Osakesäästötili on farssi eikä se täytä sen perustarkoitusta – kansankapitalismin suosion kasvattamista. Tämä oli ensimmäinen reaktioni kun aloin lukemaan uutisia osakesäästötilin tulosta ja yksityiskohdista. Kun tietoa alkoi ripotellen tulla lisää, alkoi mielikuvani muuttumaan hieman positiivisemmaksi. Eihän tästä täysin susi tullutkaan! Verokevennyksiä jo ennastaan varakkaille semiaktiivisille osakesijoittajille, kuten minulle, jee!
Tässä kirjoituksessa käyn laajasti läpi osakesäästötilin sisällön sekä siitä edelleen ilmassa leijuvat kysymykset, joihin poliitikoilta odotetaan vastausta ja selvitykisä.
Mitä osakesäästötili tekee käytännössä?

Meille tuli osakesäästötili eikä sijoitussäästötili, kuten oli toivottu. Pelkästään tämä ero on merkittävä ja osakesäästötili on valitettavasti huonompi kuin sijoitussäästötili.
Sijoitussäästötiliin voisi mahduttaa kaikkea osakkeista indeksirahastoihin sekä ehkä jopa eksoottisempia sijoitusinstrumentteja. Osakesäästötili nimensä mukaisesti tukee pelkästään suoria osakesijoituksia.
Osakesäästötili pähkinänkuoressa
- Osakesäästötilillä saa sijoittaa vain suoraan pörssiosakkeisiin
- Omaa pääomaa tilille saa laittaa maksimissaan 50 000 euroa, mutta pääoma saa kasvaa tuon 50 000 euron yli
- Osinkoja ei veroteta osakesäästötilin sisällä
- Nykyisiä osakeomistuksia ei saa siirtää tilille vaan tilille saa laittaa vain rahaa
- Myyntivoittoja – ja tappioita verotetaan vasta kun varoja siirretään pois tililtä
Ilmaan leijuvista kysmyksistä jäi ainakin, miten osinkojen ennakkopidätys ajateltiin toteuttaa osakesäästötilissä? Järkevintä olisi todennäköisesti luopua tästä, mutta tätä on vaikea nähdä tapahtuvan. Tilanne on mielenkiintoinen etenkin, jos ihminen omistaa saman yrityksen osakkeita niin osakesäästötilillä kuin tavallisella arvo-osuustilillä. Samalla voi miettiä, miten ulkomaisten osinkojen kohtalo, koska niistä osa kuitenkin verotetaan lähdemaassa.
Toisena mielenkiintoista on nähdä, miten pankit hinnoittelevat tämän palvelun. Veroetu voi vesittyä pelkästään sillä, että pankit nostavat tilin kulut liian korkeaksi.
Kolmanneksi on mahdollista, että osakesäästötili vastaa vihdoin sijoittavien opiskelijoiden hätähuutoon myös siitä, että Kela ei laske voitolla myytyjä sijoituksia tuloksi. Vaikka suuri osa opiskelijoista ei sijoita, on tämä niille, jotka voivat sijoittaa esim. opintolainansa erittäin positiivinen uutinen.
Esimerkki osakesäästötilin toiminnasta. Jos olet vaikka sijoittanut 50000e ja saat 100% tuotot sijoituksiisi, voit sijoittaa 100000 euroa uudestaan ilman, että maksat veroja. Voit periaatteessa toistaa tämän niin kauan kunnes myyt sijoituksesi tilin ulkopuolelle, mutta omaa pääomaa et tilille saa enää lisätä. Tämän jälkeen maksat pääomaveron voiton osuudesta. Eli jos onnistuisit vaikka tuplaamaan 50 000 euroa kolmeen kertaan, maksaisit 400 000 eurosta osakesäästötilillä pääomaveroja 350 000 eurosta eli tavallisesti koko voiton osuudesta.
Suurin epäonnistuminen tilissä koskeekin ennen kaikkea osakesäästötilin kattoa, joka on 50 000 euroa. Omat osakesijoitukseni ovat tällä hetkellä nyt jo n. 90 000 euroa. En siis kauheasti tule osakesäästötilistä hyötymään etenkin, koska en voi laittaa indeksisijoituksiani sinne. Mutta entä tavallinen suomalainen?
Nykyään noin 80%:lla suomalaisista sijoittajista on alle 20 000 euron suuruinen osakesalkku. Lukua katsottua tajuaa, että kuulun siis selkeään vähemmistöön osakesalkkuni ollessa huomattavasti keskimääräistä isompi. Tavallinen sijoittaja saattaakin hyötyä osakesäästötilistä siis jotain – jos onnistuu sijoituksistaan.
Osakesäästäjien liitto kuitenkin tiivisti mielestäni katon järkevyyden sanomalla, että ylärajan olemassaolo ei palvele ketään. Katon asettaminen kertoo lähinnä siitä, että osakesäästötiliä pidetään edelleen jonkinlaisena myönnytyksenä valtiolta ja tuntuu, että on paljon voimia, jotka vastustavat kansankapitalismin syntyä Suomeen.
Ylärajan yhteydessä puhutaan muun muassa yhteiskunnallisten menetysten minimoimisesta, vaikka jokainen varmasti ymmärtää, että kyse ei ole mistään tällaisesta vaan Sinisten viimeisestä populismitempauksesta ennen kuin puolue kuolee ja katoaa ensi eduskuntavaaleissa.
Suutariksi jäänyt osakesäästötili (olisi) parempi kuin ei mitään
Lähtökohtaisesti en näe, että osakesäästötili auttaa kansankapitalismia yhtään eteenpäin. Se on lähinnä verohelpotus aktiivisille sijoittajille. Jos se toteutuu kuvatunlaisena, olen iloinen – saan ainakin 50 000 euroa parkattua verotehokkaasti. Ja iloinen on erityisesti myös moni aktiivinen kaupankävijä. Hyöty tavalliselle 80%:lle tässä kuitenkin on vain kymmeniä euroja ja suurimmalle osalle ei varmasti yhtään mitään, koska rahastoja ei tilille saa laittaa. En valita, koska tiedän itse tästä hyötyväni, mutta ei tässä kyllä keskiluokkaa autettu.
Myös rahastojen jääminen tilin ulkopuolelle on valtava aukko, koska harvalla on oikeasti aikaa miettiä järkeviä suoria osakesijoituksia. Kansanosakkeita Suomessa kun on ollut menestyjät tasoa Talvivaara ja Nokia, joiden tuotto pitkällä aikavälillä on lähinnä negativiinen.
Aika myös näyttää, mitä osakesäästötilille oikeasti tapahtuu. Vuonna 2020, kun osakesäästötilin pitäisi tulla jo käyttöön on kuitenkin jo uusi hallitus, joka näillä näkymin punertaa enemmän kuin nykyään. SDP:n Timo Harakka totesikin tiedotteessaan:
”Vain neljä prosenttia suomalaisista omistaa useampaa kuin neljää osaketta, joilla käydä kauppaa. Varakkain prosentti omistaa osakkeista lähes puolet. Tavallisen suomalaisen säästämistä ei estä verotus, vaan se ettei jää säästöjä. Piensijoittaja hyötyy eniten tuloveron alennuksista pieni- ja keskituloisille, joka on SDP:n linja”
Harakka ei usko, että sijoitustili hyväksytään muutoksitta eduskunnassa. VM:n asiantuntijaryhmän suositusten vastaisesti sijoitustilin osinkojakaan ei verotettaisi syntyhetkellä. Työryhmä ennakoi kymmenien miljoonien eurojen veromenetyksiä joka vuosi, sillä se voi estää ulkomaille maksettavien osinkojen verottamisen.”
Koska SDP on todennäköisiä pääministeripuolueita ensi hallituksessa, en pidätä hengitystäni osakesäästötilin kanssa, koska seuraava hallitus ehtii varsin hyvin torpata koko uudistuksen. Poliittinen riski onkin iso osakesäästötilin kanssa, koska milloin tahansa pääomaverotusta voidaan esim. rukata progressiivisempaan suuntaan vasemmistoliiton esityksen mukaan. Tällöin esim. kymmenen vuotta tilille säästänyt, satoja tuhansia voitolla oleva ihminen, voikin yhtäkkiä joutua maksamaan sijoituksia realisoidessaan enemmän veroja kuin olisi alun alkaen maksanut!
Vastaväitteistä puhuttaessa täytyy vielä nostaa esiin mielestäni hyvin kirjoitettu artikkeli SDP:n veroasiantuntijan toimesta, miksi osakesäästötili ei kannata. En ole täysin samaa mieltä kirjoituksen kanssa, mutta joidenkin pointtien kanssa olen.
Vielä mikään ei kuitenkaan muutu. Ainakaan yli vuoteen. Jatkankin kuukausisijoittamista sijoitusstrategiani mukaisesti ihan tavalliselle arvo-osuustilille ja uskon vasta kun vuosi 2020 oikeasti tulee.
Edit: 11.4.2019. Pörssisäätiö oli tutustunut tiliin enemmän ja pyysi minut vieraaksi esittelemään osakesäästötiliä ja sen sisältöä. Sain sieltä vastaukset kaikkiin kysymyksiini osakesäästötiliin liittyen. Löydätkin osakesäästötiliä käsittelevän kattavamman kirjoitukseni täältä.
Jos saisi bitcoinia sijoittaa tuonne sijoitustilille, niin olisi se kyllä hyvä juttu!
Jos nyt saisi ne indeksirahastot sinne ensin! Sitten vähän eksoottisempaa.
Eipä kannata vielä hehkuttaa. Demarit kerkeävät vielä torppaamaan tuon vaalien jälkeen ettei kansa vain pääse vaurastumaan.
Jep kuten kirjoituksessa mainitsinkin, poliittiset riskit ovat todennäköisesti suurin riski osakesäästötilissä ja vuodessa ehtii tapahtua paljonkin. Toivon kuitenkin, että SDP keskittyy pääministeripuolueena isompiin asioihin kuin tähän. Aika näyttää.
Mediaanitalouden sijoitukset hienosti mahtuvat tuohon. Mutta oikeasti vasta hyvä palvelumuotoilu tuon lain ympärille voi vaikuttaa.
Juurikin näin. Jos keskimääräinen suomalainen sijoittaja omistaa 20 000 euron edestä, saa hän tästä suuret hyödyt! Ja kunhan polittinen riski katoaa tilin ympäriltä, uskon että suomalaiseenkin kansan kulttuuriin saattaa vaurastuminen sijoittamisen avulla kuulua vähitellen…
Eli indeksirahastojen vieminen tällaiselle tilille mahdollistaisi indeksirahastoilla myynnin ja oston verottomasti? Henkilökohtaisesti en tiedä, mitä hyötyä tuosta on, koska indeksirahasto on suhteellisen veroton sijoitus jo nyt. Mutta sen ymmärtäisin, jos ulkomaisia Bondeja voisi heittää tällaiselle tilille. Niitä voisi heittää vaikka tilille vaikka sen 50000 edestä. Saisi korkotulot verottomasti vuosia. Jos tekisi useiden tilien kompoja, voitto olisi ihan mukava. Uskoisin että tämä skenaario on se oikea skenaario, miksi se on vain osakesäästötili.
Hyötyhän tulee siitä, että jos myisit indeksirahastot voitolla tilin sisällä, et joudu maksaa siitä veroa ennen kuin siirrät varat tililtä pois. Jos siirrät nämä rahat toiseen sijoituskohteeseen, hyödyt tästä veroedun verran, koska korkoa korolle ilmiö on täydessä käynnissä, eikä verotus iske väliin. Yleensähän indeksisijoittaminen on perus buy and forget -meininkiä, joten hyötyä ei olisi, mutta se lisää liikkumavaraa salkun sisällä jos haluaa ajoittaa.
Ja toisaalta tuo bondi-ideahan toimii ihan samala tavalla vaikka perus osinkoyhtiön kanssa. Ongelma on kuitenkin siinä, että osinkojen kanssa todennäköisesti otat enemmän pataan osakesäästötilillä, koska voitosta verotetaan 30% kun siirrät ne pois tililtä, kun taas osingoistahan 15% on verovapaata osuutta. Jos ei siis onnistu ottamaan korkoa korolle ilmiöstä hyötyä, osakesäästötili verottaa ENEMMÄN osinkoja kuin tavallinen verotus 😀 Perus kummallisuuksia.
Mutta miten käy meidän jenkkiosinkojen lähdeveron ennakonpidätykselle? Jääkö se saamatta takaisin? Tähän kysymykseen ei vastausta löydy vielä.
Tämäpä juuri. Monikansallinen verotus on niin uskomattoman monimutkaista, että on aina ongelmallista kun muutoksia tehdään aina yhdessä maassa. Se kun vaikuttaa aina poikkeuksetta kaikkiin maihin, joilla on verosopimus kyseisen maan kanssa.