Oda kokemuksia – ja hintavertailu

Norjalainen ruuan verkkokauppa Oda tuli Suomeen kovalla vauhdilla vuoden 2022 alussa. Ennen tätä ruuan verkkokauppa oli käytännössä olematon asia Suomessa ennen koronaa. Tähän ei sinällään ollut muuta järkevää syytä kuin se, että oligopoli markkinassa ruokakaupat eivät olleet kokeneet tarpeelliseksi kehittää uusia palveluita. Oda herättikin myös S-ryhmän sekä Keskon panostamaan uudella tavalla ruuan verkkokauppaan ja tällä hetkellä käydäänkin arvokkaita hetkiä markkinaherruudesta ruuan kotiinkuljetuksessa.

Tänään avaankin hintavertailussa Odan, Prisman ja Citymarketin eroja. Lidliä ei tässä vertailussa ole mukana, koska Lidl ei ole vielä ainakaan osoittanut kiinnostusta ruuan kotiinkuljetusten järjestämiseen. Tämä sinänsä ymmärrettävää, koska Lidl kilpailee puhtaasti hinnalla, eikä niinkään palvelutasolla.

Yksi suurimmista syistä, miksi tein tämän kirjoituksen jo aikaisin tänä vuonna (enkä vuoden lopussa kuten perinteiset ruokakorivertailuni), on yksinkertainen: ruuan hinta on noussut nyt jo viime vuoden lopusta ja tämän lisäksi valtamediassa näkeväni ruuan kotiinkuljetukseen liittyvät hintavertailut ovat olleet vähintäänkin omituisia – usein melkein mainosmaisia, mikä on hämmentänyt allekirjoittanutta merkittävästi. Mennään kuitenkin asiaan eli katsotaan ensin suomalaisia ruuan verkkokauppoja.

Ruuan verkkokaupat – Prisma, Citymarket ja Oda

Ruuan verkkokauppoja löytyy käytännössä kolme isoa tällä hetkellä Suomesta. S-ryhmän S-kaupat (mobiilissa ja verkossa), Keskon K-Ruoka (mobiilissa ja verkossa) sekä Odan mobiiliappi. Tämän lisäksi myös Wolt tarjoaa ruuan kotiinkuljetusta, mutta Wolt on erikoistunut pelkästään pienempiin ruokakauppoihin tämän osalta. Ja jos olet lukenut aiempia ruokakorivertailujani, tiedät, että pienissä kaupoissa hintataso on huomattavasti korkeampi kuin isoissa, jonka takia Wolt jäisi automaattisesti tämän vertailun hännille, koska ruokien kilohinnat ovat niin merkittävästi korkeammat.

Odan valikoima sen sijaan on huomattavan laaja ja tuotteet, joita siellä myydään ovat suurelti osin linjassa isoimpien kauppojen kanssa. Oda ruokakauppana vastaakin niin hinnoiltaan kuin tarjonnaltaan enemmän isompia toimijoita. Prisma ja Citymarket toisaalta pitävät hintansa samana, tilasit netissä tai paikan päällä, mutta ne tarjoavat huomattavasti suolaisempaa kotiinkuljetusmaksua kuin Oda (tai edes Wolt).

Ennen kuin syvennymme itse hintavertailuun, täytyy sanoa, että henkilökohtaisesti odotin Odan tuloa markkinoille, koska olen meillä se, joka käy yleensä ruokakaupassa (työpaikkani vieressä on niin Citymarket, Lidl kuin Prismakin, joten kaupassa käynti on itselleni suhteellisen helppoa). Oletin, että tulisin käyttämään Odaa varmasti paljon, koska se kotiini Helsinkiin kuljettaa ja saisin näin vähän lisää aikaa arkeen (vaikka tämän blogin kirjoittamiseen!).

Oda hintavertailu

Teen hintavertailun klassikkotyyliin. Ruokakorissani on suhteellisen samat tuotteet, kun ovat olleet suosituissa ruokakorivertailuissani monta vuotta. Listaan hintavertailussa kilohinnat (koska se on ainoa, millä on oikeasti väliä) ja lasken lopputuloksen tällä kertaa niin, että jokaista tuotetta ostettaisiin taulukossa näkyvä määrä (eli kg, 2dl tai litra). Luonnollisesti kauppakassin hintavertailussa mukana on myös kotiinkuljetusmaksu. Katsotaan, siis miltä vertailu näyttää!


Kuten taulukosta näkee, Prisma tulee huomattavasti niin Odan kuin Citymarketinkin edelle. Henkilökohtaisesti yllätyin, kuinka suuri ero tietyissä tuotteissa oli Prisman hyväksi. Vanhoista ruokakorivertailuista tuttuna Prisma on luonnollisesti CityMarkettia halvempi kuten asia on ollut aina, mutta mielenkiintoisinta oli se, että Odalta ei löytynyt yhtään tuotetta, joka olisi halvempi Odassa kuin Prismassa. Syy, miksi ero jäi vain 5 euron päähän, löytyy pitkälti vain kotiinkuljetuksesta, joka on tällä hetkellä Odassa huomattavasti Prismaa matalampi.

Toisaalta Citymarket häviää Odalle ehkä yllättävänkin vähän, kun miettii, että jälleen kotiinkuljetuksen hinta on se, mikä kääntää vertailun Odan eduksi. Moni hintavertailu, mitä olen nähnyt, on antanut Odalle 0 euron kotiinkuljetusmaksun, mikä on joskus kääntänyt vertailun Odan eduksi. Kyseessä on kuitenkin vain kampanja ja kuten esim. Woltista olemme hyvin oppineet, se mikä on halpaa hetken, ei ole sitä pitkällä aikavälillä. Kuljetusbisnes on ylipäätänsä suurten muutosten edellä, kun öljyn sekä energian hinta ovat molemmat nousseet ainakin hetkeksi huomattavan korkealle tasolle. Odan kotiinkuljetuksen ”oikean” hinnan arviointi onkin haastavaa tällä hetkellä, jonka takia käytin 2,9 euron kustannusta, mikä tällä hetkellä Odassa on tarjolla, mikäli tilaat alle 40 eurolla.

Täytyy myöntää, että olen pettynyt siihen hintatasoon, jota Oda tarjoaa. Kun Citymarket (joka on yleensä se kallein), pystyy kilpailemaan hintansa puolesta Odan kanssa, Odalla on vielä paljon tehtävää siinä, että se pystyisi oikeasti kilpailemaan muulla kuin brändillä ja mielikuvilla. Odotin Odan pystyvän kilpailemaan hinnalla jopa Lidlin kanssa, mutta Lidlin ollessa edelleen se halvin kaikista, jos paikan päällä käy – on Odalla vielä tekemistä hintojen optimoinnissa. Uskon kaikesta huolimatta, että tämä on loppupeleissä ihan hyvä lähtötaso, sillä kilpailu muuten erittäin oligopolisoituneella markkinalla on pelkkää plussaa pitkällä aikavälillä myös kuluttajille. Parhaassa tapauksessa Oda pystyy tuomaan Prisman ja Citymarketin kuljetuskustannuksia alaspäin, joka olisi loppujen lopuksi pelkkää voittoa myös kuluttajalle.

Kaupassa käynti vs. kotiinkuljetus

Hintavertailu on asia sinänsä, mutta yhtä mielenkiintoinen keskustelu on kaupassakäynnin ja kotiinkuljetuksen välinen suhde. Kotiinkuljetus on tarkoitettu ennen kaikkea helpottamaan arkea (ja tekemään arjesta tehokkaampaa), mutta samaan aikaan se luo mielestäni entisestään sitä, että ihmiset ovat kotona ja tilaavat kaiken ovelle.

Olen siitä omituinen, että tykkään käydä kaupassa. Ja tykkään kantaa kauppakasseja (ja kaiken lisäksi, kuljen vielä julkisissa, enkä omalla autolla kauppaan ja sieltä pois). Miksikö? Kaupassakäynti on parasta arkiliikuntaa, mitä pystyn keksimään. Teen tällä hetkellä keskimäärin 9-10 tunnin työpäivää ja vaikka kaupassakäynti vie arjestani aikaa, on se hyvä tapa rentoutua työpäivän jälkeen ja samalla saada hieman treeniä. Jokaisen työpäivän jälkeen en esimerkiksi välttämättä jaksaisi treenata, mutta kaupassakäynti on helppoa, koska se on pakko tehdä.

Odahan mainostaa palveluaan nerokkaasti esim. TV:ssä näyttämällä kaikkia karmeimpia kauppakokemuksia rääkyvistä lapsista, pitkiin jonoihin, mutta itselläni nämäkään kokemukset eivät ole karmeita – vaan sitä normaalia arkea, jonka arvostaminen on taito itsessään. Maailma alkaa olemaan erityisesti länsimaissa aika valmis sen osalta, että parhaassa tapauksessa töitä voi tehdä kotona, ravintolaruuat voi tilata kotiin, kauppaostokset tuodaan kotiin.

Oikeastaan, jos haluaa olla oikein tehokas, nykyihmisellä ei ole mitään tarvetta poistua laisinkaan! Huvittavaa, mutta pelottavaan samanaikaisesti. Vastustan itse tätä ajatusta ja vaikka saisin olla edelleen joka päivä etätöissä, etätyön sijaan käyn joka päivä toimistolla – ja olen näin tehnyt jo puolisen vuotta. Tiedän olevani tässä vähemmistössä myös omalla työpaikallani, joten haluankin kuulla miten sinä näet ruokaverkkokaupat ja kaupassakäynnin? Miten toimit nykyään ja entä tulevaisuudessa, kun ruuan verkkokaupat yleistyvät koko ajan laajemmalle Suomeen? Olisi äärimmäisen mielenkiintoista kuulla muiden mielipiteitä erilaisissa elämäntilanteissa asiasta.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

12 kommenttia artikkeliin ”Oda kokemuksia – ja hintavertailu”

 1. Itsekin nautin kaupassa käynnistä ja savolaisessa pikkukaupungissa se on samalla sosiaalinen tapahtuma kun tuttuja tulee vastaan joka kerta. K-kaupasta olisi mahdollista saada kotiinkuljetus täälläkin, mutta en ole nähnyt tarpeelliseksi. Kaupassa on kiva tutustua sesonkituotteisiin ja en usko, että vaihdan kotiinkuljetukseen vaikka se olisi ilmaista.

  Vastaa
  • Tämäpä! Kaikki ajan säästäminen ei ole välttämättä edes aina tarpeellista, koska joskus se arkitekeminenkin on oikeasti arvokasta hetkessä olemista. Vaikka toki koko ajan tehostuva yhteiskunta joskus muuta usein viestii.

   Vastaa
 2. Tämä oda juttu oli kyllä päässyt mun tutkan ohi kokonaan mutta kaikki keskon ja arinan kilpailijat ovat tervetulleita sanoo allekirjoittanut! Ite en kyllä pysty millään muotoa sanomaan että pidän kaupassa käynnistä. Se on se viikon inhotuin hetki kun suosituksestasi(ja hintavertailujesi innoittamana + se että pieni kauppa) suuntaan lidliin töiden jälkeen ja alan lastaamaan kamaa kärryyn. Siinä ku lappaa 22 litraa maitoa kyytiin sekä viikon tarpeet 7 henkilölle ni ei samalle illalle tarvi sinne salille intoutua. Mutta kyllä kannattaa. Aika usein kilahtaa 180€ tauluun ja sillä lähtee viikon ruuat mukaan. Jotain pientä täydennystä täytyy hakea viikon aikana mutta olen ylpee tästä! Onnellisempi olisin kun ne tömähtäis oven taakse, mutta vähintään sama aika menisi nettitilausta tehdessä ja suunnitellessa ruokia. Kaupassa ostetaan se mikä on tarjouksessa ni ei tarvi ite ees päättää mitä laitetaan. Innolla odotan tulevaisuutta jossa meidänkin maaseudulle ruuan kotiinnuljetus on mahollista tehdä edullisesti. Vielä se ei sitä ole.

  Vastaa
  • Tämän kyllä ymmärrän hyvin, kun on huomattavan iso perhe, niin silloin kaupassakäyntin on huomattavasti aikaa vievempää ja raskaampaa. Kahden hengen taloudessa huomattavan eri asia kuin seitsemän hengen perheessä. Itse olen kyllä aina tykännyt kaupasta käynnistä lapsesta asti ja varmaan kantanut kauppakasseja, niin kauan kuin muistan äitini puolesta (vaikka mitään en itse kaupasta saanutkaan leluosastolta, vaikka sinne aina eksyinkin :D). Mutta kehitys kyllä kehittyy sen verran lujaa (tänään taisi olla uutisia noista kaupparoboista Espoossa), että tämä ilmiö leviää varmasti Suomessakin pian Uudenmaan ulkopuolelle, kunhan homma saadaan entistä tehokkaammaksi.

   Vastaa
 3. Kiitos ajankohtaisesta vertailusta. Oda en ole vielä käyttänyt, mutta ruotsalaista Kavallia n. 10 kertaa lähinnä sen helppokäyttöisyyden takia. Kavall kuljettaa vain Helsingin ydinkeskustaan ja eroaa muista sillä että se lupaa toimittaa ruoat 10 minuutissa (omakohtainen kokemus max. 15 minuuttia). Hinnat on Kavallissa hiukan kalliimpia kuin kilpailijoilla, mutta en ole tarkempaa vertailua tehnyt.

  Vastaa
  • Mielenkiintoista. Kavallista en ole kuullutkaan, mutta täytyy ottaa listalle, kun seuraavaa vertailua teen! Voisin samalla ottaa listaan myös Woltin, joka varmaan on parhaimillaan todennäköisesti myös keskustassa, koska toimii vain noissa pienemmissä Alepan kaltaisissa kaupoissa. Kiitos hyvästä vinkistä!

   Vastaa
 4. Vertailusta unohtui kokonaan Kauppahalli24, joka on tietysti brändiltään Keskoa ja S-ryhmää tuntemattomampi, mutta silti ihan varteenotettava peluri verkkokaupassa.

  Oma kokemus heistä on se, että vaikka kokonaisuus kuljetuksineen on aina aavistuksen kilpailijoita kalliimpi, niin tuotteiden laadussa ja tuoreudessa kauppahalli vie voiton, koska tavara tulee käsittääkseni suoraan tuottajilta ilman varastointia välissä. Tämä tietty lisää hitusen toimitusaikaa, mutta jos kaipaa parasta tuoreustasoa niin odotus palkitaan.

  Tällainen premium-verkkokauppa olisi siis mielenkiintoista saada vertailuun mukaan seuraavalla kerralla, jos vaikka hinta-laatusuhde yllättäisi!

  Vastaa
  • Näitähän on huomattavan paljon enemmän kuin tiesinkään! Kiitos hyvästä vinkistä, teen ensi vertailun (varmaan ensi vuoden puolella tai tämän vuoden lopussa) ja lisäilen Kauppahalli24:n vertailuun. Konseptikin vaikuttaa siltä, että varmasti toimii suomalaisilla ruokamarkinoilla, jossa arvostetaan lähiruokaa ja suomalaisuutta.

   Vastaa
 5. Itsekin kokeilin Odaa jokunen viikko sitten, kun sain ilmaisen kuljetuksen ja tutustumistarjouksena alennuksen.
  Vaikutti jo sen perusteella siltä, että kotiintoimituksen sujuvuuteen ja erilaisten toimitusaikojen määrään on panostettu paljon, mutta hinnat vaikuttivat suorastaan hämmästyttävän kalliilta.
  Näin ollen en ole sittemmin enää tilaillut Odalta mitään normaalihinnoilla. Olen ajatellut, että jos kotiintoimituksen saisi edes samalla hinnalla kuin itse raahaan kassit Prismasta, niin sitten voisin harkita, mutta toistaiseksi harrastan itsekin hyötyliikuntaa. Kieltämättä itsekin helposti erakoituisin arkisin kämppääni etätöitä tekemään, ellei täytyisi lähteä silloin tällöin kauppaan, postiin tai kirjastoon.

  Vastaa
  • Kiitos kokemuksesi jakamisesta! Jep, uskoisin, että Oda on varmasti optimoinut etenkin juuri tuota logistiikkaa, mutta itse hintataso on vielä tosiaan vähän korkea. Ja etätöissä on juuri tuo, että se onnistuu tehokkaasti eristämään meitä vielä enemmän oikeastaan huomaamattakin! Silloin, kun paikat eivät olleet auki, tämä oli ihan ok, mutta nyt kun maailma on aika tavallisesti auki, on jopa vähän pelottavaa kuinka helposti sitä pystyy eristäytymään, kun melkein kaiken saa ovelle (onneksi kirjastokirjoja ei ihan vielä ainakaan saa :D).

   Vastaa

Jätä kommentti