Osakkeiden veromyynti vuoden lopussa ei ole aina hyvä idea

Vuosi 2022 on ollut sijoitusvuotena erittäin erilainen kuin kaksi edellistä vuotta. Siinä, missä monen sijoittajan arvo-osuus- sekä osakesäästötilit näyttivät todennäköisesti erittäin isojakin digitaalisia voittoja vuosina 2020 ja 2021, mennyt vuosi on ollut täysin erilainen. Vuosi 2022 on ollut huonoin pörssivuosi Suomessa sitten vuoden 2011, kun eurokriisi iski Eurooppaan. Yhdysvalloissa taas sijoitusvuosi on ollut huonoin sitten finanssikriisin!

Tänä vuonna moni sijoittaja miettiikin veromyyntien tekemistä ennen vuoden vaihdetta ja samojen osakkeiden ostamista takaisin heti seuraavana päivänä. Tänään käyn läpi idean osakkeiden veromyyntien takana sekä mahdolliset sudenkuopat siihen liittyen – sekä miksi en ole niiden fani nykyisessä markkinatilanteessa.

Osakkeiden veromyynti ja sijoitusten verotus – lyhyt oppimäärä

Suomen lainsäädäntö muuttui vuonna 2016 siten, että nykyään osakkeista saatavat myyntitappiot voidaan vähentää kaikista pääomatuloista; oli kyse vuokratuloista, osinkotuloista tai myyntivoitoista. Aiemmin osakkeista saadut myyntitappiot voitiin vähentää vain osakkeista saaduista myyntivoitoista. Parasta myyntitappioissa on se, että sinun ei tarvitse vähentää niitä samana vuonna, vaan esim. tämän vuoden myyntitappioita voi vähentää verotuksessa seuraavan viiden vuoden ajan pääomaverotuksessa.

Sijoittajien tekemässä veromyynnissä ideana onkin käyttää hyväksi tätä verotuksen muuttunutta tilannetta. Moni sijoittaja myy tappiolla olevia sijoituksiaan vuoden lopussa – ja ostaa samat sijoitukset takaisin heti myyntiä seuraavana päivänä. Tällöin nämä tappiot voi vähentää kuluvana vuonna ja seuraavana viitenä vuotena muiden pääomatulojen verotuksessa, joka mahdollistaa alemman verotuksen.

Tärkeää on huomata, että myynnit ja ostot pitää tapahtua eri päivinä tavallisella ei-treidaavalla sijoittajalla, jotta myynneistä tapahtuneet tappiot on vähennettäviä verotuksessa verottajana silmissä. Jotkut sijoittajat ovat menneet oikeuteen asti, koska ovat myyneet ja ostaneet samat osakkeet samana päivänä takaisin, kuitenkin häviten verottajalle. Jos siis veromyyntejä haluaa tehdä, pitää osakkeet myydä ensin ja sitten ostaa takaisin vasta seuraavana päivänä. Muuten voi olla hyvin mahdollista, että joudut verottajan hampaisiin, mikä ei ole suositeltava tilanne.

Jos kokonaispottisi sijoituksista on voitolla, mutta olet ostanut osakkeita eri hinnoilla, täytyy sijoittajan myös muistaa, että verottaja käyttää osakkeissa first-in, first-out periaatetta (fifo). Eli jos olet ostanut 100 osaketta Reveniota 20 eurolla, jonka jälkeen olet ostanut 1 000 osaketta Reveniota 60 eurolla ja myyt nyt 100 osaketta Revenion osaketta, verottaja katsoo, että 100 osakkeen sijoituksesi on voitolla – vaikka osakepottisi olisi kokonaisuudessa tappiolla (laskien, että Revenion kurssi on kirjoitushetkellä n. 37 euroa). Saat myyntitappiot verotukseen vasta, kun myyt kalliimmalla ostamasi osakkeet verottajan silmissä pois.

Miksi veromyynnit sitten ovat niin suosittuja sijoittajien keskuudessa? Syy on siinä, että kyseessä on periaatteessa ilmainen lounas, jolla pystyt vähentämään tulevien vuosien verotusta käytännössä oikeasti realisoimatta tappioitasi, jos ostat samat osakkeet heti seuraavana päivänä takaisin. Asia ei kuitenkaan ole aina niin mustavalkoinen ja seuraavassa käynkin läpi erilaisia skenaarioita, missä mielestäni osakkeiden veromyynnit kannattavat ja milloin ne eivät kannata.

Milloin osakkeita kannattaa myydä tappiolla, milloin ei?

Kannattaako osakkeita myydä tappiolla? Käydään muutama erilaista skenaariota läpi osakkeiden veromyynteihin liittyen, mihin sijoittajat törmäävät sijoitusuransa aikana sekä sen, kannattaako osakkeiden veromyynnit tällaisissa tilanteissa ja miten osakkeiden verotus tällaisissa tilanteissa käyttäytyy.

1. 10 000 euron osakesijoituksesi on 10 % eli 1 000 euroa tappiolla 

Jos 10 000 euron osakesijoituksesi on 1 000 euroa tappiolla, kannustin myydä osakkeet tappiolla vuoden lopussa on jo olemassa. Tämänkokoinen tappio onkin mielestäni jo harkinnanarvoinen veromyynti. Tärkeintä kuitenkin on, että jos veromyynnin tekee, ostaa koko 10 000 euron sijoituksen kerralla takaisin jo heti seuraavana päivänä – olivat pörssikurssit korkeammalla tai matalammalla kuin eilen.

Suurin ongelma tämänkokoisissa veromyynneissä onkin se, että sijoittajalle saattaa tulla kiusaus ajoittaa takaisinostoja, kun huomaa, että seuraavana päivänä osakkeet ovatkin vielä halvempia – ehkä voisin odottaa vielä yhden päivän! Toisaalta kiitos ankkuroitumisen, monelle sijoittajalle saattaa olla yllättävän isokin kynnys ostaa osakkeet takaisin esim. 2% korkeammalla hinnalla, kun ne myi – vaikka veroetu olisi isompi.

Tämän kaiken välttääksesi suosittelen tekemään veromyynnit ennen kaikkea aivan pörssipäivän lopuksi ja ostamaan osakkeet heti seuraavan päivän aamuna takaisin. Tämä minimoi potentiaalisen kurssimuutoksen myynti- ja ostokurssin välillä, joka helpottaa osakkeiden takaisinoston rimaa ja näin sijoittaja voi välttää hölmöilyt ajoituksen kanssa (kukaan meistä ei pysty pörssiä ajoittamaan oikein).

2. 1 000 euron osakesijoituksesi on 40 % eli 400 euroa tappiolla

Näin pieniä sijoituksia myydessä sijoittajan täytyy olla erittäin tarkkana alkuperäisestä hankintamenosta. Esimerkki voitollisista sijoituksista: Jos myyt voitolla olevia sijoituksia alle 1 000 eurolla vuodessa, et joudu niistä veroa maksamaan. Verotus toimii myös toiseen suuntaan samalla tavalla ja pieniä myyntitappioita ei voi vähentää verotuksessa.

Et saa tappioista verovähennystä, jos verovuonna luovutetun omaisuuden yhteenlasketut hankintamenot ovat enintään 1 000 euroa. Jos siis alkuperäinen sijoituksesi on 1 000 euroa tai sen alle, et verovähennystä saa, vaikka sijoituksesi olisi 99% tappiolla.

Tämän lisäksi, jos sijoituksesi on esim. 400 euroa tappiolla, eivät veromyynnit siinäkään kohtaa mielestäni kannata, koska verohyöty kokonaisuudessaan siitä jää erittäin pieneksi. En siis itse tekisi veromyyntejä erittäin pienillä sijoituksilla tai tappioilla.

3. 100 000 euron osakesijoituksesi on 50 % eli 50 000 euroa tappiolla

Tämä on tilanne, mihin yksikään sijoittaja ei halua joutua, mutta joka on monelle sijoittajalle realismia etenkin tämän vuoden pörssin verilöylyn jälkeen. Jos puhutaan oikeasti merkittävistä summista, kuten kuusinumeroisista sijoituksista ja viisinumeroisista tappioluvuista, ovat veromyynnit aidosti järkeviä tässä kohtaan. Verohyödyt todennäköisesti ulottuvat monelle tulevalle vuodelle ja auttavat aidosti verotustasi tulevina vuosina.

Jos sijoituksesi on paljon tappiolla, täytyy myös olla tarkkana sen kanssa, että et pidä sijoitusta salkussasi vain sen takia, että toivot niiden joskus nousevan. Isot tappiot syntyvät usein syystä ja on mielestäni aina järkevää arvioida uudestaan sijoituksen järkevyyttä, jos jokin sijoitus on näyttävästi tappiolla.

Samalla, mitä isommista summista on kysymys, sitä suuremmaksi houkutuksesi takaisinostojen ajoituksen yrittäminen muodostuu. Vältä tämä houkutus ja osta osakkeet heti takaisin – muuten saatat tehdä entistä suurempaa tuhoa sijoituksillesi.

4. 5 000 euron sijoituksesi on 20 % eli 1000 euroa tappiolla

Tämä on todennäköisesti se tavallisin skenaario pitkäjänteisillä osakesijoittajilla. Hyvänkokoinen sijoitus maltillisesti tappiolla erittäin huonon pörssivuoden jälkeen. On jokaisen oma valinta päättää, tekeekö veromyyntiä tällaisessa tilanteessa, mutta itse jättäisin veromyynnin todennäköisesti tekemättä tällaisessa tilanteessa.

Miksikö? Syy on yksinkertainen. Nykyisessä pörssitilanteessa, kun pörssissä tapahtuu paljon heiluntaa, en välttämättä luottaisi omien hermojeni kylmyyteen ostaa sijoituksia heti takaisin, jos seuraavana päivänä pörssi avaisikin kovaan nousuun tai laskuun. Molemmat ovat mahdollisia nykyisessä markkinatilanteessa ja voisi aiheuttaa kummallisia toimia. Heiluvat pörssit kun saavat sijoittajat, myös itseni, yrittämään sijoitusten ajoittamista, mikä on aina huono idea.

5. Osakkeesi ovat tappiolla osakesäästötilillä

Ylläolevat skenaariot siis pätevät, mikäli kyseessä on osakkeet, jotka ovat arvo-osuustilillä. Jos taas sijoituksesi ovat osakesäästötilillä, ei osakkeiden myyminen ja takaisinostaminen hyödytä mitään. Tämä johtuu osakesäästötilin ominaisuudesta, että niin verotettavat myyntivoitot, että -tappiot astuvat voimaan vasta siinä kohtaan, kun koko osakesäästötili lopetetaan ja rahat sieltä nostetaan.

Osakesäästötili lasketaankin käytännössä yhdeksi isoksi rahastoksi, josta myyntivoitot -tai tappiot lasketaan yhteen sitä sulkiessa ja veroseuraamukset siihen liittyen astuvat tällöin voimaan kaikkien sijoitusten yhteisvoittona tai tappiona. Verohyötyä en kuitenkaan suosittele hakemaan lopettamalla tappiollista osakesäästötiliä aina vuoden lopussa ja aloittamaan uusi seuraavana päivänä, ellei lähes koko sijoitusomaisuutesi ole siellä sulanut pois.

Heiluvat pörssit ovat veromyyntien suurin vihollinen

Usein vuoden loppu on suhteellisen rauhaisaa aikaa pörsseissä, koska monet ammattisijoittajatkin viettävät lomaa joulun ja uuden vuoden aikana. Tästä syystä veromyynnit voivat välillä olla helppokin tehdä, kun pörssi nukkuu ruususen unta. Tänä vuonna tilanne on mielestäni kuitenkin poikkeuksellinen, sillä pörssi on erittäin volatiili tällä hetkellä. Volatiili pörssi onkin veromyyntien suurin vihollinen, sillä pelkästään yhden pörssipäivän sisällä kurssimuutokset voivat olla monen prosentin sisällä, joka saattaa tehdä veromyynneistä huonoja sekä takaisinostosta henkisesti vaikeampia.

Suosittelenkin siis kaikille tänä vuonna veromyyntejä harkitseville tarkkaavaisuutta sekä malttia!

Tämän lisäksi tietenkin uskoa tulevaan, vaikka mennyt vuosi on ollut todennäköisesti lähes jokaisen sijoittajan salkulle mollivoittoinen. On harvinaista, että kaksi pörssivuotta putkeen olisi yhtä huonoja kuin tämä vuosi, joten on hyvin todennäköistä, että ensi vuosi on sijoittajalle paljon miellyttävämpi. Saattaa kuitenkin olla, että vuorossa on vielä yksi vuosi kurimusta, mutta tämähän tarkoittaa vain parempia ostopaikkoja, kunhan vain kestää olla vielä mukana yhden heikon sijoitusvuoden! Pitkäjänteiselle sijoittajalle molemmat ovat win-win.

Ja sijoittamisen verotuksesta puheen ollen, muistathan, että jos olet ostanut sijoituskirjoja tai sijoituspalveluita menneenä vuonna, voit myös ne vähentää verotuksessa! Voitkin vielä ennakkotilata sijoituskirjani Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat Tammen verkkokaupasta alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 30%-alennuksella nyt vain 24,50 euron hintaan ja vähentää kirjan hinnan tämän vuoden verotuksestasi. 

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

12 kommenttia artikkeliin ”Osakkeiden veromyynti vuoden lopussa ei ole aina hyvä idea”

  1. Entäpä kannattaako tappioiden ottaminen, jos a) ei ole mistä vähentää nyt tai mahdollisesti tulevaisuudessa b) jos tappioita on jo riittävästi moneksi vuodeksi – voiko olla, että suuret tappiot myös kannustavat tulevaisuudessa myymään voitollisia pelkästään verohyödyn käyttämiseksi.

    Vastaa
    • Tämä on varsin validi pohdinta. Uskon, että varastossa olevat tappiot voivat kannustaa ns. ennenaikaisiin myynteihin. Verotuksen ei kuitenkaan pitäisi ohjata omaa sijoittamista vaan yhtiöiden fundamentit /yhdistettynä osakkeen hintaan. Sanoisin, että jos tappiot ovat erittäin isoja, kannattaa ne silti vähentää. Viidessä vuodessa ilmaiset osingot ovat kuitenkin ihan hyvä lisä, vaikka ei myyntivoittoja tai vuokratuloja tulisi.

      Vastaa
  2. Toivotaan,että pörssi toipuisi ensi vuoden aikana.Olen vuoden sijoittanut ja henkisesti raskasta olla mukana karhumarkkinassa kuukaudesta toiseen.

    Vastaa
      • Henkisesti on äärettömän raskasta aloittaa sijoittaminen karhumarkkinassa. Itselle kävi sama kun aloitin finanssikriisin aikoihin ja isoimmat sijoitukset olivat pahimmillaan puolen nettovarallisuuden verran miinuksella. Sieltä ne kuitenkin kankesivat lopulta yli 100%:ia plussalle, kun vain jaksoin odottaa ja ostaa lisää! Sijoittaminen on aina maraton ja vuosi on häviävän lyhyt aika sijoittamisessa ja varallisuuden kasvattamisessa.

        Vastaa
    • Onneksi näillä ei sinänsä ole kiire, vaan ensi vuonna nuo voi hyvin ajatella alustavan veropäätöksen tullessa. Pyrin keväällä kirjoittamaan tarkemman selvityksen siitä, millaisia vähennyksiä sijoittaja pystyikään tekemään step-by-step ohjeineen, niin tästä toivottavasti silloin apua!

      Vastaa
  3. Osakesäästötilin kanssa ei taida tämä kikkailu onnistua, käsittääkseni sen tappioita ei voi vähentää verotuksessa ennen kuin tilin lopetuksen yhteydessä. Onko sen verotuksen kanssa mitään ”ilmaisia lounaita” mahdollista hyödyntää?

    Vastaa
    • Erittäin hyvä huomio! Lisäsin oman kappaleen osakesäästötiliin liittyen, kun aina sen unohdan, kun en itse sitä koskaan tehnyt (ainakaan vielä). Eli tosiaan osakesäästötilistä hyötyjä saa vain, jos sen lopettaa kokonaan ja sitten perustaa uuden. Turhan iso vaiva mielestäni, ellei tappiot ole erittäin suuria ja on muita tuloja mistä vähentää näitä tappioita varmasti tulevina vuosina.

      Vastaa
  4. Miltä tällainen peliliike kuulostaa? Eli myin osakkeet (YIT), joista olin maksanut ~7500€ ja olivat nyt ~3600€ arvoiset eli tappiota kertyi ~3900€. Ostin samaiset osakkeet seuraavana päivänä osakesäästötilille, kun ne aikaisemmin olivat olleet normaalilla arvo-osuustilillä. Kurssin sahailusta johtuen tuossa ajassa kerkesi tulla 100€ takkiin jälleen. Itselleni järkeilin siirron kuitenkin niin, että saan luovutustappiot vähennettyä vuokratulojen verotuksesta ja jatkossa osakkeiden osingon kautta saan paremmin korkoa korolle osakesäästötilillä. Toki tässä jätin huomioimatta spekuloinnin siitä, että olisiko ollut järkevämpää ostaa rahoilla jotain muuta osaketta. Varsinkin nyt kun rakennusalalla näyttää melko synkältä.

    Vastaa
    • Jos YIT:n liiketoimintaan tosiaan uskoo jatkossakin, mielestäni ihan järkevä veto, koska tuossa puhutaan jo sen kokoisesta tappiosta, että veroetu on tuota 100 euroa isompi, koska vuokratuloilla oletan että saat kaiken vähennettyä jo tämän vuoden 2023 verotuksesta. Mutta toki hyväesimerkki juuri tuosta, että kun kurssit sahaavat aika aktiivisesti, usein osakkeet tulee ostettua kalliimmalla takaisin, mutta plussan puolelle tuossa selvästi silti jäätiin kiitos veroedun!

      Vastaa

Jätä kommentti