Kannattaako Kojamon osakeantiin osallistua – tässä 3 syytä puolesta ja vastaan

Siitä lähtien kuin näin ensimmäisen uutisen liittyen Kojamon suunnitelmaan listautua Helsingin pörssiin, olin suhteellisen varma, että haluan antiin ostallistua mikäli osakkeen hinnoittelu on järkevää. Nyt olen kuitenkin kahden vaiheilla. En tiedä, onko hinta järkevä.

Seuraavassa 3 syytä, jotka puhuvat sen puolesta, että antiin kannattaa osallistua ja 3 syytä, siihen, miksi ei kannata. Käteisvarani ovat alkaneet kasvaa hieman, joten kuten tavallista raha alkaa poltella pankkitilillä. Järjen ääni kuitenkin käskee odottamaan romahdusta tai tai rajumpaa korjausliikettä rahojen sijoittamista varten…

Salkkuni liiketoiminnallinen hajautus

Kertooko Kojamon listautuminen osake - ja asuntokuplasta
Kertooko Kojamon listautuminen osake – ja asuntokuplasta

Salkkuni on tällä hetkellä hieman ylipainossa etenkin finanssiliiketoimintaan, koska suurella painolla salkustani löytyy tällä hetkellä mm. Citigroupia, Nordeaa, Munich RE:a sekä Banco Santanderia. Nämä neljä yritystä ovat n. kolmannes salkustani.

Asuntosijoittamiseen keskittyneitä yrityksiä on vain vähän ja näistäkin kaikki ovat ns. terveysalan REIT:eja kuten OHI ja Welltower, jotka ovat erittäin pienellä painolla salkustani. Salkusta löytyy myös pieni siivu Cityconia, joten jotain sentään on salkustani myös Suomen kiinteistömarkkinoilla.

Kojamo kuitenkin keskittyy suurelta osin ihan tavallisiin asuntoihin eikä ostoskeskuksiin tai terveydenhuollon tiloihin, joten Kojamon saapuminen salkkuun tuo erittäin mukavan liiketoimintahajautuksen lisän salkkuuni.

Hyvä ja kasvava ydinliiketoiminta

Kun katsoo Kojamon liiketoiminnan lukuja vaikka Q1:seltä tältä vuodelta, näyttää toiminta olevan erittäin hyvissä kantamissa. Ja tämä ei ole sinänsä mikään yllätys, koska Suomen asuntomarkkinat tuntuvat olevan vuokranantajille keskimäärin erittäin hyvä bisnes.

Tässä hieman Kojamon avainlukuja tämän vuoden ensimmäiseltä neljännekseltä.

Liikevaihto: 88,2 (83,6) miljoonaa euroa.

Nettovuokratuotto: 55,5 (52,6) miljoonaa euroa, joka on 62,9
(62,9) prosenttia liikevaihdosta.

Tulos ennen veroja: 56,3 (58,3) miljoonaa euroa. Tulokseen
sisältyy 20,7 (23,5) miljoonan euron nettovoitto
sijoituskiinteistöjen käypään arvoon arvostamisesta sekä
sijoituskiinteistöjen luovutusvoittoja ja -tappioita 0,6 (0,7)
miljoonaa euroa.

Bruttoinvestoinnit kauden aikana: 203,7 (65,0) miljoonaa
euroa. Bruttoinvestoinnit olivat 230,9 (77,8) prosenttia
liikevaihdosta.

Asuntosijoitusten käypä arvo: 4,9 miljardia euroa.

Taloudellinen vuokrausaste: 96,3 (96,8) prosenttia.

Luvut ovat mielestäni suurelta osin erittäin vahvoja ja mikä tärkeintä, kasvavia. Kojamo pyrkii hankkimaan n. 150 miljoonaa euroa lisää kasvuaan varten osakeannissa. N. 50 miljoonaa siitä on suunniteltu lainan vähentämiseen ja 100 miljoonaa uusin investointeihin. Lyhyesti voidaan sanoa, että Kojamo on aito kassavirtakone.

Toivottavasti Kojamon myötä myös tunnusluku FFO (eli Kassavirta ennen käyttöpääoman muutosta) tulee tunnetuksi myös entistä suuremmalle osalle sijoittajista. Toisin kuin huonomaineisella Oravalle, Kojamon liikevaihto tulee täysin vuokrista, joten tilinpäätöskikkailua Kojamo ei harrasta samalla tavalla kuin Orava. Tämä mielestäni kertoo siitä, että liiketoiminta Kojamolla on lähtökohtaisesti huomattavasti paremmissa kantamissa kuin floppi-Oravalla.

Kojamon asuntosalkun maantieteellinen jakauma

Kojamon asuntoportfolio on yksi tärkeimmistä asioista, miksi se on mielestäni erittäin mielenkiintoinen sijoituskohde. Noin 98 prosenttia Kojamon vuokra-asunnoista sijaitsee Suomen Kasvukeskuksissa käyvällä arvolla mitattuna. Noin 82 prosenttia Helsingin, Tampereen ja Turun seudulla.

Suomen asuntomarkkinat ovat koko ajan enemmän ja enemmän polarisoitumassa ja uskon, että kasvukeskusten hinnat jatkavat kasvuaan samalla kun muuttotappiopaikkakunnat tulevat kärsimään arvon laskua asuntojen osalta. Tämä olen huomannut myös ensiasuntoa metsästäessäni. Kojamon asuntosalkku on suurelta osin keskittynyt tulevaisuuden voittajiin, joka tekee siitä erittäin vahvan yrityksen myös pitkälle tulevaisuuteen.

Entäs miksi ei Kojamoa salkkuun? 

Ylihinnoiteltu osake jo annissa

Kojamon listautumisannissa ja -myynnissä tarjottavien osakkeiden alustava hintaväli on Yleisöannissa ja  Instituutioannissa 8,50–10,00. Koska uskon, että Kojamon osakeanti tulee olemaan ylimerkitty, veikkaan, että osakekohtainen hinta asettuu 9,5 euron tienoille. Tämä tarkoittaa n. 2,2 miljardin euron markkina-arvoa Kojamolle.

Voidaan kysyä, onko 2 miljardia liikaa yritykselle, jonka tuloskunto on hyvä, muttei erinomainen. Pelkkää P/E lukua katsoen Kojamo vaikuttaa selkeästi ylihinnoitellulta, mutta asuntosijoitusyritysten P/E:den tuijottelu onkin usein täysin turhaa.

Matala osinkotuotto

Kojamon osinkotuotto on ehkä masentavin osa Kojamoa. Nykyisellä tuloksella ja osingonjakosuhteella voidaan odottaa n. 2% osinkoa osakkeen listautumishinnalle. Tämä ei ole mielestäni hyväksyttävä numero, sillä nykyisiltä markkinoilta löytyy kymmenittäin ellei sadoittain yhtä vähäriskisiä sijoituskohteita kuin Kojamo, mutta korkeammalla osinkotuotolla. Vakaalta suorittajalta voisi odottaa myös huomattavasti parempaa osingonjakosuhdeta, mutta nähtävästi Kojamo pyrkii aidosti kasvamaan myös tulevaisuudessa, joka tuntuu hassulta, koska sillä on jo yksi Suomen isoimmista asuntoportfolioista.

Matalat kasvunäkymät

Kojamo pyrkii kasvamaan, mutta kuinka paljon se pystyy itseasiassa kasvamaan? Suurin osa listautumisesta myös tehdään olemassa olevien osakkeiden myynnillä, koska yhtiöllä ei ole tarvetta kasvattaa omaa pääomaansa. Tällaisissa listautumisissa yleensä se, joka myy (tässä tilanteessa ammattiliitot), voittaa ja ostajalle jää arpa käteen. Se mihin suuntaan Kojamon osake lähtee kasvusta huolimatta, on kysymysmerkki, koska hintaan on listattu kovat odotukset myös tulevaisuuden suorituskyvystä.

Kojamon osakeanti – yhteenveto

 

Miten voi sitten osallistua Kojamon osakeantiin? Valitettavasti kuten DNA:n annissa, oma pankkini eli Danske Bank ei järjestä listautumista, vaan tällä kertaa se on ulkoistettu Nordealle ja OP:lle. Joudun siis tekemään antipyyntöni OP:n nettisivuilla.

Eli huom! Jos olet Nordean asiakas, voit osallistua antiin Nordean verkkopankin sivuilta.
OP:n asiakkaan voit osallistua antiin sivuilta: op.fi/merkinta
Mikäli et ole kummankaan pankin asiakas, kuten allekirjoittanut, voit osallistua antiin samaiselta: op.fi/merkinta -sivulta Aktian, Danske Bankin, Handelsbankenin, POP Pankin, S-Pankin, Säästöpankin tai Ålandsbankenin verkkopalvelutunnuksilla.

Osallistutko sinä Kojamon osakeantiin? Itse olen vielä kahden vaiheilla.

16 kommenttia artikkeliin ”Kannattaako Kojamon osakeantiin osallistua – tässä 3 syytä puolesta ja vastaan”

  1. Aivan ylihintaista paskaa. Operatiivisesta tuloksesta (se mistä osingot maksetaan) laskettuna yrityksen PE on uusien osakkeiden jälkeen 36.5. Samalla laskukaavalla esim. Investors Housen PE on 16.1. Ruotsistakin löytyy paremmilla tunnusluvuilla (ja edullisemmin) oleva kiinteistöyritys Klövern. ROE & ROI ovat säälittäviä verrattuna esim. Klöverniin. Melko haipakkaa saa Kojamo kasvaa, että nykyinen arvostus olisi millään tavalla perusteltua.

    Yritys on varmasti hyvä, mutta listautumishinnalla melko vahva paskasijoitus.

    Vastaa
    • Jep, hinta on kyllä uskomattoman suolainen. VIime päivinä Kojamosta uutisointi on muuttunut koko ajan negatiivisempaan sävyyn. Tästä johtuen veikkaankin, että moni antiin osallistunut saattaa yllättyä iloisesti, koska uskon, että julkinen keskustelu on vaikuttanut sen verran annin suosioon, että tällä kertaa annissa päädytään alempaan sektoriin. En yllättyisi, vaikka antihinta jäisi alle 9:n. Tuolla hinnalla sijoitus olisi ihan siedettävä, koska yrityksen laatu on kuitenkin erinomainen. Mutta itse varmaan jään sivuun juuri tuon hinnoittelun takia myös. P/E ei anna armoa, jotta osakkeen arvo nousisi ja osinkosijoitukseksi se on myös huono.

      Vastaa
  2. Yhtiön tulevaisuutta ei koskaan tiedä etukäteen. Jotenkin tuon edellisen kommentoijan toteamus herätti minussa hymyä. Minulla on ollut tapana ostaa heti paperia, kun löydän jonkun haukkuvan osaketta paskaksi. Paska merkitsee tuottoa, sillä sitähän on paljon ja se kasantuu pitkän päälle kasoiksi :). Jos arvio PE luvulla jotain paperia ja sen tulevaisuutta, niin se vasta herättääkin minussa huvittuneisuutta. Voisi kysyä, tiedätkö mikä on Teslan PE-luku tällä hetkellä ja mikä on kurssi?

    No koska heitin vähän negatiivisen kommentin, niin jätän kertomattaa kotisivuani. On hyvä pysyä anonyyminä.

    Itse en osallistu tähän antiin, koska paperi on suomalainen ja siinä on todennäköisesti 6% alempi osinko kuin salkkuni osingojen keskiarvo. Salkussani ei ole paperia, jonka osinkotuotto% olisi alle 5,5%

    Vastaa
    • Vaikka pidän Kojamoa laadukkaan yrityksenä, Teslan ja Kojamon vertaaminen on toki kaikin puolin turhaa, koska asuntobisneksessä ei kukaan pysty kasvaa samaa tahtia (etenkin kun markkina on rajautunut pelkästään Suomeen) kuin perus kulutustuotteissa kun tuotteiden tuotot ovat mitä sattuu. Ja toisaalta: Teslalla on Elon Musk. Kojamolla Riku Aalto :DD Vähän erilaista julkisuutta (ja CV) henkilöillä. Mutta pointti on totta. Kojamon osake voi nousta vaikka 100% vuoden sisään, koska ei osakemarkkinoista koskaan tiedä.

      Ja tosiaan, koska luvut annettiin listautumisesitteessä, jää Kojamon osinkoprosentti 2% tietämille tuolla listautumishinnalla. Aika paljon siis jäädään tuosta salkkusi 5,5% keskiarvosta, joka puhuu vahvasti Kojamoon sijoittamista vastaan.

      Vastaa
    • Aika hyvä peruste ostaa osaketta, kun joku haukkuu sitä huonoksi. 😀 Pitää varmaan itsekin kokeilla, jos vaikka olisi hyvä sijoitussuunnitelma!
      Kommenttiin nyt lähtökohtaisesti ei jaksa lähtee perustelemaan jokaisen tunnusluvun perusteella vaan niillä, joilla se on helpointa. Jos oikein muistan, niin Tesla ei ole ikinä tehnyt positiivista tulosta, jotta PE laskeminen olisi edes mahdollista. Myöskin Teslan ja Kojamon vertaaminen toisiinsa on muutenkin ihan turhaa, kun Kojamo pääsee maksimissaan 10 % vuosikasvuun ja Teslalla on vain taivasrajana. Elon Muskista (Teslasta) voi muutenkin sanoa vain sen, että hän on oikeasti muuttanut tulevaisuuden autoteollisuutta parempaan suuntaan, mutta pahoin pelkään, että Tesla ei tule olemaan voittaja tässä kilpailussa. Todella toivon, että olen väärässä ja nykyinen hinnoittelu on Teslalle oikeasti perusteltua. Itse en kuitenkaan uskaltaisi missään vaiheessa ostaa Teslan osaketta vaikka olenkin Elon Musk fani!

      Jos ihmiset antavat enemmän arvoa asuntojen arvon nousulle (joka ei koskaan tuloudu, jos asuntoja ei myydä), niin Kojamon osake voikin hyvin nousta. Osinkosijoittajalle (joka itsekin olen) tästä arvonnoususta ei ole mitään hyötyä, jos vuokratulot (operatiivinen tulos) eivät nouse samassa tahdissa.

      Ei eriävässä mielipiteessä mitään negatiivista ole, enemmän siitä oppii kuin aina samaa mieltä olemisesta.

      Vastaa
  3. kannattaa muistaa että rinne&co pitää määräysvaltaa firmassa, mikä ei voi olla hyvä asia kun katselee meriitti listaa. Väittäisin että nallen putiikit pitävät omistaja arvosta paremmin huolta…

    Itse en pitkällä tikullakaan lähtisi tuohon mukaan johtuen pääomistajista heidän täydellisestä pihalla olostaan. Riskien näen vain kasvavan, rinne&co tulevat paskantamaan omaan pesäänsä ihan vain koska pörssi yritys

    Vastaa
    • Noo, Kojamo on suoriutunut menneisyydessä hyvin eläkefirmojen ja ammattiliittojen rahakoneena, niin en usko, että listautuminen tätä muuttaa. Nyt tehdään vain nopeasti lisätili kun myydään vähän ylihintaan(?) osakkeita sijoittajille. Luotan yrityksen hyvään suoriutumiseen edelleen.

      Vastaa
  4. Jos suurin osa antirahoista menee nykyisille omistajille eikä firman kasvukassaan, niin aika turhalta tuntuu. Rovion puhallus tulee väkisin mieleen. Odottaisin tällaiselta firmalta 4-5% osinkotuottoa, joten antihinta pitäisi puolittaa, että osallistuisin.

    Vastaa
    • Onneksi ala ei kuitenkaan ole ihan yhtä syklinen kuin Roviolla, niin en usko, että osakkeesta voi ilmat kadota. Veikkaan, että aika staattista kehitystä nähdään listautumisen jälkeen, koska osinkotuoton tosiaan pitäisi olla edes hieman korkeampi. Jos osinkotuotto olisi listautuessa 4-5% kuten DNA:lla, olisin laittanut suhteellisen isojakin summia varmaan Kojamoon, koska firman liiketoiminta on kuitenkin supervakaata.

      Vastaa

Jätä kommentti