Optomed osakeanti-analyysi – uusi Revenio?

Optomedin osakeanti saattoi hieman yllättääkin sijoittajat, koska se alkaa jo huomenna (22.11.2019). Optomedin anti onkin yksi ehkä tämän vuoden kiinnostavimmista IPO:ista. Syynä on se, että Optomedin edustama terveysteknologialiiketoiminta on parhaimillaan erittäin kovan kasvun, sekä kannattavuuden bisnes – kuten moni suomalainen on oppinut esim. Reveniosta. Optomed on viimeinen Helsingin pörssiin vuonna 2019 listautuva yritys, joten odotukset ovat sen osalta korkealla.

Onko Optomedista kuitenkaan uudeksi Revenion kaltaiseksi supermenestyjäksi vai onko kyseessä vain sattumalta samalla alalla toimiva yritys, joka vain yrittää rahastaa olemattomilla lupauksilla? Katsotaan syvemmälle Optomedin liiketoimintaa ja strategiaa, niin eiköhän sieltä vastaus saada.

Optomedin liiketoiminta

optomed IPO
Optomedin IPO on lupauksia täynnä

Optomedin liiketominta on kehittää ja myydä uudenaikaisia, kädessä pidettäviä kameroita, jotka kuvaavat silmänpohjaa. Kannettavat kamerat soveltuvat mm. silmäsairauksien sekä diabetekseen liittyvän retinopatian (näönmenetyksen) diagnosointiin ja seuraamiseen.

Optomedin liiketoiminta on jakautunut kahteen ero osaan, joissa löytyy yhtiön mukaan synergioita:

1) Laitteet
2) Ohjelmistot

Molempien segmenttien osalta löytyy patentetteja ja Optomedilla onkin jo 52 maailmanlaajuista patenttia. Optomed toimii jo nyt yli 60:ssä maassa, joissa sen asiakkaina on ennen kaikkea terveydenhuollon erilaisia organisaatioita sekä jälleenmyyjiä.

Vaikka yritys myy maailmanlaajuisesti, on sillä tästä huolimatta vain kaksi konttoria – yksi Suomessa ja toinen tytäryhtiön kautta Kiinassa.

Se, miksi Optomed listautuu juuri nyt pörssiin, on mielenkiintoinen. Optomedin toimitusjohtaja perustelee listautumista ennen kaikkea kilpailukyvyn parantamisella sekä silmäpohjakameroiden tietoisuuden lisäämisellä. Kun yritys myy tuotteitaan ja palveluitaan yli 60 maahan, uskallan epäillä, että Suomen pörssiin listautuminen lisäisi yrityksen tuotteiden ja palveluiden tunnettuutta merkittävästi.

Optomed on myös siitä mielenkiintoinen, että se on vähän kuin silmänpohjakameroiden Fodelia. Siinä, missä Fodelia valmisti snackseja niin omalle brändilleen kuin halppismerkeille, myös Optomed tekee liiketoimintaa samalla tavalla. Optomedilla on silmänpohjakameroissa kaksi bärndiä: Optomed Aurora sekä Optomed Smartscope PRO. Tämän lisäksi Optomed tekee silmänpohjakameroita myös muille laitevalmistajille heidän omien merkkiensä nimillä.

Luonnollisesti Optomed saa rahaa IPO:ssa kymmenien miljoonien eurojen verran (n. 20 miljoonaa), mutta pörssilistautuminen pelkästään markkinointibudjetin suurentamiseksi kuulostaa suoraan sanottuna oudolta. Tulevaisuudessa Optomed kuitenkin näkee entistä parempaa kasvua kun synergiat kahden liiketoiminnan osalta paranevat ja kameroissa voidaan käyttää entistä enemmän ohjelmistoja ja tekoälyä. Buzzwordeja siis kyllä löytyy.

Optomedin taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko

Osakkeen listautusmishinta: 4,5 euroa/osake
Optomedin markkina-arvo listautumisen jälkeen: n. 60 miljoonaa euroa
Pro forma liikevaihto 2018: 14,5 miljoonaa euroa
Osinkotuotto: alle 1%

Optomed on siitä harvinainen listautuja, että se investoi edelleen niin paljon liiketoimintaansa, että sen liiketulos on pyörinyt nyt monta vuotta jo tappion ja nollan molemmin puolin. Käyttökate kuitenkin oli jo miljoona euroa positiivisen puolella viime vuonna.

Optomedin toimitusjohtajan mukaan teknisesti haasteellisten terveysteknologiatuotteiden kehittäminen ja markkinoille tuominen vaatii aikaa ja investointeja, jonka takia kannattavuus ei ole vielä korkea. Kaikki raha käytännössä meneekin liiketoiminnan kehitykseen – kuten kaikilla kasvuyrityksillä on tapana.

Optomedin tavoite on kasvaa ensi vuodesta eteenpäin on saavuttaa yli kaksinumeroinen (>10%:n) kasvu liikevaihdossa ilman yritysostoja. Pitkällä aikavälillä tavoite on yli 20% ilman yritysostoja.

Optomed on omien sanojensa mukaan laajentumisvaiheessa, joten se aikoo tulevina vuosina panostaa kasvuun osinkojen sijaan. Optomed ei ole siis osinkosijoittajan valinta vaan ennen kaikkea kasvusijoittajan valinta.

Liikevaihto jakautuu ohjelmistojen ja latteet-segmenttien osalta erittäin tasaisesti ja viime vuonna 52% liikevaihdosta syntyi laitteiden ja 48% ohjelmistojen osuudelta. Sinänsä Optomed on siis hyvin tasapainossa. Optomedin lukuja kuitenkin sekoittaa hieman vuoden 2018 alussa tehty yrityskauppa, jossa Optomed osti Commit Oy:n, joka oli noin puolet Optomedin sen aikaisesti koosta. Optomedin orgaaninen kasvu näyttääkin suhteellisen tyhjäkäynniltä viimeisen neljän vuoden ajalta, joten on mielenkiintoista nähdä, miten kovat kasvulupaukset onnistuvat kun menneisyydessä kasvua ei juuri ole näkynyt ilman yritysostosta.

Kokonaisuudessaan Optomedin arvostusta voi kuvailla vain yhdellä sanalla – kasvuyhtiö. Optomed arvostetaan listautumisessa n. 4x sen liikevaihdolla, mikä on perinteinen kasvuyhtiön arvostustaso. Hyvänä uutisena tässä kuitenkin on se, että tämä ei sinällään ole kallis eikä hype-osakkeen tasoinen arvostus.

Hype-yrityksen arvostustasot ovat aivan eri tasoa; hyvänä esimerkkinä Beyond Meat, joka arvotetaan tällä hetkellä n. 12x sen liikevaihto. Mikäli Optomed pystyy lunastamaan 20%:n kasvulupauksensa, on yritys järkevästi arvostettu – mikäli ei – on se selkeästi yliarvostettu.

Onko Optomed uusi Revenio?

Tärkein kysymys Optomedissa kuitenkin, onko Optomed uusi Revenio? Tai yrittääkö se edes olla? Vertailu Revenioon on luonnollinen sijoittajan osalta, koska kyseessä on terveysteknologia firma, joka sattuu olemaan erikoistunut vielä silmäterveysteknologiaan! Kuka olisi arvannut, että Suomessa pidetään näin hyvää huolta silmistä.

Vakavasti puhuttuna Revenion ja Optomedin tuotteet ovat suhteellisen samanlaiset.

Revenio keskittyy erityisesti glaukooman, mutta myös diabeettisen retinopatian ja silmänpohjan rappeuman tunnistamiseen ja hoitoprosessin aikaiseen seurantaan. Revenion laitteet mittaavat silmäpainetta, joiden avulla analyyysi tpaahtuu.

Jos muistat tekstin alusta myös Optomedin laitteita voi käyttää diabeettisen retinopatian tunnistamiseen ja seurantaan. Tämän lisäksi tekoälyä eli algoritmeja käytetään diagnosointiin, eikä ihmisen tarvitse enää kuvia analysoida. Optomedin laitteet eivät kuitenkaan mittaa silmänpainetta vain ottavat vain kuvia silmistä. Optomedin laitteet ovatkin omalla tavallaan täydentävä tuote silmätautien diagnosoinnissa ja seurannassa.

Koska silmäsairauksia on monia erilaisia, mahtuu markkinoille erilaisia tuotteita, jotka mittaavat eri speksejä silmistä ja Optomed on ainakin omien sanojensa mukaan yksi maailman suurimmista kannettavien silmäkameroiden valmistajista. Markkina on suhteellisen pieni ja nykyään suoraan kilpailevia yrityksiä Optomedille maailmasta löytyy n. 5-10.

Optomed ei sinällään kilpaile Revenion kanssa, vaan toimitusjohtajan sanojen mukaan tukee tuotteillaan erilaisia tarpeita silmäsairauksien analysoimiseen. Optomed luottaakin pelkän laitteensa sijaan (toisin kuin Revenio), myös erittäin suuresti ohjelmistotoimintaansa ja siihen, että tekoälyanalyysi tuo rahaa kassaan yhdessä kameramyynnin kanssa.

Optomed ei olekaan uusi Revenio ainakaan tuotteensa ainutkertaisuudeltaan ja innovaatioltaan, mutta silti täysin mahdollinen kasvumarkkinalle osuva silmäterveysteknologiayritys.

Osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen

Toisin kuin Fodelia, Optomed listautuu suoraan Helsingin pääpörssiin eikä First Northiin. Mielenkiintoisen Optomedin annista tekee se, että jälleen myydään niin aivan uusia osakkeita kuin myös nykyisten osakkeenomistajien osakkeita. Nykyiset osakkeenomistajat luopuvat noin 15% omistajuudestaan, mikäli annissa merkataan kaikki osakkeet. Tämä on merkittävä määrä eikä herätä suurta luottamusta. Itselläni luottamusta herättävin osakeanti on aina sellainen, jossa käytännössä myydään pelkästään täysin uusia osakkeita ja nykyiset omistajat pysyvät yrityksessä mukana.

Jos kuitenkin uskoo yrityksen 20%:n liikevaihdon kasvuun, miksi ei olla mukana? En usko, että sellaisia sijoituksia löytyy edes pääomasijoittajille ihan joka nurkasta. Yhtiön osakeomistajalista on muutenkin aika mielenkiintoinen, josta löytyy kaikenlaisia erilaisia toimijoita kiinalaisesta Cenova Capital pääomasijoittajasta Suomen Teollisuussijoitus Oy:hyn.

Optomed jakaakin annissa 4 444 444 uutta osaketta ja kerää tämän mukana uutta pääomaa 20 miljoonaa euroa yritykselle. Tämä on huomattavasti isompi anti kuin Fodelialla, mutta yleisöantiin tästä jää pelkästään 444 444 osaketta eli n. 2 miljoonan arvosta osakkeita + ne osakkeet, jotka antiin lisätään olemassaolevien myyjien puolesta, mutta näistä osakkeista leijonanosa menee usein myös suoraan instituutiosijoittajille. 2 miljoonan yleisöanti on sen verran pieni, että ylimerkintä on varma sen osalta.

Entäs se antiin osallistuminen? Ajattelinko osallistua tähän antiin kun jätin välistä niin Relais Groupin, että Fodelian annit, jotka molemmat ylimerkittiin kuten kirjoituksissani ennustinkin? En. Taaskaan. Syynä tähän on sama kuin Fodeliassa. Anti tullaan ylimerkitsemään ja tämän lisäksi en itse näe luvattua 20%:n vuosittaista kasvua, jota yritys lupailee.

Kellään meillä ei ole kristallipalloa, mutta olen nähnyt lupaavampiakin kasvuyrityksiä sijoitusurani varrella. Voihan se olla, että Optomedistä tulee uusi Revenio ja missaan tässä elämäni sijoitusmahdollisuuden, mutta olen valmis ottamaan sen riskin, koska Optomedillä ei näytä vahvaa vallihautaa liiketoiminnassa olemaan.

Anti käynnistyy erittäin nopeasti ja se alkaa heti huomenna 22.11.2019 kello 10.00 ja voidaan keskeyttää aikaisintaan 29.11.2019 klo 16.00. Uskon, että kuten 10x-ylimerkintä Fodelian osakeannissa todisti, on suomalaisilla sijoittajilla edelleen paljon rahaa odottamassa tulevia osakeanteja ja kukapa ei haluaisi uutta mahdollista Reveniota salkkuunsa.

Näyttäisi siis siltä, että Optomed jatkaa koko tämän vuoden jatkunutta trendiä vuonna 2019 pörssiin listautuneiden yritysten osalta ja tämäkin anti tullaan ylimerkitsemään moninkertaisesti. Kaupankäynti osakkeella alkaa Helsingin pörssissä 9.12.2019. Antiin voi osallistua jälleen – missäs muuallakaan – kuin Nordnetissä.

Päivitys 4.12.2019 klo 13:45: Optomedin anti on ylimerkitty. 5.12.2019 saamme todennäköisesti kuulla kuinka paljolla ylimerkintä on tapahtunut.

Yhteenveto

Optomedin anti on täynnä suuria lupauksia, mutta mielestäni vähän pohjaa näille lupauksille. Vuoden 2019 kasvu jää pieneksi ja suurin osa vuoden 2018 kasvusta syntyi yritysoston seurauksena. Terveysteknologian myyvyyttä ja tarpeita on vaikea määrittää näin maallikkosijoittajan näkökulmasta, mutta saatavilla olevan tiedon perusteella en ole vakuuttunut.

Aika kuitenkin näyttää, miten Optomedin oikeasti käy ja joka tapauksessa uskon vahvasti, että tämäkin anti tullaan ylimerkitsemään. Optomed kiinnosti sijoittajia huomattavasti Fodeliaa enemmän niin sosiaalisessa mediassa kuin erilaisissa sijoitusfoorumeillakin ja Fodeliankin anti ylimerkittiin kymmenkertaisesti. Käteistä sijoittajilla siis tuntuu olevan ja mikäs sen parempi paikka tälle rahalle kuin uusi IPO.

Mitä fiiliksiä Optomed sinussa herättää? Ajattelitko osallistua antiin vai jääkö välistä?

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

15 kommenttia artikkeliin ”Optomed osakeanti-analyysi – uusi Revenio?”

    • Joo ylimerkintään luottaminen ja pikavoittojen lunastaminen voi olla ihan mahdollinen tässä. Mielenkiintoista tulee olemaan myös, että miten Fodelian annissa käy nyt kun se selvästi ylimerkkittiin – pomppaako kurssi ensimmäisenä päivänä rajusti vai ei.

      Vastaa
  1. Kiitoksia analyysistä, säästit minut vastaavalta työltä. En meinaa osallistua antiin. Mikäli kasvu toteutuu, tarinaan ehtii vielä mukaan samoin kuin Revenioon on ehtinyt missä vain vaiheessa viimeisien vuosien aikana. Toki parhaat tuottoprosentit jäävät silloin saamatta, mutta euroja ne ovat pienemmät prosentitkin. Ja pienemmällä riskillä kuuluukin saada pienempää tuottoa.

    Vastaa
    • Hienoa, että analyysistä oli hyötyä! Näyttää, että Optomedin ympärillä pyörivä innostus on muuttunut yllättävänkin nopeasti erittäin negatiiviseksi senttimentiksi. Sharevillesäkin oli vaikea löytää ihmisiä, jotka antiin osallistuisivat.

      Vastaa
  2. Kannattaa huomioida, että Optomed ei ole softafirma vaan pulttasi kylkeensä Commit Oy:n antia varten. Optomedin oma liiketoiminta on puhdasta rautaa. Commit taas ei ole kasvanut kymmeneen vuoteen softallaan. Muiden alan laitevalmistajien valuaatio on lähellä liikevaihtoa. Olisin varovainen.

    Vastaa
    • Tätä käsittääkseni spekuloitiin n. 4 vuotta sitten (en tiedä käytiinkö virallisia keskusteluja koskaan), mutta Revenio päätti ohittaa Optomedin. Ja näyttää siltä, että päätös oli ihan oikea, koska Centervue yritysostos näyttää onnistuneelta.

      Vastaa
      • Puskaradiosta: Optomed on ollut pitkään myynnissä ja liikkunut isompienkin jättien longlistoilla. Valitettavasti käsitys yrityksen arvosta ei ole kohdannut. Kuten sanoit, annissa Optomed tähtää 4x liikevaihto, kun tyypillinen alan laitevalmistaja on 1x liikevaihto. Onneksi tuulipukukansa ei tuollaista ajattele.

        Vastaa
          • Täytyy vielä täydentää sen verran, että heidän (tavoite) valuaatiokerroin oli huomattavasti kovempi ennen Commitiin yhdistymistä. Oletan tämän johtuvan siitä, että Commitin siivu listautumisesta on luokkaa 1x lv. Commithan on pitkään ollut lypsylehmä -vaiheen yhtiön, jonka tuotekehitysvelka on niin massiivinen, että omistajat mieluummin irtaantuvat kuin investoivat miljoonia portfolion täydelliseen uudistamiseen.

            Vastaa
  3. Kiitokset analyysistä. On ilo huomata, että asiallisia/kin keskusteluja käydään keskustelupalstoilla. Olen itse vasta sijoittamisen aloittanut, mutta jännää puuhaahan tämä on.

    Vastaa

Jätä kommentti