Ensiasuntoa ostamassa, osa 4 – Onko asuntomarkkina kääntymässä?

Onko asuntomarkkina kääntymässä? Minusta alkaa vähitellen tuntua siltä, että huippu on vihdoin saavutettu. Kuten moni tuttuni sanoi, asuntoja tosiaan on nyt kesällä myynnissä enemmän kuin koskaan seuranta-aikanani. Samalla kuitenkin aidosti mielenkiintoisia on vain kourallinen tai ei ollenkaan.

Olen etsinyt ensiasuntoani nyt valmistumisen jälkeen 7 kuukautta sitä vielä löytämättä. Tämä onkin 4. ensiasuntoa ostamassa-sarjan kirjoitus, aikaisemmat kirjoitukset löydät seuraavien linkkien takaa.

Osa 1 – Asuntolainan kilpailutus
Osa 2 – Ensiasunnon ostaja on kilpikonna jänisten seassa 
Osa 3 – Onko täydellistä ensiasuntoa olemassa?

 

Asuntomarkkinassa kuplan piirteitä?

onko asuntomarkkina kääntymässä
Onko asuntomarkkina kääntymässä? Näyttää olevan.

Viime aikoina tuntuu, että asuntomarkkina on kuplinut yli. Katsomani asuntojen hinnat ovat olleet mielestäni lähinnä törkeitä – tästä huolimatta ne ovat menneet kaupaksi. Oma kutinani törkeästä on siis erilainen kuin markkinan, koska asunnot ovat kuitenkin menneet kaupaksi.

Tilanne olikin monta viimeistä kuukautta siten, että vain muutama aidosti mielenkiintoinen asunto tuli myyntiin, mutta näytöllä kaikissa oli jotain pielessä. Useimmiten pielessä oli asuntojen pohjaratkaisut, koska tuntuu, että etenkin vähän vanhemmissa asunnoissa yksiöiden neliöt on käytetty tyhmästi ja järjettömän tehottomasti – ainakin nykypäivän tarpeisiin verrattuna.

Vaikka asunnot olivat huonossa kunnossa (pinnoiltaan) ja neliöt oli käytetty tehottomasti, olivat pyynnöt silti aivan maksukykyni ylärajassa. Tuntui, etten koskaan löydä järkeviä asuntoja, koska hintapyynnöt tuntuivat kasvavan lähes joka kuukausi ja asunnot menivät silti kaupaksi. Kunnes…

Onko asuntomarkkina kääntymässä?

Onko asuntomarkkina kääntymässä sitten ihan oikeasti Tampereella? Viime aikoina alkoi oikeasti olla merkkejä siitä, että asuntomarkkina on kääntymässä. Tähän voi olla monta vaikuttavaa tekijää.

Ensinnäkin kuten kai yleensäkin tilastojen mukaan, asuntoja on enemmän tarjolla kuin koskaan seuranta-aikanani.

Toisaalta EKP on viime aikoina varoitellut, että inflaatio alkaa olla itseään ylläpitävällä polulla, joka viittaisi siihen, että elvytystä voi vähentää, jonka jälkeen seuraava askel on korkojen nousu. Korkojen nousu saattaakin olla jo nurkan takana, joka varmasti tekee jokaisesta sijoittajista vähän varovaisempia. Etenkin jos lainaa on jo ennalta satojatuhansia euroja, kuten tilanne varmasti on monella sijoitusasuntojen metsästäjällä. Kolme sijoitusasuntoa alkaa painaa aivan eri tavalla taloutta, kun korot nousevat edes yhden prosenttiyksikön.

Kolmantena on epävarmuus siitä, onko asuntosijoittaminen enää niin kannattavaa. Viime vuodet media on ollut täynnä asuntosijoittamisen ihmetarinoita, jonka avulla kuka tahansa on rikastunut helposti. Pieni Helsingin Sanomien juttu Pohatan epäonnistuneista asuntosijoituksista voi jo itsessään vaikuttaa monen ihmisen mielipiteeseen asuntosijoittamisesta, koska uutista käsittelevä kirjoitukseni nousi kolmessa päivässä blogini kaikkien aikojen luetuimmaksi tekstiksi. Voidaan siis vain kuvitella, kuinka moni luki uutisen Helsingin Sanomissa.

Neljäntenä saattaa olla epävarmuus poliittisesta ilmapiirista ja mahdollisista veromuutoksista etenkin sijoitusasumiseen nyt kun SDP näyttää olevan matkalla pääministeripuolueeksi. Tällä hetkellähän kaikki sosiaaliturvasta ja verovähennyksistä lähtien tukevat ennen kaikkea sijoitusasuntoja ja ihmisiä, jotka asuvat yksin.

Mitä asuntomarkkinoiden kääntyminen tarkoittaa käytännössä?

Käytännössä tähän päivään saakka, varmasti jo monia vuosia, asuntomarkkinoilla on ollut myyjän markkinat. Tämä tarkoittaa sitä, että asuntojen hinnat ovat olleet etenkin kasvavilla paikkakunnilla hitaassa ja varmassa nousussa. Samalla myyntiajat ovat alle viikon lähes poikkeuksetta niissä asunnoissa, jotka ehtivät edes tulla avoimelle markkinalle. Tämä korostuu etenkin pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Valitettavaa kyllä, koska etsin asuntoa Tampereella, olen tämän ilmiön uhri.

Viime aikoina kuitenkin tuntuu, että tämä trendin on vihdoin päättynyt. Asuntoja on alkanut tulla myyntiin yhä enemmän julkisesti ja myyntiajat seuraamissani asunnoissa ovat nousseet merkittävästi. Suurin osa asunnoista katosi ennen viikossa tai nopeammin, nyt melkein mielenkiintoiset kohteetkin pysyvät Oikotiellä monia viikkoja.

Merkittävin asia on kuitenkin se, että monen asunnon pyyntihintaa on viime aikoina korjattu alaspäin. Ja kun yksiöiden pyyntihinnat laskevat 10 000 euroa, voidaan puhua jo siitä, että kuplasta puhalletaan vähitellen ilmoja pois. Tai sitten pyynti on ollut jo alunperin aivan järjetöntä kalastelua.

Joka tapauksessa tällaisia hinnanlaskuja on osunut jo kolmeen seuraamaani kohteeseen, joten tuntuu, että trendi on aidosti kääntymässä. Hintojen lasku ja kauppojen hidastuminen on mielestäni aika selkeä yhdistelmä siitä, etteivät ihmiset maksa enää ihan mitä sattuu asunnoista ja markkina onkin kääntymässä vihdoin hieman ostajan puolelle.

Minulle tämä tarkoittaa sitä, että olen lähempänä kuin koskaan ensiasunnon ostamistani. Minulla on jo yksi asunto tähtäimessä, josta on hyvä kutina. Aika näyttää. Oletko itse huomannut samanlaista kääntymistä asuntomarkkinoilla tai oletko itse herännyt mahdollisiin korko- sekä poliittisiin riskeihin?

P.S. Kirjoituksen jälkeen löysin kuin löysinkin ensiasuntoni ja tekstisarjan viimeisen tekstin löydätkin täältä.

Osa 5 – Ensiasunto ostettu!

10 kommenttia artikkeliin ”Ensiasuntoa ostamassa, osa 4 – Onko asuntomarkkina kääntymässä?”

 1. Jos löydät asunnon läheltä maksimihintaasi, niin tarjoa rohkeasti törkeästi alle asunnon pyyntihinnan (esim. 15k vähemmän 115k asunnosta). Lähes poikkeuksetta saat vastatarjoukset. Jos eivät hyväksy, niin ihan sama. Uusia asuntoja tulee kyllä. Itse tarjosin nykyisestä asunnostani melkein 20 k vähemmän kuin pyyntihinta oli. Pyyntihinnasta lähti sitten 9000 € vaikka asunto oli juuri tullut myyntiin. Jos myyjällä voi olla todella paha ja kiireinen paikka myydä asuntoa ja silloin suostuvat nopeammin hieman alempiinkin tarjouksiin.

  Vastaa
  • Muutamassa asunnossa olen tehnyt näin, mutta vastatarjous on tähän mennessä ollut sen verran överi, että olen jättänyt kohteen sikseen. Uskon, että voisin neuvotella hinnasta ehkä vähän myyjänkin ehdoin, jos löytyisi oikeasti spekseiltään täydellinen asunto. Tällä hetkellä kuitenkin kaikki ovat olleet maksimissaan 3/5, joita olen käynyt katsomassa. Pitää katsoa, mitä aika tuo tullessaan!

   Vastaa
 2. ASP-lainaa saa tarvittaessa enemmän kuin 115k. Tuo on vain se korkotuetun lainan osuus muualla suomessa. Loppu on ns. ”ASP-lisälainaa”. Lopullinen lainan määrä toki muodostuu siitä paljonko pankki on valmis tulojen ja muiden seikkojen vuoksi myöntämään.

  Esimerkiksi asunto maksaa 200k€. ASP säästöjä on 10% eli 20k€. Tällöin laina on 180 k€. Asunto käy vakuudeksi 200k€*0,7 = 140k€ verran eli lisävakuuksia tarvitaan 40k€. ASP-lainan ollessa kyseessä lainaan saan automaattisesti valtiontakauksen (kohdekohtainen takaus max 50k€ ja lainakohtainen takaus max 25%). Käytännössä siis jakaantuisi näin:

  ASP-Korkotukilaina 115000€, asuntovakuus 89444,44€, valtiontakaus 25555,56€ (korkotukilainalle takaus ilmainen)
  ASP-Lisälaina 65000€, asuntovakuus 50555,56€, valtiontakaus 14444,44€. Lisälainan tapauksessa valtiontakauksesta joutuu maksamaan 14444,44€*2,5% = 361,11€

  Itse ostin ASPilla asunnon pari kuukautta sitten (tosin asunto maksoi 185k€) ja näin se kutakuinkin meni, jos ei muisti pahemmin pätki 🙂

  Vastaa
  • Tämä on ihan totta! Juttelin pankkivirkailijan kanssa juuri pari päivää sitten ja hän sanoi yhtäkkiä samaa. Tämä tieto yllätti minut suuresti, koska aiemmin tuntui, että virkailija sanoo, että lainani yläraja liikkuu juuri tuossa 140k:ssa 115 000 euron rajan takia. Hämmennyin suuresti! Omaan tällä hetkellä tähtäimessä olevaan kämppään (n. 160 000e) lisämaksu taisi olla ASP-lisälainan osalta n. 85e. Olisi mielenkiintoista tietää onko tässä pankkikohtaisia eroja. Oliko sinulla mistä pankista laina?

   Vastaa

Jätä kommentti