Nordnetin listautumisanti on ylivoimaisesti tämän vuoden mielenkiintoisin listautumisanti.
Sen lisäksi, että Nordnetin kokoisten yritysten listautumiset alkavat olla jo suhteellisen harvinaisia suomalaisten saataville, on Nordnet myös siitä mielenkiintoinen IPO-kohde, että niin moni meistä on jo valmiiksi Nordnetin asiakas ja nimi on erittäin tuttu. Nordnet onkin ensimmäinen yritys, joka listautuu pörssiin, jonka asiakas myös itse olen.
Nordnetin listautumisanti alkoi maanantaina 16.11.2020 ja siihen voi osallistua 23.11.2020 keskiyöhön mennessä Nordnetin palvelussa. Kaupankäynti Nordnetin osakkeella alkaa 25.11.2020. Nordnet listautuu Tukholman pörssiin, joten tässä kirjoituksessa eurot on käännetty Ruotsin kruunusta 1:10 suhteella.
Tänään siis Nordnetin IPO-analyysi. Onko Nordnet yhtä hyvä sijoitus, kuin se rahasto- ja osakesijoittajalle alustana ja osallistunko itse antiin? Siihen kaikkeen vastaus seuraavassa.
Nordnetin liiketoiminta
Monelle Nordnet saattaa olla tuttu, mutta mikä se kokonaisuudessaan siis oikein on? Nordnet on ruotsalainen osake- ja rahastovälittäjä sekä nettipankki, joka toimii Tanskassa, Norjassa, Suomessa ja Ruotsissa. Nordnetin nykyinen omistaja on pääomasijoittaja NNB Intressenter, jonka puolestaan omistavat sijoitusrahasto Nordic Capital Fund (tanskalainen) ja Öhman-konserni (ruotsalainen).
Nordnet on siis lyhennettynä Pohjoismaissa toimiva digitaalinen alusta ihmisten säästöille ja sijoituksille. Huomattava edelläkävijä, joka mielestäni on tehnyt ihan huomaamattaankin paljon sen eteen, että Suomessakin kansankapitalismi on yleistynyt.
Ennen kuin mennään syvemmälle sijoitusnumeroihin, on hyvä katsoa, kuinka suureksi Nordnet on ajan myötä kasvanut. Nordnetissä on tällä hetkellä.
1. Yli 1,1 miljoonaa asiakasta, neljästä eri maasta.
2. Lainannut asiakkailleen n. 7,8 miljardia euroa.
3. Liikevoitto ensimmäisen yhdeksän kuukauden ajalta vuonna 2020 n. 100 miljoonaa euroa
4. Yli 100 000 suomalaisten avaamaa osakesäästötiliä.
Etenkin yksittyissijoittajien osalta uskon Nordnetin kasvu- sekä vetovoimaan myös jatkossa. Nordnet ei ole yhtä aggressiivinen kauppaamaan täysin ylihintaisia rahastoja kuin kivijalkapankit ja monelle Nordnet on yhtäkuin tuulipukusijoittaminen.
Vähän kuin Inderes on yhtäkuin tuulipukujen analyysitalo – jotka molemmat ovat siis äärettömän hyviä asioita! Usein Nordnetin haitaksi sanotaan se, että tavallinen kuluttaja vaihtaa nopeasti palvelusta toiseen, kun löytyy halvempi toimija.
Ei vaihda.
Ihminen ei ole rationaalinen taloudellinen toimija tai muuten jokainen meistä kilpailuttaisi joka vuosi pankkipalvelumme, vakuutuksemme, asuntolainamme, puhelinyhtiömme, sähkösopimuksemme jne. Olemme kuitenkin laiskoja ja kun olemme löytäneet jotain meille sopivaa ja mielestämme järkevänhintaista, kynnys vaihtaa palveluntarjoajaa on korkea.
Tämä korostuu etenkin sijoituksissa, joiden siirtämisestä palveluntarjoajasta toiselle etenkin pitkäaikaiselle sijoittajalle on äärimmäisen turhauttavaa, koska niin suuri osa historiallisesta datasta katoaa. Nordnetilla on vahva brändi saavuttaa suuri osa Pohjoismaiden uusista yksityssijoittajista ja pitää heidät palvelussaan, joka tarjoaa taas hyvät lähtökohdat yrityksen hyvälle tuloskasvulle myös jatkossa.
Nordnetin liiketoiminta näyttääkin nauttivan samanaikaisesta kahdesta trendistä Pohjoismaissa. Pohjoismaalaiset ovat maailman digitaalisin kansa ja tämän lisäksi etenkin Suomessa sijoittamisen suosio on vasta lähdössä nousuun ja uusia asiakkaita on edelleen miljoonissa saatavilla ympäri Pohjoismaiden. Nordnet on kasvanut hyvin, mutta tilaa kasvaa löytyy edelleen valtavasti pelkästään Pohjoismaissa.
Pitää kuitenkin ymmärtää, että Nordnetin liiketoiminnassa tuulipukusijoittajia arvokkaampia ovat Private Banking-asiakkaat sekä erittäin aktiiviset treidaajat. Nämä henkilöt ovat usein hintatietoisempia, mutta samalla arvostavat palvelua yli kaiken. Nordnet voikin siis olla hieman kalliimpi, kunhan sen tarjoaa laadukkaimmat palvelut näille kahdelle tärkeälle asiakasryhmälle. Sanoisin, että Nordnet on myös tässä onnistunut ainakin tähän mennessä hyvin.
Korona heittää myös tietynlaisen twistin Nordnetin arvostukseen, kuten kohta kirjoitan. Nordnet mainitsee esitteessään riskiksi sen, että koska koronan takia osakekauppa on kiivastunut (etenkin treidaaijen keskuudessa), voi olla haastavaa ylläpitää tämän vuoden liikevaihdon kasvuvauhtia. Tämä on kauniisti sanottu, käytännössä on mahdoton pitää yllä samaa tahtia, ellei maailmaa kohtaa ensi vuonna taas joku uusi globaali kriisi.
Suomalaiselle Nordnetin liiketoiminnasta on hyvä muistaa, että kyseessä on ennen kaikkea Pohjosmainen yhtiö ja Suomen osuus koko Nordnetin liiketoiminnasta on vaivaisesti alle 20%.
Nordnetin taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko
Nordnetin osakkeen listautusmishinta: 8,6-10,10€/osake
Nordnetin markkina-arvo listautumisen jälkeen: 2,1-2,5 miljardia euroa
Liikevaihto 2019: 157 miljoonaa euroa.
Liikevoitto 2019: 34 miljoonaa euroa.
P/E (2019 liikevoitolla ja 9,35 euron osakkeella): 67
Osinkotuotto 2020: 3,0-3,5%
Kuten ylempänä sanoin, näitä Nordnetin lukuja ei kannata lukea ilman kontekstia. Kaupankäynti on kasvanut Nordnetissä valtavasti pörssin rajujen ala- sekä ylämäkien takia ja tämä on kasvattanut räjähdysmäisesti Nordnetin liikevaihtoa ja liikevoittoa tälle kuluvalle vuodelle.
Seuraavassa Nordnetin liikevaihtohistoria, joka kertaa hyvin siitä, kuinka Nordnet ei ole perinteinen liiketoiminta siinä mielessä, että se kasvattaisi liikevaihtoa ja voittoa tasaisesti vuodesta toiseen. Se ei yksinkertaisesti ole alan DNA:ssa.
Vuonna 2017 Nordnet teki voittoa n. 17 miljoonaa euroa
Vuonna 2018 Nordnet teki voittoa n. 12 miljoonaa euroa
Vuonna 2019 Nordnet teki voittoa n. 34 miljoonaa euroa
Vuonna 2020 Nordnetin on tähän mennessä tehnyt voittoa n. 88 miljoonaa euroa!
Periaatteessa Nordnetin liiketoimintaan liittyen on hyvä ymmärtää yksi asia – mitä enemmän aktiivista osakekauppaa käydään ja mitä enemmän sijoituslainaa otetaan, sen parempi Nordnetille ja sen tulokselle. Tämä myös aiheuttaa viime vuosissa nähtävää heiluntaa Nordnetin tuloksessa – osakekauppaympäristön aktiivisuus on asia, johon Nordnet voi vain vähän vaikuttaa, mutta jolla on kuitenkin iso painoarvo sen tuloksenteonkyvyssä.
Jos kaikki sijoittaisivat järkevästi indeksirahastoihin kerran kuukaudessa, ei Nordnet juuri voittoa tekisi, mutta kuten tiedämme, suurin osa meistä tykkää jännityksestä ja sitä osakemarkkinat ovat etenkin viimeisen vuoden sisään tarjonneet – ja tämä lisää valtavasti myös Nordnetin menestystä.
PE on vuoden 2019 luvuilla erittäin korkea n. 67, mutta toisaalta oletettavasti tämän vuoden luvuilla se on jo lähempänä 20:ta. Kysymys onkin ennen kaikkea siitä, mitä tulevaisuus tuo Nordnetille tullessaan ja pystyykö Nordnet esim. edes pitämään nykyisen liikevaihdon- ja voiton tasonsa.
Jos nykyinen liikevaihdon ja liikevoiton taso voitaisiin edes ylläpitää ja alkaa siitä kasvattamaan hitaasti, olisi nykyinen arvostus jopa järkevä – monen epävarmuustekijän takia voidaan kuitenkin sanoa, että kyseessä on kallis anti.
Osinkopolitiikka Nordnetilla on avokätinen ja Nordnet pyrkiikin jatkossa maksamaan vähintään 70% tuloksestaan osinkoina. Tällä tavalla jos oletetaan, että Nordnet tekee tänä vuonna n. 110 miljoonaa voittoa, menisi tämän vuoden osinkoprosentti ihan hyvälle n. 3-3,5% tasolle.
Voidaankin sanoa, että kyseessä on kallis anti, mutta ei mikään täysin överi.
Samalla on hyvä muistaa, että Nordnetin bisnes ei kärsi siitä, että pörssi laskee – tämä kun lisää aktiivisuutta markkinoilla. Nordnetin suurin tuho olisi se, että treidaaminen ja sijoittaminen kokisi paljon negatiivista julkisuutta ja sen suosion kasvu ei enää jatkuisi. Vaikea sanoa, mikä sellaisen voisi nykymaailmassa enää aiheuttaa, koska trendi on ollut sijoittamisen puolella jo niin pitkään (ja momentum on kestänyt jo kaksi pörssiromahdusta).
Nordnetin osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen
Nordnetin osakeannin toteutus on mielenkiintoinen siitä syystä, että Nordnet ostettiin pois pörssistä vain neljä vuotta sitten. Nordnet oli siis pörssissä 17 vuotta ennen vuotta 2016 ja nyt neljä vuotta pörssistä poistumisen jälkeen, se palaa taas ihmisten saataville – huomattavasti kalliimmalla kuten äsken huomattiin.
Mutta on pakko myöntää, että Nordnetin listautumisanti on toteutukseltaan äärimmäisen nerokas yksityissijoittajien osalta.
Listautumisanti sisältää mahdollisuuden Ruotsin, Norjan, Tanskan sekä Suomen yksityissijoittajille. Yleisöantiin pystyy osallistua vain, jos on Nordnetin asiakas. Tämä on samanaikaisesti hieno markkinointikikka Nordnetilta kuin myös luo sitoutumista Nordnetin palveluun, kukapa ei haluaisi omistaa jotain mitä käyttää. Nordnet tuleekin saamaan äärettömän paljon uusia asiakasomistajia tämän myötä, joka todennäköisesti lisää Nordnetin jo hyvää kasvutahtia entisestään.
Nordnetin listautumisanti tosiaan on auki tällä hetkellä ja sulkeutuuu 24.11. keskiyöllä Ruotsin aikaan. Osallista voi Nordnetin palvelussa esim. täällä.
Minimimerkintämäärä, jolla voit ostaa Nordnetin osakkeita listautumisannissa on 100 osaketta, joka on euroissa n. 1011 euroa. Tämä on huomattavan korkea määrä osakkeita verrattuna oikeastaan mihinkään suomalaiseen antiin, jossa minimimerkintämäärää ei välttämättä edes ole. Instituutioannin minimiraja ja samalla yksityissijoittajan maksimiraja on 10 000 osaketta eli n. 101 103 euroa.
Vaarana listautumisessa voidaan pitää sitä, että Nordnet ei käytännössä kerää rahoja tällä listautumisella itselleen, vaan käytännössä kyseessä on vain isojen nykyomistajien myyntiprojekti sekä rahastus, kuten rumasti voidaan sanoa. Tämä ei välttämättä tarkoita mitään itse annin kannalta, mutta on hyvä ymmärtää, että Nordnet tästä listautumisesta ei hyödy muuta kuin sen kuuluisan ”brändinäkyvyyden lisäämisen”, jolla tätäkin antia perustellaan.
Rahastamisen makua tässä on myös se, että vuonna 2016 Nordnet ostettiin pörssistä n. 650 miljoonan arvostuksella, mutta neljässä vuodessa yrityksen arvo on lähes nelinkertainen neljänvuoden takaiseen. Tässä on siis oikeasti kyse erittäin mukavasta palkkapäivästä tietyille myyville omistajille.
Osallistunko minä Nordnetin osakeantiin?
Entäpä minä? Ajattelinko osallistua Nordnetin listautumisantiin? Vaikka sijoitusstrategiaani ei sinällään kuulu listautumisanteihin osallistuminen, uskon Nordnettiin niin sijoittajana kuin asiakkaana, kuten moni blogini lukija on varmasti huomannutkin.
Tulenkin osallistumaan Nordnetin osakeantiin lähes koko käteiskassallani eli n. 13 000 eurolla, vaikka annin hinta omaa päätäni huimaakin. Osallistun antiin koko käteiskassallani, koska mielestäni on selkeää, että yksityssijoittajien anti tullaan ylimerkitsemään ja en koko kyseisellä summalla tule Nordnetin osakkeita saamaan.
Nordnetin suosion sijoittajien keskuudessa uskon johtavan merkittävään ylimerkintään ja siihen, että kurssi pomppaa ensimmäisenä päivänä suhteellisen isosti, jonka takia uskallan siihen panostaa koko käteiskassani.
Se minulla on kuitenkin vielä auki, että tulenko myymään Nordnetin osakkeet listautumispäivänä vai pistänkö Nordnetia oikeasti pitkään salkkuun. Asiaa pitääkin kypsytellä riippuen ensimmäisen päivän kurssiliikkeestä ja siitä, kuinka paljon osakkeita listautumisannissa saan. Olen joka tapauksessa tällä hetkellä odottelevalla kannalla pörssien kanssa, joten Nordnetin listautuminen on mukavaa vaihtelua rahakasan istuskelun sijaan.
Uskon Nordnetin vahvaan jalansijaan Pohjoismaissa ja uskon, että tavalliselle rahastosijoittajalle se on edelleen parempi vaihtoehto kuin yksikään kivijalkapankki. Myös Nordnetin brändi on äärimmäisen vahva oikeastaan mihin tahansa kilpailevaan samankaltaiseen toimijaan verrattuna, joten ainoa kysymysmerkki tulevaisuudessa on mielestäni ammattimaiset sijoittajat.
Yhteenveto Nordnetin osakeannista
Vahva brändi, hyvä yhtiö, mutta kallis hintalappu. Toisin sanoen aika perinteinen nykyaikainen listautumisanti. Muistatko, kun Musti Group oli vuoden 2020 alussa kalliilla listattu yhtiö jokaisen asiantuntijan (myös minun) silmissäni. Lopputulos – osake on noussut alle vuodessa 100%.
Kaikki mikä näyttää kalliilta ei välttämättä ole niin kallista, sen pörssi on viime vuosina opettanut itse kullekin sijoittajalle. Ja toisaalta, kaikki mikä näyttää halvalta, ei myöskään sitä ole. Nordnet muistuttaa oikeastaan aika monella tasolla minua Musti Groupista, koska brändi on äärimmäisen vahva harrastajien keskuudessa, mutta samalla vähän vältelty, koska se on jo NIIN iso.
Itselläni on lähes kaksi vuotta siitä, kun viimeksi osallistuin osakeantiin (joka oli onnistunut Aallon Groupin osakeanti) ja odotankin innolla Nordnetin listautumista sekä kaupankäynnin aloittamista osakkeella.
Kaupankäynti Nordnetin osakkeella alkaa 25.11.2020. Oletko sinä mukana vai odotatko suosiolla halvempia hintoja?
EDIT 25.11.2020: Yleisönti oli selkeästi merkitty noin kolmin-nelinkertaisesti, sillä kun laitoin rahaa kiinni 11 000 euroa, sain osakkeita vain n. 2800 eurolla, jonka takia myin ne n. 10% voitolla pois. Hieman joulurahaa n. 300 euron voitoista, mutta ei mitään sen ihmeempää.
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Ostaisko AOT vai OST? Jos myis heti voitolla pois. Vai saako sitä edes ostille 🤔
Mites muutes lainarahalla 🤪😬 mitä ajatuksia herää?
Lainalla sijoittamista voi harvemmin suositella, mutta muistaakseni olin näkeväni OST-vaihtoehdon kun antiin osallistuin. Sinänsä, jos OST:n jo omistaa ja yrittää saada vain pikavoittoja sieltä irti, niin OST voi olla hyvä vaihtoehto ettei tarvitse veroja maksella. Itse laitoin juuri merkkaamani osakkeet AOT:lle, kun en ole OST:ia koskaan avannut.
Hei,
Osaatko hieman avata miten Nordnetin listautumisanti oikein toimii vai mahtoiko jostain löytyä tarkempia ohjeita? Tarvitseeko minulla olla tässä tilanteessa EUR vai SEK jo valmiiksi tililläni tuon heilahteluvälin välistä?
Joo tuo on vähän yksinkertaisesti ja oudost tehty suomalaisille. Mitä itse ajattelin tehdä oli seuraavaa.
1. Merkitsin osakkeita täällä https://www.nordnet.fi/yhtiotapahtumat
2. Odotan 24.11 asti kunnes selviää, kuinka paljon osakkeita saan ja kuinka paljon ylimerkintää oli.
3. Vaihdan tarvittavan määrän rahaa arvo-osuustililläni euroista ruotsin kruunuiksi.
Eli oikeastaan vähän samaan malliin kuin Nordnet neuvoo siinä, jos ostaa ulkomaalaisia osakkeita (ensin transaktion koon varmistaminen ja vasta sitten valuutan vaihto).
Listaus tapahtuu Tukholman pörssiin, minkälaiset säilytyskustannukset tulee jos osakkeita aikoo pitää salkussaan pitempään?
Hyvä kysymys! Nordnetissä ei joudu maksamaan mitään siitä, että holdaa ruotsalaisia osakkeita. En muista onko kyseistä kulua edes Jenkkiosakkeille Nordnetissä.
Kun katsoo Nordnetin hinnastoa: https://www.nordnet.fi/fi/palvelut/hinnasto niin säilytyskuluja ei näytä olevaan missään. Eli sanoisin 0€.
Tuo kohta 3, onnistuuko valuutanvaihto siis Nordnetin palvelussa jotenkin helposti? En ole aiemmin vaihtanut siellä valuuttoja.
Joo käyttäjätilisi yleisnäkymästä pystyy käydä avaaassa uusia valuuttatilejä (vasemmalla puolella näkymässä Nordnetin uudella teemalla) ja sieltä voi avata kruunun arvo-osuustilin helposti. Mutta tosiaan tämä ei ole pakollista ja helpompaa on ehkö antaa Nordnetin hoitaa valuutanvaihto automaattisesti – etenkin nyt kun anti ylimerkittiin, niin kukaan meistä ei saa sitä maksimimäärää osakkeita, mitä haluaisimme, jolloin puhutaa muutamista euroista, mitä voi maksimissaan säästää sillä, että vaihtaa valuutat itse.
Moi,
Olen näissä aloittelija, mutta kiinnostaisi osallistua.
Luin jostain, että anti on jo merkattu täyteen. Mitä tämä siis tarkoittaa, vieläkö voi osallistua? Ja tällöin siis ylimerkataan, eli ei saa niin paljoa kuin haluaisi merkata? Ja jos ylimerkataan, tarkoittaako se usein kurssinousua ensimmäiselle päivälle?
Eli toisinsanoen, anti näyttää vielä olevan auki, voiko/kannattaako mielestäsi siihen vielä merkata tuo reilu 1k €? Vai muuttuvatko ehdot tavallaan huonommaksi, mitä myöhemmin tuossa aikaikkunassa (ennen 23.11) lähtee mukaan?
Joo tästä oli puhetta, että yleisöanti on täynnä, mutta anti on aina auki siihen päivämäärään, kun antiesitteessä on säädetty. Siihen voi siis edelleen osallistua tavallisesti (blogissa mainittuihin päivämääriin saakka), mutta hyvä muistaa se, että koska kyseessä ylimerkitty anti, jos haluaa 10 000 eurolla osakkeita, ei tuolla koko summalla osakkeita saa – kannattaa siis varautua sen mukaan, että merkkaa osakkeita enemmällä, kuin niitä oikeasti haluaa, jos haluaa maksimimäärän osakkeita.
Ylimerkkaus ei sinällään kerro kurssinoususta ensimmäisenä päivänä, koska kyse on ennen kaikkea siitä, miten ostajat ja myyjät jakautuvat, kun kaupankäynti osakkeella julkisesti alkaa. Ehdot eivät sinällään muutu huonommaksi, kunhan tietää tosiaan tuon miten ylimerkkaus vaikuttaa omaan saantiin. Itselläni esim. Aallon Groupin annissa laitoin sisään 3000 euroa, sain 800 eurolla osakkeita. Ylimääräiset rahat luonnollisesti palautetaan, eli sinällään ylimerkinnässä ei menetä mitään.
Hyvä tämä sinun blogi. Kirjoittaisitko joskus vetyosakkeista?
Kiitos! Otetaan listaan, olen niihin vähän parin viimeisen kuukauden aikana perehtynytkin, niin voisi perehtyä vielä paremmin, että saa tekstin ulos.
Mistä tietää, että yleisöanti on jo ylimerkattu?
Yhtiö tekee tästä pörssitiedotteen, kun annin viimeinen mahdollinen merkkauspäivä on ohi. Ruotsinkielisissä uutisissa oli kuitenkin jo huhua, että anti olisi ylimerkitty, joten kun 24.11. saapuu, saamme vain tietää, kuinka suuri ylimerkintä on kyseessä – antiin voi kuitenkin edelleen osallistua tuohon deadlineen asti.
Mitä luulet onko kuitenkin niin, että osakkeita saa vähintään tuon vähimmäismerkintämäärän? Vai voiko mennä rajusti sen alle? Voisin kuvitella ettei se siitä mene alle ainakaan paljoa, eli että leikkuri koskisi vain sen ylittävää osaa?
Nordnet ei ollut alarajaa tuohon laittanut niin kuin monessa muussa listautusmisannissa on, mutta uskoisin, että 100 kyllä varmaan saa – ellei tule jotain aivan älytöntä ylimerkintää (ks. jotain yli kymmenkertainen ylimerkintä yleisöannissa, joka toki sekin mahdollinen). Jos tulee joku täysin överi ylimerkintä, voi luku kuitenkin jäädä tuon sadan alle.
Eikö tämä pitäisi otsikoida listautumismyyntinä eikä antina? Yhtään uutta osaketta ei anneta rahaa vastaan, vaan vanhat omistajat rahastavat myymällä osakkeitaan.
Virallinen termi taitaa olla listautumisanti aina, kun pörssiin listaudutaan. Nordnetkin sitä käyttää omalla sivustollaan ja uskon, että siellä on compliancea sen verran paranoidisti katsottu, että nimitys on listautumisanti, vaikka kyseessä onkin vain isoimpien omistajien palkkapäivä eikä lisärahaa firmalle kuten sanoitkin.
Moi! Hyvä analyysi, kiitos. Tärkeä vertailukohta on Nordnetin pääkilpailija Avanza. Sen liiketoiminnalliset luvut ovat mielestäni huomattavasti kovempia kuin Nordnetin. Arvostus näyttäisi olevan hivenen korkeampi myös, mutta Avanzaan nähden Nordnet on mielestäni (vielä) kalliimpi.
Hyvä pointti! Teksti venyi sen verran pitkäksi, että en kilpailijoista kauheasti kirjoittanut, mutta Avanza on hyvä vertailukohta. Ja senkin kurssi näyttää tuplaantuneen lyhyen ajan sisään, joten transaktiot varmasti sielläkin kasvaneet merkittävästi. Toki Nordnetillä haastajan asemassa ehkä jopa enemmän paukkuja kasvuun, mutta kun en Avanzan palveluja tunne niin hyvin, niin vaikea sanoa Pohjoismaisesta kilpailutilanteesta tarkemmin.
Mitä eroa noilla listautumisannissa retail ja institutional? Kumpaan sitä normaali ihminen osallistuu?
Hyvä kysymys, retail anti on yleisöanti, johon suurin osa kuten minäkin osallistuin. Siinä voi merkata enintään 100 000 eurolla osakkeita. Institutional on anti, jossa merkkaa VÄHINTÄÄN 100 000 eurolla osakkeita. Eli suurin osa meistä tavallisista sijoittajista kuuluu tuohon retail-antiin ellei sijoita yli 100 000 euroa Nordnetin osakkeisiin.
Pitääkö kruunut olla valmiina vaihdettuna tilillä vai voiko ne vaihtaa vasta sen jälkeen kun tietää lopullisen määrän?
Toimii samalla tavalla kuin tavallisessa kaupankäynnissä mielestäni eli voi vaihtaa vasta sen jälkeen, kun tietää summan. Tärkeintä, että käteistä on tilillä vain tarpeeksi. Itse en varmaan jaksa tehdä edes kruunuvaihtoa, koska säästö ei kuitenkaan ole niin iso.
Hei!
Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Kysyisin, että mitä kuluja antiin osallistumissa on yksityisenä henkilönä? Ei näyttäisi olevan tuota tavallista osakkeiden kaupankäyntikulua.
Hienoa, että tekstistä oli hyötyä. Ei ole muita kuluja kuin valuutanvaihtokulut tässä annissa eli sinänsä kiva näin yksityissijoittajallekin
Nordnet listautuu Tukholman pörssiin. Tämähän tarkoittaa sitä, että kuka vain mistä päin maailmaa tahansa voi ostaa osakkeita listautumisen tapahduttua? Voisi siis järkeillä, että kysyntä kasvaa sen myötä.
Varmasti etenkin alussa kysyntää on, toki myös listautusmisantiin voi osallistua kuka tahansa institutionaalinen sijoittaja rapakon takaa. Huomenna nähdään, mitä käy.
Mitäs tässä seuraavaksi tapahtuu, milloin Nordnet ilmoittaa, montako osaketta annissa sai? Nyt ei vielä näytä ainakaan rahat lähteneen arvo-osuustililtä. Onko tässä joku kellonaika tiedossa?
Kiitos!
Ei ole vielä tullut Nordnetiltä virallista ilmoitusta. DI:n mukaan osakkeen hinta asettuu tuohon keskihintaan eli n. 96 kruunuun ks. https://www.di.se/nyheter/dinkelspiel-boken-ar-overtecknad-flera-ganger-till-hogsta-priset/. Päivittelen tätä tekstiä sitä mukaan, kun ilmoituksia tulee, uskoisin, että tämän päivän aikana. Nordnetin pyörillä liikkuvat uutiset ovat suurelti ruotsiksi, joten uutiset valuvat tänne Suomen puolelle varmaan vähän hitaasti.
Nyt näkyy tilin yleisnäkymä välilehdellä määrä, mutta ei vielä hintaa.
Itse en löydä tätä mistään?
https://twitter.com/Omavaraisuus/status/1331234755686387712 Laittelin Twitteriin kuvan, miltä näyttää mulla tällä hetkellä.
Jos käydään spekuloimaan, ennenkuin näkyy onko mitään edes salkussa. Millä hintaa painaisit myy nappia jos ostohinta olisi tuo 96sek? Huomasin, että tältä vuodelta olisi tuo tonnin veroetu käyttämättä, kun en ole raaskinut myydä mitään.
Sinänsä mielenkiintoista, koska omien silmieni mukaan sain koko annoksen osakkeita, niin mietin, onko tuo vielä luotettava luku. SInänsä tuntuisi oudolta, koska anti oli kuitenkin ylimerkitty. Ja erittäin vaikea sanoa, milloin myisin. Jos saisin 10000 eurolla, millä merkkasin, niin ottaisin ulos varmaan siinä 120SEK-kohdalla. Jos merkintä jää pieneksi (kuten oletan sen jäävän), niin silloin varmaan jättäisin osakkeet vain salkkuun makaamaan odottamaan pitemmän aikavälin kasvua.
Uskon Nordnetin kasvuun myös tulevaisuudessa niin, jos pörssi pysyy vireessä, en yllättyisi vaikka vuodessa nähtisiin tuollaisia Musti Groupin kaltaisia tuottolukemia myös Nordnetissä – vaikka toki PE olisi silloin järjettömän korkea.
Minulla ei näy edes määrää. Ainoastaan tuo Ansökan eli haettu. Merkitsin 500 osaketta, joista pyrin saamaan joko lyhyellä aikavälillä (3 kk) 25-30% tuoton tai sitten jätän salkkuun muhimaan, josko ainakin yhdet hyvät osingot maksaisi.
P.S. Uusi lukija tässä! Googlailin tänne Nordnetin osakeantiasioissa. Mielenkiintoinen blogi, pitää jäädä seuraamaan! Melkein saman ikäisiä ollaan ja suunnilleen näemmä sama taloudellinen tilanne, joten sopii hyvin seurantaan. 🙂
Jännä, että tiedot päivittyvät tuonne eri aikaan. Nordnetin viestintä ollut sen verran heikkoa suomalaisille sijoittajille, että taitaa jäädä huomisaamulle vain nähtäväksi se, kuinka paljon oikeasti osakkeita saakaan. Noh, onneksi loppupeleissä sillä ei niin paljon väliä ole, kun vain niistä osakkeista rahat veloitetaan Nordnetin toimesta. Huomista odotellessa.
Ja tervetuloa! Kiva, että löysit blogiini ja mukava kuulla, että elämäntilanteetkin kohtaavat. Aina mukava törmätä sukulaissieluihin.
Täysi määrä viittaisi huonoon alkuun, mutta…! Ei tarvitse vielä huolestua tuosta määrästä. Insteillä loppui vasta tänään (eli ei voikaan olla tietoa lopullisesta jakaumasta). Jännä miten pikavoittojen metsästäjistäkin tulee ”holdareita” jos näyttää huonolta merkintöjen suhteen 😀
Joo ja kuten joku kommentoi Twitterissä, niin tosiaan tuo ruotsinkielinen teksti tuossa tarkoittaakin suomeksi ”hakemus” eli näkyy vain tuo määrä, mitä on toivonut. Ylimerkintä oli jo ilmoitettu, nyt vain odotellaan, kuinka paljon menee yli – toki se ei tarkoita mitään huomisen kurssireaktiosta.
LOISTAVA BLOGI!
Kannanpa oman korteni tähän kekoon:
Kyllä tuo Ansökan on mielestäni se määrä, jota annista on haettu.
Minun Nordnetissä oli tänään klo 16.47 tullut viesti, jossa lukee …
Olemme vastaanottaneet merkintätoimeksiantosi ja välittäneet sen listautumisannista vastaavalle taholle. Näet nyt antamasi merkinnän kirjattuna salkussasi. Kappalemäärä vastaa hyväksyttyä merkintätoimeksiantoasi. Allokaation yhteydessä veloitamme merkintämaksun tililtäsi sekä toimitamme allokoidut arvopaperit salkkuusi. Uusmerkinnän ehdoista löydät tiedon allokaatiotiedonannon arvioidusta ajankohdasta ja arvopaperien arvioidusta ensimmäisestä kaupankäyntipäivästä.
… mutta ei tuolla salkussa näy muuta kuin Ansökan Nordnet AB ja se tavoittelemani määrä osakkeita. En jaksa uskoa, että sain täyttä määrää, joten tuo viesti ei nyt pidä paikkaansa. HUONO JUTTU!
Jäämme varmaan kaikki pelonsekaisin tuntein odottamaan huomista!
Tänäänhän oli ihan muuten kiva pörssipäivä! TSLA porskuttaa jne 🙂
Kyllähän tuo viesti ihan paikkansa pitää, haettujen osakkeiden määrä vastaa merkintätoimeksiantoasi. Allokoidut, eli ne jotka lopulta saat leikkurin (oli se sitten millainen tahansa) jälkeen, arvopaperit toimitetaan sitten salkkuusi. Itse osakkeiden määräähän ei vielä tiedä, ja ansökan tarkoittaa juurikin hakemusta.
Oikeassa olet! Pitää vaan osata lukea tuo viesti ihan kirjaimellisesti.
Olisi jotenkin odottanut tuollaisen kuittauksen tulleen jo paljon aikaisemmin, eikä iltaa ennen kaupankäynnin alkua.
Sitten vain diilaamaan SAVE:lla! 🙂
Hei, merkitisin itse 500kpl ja ne näkyy Nordnetin salkussa Ansökan Nordnet AB 500kpl ja sitten sen alla näkyy saamani osakkeet 180kpl keskihintaan 96kr. Mukava lukea inspiroivaa blogiasi.
Sama homma, siellä näkyvät! Milloinkohan vaihtuvat euroiksi?
EIkun niin, tämä menikin toki toisinpäin, eli mennyt jo kruunuiksi 🙂
Jep, sieltä pamahti. Sain noin neljäsosan osakkeista, mitä merkattu, eli kuten oletinkin, niin ylimerkintä oli yleisöannissa erittäin suuri. Eipä tuosta omasta merkinnästäkään juuri saanut kauheasti siis itselle 😀
Jep – sama täällä. Noin 1/4 sieltä tuli.
Eli nyt täytyy tänään ostaa sitten lisää!
Mistä muuten paras seurata päivän kurssikehitystä, onko missään reaaliajassa? Vai kannattaako vaan refreshaa Nordnetissa Nordnet AB näkymää?
En muista, onko Nordnetissä 15 minuutin viive Tukholman pörssin osalta, mutta uskoisin, että ei, kun nyt jo näyttää osto- ja myyntilaittaa näyttävän tuolla: https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/osakekurssit/17385289-nordnet?accid=1 Vähän enemmän näyttäisi ostolaidalla olevan populaa, mutta ei varmaan niin paljon, että mitään superraketointia nähdään ensimmäisenä päivänä. Jännää nähdä, mitä käy.
Jep, sama 15 min luulin olevan kun kauppalehdellä, vähemmän tosiaan Ruotsin osakkeita seurannut.
Ja samaa katsoin, mutta voi olla että hype kasvaa päivän edetessä 🙂
Niin vähän muuten olen käynyt kauppaa, että ihan unohtunut jo. Jos haluaisin päivän mittaan myydä tietyllä hetkellä, otanko vain senhetkisen osakkeen hinnan tuohon ”kurssi” kohtaan ja lähetän toimeksiannon? Vai hieman sen alle, että menee kaupaksi?
Ekana päivänä heittely on sen verran kovaa, että varmaan riittää tuo tämänhetkinen hinta hyvin, menee varmasti aika nopeasti.
Hei ja kiitos mielenkiintoisesta blogista. Mikä on oma strategiasia ja raja, jossa myyt osakkeet tämän Nordnetin osalta? Nyt on noin 10% plussalla.
Kiitos! Myin kaiken tuossa aamupäiävllä 106:ssa eli juuri n. 10%:lla plussalla. Sain sen verran vähän osakkeita (vain n. neljäsosan merkityistä, niin otin sieltä sitten joululahjarahat itselleni). Tällä hetkellä koetan kasvattaa käteiskassaani hieman, kun pörssit ovat nousseet niin paljon, että ihmeellistä on jos jotain korjausliikettä ei nähdä puolen vuoden sisään alaspäin. Ja sitä varten olisi kiva olla käteistäkin jäljellä 😀
Omassa tähtäimessä myös toinen sijoitusasunto, johon tarvitsen todennäköisesti käsirahaa ensi vuoden puolella.
Eli muutit suunnitelmaasi lennossa? 😀 vrt. marraskuu 24, 2020 3:48 pm
Jep! Jäi vähän harmittamaan tuo pieni määrä ja totesin, että haluan pitää salkkuni kuitenkin mahdollisimman keskitettynä myös jatkossa, niin en halua turhaan rönsyillä. Tekee omien sijoitusten hallinnasta ja seurannasta helpompaa 😀
Itse olen vasta aloittanut osakesäästämisen/sijoittamisen. Kirjallisuudessa ja näissä blogeissakin aina painotetaan, että plani pitää olla ja siinä pysyä. Että en malttanut olla heittämättä tuota kommenttia ;). Aika paljon tosiaan fiilikset vaikuttaa päätöksiin. Eipä sillä ole sitten pitkällä aikavälillä merkitystä. Fiiliskin kuuluu kategoriaan hajauttaminen?
Joo ja hyvä huomio. Omaan sijoitusstrategiaani ei sinällään edes kuulu IPO:ihin osallistuminen, joten osallistuminen oli monella tapaa fiiliksen mukana menemistä.
Toisaalta olen varannut sijoitusstrategiaani juuri tuon 5% nettovarallisuudestani spekulaatiolaariin, koska tiedän, että välillä haluaa tehdä nopeampia liikkeitä. Tärkeintä on vain, että merkittävässä osassa varallisuutta pysyy sijoitusstrategiassaan – pienellä osalla ei onneksi pysty pitkäaikaista vauraustumista estämään, vaikka tunnepäätökset osoittautuisivatkin virheellisiksi.
Vaikka olisi mikä strategia, niin IPO:t kannattaa aina tsekata. Yleensä niistä jää jotain käteen. Ymmärrän hyvin, että kun tässä tapauksessa potti jäi noinkin pieneksi, niin otat rahat ja katsot mitä muuta strategiaan sopivaa on tarjolla (sijoitusasunto tms.).
Minä valitsin päinvastaisen strategian ja alkuperäisestä Nordnet-sijoitusbudjestistani laitoin toisen 1/4 peliin ja ostin lisää ko. osakkeita. Saa nähdä miten käy.
Loput 1/2 palautuu sijoituskassaan. OSTO-suosituksia tuntuu markkinalla riittävän ylitöiksi asti.
Oletko jopa miettinyt nykyisten osakeomistusten myyntiä, jotka voisi sitten laittaa pudotuksen jälkeen takaisin sijoituksiin halvemmmalla?
En osaa ajoittaa, joten holdaan nykyisiä omistuksiani ja kerryttelen vain käteiskassaa. Tämä tekee myös sijoittamisesta huomattavasti vähemmän aikaavievää, johon olen pyrkinyt myös salkkuni keskittämisellä.
Tämä senkin takia, että viimeisen 100 vuoden aikana on hävinnyt enemmän olemalla pois markkinoilta, kuin olemalla markkinoilla – etenkin jos on oikeasti pitkällä aikavälillä mukana niin kuin minä.
Mikael Jugner on hyvä esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun yrittää ennustaa miten pörssit käyttäytyvät – hän on tuntunut yrittävän ajoittaa koko Twitter-uransa ajan sijoituksia ja käytännössä ajoitus on ollut päin seiniä. Sama varmaan kävisi itselle, koska ei ole meedion kykyjä minullekaan annettu, heh. Pitkällä aikavälillä kun ei ole sinänsä väliä, vaikka olisi miljoonan salkku pörssiromahduksessa – ylös sieltä aina tullaan loppujen lopuksi, kunhan ei ala paniikkimyynteihin.
Juuri näin, samaa mieltä. Kysyin vain kun tuossa mainitsit , että puolen vuoden sisään odottelit luottavaisena droppia. Itsekään en usko ajoittamiseen, ja tuota droppia olen itsekin jo vuosia odotellut ja hyvät geinssit olisi menettänyt myymällä.
Jep, just näin. Gut feeling on, mutta en sen mukaan kuitenkaan toimi – yleensä se on kuitenkin väärä – kuten niin monta kertaa muutenkin historiassa.
Mikä tuo leikkauksen kaava ylimerkinnässä oli. Tuossa ylhäällä 500 merkinnyt sai 180. Itse merkitsin 300 ja sain 140. Noiden perusteella sopisi 100 kpl + 20% sen ylittävältä osalta.
Itse merkitsin 1060 ja sain öö n. 280 eli uskoisin, että tuo 100 kpl + 20% varmaan on aika lähellä totuutta juuri.
Tuolla kaavalla pitäisi olla 292 kpl, mutta saattaahan olla myös muita muutoskohtia kuin vain 100 kpl.
Joo taisi olla 292 itseasiassa tarkalleen. Myin eilen niin aikaisin pois, niin en enää muistanut tarkkaa summaa 😀 Eli tuo 100 + 20% selkeästi se combo.
Tai yli tuhannen merkintöjä ei saanut lainkaan.