Ostokset loka-joulukuulle päätetty – Romahdus jatkuu, ostot jatkuu

Hyvää pörssipaniikkia!

Haen potentiaalisia sijoituskohteitani strategialla, joka on yksinkertainen ja jota pystyy toteuttamaan kuka tahansa. Mikäli et sijoitusstrategiaani tunne, voit tutustua siihen täällä. Yksinkertaisuudessaan vertaan monen yrityksen P/BP/E sekä osinkotuotto% arvoa toisiinsa päätän näin, mihin yrityksiin sijoitan tällä kertaa. Yritykset toimivat samoilla aloilla, jotta ne ovat vertailukelpoisia.

Mikäli näillä numeroilla tulee tasapeli, käytän ns. tie-breakerina payout-ratiota joten se yritys kumpi maksaa pienemmän osan tuloksestaan osakkeenomistajille, nousee vertailussa korkeammalle. Sijoitan vertailun parhaisiin yrityksiin kerran kuussa aina kiinteän summan rahaa seuraavana kolmena kuukautena kunnes teen saman vertailun uudestaan eri alan yrityksille. Yksinkertaista, helppoa ja nopeaa.

Parasta strategiassa on se, että internetin ihmeellisellä aikakaudella ylläolevia arvoja ei tarvitse itse laskea, vaan ne voidaan luntata suoraan esim. Kauppalehden (suomalaisille osakkeille) ja Yahoo Financen (muille osakkeille) avulla. Luvut, joita käytän vertailussa suoraan näiltä sivuilta, joten kaikki mitä minulle jää on lukujen vertailu. Tämä vie aikaa 30 minuuttia kolmessa kuukaudessa ja auttaa järjestämään kymmeniä yrityksiä kerralla paremmuusjärjestykseen.

Loka-joulukuun vertailu

H&M on edelleen ostohinnoissa

Näiden alojen yrityksistä vertailussa tässä neljänneksessä ovat. Tällä kertaa vertailussa on kolmella eri toimialalla toimivia yrityksiä.
1. Finanssialan
2. Terveysalan sekä
3. Vaate/asustealan yrityksiä

Finanssiala

Citigroup
Banco Santander
Nordea
Gjensidige Forsikring
Sampo
Progressive
Toronto-Dominion Bank

Terveysala

GlaxoSmithKline
Welltower
Johnson & Johnson
Pfizer
AbbVie
CVS Health
Eli Lilly and Company

Vaate/asusteala

H&M
VF Corp
Tiffany & Co

Vertailussa olevista yrityksistä omistan valmiiksi Citigroupia. Banco Santanderia, Nordeaa, Gjensidige Forsikringia sekä Welltoweria.

Katsotaankin siis miltä vertailun tulokset näyttävät tällä kertaa ja mitkä yritykset nousivat vertailun kärkeen potentiaalisiksi uusiksi sijoituskohteiksi osakesalkkuuni.

1. Nordea
2. Banco Santander
3. H&M
4. Abbvie
5. Citigroup

Nordea

Ei ehkä niin yllättävästi vertailun kärkeen nousi Nordea, josta kirjoitin menneessä kuussa syväanalyysin. Koska arvioin siinä pitemmän kaavan kautta, miksi Nordean sijoituscase on solid, ei tässä tarvitse sen enempää perustella. Suosittelen lukemaan syväanalyysini, jos Nordea kiinnostaa.

Nordea on korjasi kurssiaan ylöspäin vuoden pohjista ja nyt lokakuun alussa Nordea myös vaihtoi pääkonttorinsa sijainnin Suomeen, joten Nordea onkin jälleen suomalainen pankki. Kurssikorjauksesta huolimatta Nordea kuitenkin lähti takaisin laskuun Italia ja rahanpesu-uutisankan myötä, jolloin Nordea onkin tällä hetkellä jälleen aivan järjettömän aliarvostettu oman analyysini mukaan. Tällä hetkellä Nordea tarjoileekin yli 8% osinkotuottoa ensi vuodelle ja tulevan 3 kuukauden Nordeaa salkkuuni lisäänkin varmaan 1-2 kertaa.

 

Banco Santander

Banco Santander on aina herättänyt minussa ristiriitaisia tunteita. Paperilla se on ollut halpa jo viimeiset 3 vuotta. Tästä huolimatta sen kurssi on vain jatkanut laskuaan, vaikka yrityksen tulos ja vakavaraisuus on parantunut jatkuvasti. Santanderin liiketoiminta on altistunut etenkin Espanjan, Etelä-Amerikan sekä Brittien markkinoille, joissa kaikissa on ollut liikehdintää.

Etelä-eurooppalaisena pankkina sitä heiluttaa käytännössä myös aina kaikki Italiasta Portugaliin ja Kreikkaan, vaikka sillä on eurooppalaiseksi pankiksi yllättävän vähän riskiä missään muualla kuin Espanjassa ja Brittien saarilla. Italian riski kuitenkin saattaa olla niin systemaattinen, että siltä harva rahoituslaitos pelastuu, jos kriisi menee pahaksi.

Numerot sanovat kyllä, fiilikset sanovat ei. Santanderia on hakattu jo niin kauan maanrakoon syistä, jotka eivät edes vaikuta suoraan sen liiketoimintaan, että faktojen mukaan Santander onkin selkeästi aliarvostettu tällä hetkellä. Kysymysmerkkejä kuitenkin herättä se, että Santanderin osinkotuotto on vain vähän päälle 5%, sen tier1 pääoma on 7%-yksikköä alhaisempi kuin Nordealla ja salkussani on jo valmiiksi korkea painotus pankkialalle.

Santanderin kurssissa on enemmän nousuvaraa kuin Nordealla, mutta myös maantieteellisen painotusten takia riskiä Santanderilla on huomattavasti enemmän. Joudun puntaroimaan tätä potentiaalista ostosta salkkuuni merkittävästi ennen päätöksentekoa.

H&M

H&M julkaisi viikko takaperin osavuosituloksena ja markkinat tykkäsivät. Vähän ajan sisään H&M onkin noussut lähes 40% näiden posiitivisten uutisten siivittämänä. Tästä huolimatta numeroiden valossa H&M näyttää edelleen erittäin järkevästi hinnoitellulta ja huikeasti kasvava verkkokaupan osuus antaa myös toiveita siihen, että osinko saattaa olla kestävällä pohjalla.

Uskon, että mikäli H&M onnistuu pitämään momentumin yllä ja toteuttamaan strategiaansa, nähdään vielä uusi 100% kasvu pörssikurssissa. En vielä omista H&M:ää, joten jos onnistun sitä lisäämään salkkuuni, tulen kuuntelemaan tarkkaan ainakin viimeisimmän osavuosituloksen webcastin ja kuuntelen, mitä johto ja analyytikot kertovat tulevaisuudesta.

Abbvie ja Citigroup

Top5:een mahtuivat myös lääkeyhtiö Abbvie, sekä salkkuni suurin omistus Citigroup, josta olen kirjoittanut moneen otteeseen. Syväanalyysin Citigroupista löydät täältä. Citigroup on – kuten Nordea ja Santander – pankkialalla, ja lisäänkin sitä vain, mikäli kurssi liikkuu lähemmäs 60 dollaria jostain kriisistä johtuen. Citigroupin pörssikurssi on erittäin herkkä erilaisille shokeille vaikka ne eivät vaikuttaisi Citigroupiin suoranaisesti mitenkään. Tämä johtuu siitä, että Citigroup on yksi maailman globaaleimpeja pankkeja ja se käytännössä toimii kaikkialla, missä toimii myös vapaa markkinatalous.

Olen ostanut jatkuvasti Citigroupia salkkuuni näiden pienten shokkidippausten jälkeen ja toivoisin, että nuorempana olisin ollut vielä rohkeampi kun Citigroupia lyötiin täysin syyttä. Citigroup ei ole ensimmäisenä ostolistallani valmiiksi korkean painon takia, mutta mikäli pörsseissä näkyy korjausliikettä, tarttuu Citigroupia varmasti salkkuuni.

Abbvien nouseminen listaan oli taas erittäin suuri yllätys, koska en rehellisesti sanoen tiedä yrityksestä paljoa mitään. Olen laittanut sen listalleni, koska se on yksi Jenkkien laadukaimmista lääkefirmoista, jolla löytyy hyvin patentoituja tuotteita sekä laaja lääkerepertuaari. Oma painotukseni lääkealalla on tällä hetkellä pyöreä 0%, joten lisään Abbvietä mielelläni salkkuun. Sitä ennen minun pitää kuitenkin tutustua yritykseen hieman tarkemmin ja mikäli Abbvietä lisäänkin salkkuuni, voit odottaa ainakin pintapuolista analyysiä Abbviestä yrityksenä blogissani.

Yhteenveto

Tällä kertaa näyttää siltä, että vertailussa nousi esiin vaihteeksi yrityksiä, joita ei itselläni ole valmiiksi jo salkussa. Tämä on positiivista nähdä ja syvennyn mielelläni hieman enemmän H&M:ään sekä Abbvien liiketoimintoihin ja tulevaisuudensuunnitelmiin. Vertailu myös todistaa sen, että vaikka kurssit ovat nousseet valtavasti etenkin Yhdysvalloissa, pystyy järkevänhintaisia osakkeita edelleen löytää markkinoilta.

Nordeaa tulen lisäämään salkkuuni 100%:n varmuudella lisää. Viimeaikainen Nordean kurssin korjausliike on täydellinen aika saada Nordeaa tarjoushintaan. Valistunut arvaukseni on, että kurssi lähtee hitaaseen, mutta varmaan nousuun tulosjulkistuksen myötä 24.10.2018. Etenkin nyt kun EKP lupaili korkojen nousun vihdoin alkavan ensi vuoden syksyllä, pääsee myös Nordean liiketoiminta nauttimaan tästä kasvavan korkokatteen mukana ja eurooppalaiset pankit todennäköisesti saavat paljon odottamaansa nostetta. Samalla ylipaino Euroopan pankkisektorilla ei ole ollenkaan huono juttu!

Tuntuu, että pitkästä aikaa vallalla on aidosti ostajan markkinat. Makrotaloudessa ei näy heikkouksia (tai edes ylikuumentumisen merkkejä), mutta veri virtaa pörssissä. Vaikka ostonappula syyhyääkin käteiskassan hieman kasvettua viime aikoisten myyntien myötä, pidän kiinni sijoitusstrategiastani ja jatkan ostoja vain kerran kuussa. Uskon, että tällä hetkellä pörssissä oleva liikehdintä on vain väliaikainen korjausliike ja kun Q3 tulokset alkavat virtaamaan markkinoille lokakuun aikana, kurssit todennäköisesti alkavat korjaamaan laadukkaissa yrityksissä itseään takaisin entisille tasoilleen. Olen valmis pörssiromahdusta varten, mutta pahoin pelkään, että tämä ei ole sellainen.

4 kommenttia artikkeliin ”Ostokset loka-joulukuulle päätetty – Romahdus jatkuu, ostot jatkuu”

  1. ”Tästä huolimatta numeroiden valossa H&M näyttää edelleen erittäin järkevästi hinnoitellulta ja huikeasti kasvava verkkokaupan osuus antaa myös toiveita siihen, että osinko saattaa olla kestävällä pohjalla.”
    -lol? katsotaanko me samaa firmaa, koska ma en tule ollenkaan samaan lopputulokseen. h&m on torkykallis nykytulokseen nahden ja osinko leikkuriuhan alla.

    Vastaa
  2. Pelkkien numeroiden tuijottaminen ei tosiaan ota huomioon sitä, että osinkoa saatetaan (erittäin todennäköisesti) leikata.

    Todennäköisesti en H&M:ää salkkuuni laita juuri sen takia ja toisaalta myös siksi, että koska lasken luvut aina kuukauden viimeinen päivä, on H&M noussut taas 10% lisää siitä kun laskin numerot tämän kirjoituksen numerot. Tämä siitä huolimatta, että viime viikko oli pörssissä rumaa.

    Viime viikon liikkeet näyttävätkin osoittavan siihen suuntaan, että halvimmat kolme ovat Nordea, Citi sekä Abbvie. Santanderkin kesti yllättävän hyvin viime viikon kurssikorjauksen.

    Vastaa
  3. HM herättää minussakin mietteitä, mikä mahtaa olla tulevaisuus. Toisaalta niin vahva brändi ei voi vain ”kuolla” mutta varmaan heidän strategian pitää muuttua ja myytävän tavaran sitä myöden. Eli LAATU ja eettisyyskärki edellä saisivat näyttää tietä. Nykynuorillakin on varmaan jo riittävästi rättejä kaapissa, ettei ostamisen ilo pelkästään enää pitäisi olla in.. tuntuu ettei vaatteella ole väliä kunhan saa sen kiksin ostamisesta.
    Nordean droppi tällä viikolla oli vähän huolestuttava, mutta en oikein nää heille muuta vaihtoehtoa kun tasaisen menestymisen. Ellei tule jotain mainekohujupakkaa taas…

    Vastaa
    • Joo H&M on erittäin mielenkiintoinen tapaus kun olen tottunut siihen, että Ruotsissa suurmenestyjät harvoin epäonnistuvat. Tosin Ericssonillekin kävi täysin sama kuin Nokialle, joten tämä on varmaan vain jotain perusteettomia mielikuvia.

      H&M:llä muistaakseni viiime neljänneksessä nousi verkkomyynti yli 30%, mutta muu lasku laski. Nykyään kuitenkin alan olemaan jo sen verran out-of-touch nykynuorista, että en tiedä miettivätkö suurin osa edelleen vain sitä, että saa sen uuden rätin kaappiin vai vaativatko uudet sukupolvet jotain enemmän. Luulisin, että uudella sukupolvella on edelleen budjetti sen verran tiukka, ettei vastuullisuutta pysty niin paljoa tuijottaa, koska muuten on nopeasti matti kukkarossa. Sen takia minusta vähän tuntuu, että H&M:n ”vastuullisuus” tulee jatkossa olemaan tasoa ”emme tuhoa vaatteitamme, jos ne eivät mene myynttiin” :D.

      Nordeasta ei mielestäni tarvitse olla huolissaan kuten kirjoitinkin pitkästi syväanalyysissani: https://omavaraisuushaaste.com//syvaanalyysi-nordea/ Johto on ohjeistanut parempaa tulosta kuin viime vuodelle ja näkymiin ei ole näkyvissä muutoksia. Tulos siis kasvaa, suurimpia säästöjä ei ole vielä edes realisoitu ja nyt Nordean ykkösprioriteetti onkin asiakastyytyväisyys.

      Uskon, että Nordealla on omat kipuilunsa asiakastyytyväisyydessä senkin takia, koska se on digipankkiuden edelläkävijä jopa globaalissa skaalassa. Tämä kuitenkin sataa Nordean laariin kunhan ihmiset tottuvat digiin entistä paremmin. Ostan Nordeaa lisää salkkuuni huomenna juuri tämän takia. Nordea on kirjaimellisesti alennusmyynnissä ja laitankin Hullujen Päivien sijasta rahat Nordean alennusmyyntiin!

      Vastaa

Jätä kommentti