Ostokset huhti-kesäkuulle päätetty – tylsyys on tervetullutta

Sijoitan suoraan osakkeisiin strategialla, joka on yksinkertainen ja jota pystyy toteuttamaan kuka tahansa. Mikäli et sijoitusstrategiaani tunne, voit tutustua siihen täällä. Yksinkertaisuudessaan vertaan monen yrityksen P/BP/E sekä osinkotuotto% arvoa toisiinsa päätän näin, mihin yrityksiin sijoitan tällä kertaa. Mikäli näillä numeroilla tulee tasapeli, voittaa se yritys, jolla on pienempi payout%.

Parasta strategiassa on se, että internetin ihmeellisellä aikakaudella ylläolevia arvoja ei tarvitse itse laskea, vaan ne voidaan luntata suoraan esim. Kauppalehden, Google Financen Seeking Alphan tai Yahoo Chartsin avulla. Näillä sivuilla luvut on laskettu suoraan, joten kaikki mitä minulle jää, on lukujen vertailu. Tämä vie aikaa 30 minuuttia kolmessa kuukaudessa ja auttaa järjestämään kymmeniä yrityksiä kerralla paremmuusjärjestykseen.

Huhtikuu-kesäkuu vertailu

Voit katsoa viime kertaisen vertailuni täältä. Mutta nyt siihen, mikä aidosti kiinnostaa – eli, mitkä osakkeet ovat strategiani mukaan kiinnostavimmat seuraavan 3 kuukauden aikana? Tässä neljänneksessä vertailussa olivat: teleoperaattorit, kaupan ala sekä ruoka – ja elintarvikeyritykset. Tässä koko lista vertailemistani yrityksistä:

DNA
Telia Company
AT&T
Telenor
Elisa

Orkla
Huhtamäki
McDonald’s
Procter&Gamble
Kraft Heinz
Pepsico
Restaurant Brands International
Hormel Foods
Kimberly Clark Food
Starbucks

Kesko
Walmart
Target
Williams-Sonoma

Ylläolevista yrityksistä salkustani löytyy jo valmiiksi Teliaa, AT&T:tä, Orklaa, ja McDonald’sia. Katsotaankin siis seuraavaksi tuleeko seuraavina kuukausia salkkuuni uusia vai vanhoja yrityksiä.

Sijoitan siis kerran kuukaudessa, mutta katsotaan vertailun top5:tä, jotta nähdään, mitkä yritykset ovat nykyarvostuksella mielenkiintoisia.

1. Telia Company 
2. Kraft Heinz
3. AT&T
4. Target
5. Kesko

 

Telia

Ykkösenä keikkuu Telia Company. Mielenkiintoisena faktana on se, että kun tein vertailua 9 kuukautta sitten samaisista firmoista, Telia oli myös silloin numero 1. Osinkotuotto Telialla nousee yli 6% jo tällä hetkellä ja osinkohan jaetaan kaksi kertaa vuodessa (ensimmäinen osinko irtosi 11.4). Vaikka Telian pörssikurssi ei ole juuri kehittynyt viime aikoina, olen varsin tyytyväinen yritykseen, koska näyttää siltä, että osinkoa kasvatetaan konservatiivisesti samalla, kun keskitytään sinne, missä Telia on vahvimillaan eli Pohjoismaihin ja Baltiohin. Tulipa myös Spotify-osuuden myynnistä ihan kiitettävä tili Telialle. Teliaa tulikin lisättyä salkkuuni strategian mukaisesti jo huhtikuun alussa.

Kraft Heinz

Kakkosena tulee Kraft Heinz, jota en omista ollenkaan, vaikka olen suuri Heinzin ketsupin fani. Löysin Heinzin pörssistä aivan sijoitusurani alussa, mutta päivä sen jälkeen kun olin tajunnut, että se löytyy pörssistä ja ostivat Waren Buffet ja 3G Capital Heinzin pois pörssistä ja fuusioivat ne Heinzin sen jälkeen Kraftin kanssa muodostaen jättimäisen elintarvikekonglomeraatin, jolla on vahva jalansija etenkin Yhdysvalloissa. Buffet ja 3G Capital tekivät työnsä, listasivat Kraft Heinzin takaisin pörssiin – ja sitten kaikki ei mennytkään miten piti.

Kraft Heinzilla on ollut suuria ongelmia kasvattaa liikevaihtoaan ja tällä hetkellä Kraft Heinz on laskenut yli 20% listautumishinnastaan. Ongelmista huolimatta otan Kraft Heinzin kuitenkin todennäköisesti osaksi salkkuani, koska osinkotuotto% on noussut jo yli 4:n ja uskon siihen, että yritys ratkaisee ongelmansa pitkällä aikavälillä ja näin saa myös kasvua, joko orgaanisesti tai sitten yritysostoilla.

AT&T

Kolmanneksi vertailussa selvisi AT&T, jota löytyy myös salkustani valmiiksi hieman. AT&T on oikeudenkäynnissä Yhdysvaltain oikeusministeriön kanssa, joka uskoo, että AT&T Time Warner yritysosto on haitallinen kilpailulle. Tästä johtuen, AT&T:n osakekurssi on tällä hetkellä mielestäni selkeästi aliarvostettu ja se tulee olemaan strategiani kolmas lisäys tässä neljänneksessä. AT&T on valtava tekijä Yhdysvalloissa, joka hallitsee oligopolimarkkinaa Telian ja Elisan tavoin. AT&T on myös nostanut osinkoaan joka vuosi 33 vuotta putkeen. AT&T osinkotuotto% liikkuu tästä huolimatta kirjoitushetkellä 5,5%:n tuntumassa ja ellei ihmeitä tapahdu, jatkuu osingonkasvu hitaana, mutta varmana myös tulevat vuosikymmenet.

Yhteenveto

Olen erittäin tyytyväinen tämän neljänneksen tuleviin ostoksiin. Kohteina on supertylsiä yrityksiä, jotka eivät tavoittele tai pyri edes räjähtävään kasvuun vaan siihen, että kasvattavat liiketoimintaansa hitaasti, mutta varmasti. Tämä on mielestäni mukavaa vaihtelua, kun katsoo kuinka paljon heilahtelua markkinoilla tällä hetkellä tapahtuu.

Telia ja AT&T ovat mielestäni no-brainereita nykyhinnoilla, mutta Kraft Heinz on ainoa, joka on edes hieman jännittävä sijoitus ilman Trumpiakin. Uskon kuitenkin siihen, että hyvin tunnetut ja osaavat omistajat Berkshire Hathaway ja 3G Capital pystyvät nostamaan Kraft Heinzin takaisin nousuun.

2 kommenttia artikkeliin ”Ostokset huhti-kesäkuulle päätetty – tylsyys on tervetullutta”

Jätä kommentti