Blogini on ollut nyt hieman alle vuoden aktiivinen. Aloitin blogin, jotta saisin jotain järkeä ja tavoitteellisuutta sijoittamiseeni. Siihen tämä blogi on nyt jo alle vuodessa auttanut selkeästi. Olen tehnyt 5-vuotissuunnitelman ja se on motivoinut arkeanikin uudella tavalla. Mietin perus kulutustanikin huomattavasti paremmin kuin aiemmin. Monessa kohtaa olen huomannut, että niin sijoittamisesta, säästämisestä kuin kuluttamisestakin on tullut entistä mielekkäämpää, vaikka ne olivat sitä jo aiemminkin.
Tavoitteita ensin laatiessani otin monet asiat tarkasti huomioon. Yhdestä asiasta kuitenkin sain noottia heti blogini perustaessa ja se oli osinkotavoitteeni. Sijoitustyylini on kuitenkin suhteellisen konservatiivinen, mutta siitä huolimatta osinkotavoitteeni oli yli 10% efektiivinen osinkotuotto vuonna 2020. Tämä johtui ajatusvirheestä, mikä tapahtui tavoitteita muokatessa, mutta en kuitenkaan ollut tavoitetta muokannut kommenteita huolimatta.
Opettelin nyt vihdoin tekemään Excelillä myös kikkoja (mutta siitä lisää tilinpäätöksessä vuoden päätteeksi). Käyriä tehdessäni kuitenkin ymmärsin kuinka epärealistinen osinkotavoitteeni oli lähtökohtiini nähden. Muokkasinkin osinkotavoitteeni (jotka sivun laidastakin löytyvät) siis seuraaviksi.
2016: 2000 euroa
2017: 3000 euroa
2018: 4300 euroa
2019: 5600 euroa
2020: 8000 euroa
Tavoitteet ovat siis edelleen kovat ja olen niistä tällä hetkellä jäljessä, mutta se motivoi minua entisestään. Koska tavoiteluvut ovat verojen jälkeen, tekee se niistä entistä haastavampia.
Pakko kuitenkin myöntää, että tavoitteiden muuttaminen söi minua vähän sisältä aluksi. Syynä tähän oli se, että pidin sitä epäonnistumisena. Olisihan se siistiä, jos osingot olisivat olleet 10 000 euroa samana vuonna kun täytän 30v. Fakta kuitenkin oli, että koska ensimmäiset tavoitteeni olivat niin järjettömän korkeita, oli tämä vain paluu todellisuuteen.
Oletko itse joskus joutunut huomaamaan, että asetetut tavoitteesi ovat epärealistisia?
Onhan noin itsellekin ”joskus” käynyt =D Ja tulee käymään seuraavan kerran vuoden lopussa, laitoin taas liian kovat osinkotavoitteet. Mutta ei se mitään, ensi vuonna pääsen niihin varmasti.
On noi tavoitteet vieläkin hiukan kovia. Esim tänä vuonna sun pitäs saada 2 kuukaudessa vielä 1000€ netto-osinkoja?
Jep, ihan totta. Tällä hetkellä olisi tavoitteena saada tulotasoa lisättyä selvästi kunhan valmistun (mahdollinen ulkomaantyö), jonka avulla sitten pääsen osinkotavoitteisiin. Tämän hetkisten arvioiden mukaan jään varmaan n. 600-700 euroa tämän vuoden tavoitteesta. Pitää vain kiriän kunhan pääsen työelämään.
Ainakin pitää yrittää ja tavoitella suuria! Itse syyllistyn usein ”maksimointiin” elämässä, raha- ja muillakin osa-alueilla. Esim. nykyään siirrän aina muiden säästösiirtojen lisäksi palkasta 800€ säästötilille, mutta loppukuusta olen aina joutunut kaivelemaan takaisin. Aamuisin pitäisi ehtiä sekä tunnin lenkille, joogaamaan, nauttimaan aamiainen, nukkumaan pitkään ja ajoissa töihin – kaikki ymmärtävät että mahdoton yhtälö. Silti soimaan itseäni ”epäonnistumisesta” jatkuvasti kun ei pysty kuin yhteen näistä kerralla. 🙂 Realismi on jossain määrin hyve sijoitusasioissa. Vaikka toisaalta monilla pienestä lähtenyt homma on äkkiä jonkin onnenkantamoisen vuoksi lähtenyt uusiin sfääreihin.
Tuo säästötilille siirtäminen on tuttu efekti, jonka olen huomannut monessa kaverissani 😀 Itse en ole ottanut sitä edes käyttöön, koska näin pienellä budjetilla jonain kuukautena voi aina olla yllättävän isoja menoja ja kertaostoksia, jotka sitten sysäävät budjetin kumoon. Yritän itse vain elää mahdollisimman säästeliäästi ja sitten kun tilillä on se 1200e(yhden kuukauden osakeostossummani) ja pari sataa päälle, ostan osakkeita, jolloin en voi enää niitä kaapia takaisin 😛 Sijoitukseni ovat itselleni täysin off-limits, enkä laske niitä käytettäväksi rahaksi, joka helpottaa pienillä menoilla kitkuttamista ja opiskelijana larppaamista.
Kuin minun tekstiä tuo ensimmäinen kappale. Olen todella oppinut jo blogistani itse. Se selkeyttää sekavaa talouttani (vaikka en kyllä käsitä miten en saa niin helposta asiasta kuin talous selkeää pakettia).
Minä puolestaan olen tehnyt tavoitteet ’liian’ helpoiksi. Olen vissiin laiskistunut. Tämä laiskistaa sitten minua, kun tajuan että saavutan tavoitteen niin voi jo löysätä. Tiukka tavoite olisi paljon parempi.
Sijoitussuunnitelmani on tehty, mutta juuri tänään olen menossa katsomaan maailman halvinta yksiötä, vaikka se ei kuulu sijoitussuunnitelmaan.
Vaikka tätä tekeekin anonyymisti niin on silti ollut mukavaa huomata, kuinka kommentit ja keskustelut sekä pelkästään omien ajatusten avaaminen julkiselle foorumille auttaa selkeyttä ajatuksiin. Itselläsi on kyllä se hyvä tilanne, että koska pääomaa on jo niin paljon, voi korkoa korolle efektin avulla päästä erittäin koviin tuloksiin esim. viidessä vuodessa. Varmasti tuossa kohtaa tavoitteiden asettaminenkin on vaikeampaa, koska ei pysty tarkasti arvioida. Koska itsellä on vielä sen verran vähän pääomaa, 100 euron säästökin kuukaudessa näkyy merkittävästi suhteellisessa budjetissani ja tavoitteiden eteen on helpompi taistella arjessa.