Osakkeiden veromyynti 2023 – sijoittaja tee ainakin nämä asiat!

Alkaa olla taas viimeiset hetket sijoittajalle miettiä vuoden verotusta ja sitä, kannattaisiko viimeisen kahden pörssiviikon aikana tehdä pieniä tai isompia myyntejä ja ostoja. Tänään käyn läpi perusasiat pääomatulojen verotuksessa ja siitä, mitä kaikkea vuoden lopussa kannattaa tehdä ja miksi niin kannattaa tehdä. Käyn myös läpi, mitä kannattaa välttää, jotta vuoden lopun verotuksessa ei tee virheitä.

Mennään suoraan asiaan eli siihen, miten verotus nyt kokonaisuudessaan pääomatulojen osalta toimiikaan.

Sijoittajan pääomatulot – myyntivoitot, osingot ja vuokratulot

Tällä hetkellä Suomessa maksetaan pääomatuloista veroja seuraavasti:

1) 30% alle 30 000 euron pääomatuloista
2) 30 000 euroa ylittävältä osalta 34%

Maksat siis esimerkiksi 34 000 euron pääomatuloista 30 000 euron osalta 30% veroja ja 4 000 euron osalta 34% veroja.

Myyntivoittoa syntyy, kun myyt mitä tahansa pääomaa (osakkeita, rahastoja, asunnon jne.) korkeammalla hinnalla kuin millä olet niitä ostanut. Myyntivoitto lasketaan yksinkertaisesti vähentämällä myyntihinnasta ostohinta ja voiton hankkimisesta aiheutuneet menot (esimerkiksi palvelumaksut sijoituspalveluissa tai sijoituskirjan, jonka olet ostanut).

Toinen vaihtoehto on, että myyntivoitto lasketaan käyttämällä hankintameno-olettamaa. Hankintameno-olettama on 40% osakkeiden myyntihinnasta, jos esimerkiksi osakkeet on omistettu vähintään 10 vuotta sekä 20% jos osakkeiden omistusaika on alle 10 vuotta. Verottaja laskee myyntivoittosi aina sen mukaan, kumpi sinulle on verotehokkaampaa.

Jos puhutaan osingoista, osingot ovat osittani verovapaata tuloa ja osittain veronalaista tuloa. Saamastasi brutto-osingosta 85% on veronalaista pääomatuloa ja 15% verovapaata pääomatuloa. Käytännössä tämä asettaa reaaliosingon verotuksen noin 25,5%:iin ellet saa osinkotuloja yli 30 000 euron pääomatulojen haamurajan (jolloin ylimenevästä osasta osinkojen todellinen veroprosentti on 28,9%).

Jos puhutaan vuokratuloista, toimivat ne verotuksellisesti identtisesti myyntivoittojen kanssa niin veroprosenttien kuin mahdollisesti vähennettävien asioiden kanssa. Vuokratuloista pystyt vähentämään myös voiton hankkimisesta aiheutuneet menot (kuten hoitovastikkeet, rahoitusvastikkeet, jos ne on tuloutettu taloyhtiössä, matkat vuokra-asunnolle, kirjallisuuden jne).

Optimoi verotus ennen vuoden loppua!

Muistutetaan perusteista eli siitä, että nykyään osakkeista saatavat myyntitappiot voidaan vähentää kaikista pääomatuloista; oli kyse vuokratuloista, osinkotuloista tai myyntivoitoista. Parasta tässä on se, että myyntitappioissa sinun ei tarvitse vähentää niitä samana vuonna, vaan esim. tämän vuoden myyntitappioita voi vähentää pääomaverotuksessa seuraavan viiden vuoden ajan. Sinun ei siis tarvitse saada pääomatuloja ja tappioita samana vuonna, vaan pystyt huonoina vuosina ottaa tappiot ja hyvinä vuosina ottaa voitot – ja tehdä näin myös myynnit erittäin verotehokkaasti menneisyyden luovutustappioilla.

Lähtökohtaisesti idea on siis yksinkertainen: myy tappiolla olevat sijoituksesi jossain kohtaa vuoden lopussa – ja osta sama määrä osakkeita/rahastoja takaisin heti seuraavana päivänä samalla euromäärällä, jolla teit myynnit. Tällä tavalla saat myyntitappiot varastoon seuraavaksi viideksi vuodeksi myyntivoitoistasi ja muista pääomatuloistasi vähennettäväksi.

Jos et muuten aktiivisesti käy päiväkauppaa eli treidaa, myynnit sekä ostot pitää tapahtua vähintään peräkkäisinä päivinä, jotta myynneistä tapahtuneet tappiot on vähennettäviä verotuksessa verottajan silmissä. Et siis voi siis myydä osakkeita ja ostaa niitä takaisin samana päivänä, muuten verottaja ei myyntitappioita hyväksy.

Myynneissä käytetään myös niin sanottua first-in, first-out periaatetta (fifo). Esimerkki siitä, miten fifo-periaate toteutuu. Sanotaan, että olet ostanut 100 osaketta Kempoweria 20 eurolla per osake, jonka jälkeen olet ostanut 1 000 osaketta Kempoweria 40 eurolla per osake. Jo myyt nyt 100 osaketta Kempowerin osaketta, verottaja katsoo, että 100 osakkeen sijoituksesi on voitolla – vaikka osakepottisi olisi kokonaisuudessaan tappiolla, koska Kempowerin osakehan on tällä hetkellä yli 20 euroa, jolla ostit ensimmäiset 100 osaketta. Saat myyntitappiot verotukseen vasta, kun myyt kalliimmalla ostamasi osakkeet verottajan silmissä pois.

Huomattavaa on, että yllämainittu tapa toimii pelkästään arvo-osuustilillä. Osakesäästötilin sisällä myyntien ja ostojen tekeminen ei samalla tavalla hyödytä, koska niin myynneistä kuin ostoistakaan ei osakesäästötilin sisällä synny veroseuraamuksia ellet lopeta osakesäästötiliä kokonaan tai nosta rahoja ulos. Ja senkin jälkeen verottaja katsoo yksinkertaisesti sitä, kuinka paljon olet rahaa osakesäästötilille laittanut ja kuinka paljon siellä rahaa on sen jälkeen, kun tililtä rahaa nostat tai tilin lopetat. Tästä lasketaan yksinkertaisella miinuslaskulla, mikä on myyntivoittosi ja tappiosi, josta verottaja on kiinnostunut.

Verottaja hoitaa verotuksen oikein automaattisesti, kunhan varmistat keväällä, että kaikki tiedot ostoista ja myynneistä menee verottajalle oikein. Jos osakkeesi ovat suomalaisessa pankissa tai vaikka Nordnetissä, nämä tiedot menevät automaattisesti verottajalle. Vuokratulot, kryptomyynnit ja muut tällaiset sinun täytyy ilmoittaa itse keväällä veroilmoituksessa – mutta siitä sitten tulossa oma teksti keväällä.

Varo heiluvaa pörssiä ja ajoituksen vaikeutta

Usein etenkin aivan vuoden viimeiset pörssipäivät ennen uutta vuotta ovat keskimäärin hyviä päiviä veromyynneille, koska pörssissä on tavallista hiljaisempaa. Tämä johtuu siitä, että monet ammattisijoittajatkin pitävät lomaa joulun välipäivänä. Etenkin tänä vuonna tämä voi olla erityisen houkuttavaa. Vähäinen volatiliteetti tarjoaa erinomaisen tilaisuuden veromyynneille, koska silloin ei tarvitse pelätä kovia kurssiliikkeitä suuntaan tai toiseen, kuten esimerkiksi ollaan nähty tässä joulukuun alla.

Jos teki veromyyntejä esimerkiksi viikkoja ennen jouluaattoa, saattoi joutua katsomaan vierestä, kun seuraavana päivänä osakkeet maksoivat koko ajan enemmän ja enemmän. Tämä on tilanne, mihin et halua joutua, vaan jos haluat ostaa veromyynnissä myydyt osakkeet takaisin, on se helpointa silloin, kun osakkeet maksavat sen +-1% myyntihinnoista.

Vuoden loppu on täydellinen aika myös luopumiselle

Kokemukseni mukaan yksi suurimmista synneistä, mitä sijoittajilla on universaalisti, on luuseireiden jättäminen salkkuun. Nämä luuseriosakkeet ovat usein sellaisia, että niitä on ostettu kerran tai kaksi salkkuun ja niiden liiketoiminta sekä osakekurssi ovat menneet vessanpöntöstä alas. Usein näitä osakkeita katsotaan kahdella eri tavalla.

a) ”Kyllä se sieltä vielä nousee”
b) ”Eipä tuolla ole mitään väliä, kun se on niin pieni osa salkkuani”

Haluaisin herätellä kaikkia sijoittajia pois tästä ajatusmallista sen takia, koska etenkin a) jos yhtiöllä menee huonosti, liiketoiminnan kääntäminen on äärimmäisen vaikeaa. Kirjoitan aiheesta esimerkiksi Nokia-analyysissäni. Laivaa ei ole onnistuttu kääntämään vuosikymmeneen, jonka pitäisi kertoa siitä, kuinka vaikeaa kurssin kääntäminen oikeasti on. Sama pätee tuhansiin muihin huonosti suorittaneisiin yrityksiin ympäri maailman. Toivominen kun ei ole sijoitusstrategia.

Jos taas ajattelee tyyliin b) on hyvä muistaa, että sijoittamisessa on aina vaihtoehtoiskustannus. Vaikka yhtiön osake ei tästä enää laskisi, on hyvä muistaa, että näillekin rahoille pystyt löytämään osakkeen, jonka arvo nousee. Jos et siis myy luuseriosakkeita salkustasi, et häviä pelkästään mennyttä tuottoa, vaan myös kaiken sen tuoton, mitä olisit voinut saada oikeasti hyvän liiketoiminnan kyydissä.

Veromyyntien lisäksi vuoden loppu on myös erinomainen aika oikeasti luopua niistä osakkeista salkustasi, joihin et enää usko.

Sijoittaja – ota nämä asiat huomioon vuoden lopussa

1. Jos teet veromyyntejä, muista tehdä ne oikein – ensimmäisenä päivänä ulos, seuraavana päivänä sisään
2. Jos sinulla on myyntitappioita, jotka ovat jo 5 vuotta vanhoja, varmista, etteivät ne vanhene – vaan myy sopivan verran sijoituksiasi voitolla – voit hyvin ostaa ne seuraavana päivänä myös takaisin
3. Muista, että myyntitappiot voi vähentää kaikissa pääomatulolajeissa – itse olen käyttänyt aiemmin niitä esimerkiksi vuokratulojeni verotuksen vähentämisessä
4. Osakesäästötilillä veromyyntejä ei tarvitse tehdä, sillä sen sisällä tapahtuvat asiat eivät luo verovaikutuksia, ellet lopeta koko osakesäästötiliä
5. Muista, että vuoden loppu on hyvä aika luopua myös luuseriosakkeista – se kannattaa muistakin syistä kuin verotehokkuuden nimissä
6. Voit myydä osakkeita verovapaasti 999,99 euroon saakka, jos et ole tehnyt muita myyntejä, mutta sama raja pätee myös verotappioihin (poikkeuksena jos olet maksanut osakkeista yli 1000 euroa, lasketaan ne verotappioiksi, vaikka myisit ne alle 1000 eurolla). Myynti kannattaa tehdä rajakurssilla tai tarpeellisella turvarajalla, jos teet päivän kurssilla, jotta voit olla varma, että myynti ei mene vahingossakaan senttiäkään yli 999,99 euron, jos haluat tästä verovapaasta voittojen myynnistä hyötyä. 

 

Muista myös, että jos olet jo ostanut Viisas Sijoittaja-kirjani, pystyt vähentämään myös sen pääomatulojen verotuksessa, sillä alan kirjat/kurssit/palvelujen tilaukset lasketaan tulonhankkimismenoksi.

Jos taas et ole vielä jostain syystä kirjaa tilannut, voit tilata sen nyt vuoden loppuun mennessä 24,9€:n hintaan Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi alekoodilla: VIISASSIJOITTAJA23! Verovähennyksen jälkeen kirjan hinnaksi tulee niinkin matala kuin 17,43 euroa, joka on äärimmäisen hyvä hinta parhaat arvosanat saaneesta suomalaisesta sijoituskirjasta koskaan!

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

————————————–

Jos olet uusi blogissa, aloita tästä.

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! Löydyn nyt myös Threadsistä!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

30 kommenttia artikkeliin ”Osakkeiden veromyynti 2023 – sijoittaja tee ainakin nämä asiat!”

 1. Hyvä kirjoitus!
  Tappiot ovat 5 vuoden ajan vähennyskelpoisia voitoista niin tekeekö verottaja automaattisesti vähennyksen vai pitääkö se erikseen vaatia?
  Ja ovatko eri lajien voitot ja tappiot keskenään vähennyskelpoisia?
  Esim dollariarvoiset kryptotappiot voi vähentää kesämökin vuokraruloista jne…eli mitään rajoituksia ei ole?

  Vastaa
  • Joo juurikin näin. Voisin tosiaan lisätä tekstiin, että ei tarvitse omia toimia eli riittää, että ilmoittaa myynnit oikein, niin verottaja tekee kaiken puolestasi. Tärkeää toki sitten veroilmoituksen tullessa on tarkistaa varmuuden vuoksi, että kaikki ok sitten keväällä.

   Ei tosiaan ole mitään rajoitteita noissa eli kaikki pääomatulot laitetaan samaan pakettiin nykyään (tämä lakimuutos tuli voimaan 2016).

   Vastaa
    • Tieto siirtyy automaattisesti verottajalle, mutta tiedot pitää sitten itse tarkastaa oikeaksi.

     Tämän veroasian saisi todella pienellä vaivalla itsekin haettua netin kautta. Omatoimisuutta kiitos.

     Vastaa
     • Kuten Piensijoittaja totesi ja kuten tekstissäkin tosiaan totean:

      ”Verottaja hoitaa verotuksen oikein automaattisesti, kunhan varmistat keväällä, että kaikki tiedot ostoista ja myynneistä menee verottajalle oikein. Jos osakkeesi ovat suomalaisessa pankissa tai vaikka Nordnetissä, nämä tiedot menevät automaattisesti verottajalle. Vuokratulot, kryptomyynnit ja muut tällaiset sinun täytyy ilmoittaa itse keväällä veroilmoituksessa – mutta siitä sitten tulossa oma teksti keväällä.”

      Vastaa
 2. Kiitos tekstistä!

  Korjaisitko pari kohtaa: Arvo-osuustililtä maksetaan vero siinä kohtaa kun sieltä nostaa rahaa ulos. Ei niin että loppuelämän ajan nostelisi verottomia tuottoja kunhan vain tili on edelleen olemassa.
  Ja muistilistan kohta 2 pitäisi olla: Jos sinulla on alle 5 vuotta vanhoja tappioita…

  Siunattua joulua!

  Vastaa
 3. Hmm, missäs kohtaa sanoin noin arvo-osuutilistä, onkohan joku väärinymmärrys. En löytänyt kohtaa.

  Ja tosiaan kakkoskohdassakaan ei ole typoa, kun myyntitappiot tosiaan voi vähentää niin tappiovuotena JA viitenä vuotena sen jälkeen. Jos siis on 5 vuotta vanhoja tappioita, 6. vuosi on viimeinen mahdollisuus vähentää eli yli viisi vuotta vanhatkin voi vielä kuudentena vuotena vähentää verotuksessa.

  Vastaa
  • niin myynneistä kuin ostoistakaan ei osakesäästötilin sisällä synny veroseuraamuksia ellet lopeta osakesäästötiliä kokonaan. Ja senkin jälkeen verottaja katsoo yksinkertaisesti sitä, kuinka paljon olet rahaa osakesäästötilille laittanut ja kuinka paljon siellä rahaa on sen jälkeen, kun tilin lopetat.

   Tästä ymmärsin, että veroja joutuu maksamaan sitten vasta kun tili lakkautetaan eikä nostojen yhteydessä.

   Vastaa
 4. ”6. Voit myydä osakkeita verovapaasti 999,99 euroon saakka, jos et ole tehnyt muita myyntejä, mutta sama raja pätee myös verotappioihin.”
  Tässä kohtaa pieni tarkennus olisi paikallaan. Myyntitappio on vähennyskelpoinen silloin kun tappiolla myytyjen osakkeiden alkuperäinen hankintahinta on 1000 euroa tai yli.

  Vastaa
   • Tarkoituksenani oli tarkentaa sitä seikkaa, että vaikka myisi tappiolliset osakkeet alle 1000 euron myyntihintaan on tappio vähennyskelpoinen kunhan osakkeiden alkuperäinen hankintahinta on ollut tuon 1000 euron tai yli.
    Itse olin ymmärtänyt että tappion olisi vähennyskelpoinen vasta kun on myynyt 1000 eurolla tappiolla olevia osakkeita. Sitten luin Taloustaito 10/2021 numerosta valaisevan artikkelin ”pienestä voitosta ei joudukaan verolle.”

    Vastaa
     • Koskee vain luovutusvoittoja eli käsittääkseni vuokrista pitää aina maksaa perus pääomavero, vaikka ne jostain syystä jäisivät vuodessa alle tuhat euroa.

      Mervi: Aa, joo nyt sain kiinni, kiitos tarkennuksesta!

      Vastaa
 5. Voiko AOT:ltä myydä osakkeita ja ostaa samana päivänä saman kpl määrän OST:llä ?
  Hyväksyykö verottaja AOT tappion tai pitääkö tässäkin veivissä odottaa 1päivä ?

  Vastaa
  • Erittäin mielenkiintoinen kysymys itse asiassa. Tästä ei ole menty oikeuteen vielä eli ei ole ennakkotapausta – jonkunhan se pitää edelläkävijä olla 😀

   Jos pitäisi veikata, uskoisin että tämä kuitenkin toimisi, sillä arvo-osuustililtä osakesäästötilille osakkeiden siirtäminen on syy, minkä verottaja todennäköisesti hyväksyy myynti ja ostosyyksi. Veromyynneissähän on se tyhmä asia, että verottajalle pitää vain osoittaa, ettei tehnyt niitä vero-optimoinnin takia – vaikka sen tekisikin sitä varten eli AOT:ltä OST:lle siirtäminen luulisi käyvän tästä syystä.

   Vastaa
 6. Eikö tuo tappiolla olevien osakkeiden myynti ja takaisin ostaminen seuraavana päivänä ole vain verotuksen siirtämistä eteenpäin? Verot tulevat joka tapauksessa joskus maksettavaksi(jos voittoa syntyy).
  Erityisesti pienemmillä osakemäärillä operoivien kannattaa huomata, että pieni hyöty voi mennä jo kaupankäyntikuluihin.

  Vastaa
  • Hyvä huomio! Tämä tosiaan on näin ja ei ole näin – samanaikaisesti. Viime vuonna kirjoitin noista erilaisista skenaarioista, milloin veromyynti kannattaa ja ei kannata: https://www.omavaraisuushaaste.com/osakkeiden-myynti-vuoden-lopussa/

   Meinasin copypasteta nuo jutut tuonne, mutta ajattelin pitää sen erillään tästä tekstistä. On siis aidosti tilanteita, joissa veromyynnit ovat hyödyllisiä, koska kaikissa tilanteissa esim. tappioita voi vähentää vuokratuloista, jos myyntivoittoja ei esimerkiksi syntyisi seuraavan viiden vuoden aikana, koska vain holdaa osakkeita.

   Toisaalta vanha viisaus euro tänään on enemmän kuin euro huomenna pätee myös tähän eli, vaikka se olisi joskus pelkkää verotuksen siirtämistä, se voi olla hyvä, jos säästetyillä veroeuroilla pystyy tekemään tuleville vuosille enemmän tuottoa.

   Vastaa
 7. Eli verottajalla on mahdolliset tappiot muistissa järjestelmissään itse ei tarvitse vaatia vähentämään niitä mahdollisista voitoista tai muista pääomatuloista?
  Entäpä ulkomaansijoitukset ja kotimaan sijoitukset ovatko vähennyskelpoisia keskenään.
  Esim eToron kryptotappiot voi vähentää kotimaan vuokratuloista tai osakevoitoista jne…?

  Vastaa
 8. ”Jos teet veromyyntejä, muista tehdä ne oikein – ensimmäisenä päivänä ulos, seuraavana päivänä sisään”

  Mikään ei myöskään estä ostamasta ensimmäisenä päivänä sisään ja myymään seuraavana päivänä ulos. FIFO-periaatteen mukaan saman AOT:in sisällä vanhimmat osakkeet katsotaan ensin myydyiksi, ei edellisenä päivänä ostamasi uudet. Näin siis jos arvailee tulossa olevan lukuisia nousupäiviä ennen vuodenvaihdetta.

  Vastaa
  • Jep, tässä on paljon erilaisia variansseja, miten näitä voi kikkailla edukseen. Toki suosittelen kaikille, ettei toimi sen mukaan, että ennustaa nousu tai laskupäiviä ja toimia sen mukaan, koska yhden päivän pörssiliikkeiden ennustaminen käytännössä mahdotonta. Veromyynnitkin järkevin tehdä vain siten, että päiväheilumiset niihin mahdollisimman vähän vaikuttavat.

   Vastaa
 9. Kirjailijan kirjan ostamisen kustannus ei tokikaan ole mitään hankintamenoa eli ei sitä minkään osakkeen (tai muun yksittäisen kohteen) hankintamenoksi voi saada. Tulonhankkimismenoksi mahdollisesti kelpaa sinänsä verotuksessa – edellyttäen, että toiminta on riittävän laajaa.

  Vastaa
 10. Voinko saada 10000 eurolla osinkoja sekä 10000 eurolla vuokratuloja.
  Mutta jos ainoat myynnit ovat 500 eurolla Teslaa ja 499 eurolla jotain rahastoa.
  saan silti nämä 999 euron myynnit verovapaasti ?

  Vastaa

Jätä kommentti