Norrhydro listautumisanti-analyysi

Norrhydro Groupin listautuminen on osa loppuvuoden antihuumaa, jossa Suomen pörssiin tulee taas aika annos yrityksiä. Juuri toissapäivänä kirjoitin Duellin listautumisesta ja ensi viikolla vuorossa onkin jälleen lisää yrityksiä ainakin Digital Workforcen muodossa. On myös hyvin mahdollista, että eräs toinen listautuja aloittaa ensi viikolla, mutta katsotaan.

Norrhydron anti alkoikin jo maanantaina 15.11.2021 ja siihen voi osallistua viimeistään tiistaihin 24.11.2021 mennessä. Anti voidaan (ja tullaan todennäköisesti) kuitenkin sulkemaan tarvittaessa jo ylihuomenna 19.11.2021 kello 16.00.

Kaupankäynti Norrhydron osakkeella First North-listalla alkaa arviolta 26.11.2021 (virallisesti 2.12.2021, mutta yllätyn, jos tämä tapahtuu näin myöhään).

Norrhydron liiketoiminta

Norrhydrolla on yli 35 vuoden kokemus erilaisten hydrauliikkaratkaisujen toimittamisesta vaativiin olosuhteisiin ja yritys on perustettukin jo vuonna 1985. Norrhydron asiakkaat ovat pääasiassa pohjoismaisia ja globaalisti toimivia liikkuvien koneiden ja laitteiden valmistajia, joille yhtiö on pitkäaikainen, strateginen kumppani. Norrhydro kehittää ja valmistaakin hydrauliikkaratkaisuja monelle eri teollisuudenalalle, kuten metsäkone-, materiaalinkäsittely-, kaivos-, maanrakennus- ja meriteollisuudelle. Käytännössä Norrhydron asiakasportfolio näyttää erittäin vakuuttavalta, sillä sen asiakkaisiin kuuluu mm. kaikille suomalaisille tutut Ponsse, Konecranes, Sandvik, Cargotec, Metso Outotec, sekä Volvo.

Asiakkaan tarpeista riippuen Norrhydro tarjoaakin joko komponentteja tai tarvittaessa kokonaisia liikkeenohjausjärjestelmiä. Norrhydron kruununjalokivi ja uusin avaus on NorrDigi-ratkaisu, joka yhdistää monikammioisen sylinterin patentoituun älykkääseen digitaaliseen liikkeenohjausjärjestelmään sekä kehittyneisiin paineenvaraajiin, jotka mahdollistavat merkittävän energiansäästön liikkuvissa koneissa. Tämä ratkaisu on juuri nyt kaupallistamisen kynnyksellä ja on todennäköisesti yksi merkittävistä tekijöistä listautumisannin ajoitukseen.

Norrhydron pääkonttori ja tuotantolaitos sijaitsevat Rovaniemellä, jonne yhtiö on päättänyt jäädä strategisesti pitemmäksikin aikaan. Yhtiön liiketoiminnassa mielenkiintoista on se, että se myy tuotteet suoraan laitevalmistajille ilman välikäsiä ja jopa 80% liikevaihdosta syntyy vuosikymmenten pituisista kumppanuuksista. Avain Norrhydron liiketoiminnassa onkin olla asiakkaiden pitkäaikainen partneri, jonka tarkoitus on mahdollistaa asiakkaiden liiketoiminnan menestys. Norrhydron tavoite onkin olla ennen kaikkea strateginen kumppani, eikä pelkästään alihankkija.

NorrDigin myötä yhtiöllä on edessä hyppy perinteisestä liiketoiminnasta digitaaliseen bisnekseen. Norrdigin ambitiot ovat korkealla ja se on omien sanojensa mukaan onnistunut kehittämään uuden, alan tulevaisuutta merkittävästi muuttavan hydrauliikkaratkaisun, joka vauhdittaa Norrhydron kasvua ja kansainvälistymistä. NorrDigi on kehitetty yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston ja Volvon kanssa ja sen tarkoitus on parantaa tuottavuutta liikkuvissa koneissa. Volvo on ollut myös rahoittamassa NorrDigin kehitystyötä. NorrDigin yksi suurimpia myyntivaltteja yhdessä tehokkuuden kanssa onkin se, että se pyrkii ajanmukaisesti myös vähentämään päästöjä merkittävästi perinteisiiin liikkeenohjausjärjestelmiin verrattuna.

NorrDigissä tärkeää on tietää, että koska Volvo on ollut rahoittamassa sen kehitystä, Volvolla on vuoteen 2024 yksinoikeus NorrDigin käyttöön kaivukoneissa, jotka ovat Volvon (Ei siis Volvo Carsin), mielenkiinnon kohde ollut erityisesti tässä kehityksessä. Yksinoikeus ei kuitenkaan päde muuhun osaan Norrhydron portfoliota eli esim. kaivos- ja metsäalalle Norrhydro pystyy suuntaamaan heti NorrDigin kanssa ilman Volvon asettamia rajoituksia.

Norrhydron taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko

Norrhydron osakkeen listautusmishinta: 3,15€/osake
Norrhydron markkina-arvo listautumisen jälkeen: 34 miljoonaa euroa
Liikevaihto 2020: 19,9 miljoonaa euroa
Liikevoitto 2020: 3 miljoonaa euroa
P/E-luku 2020: n. 17

Osinkotuotto 2021: n. 1%

Viime vuonna Norrhydron kannattavuus oli poikkeuksellisen korkea, ennen kaikkea kiitos koronan, mutta myös kertamaksujen, jotka yritys sai Volvolta. Tästä johtuen P/E-luku 17 on ehkä jopa hieman harhaanjohtava ja yritys on tavallisesta tuloksentekokyvyltään hieman kalliimpi. Kasvua kuitenkin Norrhydrolla on nähtävissä jo lähitulevaisuudessa, sillä se arvioi että pelkästään tänä vuonna sen liikevaihto nousee noin 23 miljoonaan euroon viime vuoden 19,9 miljoonasta eurosta. Samalla kannattavuus pysyy edelleen tavallista korkeampana.

Seuraavan viiden vuoden tavoitteeksi Norrhydro on asettanut kannattavan kasvun ja 54 miljoonan euron liikevaihdon. Yksinkertaisesti liikevaihto onkin siis vähintään tuplata viidessä vuodessa. Kasvua haetaan yritykselle perinteisen sylinteriliiketoiminnan ohella kansainvälisestä liiketoiminnasta sekä digitaalisista ratkaisuista, josta NorrDigi on luonnollisin osa. Norrhydro aikoo kasvaa tuttuun tapaan niin orgaanisesti kuin myös yritysostoilla. Yritysostoissa erityisen mielenkiintoista on se, että se tutkii yritysostoksia etenkin digitaalisen liiketoiminnan, tekoälyn ja ohjelmistojen maailmassa.

Lähde: Norrhydro listautumisanti-materiaali

 

 

Kasvu on mahdollista, koska etenkin globaali kaivossektori on merkittävän kokoinen ja parhaimillaan NorrDigistä voi tulla koko toimialan standardi. Tällöin Norrhydrolla olisi baana auki. Vaikka lukuja Norrhydro ei avannut niin tarkkaan, voi olla, että vaikka Volvolla on yksinoikeus tiettyyn osaa NorrDigistä, on siinä samalla kuitenkin mahdollisuus jo saada merkittävää liikevaihtoa. Tarkoitus yrityksellä on kuitenkin saada NorrDigi aitoon sarjatuotantoon vuonna 2024, joten hillotolppa ei kuitenkaan odota aivan ensi vuodessa.

Norrhydron päämarkkina onkin noin 7 miljardin euron kokoinen, joka kuvaa Norrhydron koko potentiaalia, kun miettii, että Norrhydron liikevaihto liikkuu tällä hetkellä n. 20 miljoonassa eurossa. Markkinat ovat myös maailmanlaajuisesti tasaisesti jakautuneet ja pelkästään Euroopassa markkina on monta miljardia euroa. Erityisesti Norrhydro on kuitenkin kiinnostunut Aasian markkinasta, sekä etenkin Etelä-Koreasta.

Megatrendit ovat myös Norrhydron yksi avainsana, koko casessa, sillä kaikki selkeästi on mietitty megatrendejä ajatellen. NorrDigin avulla digitaalisen hydrauliikkaratkaisun ansiosta liikkuvien työkoneiden polttomoottorit voidaan korvata sähkömoottoreilla ja akuilla, aivan kuten esim. autoteollisuudessa. Jotta sarjatuotantoon päästäisiin 2024, Norrhydron uusi tuotantolaitos Rovaniemellä valmistuu vuoden 2022 jälkipuoliskolla – tuotantolaitos on yhteensä 15 miljoonan investointi eli erittäin merkittävä investointi Norrhydron kokoiselle yritykselle ja mahdollistaakin yrityksen kapasiteetin kaksinkertaistamisen sekä sarjatuotannon NorrDigiä varten.

Norrhydrolla on siis selkeät tavoitteet ja askelpolut siihen, että yritys kasvaa ja samalla tulos alkaa skaalautumaan volyymin nousun sekä digitaalisten tuotteiden paremman kannattavuuden takia. Samalla Norrhydron peruskivi elisylinterit jatkavat nykyisten näkymien mukaan vähintään tasaista 10%:n vuosikasvua, joka auttaa kasvattamaan Norrhydroa monesta eri suunnasta samaan aikaan.

Suurin ryppy Norrhydron tarinassa on yksinkertaisesti se, että ala, jolla Norrhydro toimii on puhtaasti syklinen. Eli niin kauan kun taloudella menee hyvin, Norrhydrolla menee hyvin. Kuvaavasti kuitenkin esim. koronavuonna Norrhydron liikevaihto laski, koska tilauksia peruutettiin tai myöhästytettiin epävarmuuden kasvaessa maailmantaloudessa. Talouden syklit eivät ole Norrhydron käsissä ja vahvasti syklisten yritysten kumppanina, myös Norrhydro on hyvin syklinen yritys.

Osinkopolitiikkana yritys pyrkii jakamaan 20-30% yhtiön tuloksesta osinkoina, koska suurin osa liikevoiton rahoista halutaan käyttää yrityksen kasvuun. Toimitusjohtajan kommenttien mukaan osingonjakosuhdetta pyritään nostamaan, kun tuotantokapasiteetti saadaan kovaan käyttöön ja suurimmat investoinnit on tehty – eli todennäköisesti vuoden 2026 jälkeen.

Norrhydron osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen

Norrhydron yleisöannissa on tarjolla alustavasti n. 3,4 miljoonan euron arvosta osakkeita ja instituutioannin osakemäärä vastaa n. 6,5 miljoonaa euroa. Anti on siis kokonaisuudessaan erittäin pieni ja ankkurisijoittajina on jälleen niin tuttuja isoja nimiä kuin myös vähän harvinaisempia isoja sijoittajia, kuten Ilmarinen, Myllymäki Invest, OP-Suomi Mikroyhtiöt -rahasto, Reinzen Oy, JV Consultant, Wastmäki Invest, Anmin Invest, Vakaan Tuoton Sijoitusyhtiö, IT-Pilot sekä MEVita Invest. Nykyiset institutionaaliset sijoittajat ovat sitoutuneet merkkaamaan 6,1/6,5 miljoonaa euroa instituutioannista eli instituutioannin ylimerkintä on käytännössä 100% varma.

Norrhydron annissa on mielenkiintoista se, että kaikilla meillä on ollut myös aikaisemmin mahdollisuus ostaa Norrhydroa, sillä osakkeella käytiin kauppaa Privanetin listalla ennen kuin Privanet lopetti toimintansa. 2020 Privanetistä ostettuna Norrhdyron markkina-arvo oli n. puolet listautumisannin jälkeisestä valuaatiosta – vain 14 miljoonaa euroa.

Tästä huolimatta ennen listautumisantia Norrhydrosta yli 70% omistaa kaksi miestä, Norrhydron toimitusjohtaja sekä hallituksen puheenjohtaja, jotka eivät tästä huolimatta myy annissa yhtään osaketta! Anti onkin siitä harvinainen, että siinä ei myydä yhtään olemassaolevaa osaketta, vaan kaikki annissa kerättävät varat siirtyvät aidosti liiketoiminnan kehittämiseen. Hienoa nähdä tällainenkin anti pitkästä aikaan.

Yhtiön toimitusjohtaja on työskennellyt vuodesta 2007 Norrhydrossa ja hallituksessa hän on toiminut yli 20 vuotta. Yrityksen hallituksen puheenjohtaja on LappSet Groupin entinen toimitusjohtaja. Annin ja osakkeiden lisääntymisenkin jälkeen yrityksen toimitusjohtaja kuitenkin jää edelleen isoimmaksi omistajaksi n. 40% osuudella kaikista osakkeista.

Suomalainen yksityissijoittaja voi osallistua antiin tuttuun tapaan Nordnetissä ja minimimerkintä annissa on 300 osaketta, joka tekee 945 euroa.

Osallistunko minä Norrhydron osakeantiin?

Kuten vähän vihjailinkin Duellin listautumisanti-analyysissä, Norrhydron anti oli ehdottomasti tämän viikon anneista se mielenkiintoisempi ja lähdenkin Norrhydroa merkkaamaan 3000 eurolla. Norrhydron anti ei ole sieltä halvimmasta päästä, mutta täyttää mielestäni kaikki hyvän annin kriteerit siinä, että alla on perinteistä liiketoimintaa, mutta nyt rahoitusta kerätään uuteen tuotteeseen, joka on kuitenkin kehityksessä jo pitkällä ja josta saadaan yritykselle uuden kasvun keihäänkärki. Moni pitkälläkin aikavälillä onnistunut listautuminen on lähtenyt juuri näistä lähtökohdista.

Olen myös henkilökohtaisesti aina erittäin paljon sellaisten listautumisten fani, jossa on vahva henkilöomistaja, aito sitoutuminen liiketoimintaan ja anninkin jälkeen merkittävät henkilöomistajat jäävät merkittäviksi omistajiksi yritykseen ja jatkavat myös operatiivisissa tehtävissä. Ja mikä parasta, kukaan ei rahasta tässä annissa itselleen eläkepäiviä, vaan kaikki rahat menevät yritykselle itselleen. Silloin tietää, että yrityksellä on vain yksi tähtäin – kasvaa kovalla draivilla listautumispäivästä eteenpäin. Tämän lisäksi Norrhydro on enemmän kuin selkeä yrityskohde ja yritykselle löytyisi todennäköisesti monesta eri paikasta koti, mikäli johto ja pääomistajat niin päättävät (tätä myös yrityksen toimitusjohtaja selkeästi avasi yhtiöesittelyssä).

Yhteenveto Norrhydron listautumisannista

Norrhydron anti on erityisen mielenkiintoinen siksi, että tämän alan erikoisyrityksiä on etenkin viime vuosina vähemmän tullut Helsingin pörssiin. Suurin osa alan yrityksistä on erittäin perinteisiä ja ovat olleet pörssissä joskus pitkäänkin. Norrhydron listautumista on moni alan osaaja odottanutkin jo pitkään ja niche-toimijana toiminen tekeekin Norrhydron antista erityisen mielenkiintoisen. Liikaa ei myöskään voi korostaa sitä, että kaikki annin rahat tosiaan menevät liiketoiminnalle itselleen eikä entisille omistajille. Sellaiset listautumisannit ovat myös aina mielenkiintoisia, jossa yritys on jonkun aivan uuden kynnyksellä ja Norrhydro on juuri tällainen anti. Kaikki onkin kiinni siitä, pitääkö Norrhydron asettama aikataulu (sekä tietenkin maailmantalouden näkymistä).

Loppuun täytyy korostaa, että Norrhydron anti ei ole mikään maailma halvin ja siinä näkyy hetki, jona Norrhydro listautuu. Osakemarkkinat ja listautusmarkkina käy edelleen erittäin kuumana ja Norrhydron listautumisessa on selkeää kuumamarkkinalisää. Kaikesta tästä huolimatta anti on kuitenkin edelleen mielestäni osallistumisenarvoinen, koska anti tullaan ylimerkitsemään merkittävästi, joten pikavoitot ovat todennäköisesti saatavissa ja myös pidemmällä aikavälillä Norrhydron anti näyttää parhaimillaan erittäin lupaavalta talouden sykleistä riippuen.

Edit: Norrhydron listautumisanti on ylimerkitty moninkertaisesti ja suljettu 19.11. klo 16.00.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

12 kommenttia artikkeliin ”Norrhydro listautumisanti-analyysi”

  1. Kiitos hyvästä esityksestä jälleen kerran, tuo esiin olennaisia asioita ja auttaa selkeyttämään omia ajatuksia. Sähköisten toimilaitteiden voittokulun myötä hydrauliikkasylintereiden käyttö vähenee koko ajan etenkin teollisuudessa. Liikkuvan kaluston puolella hydrauliikalla on jatkossakin sovellutuskohteita ja NorrDigi antaa Norrhydrolle teknologista etumatkaa, jota ilman en edes harkitsisi osallistumista.

    Vastaa
    • HIenoa, että tästä oli hyötyä – tosiaan tietyt toimialat eivät kuulu vahvuuksiini niin etenkin tämä oli keskimääräistä vaikeampi analyysi kirjoittaa. Hyvä kuulla, että tosiaan Norrdigi on parhaimillaan oikeasti muutakin kuin pelkkää markkinapuhetta.

      Vastaa
  2. Kerrot analyysissäsi, että Norrhydro investoi 15 M€ uuteen toimitilaan. Onkohan näin vai onko kyseessä joku ulkopuolinen grynderi, joka vuokraa tilat yhtiölle?
    NorrDigi on ollut tuloillaan markkinoille jo 15 vuoden ajan. Mikä on se draiveri, jonka turvin markkinamurros oikeasti on mahdollinen?

    Vastaa
  3. Uutisista päätellen oletan, että Norrhydro tosiaan omistaa itse toimitilat ja Lehto vain rakentaa ne. Ks. https://yle.fi/uutiset/3-11900335 JA tosiaan näissä tulevaisuuden caseissa kaikki on oikeasti kiinni vain luotosta. Joskus markkinoille murtautuminen onnistuu, joskus ei. Tässä annissa kuitenkin saadaan pääomaa lisää markkinoille murtautumista varten, joka on usein se ratkaiseva tekijä näissä – ja syy miksi pörssilistautuminen on usein erinomainen vaihtoehto tämän profiilin firmoille.

    Vastaa

Jätä kommentti