vain 27%.

   Netflix on myös hyvä esimerkki siitä, että sen osaketta ei ole voinut ostaa 20 eurolla lähes kymmeneen vuoteen. Jos säästäisi 20 euroa kuukaudessa, pitäisi säästää 11 kuukautta, ennen kuin nykyhinnoilla pystyisi ostamaan edes yhden Netflixin osakkeen. Rahastoihin taas pystyy sijoittamaan tekstissäkin mainitulla 15 eurolla kuukaudessa – jolloin jälleen voi hajauttaa paremmin – tällä kertaa ajallisesti sijoittamalla joka kuukausi tuon säästetyn 20 euroa.

   Yksittäiseen osakkeeseen sijoittaminen on siis moninkertaisesti riskisempää kuin indeksirahastoihin sijoittaminen (on toki sitten taas muita rahastoja, joissa riskit voivat jälleen olla korkeat, mutta indeksirahastot ovat usein vähäriskisimpiä, mitä voi ostaa) monellakin eri tapaa. On hyvä muistaa, että se, että osake menestyy, ei tarkoita mitään sijoituksen riskisyyden kannalta. Sijoitus voi olla erittäin onnistunut, vaikka siihen sisältyvä riski olisi äärimmäisen korkea. Samalla tavalla kuin lotossakin joku voi voittaa päävoiton, ei lottovoiton voittaminen vähennä loton riskisyyttä laisinkaan.

   Vastaa
 2. Oi niitä aikoja, kun Nordnetin blogissa ylistettiin fyysisten rahastojen paremmuutta synteettisiin nähden… Eikä ole edes ainut asia, jossa Martin Paasi on joutunut nielemään sanansa firman tuotepolitiikan muuttuessa.

  ”Jos kuitenkin haluat sijoittaa pelkkiin osakkeisiin tai osakerahastoihin, löytyy Nordnetinkin valikoimasta parempia indeksirahastoja tarpeisiisi.”
  Eli he ihan itse sanovat, että ei kannata sijoittaa One Rohkeaan?

  Muutenkin Rohkean ”vertailuindeksi”-viritys kertoo että kyseessä on viritys. Oikeastihan tuota pitää verrata MSCI World tai MSCI ACWI -indeksiin, sillä miksi sijoittaa viritykseen jos yksinkertainen pärjää paremmin?
  MSCI World -indeksirahastoja taitaa olla nykyisin joka pankilla tuohon samaan 0,5 % hintaan. ACWI-version löytäminen on hankalampaa.

  Vastaa
  • Haha, olisi pitänyt hieman tarkentaa. Kursiivivastaukset ovat itse kirjoittamiani, eivätkä tosiaan Nordnetin omia mielipiteitä. Eli omasta mielestäni siis löytyy parempia kuin Nordnet Rohkea myös Nordnetin valikoimasta, jos sijoittaa puhtaisiin osakerahastoihin.

   Täytyy myös muistaa, että Paasihan on virallisesti Nordnetistä riippumaton, joten en usko, että hän on mielipidettään vaihtanut. Nordnet One on tosiaan suurelta osin synteettinen, mutta vaikka itsekin olen fyysisten fani, ovat synteettisten rahastojen riskit mielestäni merkittävästi liioiteltu. Voi olla, että saapuu aika, kun synteettiset rahastot eivät enää onnistu indeksejä seuraamaan, mutta suhteellisen kestäviksi ne ovat osoittautuneet aina finanssikriisistä, koronaan ja nykytilanteeseenkin.

   Vastaa
 3. ”Pörssiromahdus saattaa tulla ja viidessä vuodessa siitä ei välttämättä ole edes toivottu.” Tuossa viimeinen sana lienee väärä, mikä tekee virkkeestä vaikeaselkoisen.

  Kiitos joka tapauksessa hyödyllisestä blogista!

  Vastaa
 4. Itselläni On Handelsbanken Usa indeksirahasto,Nordnet indeksirahasto maailma,Nordnet indeksirahasto Ruotsi ja Handelsbanken pohjoismaiset pienyhtiöt rahastot.Olen pohtinut,että ottaisin Nordnet One rohkea rahaston ja luopuisin muista,paitsi Handelsbanken Usa indeksi rahastosta.Olisi helpompi kuukausisäästää,kun rahastoja olisi vain muutama.En oikein osaa päättää,mikä olisi viisainta.NordnetOne rohkea rahastossa kiinnostaisi laaja hajautus.

  Vastaa
  • Nordnet Onen sisältö on pitkälti samanlainen kuin Handelsbanken USA-indeksin ja se muistuttaakin omalla tavallaan vähän MSCI AWCI siinä, että globaali salkku on aina USA-painoitteinen, vaikka olisikin pinnalta globaali. Tämä on hyvä tiedostaa hajautusta pohtiessa. Mutta mielestäni ajatus rahastojen karsimisesta on varsin järkevä, koska ei ole syytä omistaa kahta rahastoa enempää, jos ne vain hajauttavat tarpeeksi maantieteellisesti.

   Jos haluaa Nordnet One Rohkean, niin ottaisin seuraavat 3.

   – Nordnet One Rohkea
   – Handelsbanken USA indeksi
   – Handelsbanken pohjoismaiset pienyhtiöt

   Näillä saa tarpeeksi hyvän maantieteellisen hajautuksen ja saa vähän karsittua overlappia salkusta.

   Vastaa

Jätä kommentti