Orthex listautumisanti-analyysi

Orthexin listautumisanti on järjestyksessä jo vuoden 2021 kolmas listautumisanti ja vauhti jatkuu hurjana, kun Sitowise listautuu tässä samanaikaisesti Orthexin kanssa Helsingin pörssiin. Tänään kuitenkin ensin vuorossa Twitter-äänestyksen tuloksen mukaisesti Orthexin  listautuminen (Orthex voitti Sitowisen n. 70-30 prosentein).

Sitowise on itselleni tuttu firma ainakin katukuvasta, mutta Orthex oli täysin vieras yritys, vaikka sen tuotteita olen hyvinkin voinut käyttää. Orthexiin tutustuessa esiin tulikin mielenkiintoinen yritys niin sijoittajan kuin kuluttajankin näkökulmasta.

Orthexin listautumisanti alkoikin jo maanantaina 15.3.2021 ja siihen voi osallistua 22.3.2020 kello 16 mennessäKaupankäynti Orthexin osakkeella alkaa arviolta 25.3.2021. Orthex listautuu suoraan Helsingin pörssin päälistalle. Listautumisen pääjärjestämisestä vastaa Carnegie Investement yhdessä Nordean kanssa.

Orthexin liiketoiminta

Orthex on Lohjalla vuonna 1955 perustettu suomalainen yksi Pohjoismaiden johtavista kodin käyttötavarayhtiöistä. Orthex suunnittelee, valmistaa ja myy kodin käyttötavaroita, joista tunnetuimmat tuotteet jokaiselle meistä ovat Orthexin muovisäilytystuotteet. Orthex jakaakin liiketoiminnan neljään eri osaan

1. Säilytys

2. Keittiö
3. Koti ja piha
4. Kasvien hoito

Orthexin tuotevalikoimaa. Lähde: Orthexgroup.fi

 

Orthex markkinoi ja myy tuotteitaan kolmen pääkuluttajabrändin alla, jotka ovat SmartStore, GastroMax ja Orthex. Vastuullisuudessa Orthex pyrkii olemaan toimialansa edelläkävijä ja vaikka se on erikoistunut juuri muovituotteisiin, on sillä biopohjaisten kippojen ja kuppojen projekteja Woodyn ja Stora enson kanssa.

Ja kyllä. Orthex tekee myös muovikulhojen lisäksi niitä kuuluisia ÄMPÄREITÄ ja kuten tiedämme, suomalaiset rakastavat (ilmaisia) ämpäreitä, joten tämä listautumisanti taisi olla siinä. Orthex voi kävellä voittajana pörssiin.

Vitsit sikseen. Orthexin liiketoiminta on äärimmäisen mielenkiintoinen, koska muovikäyttöastioiden käyttömäärä on kasvanut räjähdysmäisesti koronan myötä, kun ihmiset ovat enemmän kotona ja ottavat enemmän ruokaa mukaan milloin mistäkin. Samalla kuitenkin kyse on muovituotteista, jotka ovat saatanasta seuraava nykymaailmassa, joka pyrkii pääsemään kaikista öljyperäisistä ja luontoa vahingoittavista tuotteista eroon. Samanaikaisesti Orthex siis nauttii ja kärsii maailmaa muokkaavista voimista.

Vaikka öljy ja muovi on haitallista, on hyvä huomata, että megatrendeille maailma ei sinällään voi mitään. Tällä hetkellä muovin vuosituotanto on 300 miljoonaa tonnia, ja arvioiden mukaan se kaksinkertaistunee vuoteen 2030 mennessä. On todennäköistä, että Orthex pystyy saamaan osan tästä trendistä myös omaan liiketoimintaansa ja samalla tekemään myös uutta liiketoimintaa uusiutuvan sekä kierrätysmuovin saralla.

Koska öljy on muovin yleisin raaka-aine, on Orthex muovituotteiden valmistajana riippuvainen öljyn hinnasta ja erityisesti öljyjohdannaisten kuten muovipolyymerien hinnasta. Mikäli öljyn hinta siis nousee, muuttuu Orthexin liiketoiminta yksinkertaisesti vähemmän kannattavaksi. Liiketoiminnat, jotka ovat näin vahvasti raaka-aineriippuvaisia ovat aina heikommassa asemassa esim. liiketoimintoihin, jotka eivät vaadi fyysistä materiaalia yhtä paljoa.

Tämän lisäksi, toisin kuin esim. lentoyhtiöt, jotka käyttävät usein rahoitusinstrumentteja öljyn hintavaihtelulta suojautumiseen, Orthex ei tätä tee, vaan on erittäin riippuvainen öljyn hinnan vaihtelusta. Tämä on hyvä huomata viime vuosien talouslukuja katsoessa. Öljyn hinnan kehitys on avainasemassa Orthexin tulokseen, kuten seuraavasta raaka-ainejaottelusta huomataan.

Voidaankin sanoa, että Orthex ei ole kauhean kehittynyt ympäristöystävällisessä toiminnassa, joka on kuitenkin kuluttajille koko ajan tärkeämpää. Tämän kertoo se, että tämän vuoden raaka-ainehankkinnoista 86,1 prosenttia liittyi fossiilisiin muovipolymeereihin (jotka valmistetaan suoraan raakaöljystä ja joita ei ole käytetty tai käsitelty aikaisemmin), 11,9 prosenttia kierrätettyihin materiaaleihin, 1,2 prosenttia biopohjaisiin materiaaleihin, 0,7 prosenttia metalleihin ja 0,1 prosenttia muihin raaka-aineisiin. Suuri osa Orthexin liiketoiminnasta ja tavarasa on siis suoraan öljypohjaista.

Öljyn hinta viimeiset 10 vuotta

Jos mietitään Orthexin liiketoiminnan jakautumista maantieteellisesti, Orthexilla on myyntiä yli 40 maassa, ja vuonna 2020 Orthexin tuotteita myytiin noin 2 200 myymälässä sen keskeisillä vientimarkkinoilla Pohjoismaiden lisäksi Saksassa, Ranskassa ja Briteissä. Orthexin kilpailuympäristö vaihtelee tuoteryhmittäin, mutta yleisesti Pohjoismaissa toimivat yhtiöt ovat liikevaihdolla mitattuna pienempiä kuin Orthex, ja niillä on kapeampi tuotevalikoima ja pienempi maantieteellinen ulottuvuus kuin Orthexilla.

Pohjoismaiden ulkopuolisilla Euroopan markkinoilla Orthexin kilpailijat muistuttavat enemmän Orthexia. Orthex hyötyy paikallisuudesta ja melko korkeasta bränditunnettuudesta Pohjoismaissa, mutta sen brändi ja tuotteet ovat vähemmän tunnettuja muilla Euroopan markkinoilla.

Orthexin liikevaihdosta eli myynnistä viime vuonna 38,9 prosenttia muodostui Ruotsin kruunuissa, 37,4 prosenttia euroissa, 10,5 prosenttia Norjan kruunuissa, 9,6 prosenttia Tanskan kruunuissa, 2,8 prosenttia Yhdysvaltain dollareissa ja 0,7 prosenttia Englannin punnissa.

On siis selkeää, että vaikka Orthex pyrkii olemaan laajasti kansainvälinen, on se edelleen vahvasti pohjoimainen ja myös täällä parhaiten tunnettu. Tämä on kaksiteräinen miekka. Omalla tavallaan tämä tarkoittaa sitä, että Orthex onnistuessaan pystyy valtaamaan isojakin markkinoita, mutta toisaalta kertoo myös siitä, että sen brändi ei ole vielä tarpeeksi vahva kilpaillakseen Euroopan isoimmilla markkinoilla.

Orthex on aina tähän päivään saakka kasvanut yritysostoilla sekä orgaanisesti myyntiään kasvattaen ja yrityksen listalleottoesitteen rivien välistä voi hyvin lukea, että synergiaetuja ja yritysostoja etsitään jatkuvasti, mikä helpottaisi erityisesti isoimmille markkinoille menemistä. Tästähän mallia voi ottaa esim. Talenomista, joka on pyrkinyt etenkin Ruotsiin laajentumaan yritysostoilla.

Orthexin brändin on siitä mielenkiintoinen, että sitä voi verrata esimerkiksi Fiskarsiin, joka valmistaa myös kodin päivittäiskäyttötavaraa, jonka kyllä tunnistaa enemmän kuin hyvin, mutta itselleni Orthexin brändi ei sanonut yhtään mitään kuten blogikirjoituksen alussa sanoin. Mutta kuinkas ollakaan kuin aloin googlaamaan kuvia Orthexin tuotteista blogikirjoitustani varten, näytti osa niistä erittäin tutuilta.

Aloinkin tutkimaan keittiön kaappieni muovilaatikkoja ja puolet niistä olivat Orthexeja! Vaikka brändi ei siis olisi yhtä vahva ja selkeä kuin Fiskarsilla (Fiskarsin oranssi on suhteellisen tunnettu läpi maailman), on se selkeästi onnistunut asemoitumaan ainakin suomalaisissa tavarataloissa monesti the muovikipoksi.

Orthexin taloudelliset tavoitteet, arvostus sekä osinko

Orthexin osakkeen listautusmishinta: 6,82€/osake
Orthexin markkina-arvo listautumisen jälkeen: n. 121-130 miljoonaa euroa
Liikevaihto 2020: n. 76 miljoonaa euroa.
Liikevoitto: 12,3 miljoonaa euroa.
P/E: 15-17

Osinkotuotto 2021: n. 4%

Nopeasti katsottuna Orthexin annissa kaikki päänumerot näyttävät olevan kohdallaan. P/E-luku heiluu 15-17 kieppeillä ja osinkotuotto näyttää järkevältä. Pelkkiä yritysten avainnumeroita tuijottamalla ei kuitenkaan saa täyttä kuvaa yrityksen oikeasta tilasta, joten mennään hieman pintaa syvemmälle.

Tärkeintä Orthexin numeroita katsoessa on huomata, että vaikka Orthex näyttää erittäin kannattavalta bisnekseltä, ei se sitä ollut ennen edellistä vuotta. Kuten usein pörssilistautumisissa, pääomasijoittajat pyrkivät nostamaan numerot johonkin tiettyyn pisteeseen, jonka jälkeen se pyritään laittamaan isolla rahalla pörssiin. Koronavuosi oli äärettömän hyvä monille muovisäilytysyrityksille ja esim. monelle tutun Tupperwaren osakekurssi lähes kuusinkertaistunut koronan takia.

Orthex saikin hyvää vauhtia pörssiin koronakriisistä ja räjähdysmäisesti lisäntyynestä muovin tarpeesta ja samaan aikaan laskeneesta öljyn hinnasta. Korona aiheuttikin mielenkiintoisen ilmiön Orthexin liiketoiminnalle, kun samaan aikaan kysyntä kasvaa, mutta kysytyn raaka-aineen hinta laskee. Usein kuitenkin raaka-aineen hinta nousee yhdessä kysynnän kasvun kanssa, joten vuosi 2020 oli todennäköisesti Orthexin poikkeuksellisen hyvä monella tapaa.

Liikevaihto Orthexilla nousikin vuonna 2020 merkittävästi keskimäärää paremmin ja yhtiön asettama tavoite onkin realistisempi 5%:n liikevaihdon kasvu (ilman yritysostoja). Tähän verrattuna P/E-luku 15-17 välissä ei ole ylimitoitettu, mutta ei mikään maailman halvinkaan. Kun kuitenkin miettii kuinka kuumana listautumisantimarkkina nyt käy, mielestäni Orthexilla olisi voinut kyllä listautua kalliimmallakin.

Korkeinkorkoisimmat velat on Orthexilta maksettu pois ja vaikka pääomasijoittaja on tehnyt Orthexin osalla perinteisiä pääomanpalautuksia, on Orthex isossa kuvassa vakavarainen ja järkevästi velkavivutettu yhtiö.

Orthexin osinkostrategia on tuttu monelta muulta suomalaiselta pörssiyhtiöltä. Yhtiö pyrkii jakamaan vakaata ja ajan myötä kasvavaa osinkoa kaksi kertaa vuodessa yhteensä vähintään 50 prosenttia tilikauden tuloksesta. Tällä odotuksella osinko viime vuoden liiketuloksella on tälle vuodelle n. 4% listautumishinnalla eli varsin hyvä. On kuitenkin hyvä huomata, että liikevoitto tuskin kestää ensi vuodelle aivan yhtä kauniina edellämainituista syistä, mutta mikäli pysyy, on Orthex erittäin sopiva sijoitus osinkosijoittajalle.

Ehkä siistein juttu tässä on se, että Orthex alkaa maksamaan suoraan osinkoa kaksi kertaa vuodessa eikä kerran vuodessa kuten edelleen liian monella suomalaisella pörssiyrityksellä on tapana. Muuten 50% on perinteinen ja varma ns. ”tylsän” yhtiön osingonjakoprosentti, josta rahaa jää niin kasvuinvestointeihin kuin velan maksuun.

Orthexin osakeannin rakenne ja antiin osallistuminen

Orthex siis pyrkii keräämään osakeannilla noin 10 miljoonan euron bruttovarat tarjoamalla yhtiön uusia osakkeita merkittäväksi listautumisen yhteydessä. Alustavasti Orthex pyrkii listaamaan enintään 1 476 276 uutta osaketta. Tämän lisäksi pääomistaja Sponsor Fund sekä muut nykyiset osakkeenomistajat tarjoavat annissa omia osakkeitaan myyntiin enintään 9 084 779 kappaletta.

Mikäli ylikysyntää annissa ilmenee (kuten historiaa katsoen tulee todennäköisesti tapahtumaan), pystyy Orthex tarjoamaan annissa myös 1 584 158 lisäosaketta eli yli tuplaamaan yritykselle kerätyn rahan näiden avulla. Nämä osakkeet tarjotaan ankkursijoittajille ja se ei vaikuta yleisöannin määrään.

Näistä osakkeista yleisöannissa on alustavasti meille yksityissijoittajille jaossa vain 844 884 osaketta (joka vastaa n. 5,76 miljoonaa euroa) ja loput ovat menossa instituutiosijoittajille. Yleisöanti on siis jälleen suhteellisen pieni verrattuna siihen kysyntään, joka listautumisanneilla selkeästi tällä hetkellä Helsingin pörssissä on.

Carnegie pääjärjestäjänä vastaa listautumisannin vakauttamisjärjestäjänä toimimisesta seuraavan 30 päivän aikana ostamalla yrityksen osakkeita, mikäli tarvetta on. Vakauttaumisjärjestelyn tarkoitus on käytännössä varmistaa, että yrityksen osakkeen arvo ei laske heti 30 ensimmäisen 30 päivän aikana listautumishinnan alapuolelle. Tämä listautumisanti on siis jälleen muutenkin kuin arvostukseltaan suhteellisen pieniriskinen lyhytjänteiselle sijoittajalle.

Orthexin listautuminen on myös siitä perinteinen, että mukana on paljon ns. ankkurisijoittajia, jotka ovat luvanneet ostaa tietyn määrän osakkeita instituutioannista. Tässä ankkurisijoittajia on iso läjä Conficapista (joka on ostamassa 12,5% koko Orthexin osakekannasta), Ilmariseen, OP-rahastoihin, Thomasset Oy:hyn sekä SP-Rahastoyhtiöihin.

Ehkä ainoa asia, mikä Orthexin osakeannissa ei herätä riemunkiljahduksia on se, että kyseessä on vain perinteinen pääomasijoittajan irtaantuminen. Pörssiin menossa ei siis ole sinällään mitään muuta syytä kuin se, että pääomasijoittaja haluaa myydä omistamansa osakkeet. Itse yritykselle pörssiin menemisessä ei ole mitään erilaisia isoja etuja lukuunottamatta perinteisiä pörssiin menemisen hyötyjä (helpompi tapa kerätä rahaa, tehdä yritysostoksia, lisätty tunnettuus jne.) Tämä ei kuitenkaan ole aina huono asia, koska pörssilistautumisen jälkeen on viime vuosinakin nähty monia menestystarinoita samoista lähtökohdista Mustista ja Mirristä aina Harviaan saakka.

Tavallinen sijoittaja voi osallistua antiin Nordean asiakkaana Nordean sivuilla tai muiden pankkien asiakkaana tuttuun tapaan esim. Nordnetin sivuilla.

Osallistunko minä Orthexin osakeantiin?

Orthexin anti muistuttaa monella tavalla Kreaten antia ja mielestäni onkin selkeää, että antiin kannattaa osallistua. Alaspäin riskit ovat pienet ja Orthexin jo nyt kerätessä huomattavasti enemmän positiivista huomiota markkinoilta kuin esim. Nightingalen tai tulevan Sitowisen listautumisen, on Orthex todennäköisesti maaliskuun suosituin listautumisanti, joka näkyy varmasti myös sen pörssitaipaleen alussa.

Osallistunkin Orthexin listautumisantiin ainakin 3000 euron panoksella. Syy siihen, että osallistun näin ”pienellä” panoksella vaikka käteiskassani onkin korkeampi kuin koskaan ei johdu siitä, että en uskoisi Orthexin antiin. Syy on se, että olen 100% varma, että anti ylimerkataan ja suurempia summia on vaikeampi odottaa saavansa annista. Ja todennäköisesti olen itse mukana vain lyhyellä aikavälillä, koska käteiskassaa on ehtinyt kertymään, mutta toisaalta en koe, että Orthex liiketoimintana sopii pääsijoitusstrategiaani.

Tässäkin annissa minimimerkintä on 100 osaketta (eli 682 euroa), joten Orthexin annin alustavasta suosiosta päätellen on hyvin mahdollista, että suurin osa meistä yksityissijoittajista saa antiin osallistuessa käteensä vain sen 100 osaketta (laitoit sisään 1000 tai 100 000 euroa) eli on todennäköisesti turhaa yrittää merkata Orthexin osakkeita annista suurella määrällä rahaa henkilöstöannin kautta.

Yhteenveto Orthex listautumisannista

Orthex ei ole mikään räjähtävä ilotulitusraketti, mutta ehdottomasti laadukas yritys, joka on hinnoiteltu sijoittajaystävällisesti pörssilistautumisesta. Annissa ei ole veren maku suussa yritetty pääomasijoittajan tulosta, vaikka kovempaankin hintalappua nykymarkkinatilanteessa olisi mielestäni voitu pyytää (ja olisin varmaan itse pääomasijoittajana pyytänyt).

Orthexin anti on järkevästi hinnoiteltu, markkinoilla on paljon rahaa, ankkurisijoittajat ovat mukana isolla rahalla, yrityksellä menee hyvin ja tämän lisäksi anti on suunniteltu kliinisesti eikä siinä juuri punaisia lippuja nouse esiin (toisin kuin esim. Nightingalen annissa). Onkin selvää, että Orthexin listautumisanti tullaan jälleen ylimerkitsemään moninkertaisesti niin instituutio- kuin yleisöannin osalta ja anti varmasti keskeytetään aikaisimpana mahdollisena hetkenä 24.3.2021 klo 16.00. Odotettavissa on myös varmasti pieni pomppu ensimmäiselle päivälle.

Ja tosiaan kuten luvattu, torstaina tulossa blogiini Sitowisen listautumisanti-analyysi, jonka jälkeen pääsen varmasti taas palailemaan vapaampiin kirjoituksiini, kun listautumisantirysä Helsingin pörssistä hiljenee ainakin hetkeksi!

EDIT: Orthexin anti on ylimerkitty niin moninkertaisesti, että tästä annista yleisöannista käteen jäi tosiaan kaikille se minimimerkintä, joka oli oletettavissa eli 62 kappaletta osakkeita.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

13 kommenttia artikkeliin ”Orthex listautumisanti-analyysi”

  1. Mielestäni hyvä firma ja itsekkin olen merkinnyt, mutta äärimmäisen huono ajankohta listautua. Maailmalla kova pula polymeerimateriaaleista ja Orthex maailmanmittakaavassa pikkupelurina tulee lähikuukausina kärsimään materiaalipulasta.

    Toisaalta paras kate varmasti syntyy kierrätysmuovituotteista ja niinkauan kun jenkeissä myydään kolakolaa muovipulloissa niin maailman meristä ei kierrätysmateriaali lopu. Tosin kierrätystavaraankin aina tarvitaan neitseellistä muovia joukkoon, eli kun tuoreet rakeet loppuvat, loppuu kaikki tuotanto.

    Luultavasti lyhyaikainen hikka markkinoilla, mutta olettaisin parin ensimmäisen osarin olevan ei pelkästään positiivista luettavaa.

    Vastaa
    • Kiitos asiantuntevasta kommentista! Mielenkiintoista tuo polymeerimateriaalien puute ja tuota en itse ollut huomannutkaan. Hyvä pitää silmällä noita ensimmäisiä neljänneksiä! Ehkä silloin saa otettua vauhtia vähän alempaakin.

      Vastaa
  2. Kiitos hyvästä analyysistä. Alla omat numeeriset laskelmani vertailun vuoksi. Katsoin myös esittelyn. Ihan OK sekin. Merkitsen todennäköisesti. Velkaisuus aika suuri, annin jälkeenkin gearing vielä 142%.

    merkintähinta 6,82
    osakkeiden lkm 17 756 598
    markkina-arvo 121 100 000

    liikevaihto2020 75 865 000
    ebitda2020 16 458 000
    tulos2020 7 692 000
    ev 2020 155 328 000
    oma pääoma 2020 17 022 000
    korolliset velat 2020 39 478 000
    cash 2020 5 250 000
    vapaa kassavirta 2020 9 512 000
    EPS 0,43
    osinkoarvio 0,22

    P/E 15,7 OK
    EV/EBITDA 9,4 OK
    P/S 1,6 OK
    P/FCF 12,7 OK
    P/B 7,1 KORKEA
    GEARING 201 % KORKEA
    osinko% 3,2 % OK

    Vastaa
    • Kiitos numeroista! Koen myös, että perinteisin arvoin velkavipua on käytetty tässäkin suhteellisen paljon. Toki näillä matalamman koron aikoina tämä on pitkälti yksinkertaisesti vain järkevää ja zombie-yritysten seasta on mukava kuitenkin nähdä selvästi kassavirtapositiivista firmaa, jolla on kykyä myös maksaa velat takaisin eikä vain uudelleenrahoittaa lainoja, kuten niin moni myy yritys nykyään tekee.

      Vastaa
  3. Merkitsin 400 kpl itse ja näkyvät salkussa nyt. Mutta ilmeisesti tämä ei vielä viittaa siihen määrään, minkä oikeasti saa? Kun tosiaan todennäköisesti leikataan tuohon 100 kpl.

    Vastaa
  4. Jännä homma tämä anti, merkkasin 200kpl mutta sain vain 62. Olisin luullut että tuon 100kpl oisin ainakin saanut…ilmeisesti aika raaka leikkuri tällä kertaa.

    Vastaa
  5. Myin myös pois 62 kpl, nythän se nousee kun Inderes sitä suositteli. Kohtuuttoman suuri vaikutus noilla Inderesin suosituksilla lyhyellä tähtäimellä ainakin.

    Sitowisen 135 kpl pidän. Ja saatan hankkia lisääkin.

    Vastaa
  6. Puuhaamme sijoituskerhossamme noottia, jonka Osakeliitto voisi esittää sopivalle taholle. Kyse on siitä, että nämä jakosuhteet ovat yksityissijoittajille epäreiluja.

    Vastaa
    • MIelenkiintoinen ajatus. Toki vähän vapaan markkinatalouden ongelmia, että varmaan myös yritykset itsessään ovat kiinnostuneempia institutionaalisista sijoittajista kuin yksityissijoittajista (yksityissijoittajat kun harvemmin tuovat asiantuntijuutta omistajuuden mukana). Ja tosiaan Inderes-efekti on todellinen, mutta pienessä maassa ja pörsisssä tämä on luonnollista.

      Vastaa

Jätä kommentti