Osingot kattavat kulutukseni…ehkä sitten joskus

Olen siis ottanut hieman erilaisen tavoitteen taloudellisessa riippumattomuudessa kuin moni muu. Tavoitteeni on yksinkertainen – sijoituksista vuodessa saamani passiiviset tuloni (jotka tällä hetkellä ovat pelkästään osinkoja) pitäisi kattaa vuodessa kuluttamani raha. Kuulostaa mahdottomalta? Oikeasti se on kaikkea muuta. Pitää paikkansa, että matkaa on vielä allekirjoittaneella vielä jäljellä, mutta joka kuukausi tavoite on lähempänä. Ks. alla oleva kuvio.

Kulutukseni vs. passiiviset tuloni

 

Kuten kuviosta näkee, vertaan tällä hetkellä kuluja neljänneksittäin. Syynä tähän on se, että näin pystyn tasoittamaan kuukausitasoisia heilahteluja. Kuviosta näkee myös sen, että passiivisten tulojen käyrä matelee aivan eri tuhatlukemissa kuin tämän hetkinen kulutukseni. Todellisuudessa myös kulutuksessani on karsimista. Ei voida sanoa, että elän lähelläkään äärirajoja, vaikka säästeliäästi pyrinkin elämään. Toisaalta myös passiiviset tuloni ovat tällä hetkellä suhteellisen alhaiset. Tämän vuoden n. 2000 euron osingoilla ei herroiksi elä, jos niillä pitäisi koko vuosi elää. Matkaa siis on.

Koska jokaiselle matkalle tarvitaan merkkipaaluja, ovat tavoitteeni passiivisten tulojeni ja kulutuksen suhteen järjestyksessä seuraavat.

1. Saatujen passiivisten tulojen määrä ylittää kulutukseni yhtenä kuukautena
2. Saatujen passiivisten tulojen määrä ylittää kulutukseni yhtenä neljänneksenä
3. Saatujen passiivisten tulojen määrä ylittää kulutukseni koko vuotena

Koska omistan edelleen paljon osakkeita, jotka maksavat osinkonsa kerran vuodessa, voi olla, että tavoite nro. 1 saattaa täyttyä nopeammin kuin arvaankaan. Mahdollisesti jopa ensi vuonna, mikäli pystyn elämään myös jatkossa säästeliäästi! Koko neljänneksen kulutukseen meneekin sitten pitempi aika ja tästä huomattavasti pitempi matka siihen, että osingot kattavat koko vuoden kulutukseni.

Sitä, milloin passiiviset tuloni täyttävät koko kulutukseni, tulee olemaan erittäin vaikeaa ennustaa, koska mahdolliset elämänmuutokset kuten sairaudet, parisuhde tai lapset muuttavat yhtälöä erittäin radikaalisti. Tärkeää on kuitenkin huomata, että tällä hetkellä saan pelkästään osinkoja. Tulevaisuudessa pyrin todennäköisesti myös hankkimaan yhden tai kaksi sijoituskämppää, jotta saan muutakin passiivista tuloa kuin osinkoja.

Vuotta, jolloin passiiviset tuloni ylittävät kulutukseni on vaikea ennustaa, mutta olisi hienoa päästä tavoitteeseen esim. 35-vuotiaana. Tämä toki vaatii hyvää uratykitystä, suurta säästeliäisyyttä sekä onnistuneita sijoituksia, mutta en pidä sitä mitenkään mahdottomana. Edellyttäen, että myös sivuprojektini, jotka valmistuvat vuoden-kahden sisään onnistuvat jollain tasolla myös. Sivuprojekteista en ole vielä puhunutkaan blogissani ja kirjoitankin niistä valmistumiseni jälkeen.

Jos ajattelee, että tällä hetkellä koko vuoden kulutukseni on liikkunut 10 000-12 000 euron paikkeilla ja vanhetessa tapahtuu välttämättä elintasoinflaatiota (haluan jotain muuta kuin makaronia ja nuudelia, saattaa tulla jälkeläisiä jne) on matka pitkä. Uskon, että realistinen tavoite numero 3. saavuttamiseen olisi n. 20 000 euroa (verojen jälkeen) passivisissa tuloissa. Ja kun katsoo, että tänä vuonna saan osinkoja todennäköisesti hieman yli 2000 euroa niin ymmärtää, että matkaa on. Paljon.

12 kommenttia artikkeliin ”Osingot kattavat kulutukseni…ehkä sitten joskus”

 1. Kiitos kiinnostavasta blogista! Ihana kun sun kirjoituksista houkuu tuollainen päättäväisyys ja innostus tuohon mitä teet! Motivoi itseäkin vaikka oma sijoittaminen on ihan mitä sattuu ja tosi epäsuunnitelmallista. Tsemppiä tavoitteiden saavuttamiseen! 🙂

  Vastaa
  • Hienoa, että blogini onnistuu motivoimaan! On myös erittäin mukava kuulla, että oma ääneni kuuluu tekstin takana. Se, että sijoittaa on jo puoli voittoa, vaikka ei järjestelmällisesti sijoittaisikaan – olet siis varmasti oikealla tiellä.

   Vastaa
 2. Laadukkaita postauksia ja mukavaa että sun teksti ei ole täynnä mainoksia tai piilomainontaa.. Normaalisti en klikkaile klikkaile eteenpäin blogiin jos kännykän rss-lukija katkaisee tekstin, mutta sun tapauksessa olen tehnyt poikkeuksen. Tsemppiä tavoitteiden saavuttamiseen!

  Vastaa
  • Kiitos erittäin paljon! Ainakaan tällä hetkellä ei ole ollut tarvetta myydä blogisielua mainostajille, koska mainontatarjoukset eivät ole olleet millään tavalla säästeliäisyyteen ja fiksuun sijoittamiseen liittyviä. Ja enpä usko, että sellaisia lähivuosinakaan kauheasti tulee, kun on katsellut muiden talousblogien mainoksia.

   Vastaa
   • Mä oon ollu ihan tyytyväinen mainoksiin. Ei haittaa omassa tai muidenkaan blogeissa. Jos jossain toisessa blogissa on joku tylsä mainostuspostaus niin sitten en vain lue sitä ja siirryn seuraavaan blogiin. Tiedän kuitenkin että yleensä seuraava postaus tulee varmaan olemaan parempi ja luen sitten sen seuraavan.

    Olen lisännyt omaan blogiini tarkoituksella mainontaa ja blogiyhteistyötä mainostajien kanssa. Nämä tulot ovat hyvä lisä palkan ja osinkojen rinnalle. Toki jotkut lukijat äänestää sanoillaan (ja jaloillaan :D) mutta kyllä sitä valittajia on riittänyt koko blogin historian ajan. Kunhan suurin osa postauksista ei ole yhteistyössä tehty niin käy minulle. Nämä tulot auttavat pääsemään nopeammin koht taloudellista riippumattomuutta, joten mainokset ovat tulleet jäädäkseen :=)

    Vastaa
    • Jep, mielestäni mainokset ovat ihan ok tietyssä rajassa. Itselläni on AdSense mainokset kuten monella muullakin, mutta eipä niistä näin aloittelevalle bloggaajalle mitään oikeaa hyötyä ole. Tuollaisia mainoksia en kuitenkaan edes huomaa blogeissa, koska Adblocker on kaikissa selaimissakin.

     Mainospostaukset taas ovat itselleni vähän sama kuin sijoittaminen. En sijoita tiettyihin teollisuudenaloihin, koska en yksinkertaisesti halua tehdä rahaa esim. ase – ja tupakkateollisuudella. Sama kun en haluaisi mainostaa mitään, mitä en itse ottaisi (esim. pikavipit. uhkapeli).

     Välillä kuitenkin tulee kirjoitettua asioista, joissa mainitaan brändejä ja firmoja, mutta kuitenkaan ilman, että siitä saa rahaa. Voisin esim. ihan hyvin kirjoittaa The Legend of Zelda pelisarjasta ihan rahaakin vasten, heh. Mutta kaikesta huolimatta liiat mainokset niin sivujen reunassa kuin myös tekstissä, häiritsevät kyllä allekirjoittanutta. Tasapainottelua ehdottomasti.

     Vastaa
 3. Hei! Tuo on hieno tavoite ja itsellä tavoite on täysin sama. Myös laskelmassasi esitetyt tavoiteluvut ovat samaa suuruusluokkaa kuin mitä olen itselleni laskenut.

  Vastaa
 4. Wau! Eksyin vasta nyt tähän blogiin mutta seuraava vapaapäivä kulutetaankin tätä lukemalla! Itse en ainakaan toistaiseksi edes uskalla haaveilla taloudellisesta riippumattomuudesta mutta sijoitan mukavan elämän takia ja olen myös intohimoinen säästäjä, nyt löytyi uusi suosikkiblogi!

  Vastaa
  • Oli syy sijoittaa mikä tahansa, on se aina hieno ja se helpottaa aina arkea! Itsellänikin kesti monta vuotta ennen kuin löysin jonkun tarkoituksen sijoittamiselle, vaikka aloitinkin sen ihan ensimmäisistä kesätyöeuroistani.

   Tavoitteellinen sijoittaminen vain kannustaa itseäni paremmin niin säästämään kuin sijoittamaankin, joten siksi tavoitteet täytyvät itselläni olla aina euroissa.

   Vastaa

Jätä kommentti