Osakepainoni jatkaa kasvuaan, tässä kaikki vuoden lopun osakeostokseni

Viime kuukausina olen saanut entistä enemmän pyyntöjä lukijoilta kertoa viime-ajan osakeostoksistani. En ole niistä kauheasti kirjoitellut, koska pörssin laskuista ja nousuista huolimatta olen suurimmalta osin vain noudattanut sijoitusstrategiaani kuukaudesta toiseen ja ostanut samoja osakkeita salkkuuni kerran-kaksi kuukaudessa, mitä on pitänytkin. Kysymyksiä on kuitenkin tullut sen verran, että totesin, että tänään on hyvä päivä katsoa, miten salkku on paisunut tässä kuukausien varrella kohti vuoden loppua.

Huom! Mikäli ostokseni Kiinassa ja spekuloivat sijoitukseni kiinnostavat, muista seurata salkkuani Sharevillessä, siellä saa saat aina tiedon, kun kakkossalkkuuni tulee muutoksia reaaliajassa selityksineen.

Olen pysynyt täysin tylsässä sijoitusstrategiassani – ja se on kannattanut

Olen siis pysynyt sijoitusstrategiassani erittäin hyvin ja jatkanut vain päästrategiani yritysten ostamista. Pääsalkkuuni kuuluu siis vain 7 yritystä, jotta ehdin niitä kaikkia seuraamaan. Koen, että kaikissa näissä yrityksissä on niin lyhyen, kuin pitemmän ajan potentiaalia ja tarkoitus olisi holdata jokaista osaketta ainakin 10 vuotta ellei yllätyksiä tapahdu.

Seuraavassa siis osakeostokseni heinäkuusta lähtien pääsalkkuuni

1.7. Aallon Group – 1300€
20.7. Helen of Troy – 2900€
29.7 Medpace Holdings – 3000€

3.8. Helen of Troy – 3000€
3.8. Medpace Holdings – 3000€
17.8. Aallon Group – 1300€

8.9. Digital Realty Trust – 1400€

2.10. Alibaba Group – 1300€
8.10. Helen of Troy – 2900€
22.10. Revenio – 2000€
23.10. Revenio 2000€
27.10. Medpace – 3000€

17.11. Nordnet listautumisanti 10 000€

 

Ostokset ovat onnistuneet hyvin ja olen kaikkiin muihin sijoituksiini enemmän kuin tyytyväinen paitsi Aallon Groupiin, joka on ainut osake, joka on hävinnyt indeksin kehitykselle tämän vuoden aikana.

Uskon Aallon Groupin potentiaaliin edelleen keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, joten mikäli hinta laskee alas, jatkan ostoksiani odottaen sitä, että kurssi saa tarvittavan kipinän koronan katoamisesta tai mahdollisesta oikeastí merkittävästä yritysostosta. Kyseessä on sen verran vähän vaihdettu osake, että todennäköisesti yksi erittäin positiivinen uutinen, pystyy nostaa osaketta hetkessä paljonkin, jonka takia en stressaa siitä, että osake ei ole juuri tänä vuonna liikkunut mihinkään.

Spekulointisalkku on herännyt takaisin eloon

Olen varannut 5% nettovarallisuudestani ns. spekuloivaan sijoittamiseen, joka mahdollistaa sen, että voin sijoittaa huomattavan korkeamman riskin kohteisiin, jos jokin korkean riskin kohde minua kiinnostaa. Tiedostan, että koska olen ihminen, tykkään spekuloida. Huomasinkin, että minulla oli pitkään vaikeuksia pysyä sijoitusstrategiassani kiinni, koska löysin markkinoilta koko ajan lisää mielestäni “hyviä” sijoituskohteita. Tämä on yksi suurimmista sijoitusvirheistä, mitä moni tekee ja johon itsekin sorruin monta vuotta.

Tämän takia perustinkin perussijoitussalkkuni oheen spekulointisalkun. Tämän salkun sisällä saan tehdä kauppoja hetken mielijohteesta ja voin toteuttaa “hyviä” ideoitani rauhassa ilman, että se hidastaa vaurastumistani merkittävästi. Ja jos satun osumaan uuteen hypeen oikealla aikaa, voi se parhaillaan nopeuttaa matkaani taloudelliseen riippumattomuuteen. Kyse on siis ennen kaikkea oman itsensä tuntemisesta ja riskienhallinnasta.

Se mikä spekuloinnissa pitää muistaa on, että olen valmis menettämään kaikki rahat, jotka sinne on sijoitettu eli kohteet ovat aidosti korkean riskin kohteita.

Syksyn aikana spekuloivia sijoituksia salkkuuni onkin saapunut kaksi.

23.9.2020 salkkuuni saapui avaruusturismifirma Virgin Galactic. Ostin Virgin Galacticin osakkeita 3000 eurolla, 15,99/per osake. Kirjoitin avaruusturimista ja Virgin Galactista kokonaisen tekstin, jonka voit lukea täältä.

16.10.2020 salkkuuni saapui SPAC nimeltään Stable Road Acquisiton Company. Ostin Stable Roadin osakkeita 4000 eurolla, 10,55/per osake. Kirjoitin SPAC:eista myös erillisen kirjoituksen lokakuussa ja tärkeintä onkin, se, mitä tämä yritys on ostamassa. Stable Road Acquisiton Company on ostamassa avaruusteknologiafirmaa nimeltään Momentus. Momentuksen tarkoitus on hoitaa esim. Nasan ja SpaceX:n lähettämät satelliittit niille kuuluville kiertoradoille avaruudessa  Tämä video illustroi hyvin Momentuksen teknologian ideaa.

Yrityksellä on sopimuksia jo lähes miljardin dollarin verran, joten yritys ei lähde täysin nollasta ja uskon, että joku Momentuksen kaltainen firma tulee olemaan avain tulevaisuuden avaruuden asuttamisessa, satelliittien huollossa, asteroidien ja kuun louhinnassa jne. Mahdollisuuksia on paljon, mutta kyse on ehkä ennen kaikkea siitä, miten tästä kaikesta saadaan taloudellisesti kannattavaa.

Kuten voit huomata, spekulointini on erittäin avaruuspainotteista ja uskon, että tämä tulee myös olemaan todennäköisesti jatkuva trendi spekulointisalkussani. Ironisesti spekulointisalkkuani voisikin kutsua myös satelliittisalkuksi. Uskon, että tulemme näkemään seuraavan viiden vuoden aikana hypen avaruusosakkeissa, joka realisoituu viimeistään jos/kun SpaceX listautuu pörssiin.

Toinen vaihtoehto on, että jos syntyy uusi avaruuskilpailu esim. Marsin saavuttamisesta USA:n, Venäjän tai Kiinan välillä, tämä nostaa varmasti myös avaruusyritysten arvostuksia. Mahdollista toki on myös, että tulee uusi 2000-luvun alku ja ketään ei avaruus enää kiinnosta, jolloin voimme olla varmoja, että näiden yritysten arvostus romahtaa.

Tässä täytyy kuitenkin korostaa, että tämä on oikeasti pelkkä gut-feeling arvaus, eikä tällä ole mitään tekemistä perinteisen sijoittamisen kanssa. Nämä ovat yrityksiä, jotka ovat pelkkiä tulevaisuudenlupauksia. Avaruusteknologia on kuitenkin niin mielenkiintoista, että haluan olla näissä tarinoissa mukana – ja mahdollisesti tekemässä rahaa. Tällä hetkellä molemmat sijoitukset ovat ainakin tuottaneet mukavasti, mutta tuntuu, että tällä hetkellä kaikki, joka liikkuu tuottaa mukavasti. Turha siis bilettää ennenaikaisesti vain vuoden tuloksella.

Matka jatkuu, mutta odotan edelleen korjausliikettä

Niin ykkös-, kuin kakkossalkkuni ovat tuottaneet menneenä vuonna huomattavasti paremmin kuin indeksit ja nettovarallisuus on noussut järjetöntä vauhtia (tästä taas tilinpäätös vuoden vaihteessa). Olen tästä tyytyväinen, mutta koska kyseessä on vain vuoden pituinen pätkä, on turha tuulettaa. Katsotaan kymmenen vuoden päästä, missä mennään ja pystynkö oikeasti voittaa indeksin salkullani pitkällä aikavälillä.

Hyvästä kehityksestä johtuen olen kuitenkin edelleen erittäin varovainen. Sijoituslaina on edelleen mielessäni ja odotan sitä hetkeä, kun pörssit romahtavat jälleen. Tietyissä osakkeissa on tunnistettavissa selkeää kuplautumista etenkin teknologia-alalla, mutta on mahdotonta sanoa, jatkuuko kuplautuminen vai purkautuuko kupla lähiaikoina.

Koska olen mukana pitkällä tähtäimellä, valmistaudun kuitenkin molempiin. Pidän käteisen tasoni tavallista korkeammalla (n. 15 000 euroa), samalla kun osakkeissa on edelleen n. 80% koko nettovarallisuudestani. Jatkoivat pörssit siis nousuaan tai tultiin kovaa alas, ptikällä aikavälillä tulen olemaan molemmista yhtä onnellinen.

Talouteni on hyvässä tasapainossa ja kaikki on muutenkin hyvin. Olen siis ollut onnekas, vaikka maailma ympärillä tuntuukin välillä palavan kuvainnollisesti ja kirjaimellisesti.

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

Jätä kommentti