Paljonko rahaa häälahjaksi on ollut yksi kaveripiirini suurimpia kysymyksiä viime vuosina. Alan olemaan juuri siinä kolmenkympin tietyvillä, kun suurin osa ihmisistä alkaa pariutua vähän virallisemmin avioliiton auvoiseen satamaan. Häitä on siis alkanut olemaan kaveripiirissäni jo vuosittain. Omia häitä ei ole vielä näkyvissä, mutta tällä hetkellä kaikki ympärillä kyllä tuntuvat avioituvan kovaa tahtia – ja vain korona on vähän jarruttanut joidenkin suunnitelmia.
Tänään pohdinkin mikä on sopiva määrä rahaa häälahjaksi ja toisaalta, onko nykyään järkeä edes antaa muuta häälahjaksi kuin rahaa ja kerron millaisia tilanteita koko häälahjakommervenkit ovat omassa lähipiirissäni ja laajemmin aiheuttaneet.
Häälahja on aina vaikea asia
Häälahja ei tunnu olevan koskaan helppo asia ja sitä mietitään joskus ehkä vähän liikaakin. Mietitään, mitä korttiin kirjoitetaan. Halutaanko korttiin runo, lentävä lause vai vain joku markettikortti? Häät ovat toivottavasti vain kerran, joten on ymmärrettävää, että niin hääpari kuin vieraat usein yliajattelevat ja stressaavat häistä.
Tein jonkun verran tutkimusta ennen tätä tekstiä nettifoorumeilta ihmisten mielipiteistä häälahjoista, etiketeistä jne. ja noh, sanotaanko näin, että häät tosiaan herättävät aika paljon tunteita ihmisissä. Jotkut kokevat, että esim. 50 euron häälahja on kitupiikkeilyä ja jotkut taas kokevat, että hääparin ei pitäisi pyytää lahjoja ollenkaan.
Osa on sitä mieltä, että vain sivistymättömät ihmiset antavat 100 euron lahjoja jne. Mielipiteitä löytyy oikeastaan ihan niin paljon kuin ihmisiä Internetistä. Onneksi asiasta on kuitenkin tehty niin paljon tutkimusta, että jonkinnäköistä konsensusta asiasta on löydetty, kuten tulen kohta kertomaan.
Jos puhutaan lahjoista yleisesti, ollaan häissä nykyään siirrytty koko ajan enemmän materialahjoista puhtaaseen rahaan. Häissä, joissa olen käynyt aikuisiällä en ole nähnyt lahjapöytää tai mitään muutakaan koskaan. Hääkutsun ohessa on ollut aina tilinumero, johon toivotaan rahaa ja lahjojen antelu on jäänyt menneisyyteen. En tiiä onko tämä vain oman kaveripiirini juttu, mutta olisi mielenkiintoista kuulla lukijoilta, jos viime vuosilta on erilaisia kokemuksia.
Tuntuu, että nykyään ihan yleisesti suositaankin häämatkatiliä, johon jokainen vieras ja kutsuttu voi siirtää rahaa milloin ehtii ja itse juhlapaikalle ei mitään lahjoja rahdata. Tämä on mielestäni erittäin hyvä kehitys ja helpottaa varmasti samalla hääparin hään suunnittelua. Tuntuu hurjalta, että joskus on ollut normaalia, että esim. 100 ihmisen häälahjat on tuotu hääpaikalle – onnea niiden rahtaamiseen rankan hääpäivän päätteeksi!
Uskon, että häälahja rahana myös vähentää stressiä lahjoista, koska mikä olisi stressaavampaa kuin keksiä lahjaa tai lahjalistaa, jossa jokainen voi tuoda uniikin lahjan. Toki raha on myös stressaava joillekin, koska täytyy miettiä, kuinka paljon tosiaan sitä pitäisi antaa, mutta onneksi seuraavassa kerron, että vastaus on oikeastaan aika simppeli eikä sitä kannata stressata turhaan.
Kuinka paljon rahaa häälahjaksi – vastaus on oikeastaan aika helppo
Paljonko rahaa häälahjaksi sitten oikeasti kannattaa antaa? Moni eri taho (esim. LähiTapiola) on tehnyt paljon tutkimuksia asiaan liittyen ja kysellyt ihmisiltä ja numero laskeutuu aina juuri siihen, mitä pystyt olettamaan. Hääparille häälahjaksi suositellaan keskimäärin annettavan 50-200 euroa.
Jos annan häälahjaksi rahaa, menen aina 100 eurolla. Summa on mukavan neutraali ja jos tulen partnerin kanssa häihin, molemmat yleensä antavat oman sata euroaan. Tämä on mielestäni aina tarpeeksi ja yleensähän rahat menevät oikeastaan kahteen asiaan – häämatkaan tai häiden kustannuksiin. 100 eurolla voi usein olla suhteellisen varma, että kustantaa oman osuutensa häistä eikä muutu hääparille kustannukseksi, mutta samalla se on sopivan neutraali jokaiseen hääjuhlaan.
Erilaisissa kyselytutkimuksissa on myös tullut esille, että jostain syystä miehet antavat enemmän rahaa häälahjana kuin naiset. Tämä on mielestäni mielenkiintoinen fakta, jota en oikein osaa selittää. Ehkä syynä on se, että miehet ovat yleensäkin hieman löysempiä rahan kanssa, kun kyse on ystävyyssuhteista, kuten surullisen kuuluisa naisten vs. miesten polttarit -julkaisu aina meitä muistuttaa.
Moni kokee, että 100 euroa saattaa olla paljon, jos oma taloudellinen tilanne on tiukoilla ja tämä täytyy ehdottomasti ottaa huomioon. Mutta jos 100 euroa irtoaa omasta taloudellisesta tilanteesta (kuten se suurimmalla osalla suomalaisista kyllä irtoaa), on se mielestäni hyvä summa. Tärkeää on kuitenkin, että ei häpeä, jos oma taloudellinen tilanne ei juuri nyt jousta 100 euron lahjaan.
Monestihan tämä tilanne on etenkin nuorilla aikuisilla tai perhettä aloittevilla ihmisillä, joissa tiukka talous voi johtua opiskelijabudjetista, juuri tulleesta lisälapsista perheessä tai muuten vain hetkellisesti tiukasta tilanteesta taloudessa yllättävien menojen takia. Tällöin mielestäni jokainen järkevä hääpari ymmärtää tilanteen ja osaa suhteuttaa tilanteen. Jos ei osaa, kannattaa myös ehkä miettiä, millaisia ihmisiä ympärilleen on kerännyt.
Tiedän tapauksia, joissa kaverisuhteet ovat hajonneet lopullisesti, kun häälahja ei ole miellyttänyt. Näissä tilanteissa kaverisuhteen hajoaminen on ollut varmaan vain ihan hyvä juttu pitkällä tähtäimellä.
Häissä, joissa olen ollut bestman (joita on osunut kaksi viimeiseen kahteen vuoteen, olen kuitenkin tehnyt poikkeuksen sadan euron lahjaan. Näissä häissä olen joko yli tuplannut rahan tai yrittänyt keksiä jotain oikeasti henkilökohtaista ja elämän läpi hyödyllistä lahjaksi kavereilleni. Oikeasti läheisille kavereille suosin ainakin itse oikeasti henkilökohtaista lahjaa rahan sijasta, koska koen sen arvokkaampana. Paitsi jos tiedän, että kaverilleni raha olisi hyödyllisempää nykyiseen elämäntilanteeseen.
Paljonko sait rahaa häälahjaksi? Ja kuinka paljon itse olet tottunut antamaan? Ja millaisia ongelmia tai haasteita häälahjan keksiminen on sinulle aiheuttanut. Olisi mukavaa kuulla lukijoiden kokemuksia!
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Tää olikin mielenkiintoinen kirjoitus!
Tuli välittömästi mieleen yksi vuosi, jolloin 4 kaveripariskuntaa menivät naimisiin samana kesänä..
Siihen häälahjaan piti miettiä, omaa taloudellista mahdollisuutta + ne neljät polttarit myös samalle kesälle + oma kesälomamatka ja todellakin se 1kk kesäloma, jolloin tunnetusti ei hirveesti tule säästeltyä.
Kyllä itse näkisin, että se ”lahja” on jo suuremmaksi osaksi tälläisessä tilanteessa hoidettu, että käyt polttareissa ja häissä. Mutta rahalahjaan tuolla hetkellä taisi mennä aikalailla se, kuinka paljon häät per pää kustansi. Eli pihutaan noin 50e.
Mut nykyisin jos häät tulee vastaan niin antaisin noin 2x häävieraan kustanus.
Kiitos! No siinä on ollut aika kiireinen kesä 😀 Ja joo samaa mieltä, että tuollaisissa tilanteissa lahja tosiaan on hoidettu, koska kenen tahansa budjetti alkaa neljän häiden jälkeen huutamaan yhdelle kesälle. Kuulostaa mielestäni kokonaisuudessa järkevältä ajattelutavalta.
Mielestäni lahjasummassa pohjana voi käyttää muuttuvia kustannuksia. Eli käytännössä paljonko pitopalvelu kustantaa lisävieraalta, muut kustannukset menevät enemmän tai vähemmän kiinteisiin kustannuksiin kuitenkin.
Tietenkin jos kaikki vieraat ajattelisivat näin niin kiinteät kustannukset jäisivät kattamatta vierailta. Se ei välttämättä kuitenkaan ole mitenkään väärin, koska ei varmasti tarkoitus olekaan kustantaa omia häitään vieraiden pussista. Tai jos on niin sitten ymmärrän miksi tarinoita kaverisuhteiden kariutumisesta häälahjan perusteella riittää. Kiersihän somessa hääkutsu jossa vaadittiin häälahjan olevan vähintään 200e per vieras tai ei ole saapumista – jäisi kyllä kerran kerrasta väliin. Häät ovat kuitenkin juhla jossa halutaan juhlistaa yhteistä rakkautta lähimmäisten kanssa, ei juhla jonka on tarkoitus mahdollistaa överikallis prinssiprisenssalarppipäivä.
Suuresti samoilla linjoilla. Ja prinssiprinsessalarppipäivä on kyllä uusi lempisanani! Muistan tuon samaisen 200 euron tarinan, varmasti enemmän kuin yksi kaverisuhde kariutui todennäköisesti siinä kohtaan… Koska tosiaan toivottavasti häävieraat kutsutaan sen takia, että heidät halutaan paikalle, ei sen takia, että tosiaan toimivat kustantajina.
Mielenkiintoinen kirjoitus.
Meidän häät oli kalliit ja häämatkakin on vielä tekemättä, hopea hääpäiväkin on mennyt ohi.
Kiitos! Mikäs siinä kiire häämatkailla, jos kuitenkin muuten hyvin viihtyy yhdessä (ja varmaan tulee matkailtua muutenkin). Onnea myös jatkoon!
Kaikissa häissä joissa olen ollut osallisena olen oslalistunut kaverien kanssa yhteislahjaan, jonka hinnaksi on tullut aina 10-20euroa per osallistuja. Noin viidettoista häät mennyt tällä tavalla viimeisen 10 vuoden sisään.
Olisi typerä ajatella, että vieraat osallistuisivat juhlien kustannuksiin, koska heidät on kutsuttu kutsuvieraiksi suureen juhlaan. Tottakai juhlien järjestäjä vastaa kaikista kuluista.
Näköjään monenlaista ajattelumallia juhlista löytyy.
Näin itsekin näen, mutta tosiaan tuntuu, että etenkin omanikäisilläni ja nuoremmilla alkaa hääbudjetit nousemaan ja samalla odotetaan koko ajan isompia summia. Ainakin, jos netin syvää päätä ja lehti-sekä somejuttuja on uskominen 😀
Herrajumala, 100e on valtavasti rahaa! Itse olen laittanut aina 30-40€ ja ajatellut sen olevan aivan mukavasti. En koe, että minun pitäisi osallistua juhlan kustantamiseen vaan hääpari on sen itse tehnyt.
Kiitos kommentista ja tuo on järkevää mielestäni! Ja tämä on mielestäni juuri erittäin mielenkiintoinen keskustelu, koska tuntuu, että mielipiteitä on aivan yhtä paljon kuin ihmisiä – joka pahimillaan saattaa ajaa erimielisyyksiin.
Hei, kiitos kirjoituksesta. En usko, että suurimmalla osalla suomalaisista on ns. ylimääräistä antaa lahjaksi 100 euroa / henkilö jokaisiin häihin. Yhteen kesään voi osua monet häät, jotka usein kustantavat mahdollisten polttareiden lisäksi myös esim. juhlavaatteita (etenkin naiset), parturi-, matka- ja hotellikuluja yms. En myöskään itse todellakaan odottanut noin suuria rahalahjoja keneltäkään vieraista omissa häissäni 9 vuotta sitten. Itse antaisin lahjaksi n. 50 euroa, eikä summan tarvitse olla tuplana vaikka pariskunta / perhe olisikin kyseessä. Ja juhlapari itse päättää, miten paljon häihin panostaa, vieraiden ei ole tarkoitus sitä ”mätsätä”.
Veikkaisin samaa. Ehkä parilla on juuri antaa se 100 euroa, 50 euroa per henkilö. Veikkaan, että tässä on kyse suurelta osin juuri sukupolvieroista ja myös siitä, että millainen oma viiteryhmä. Korkeakoulutetuilla nuorilla on varmaan aivan eri käsitys kuin keski-ikäisillä duunareilla summien sopivuudesta. Ja uskoisin, että nämä riidat rahasta todennäköisesti syntyvät juuri näille nuoremmille – häät kun tosiaan pitäisi olla juhla, eikä stressin aihe.
Olen käyttänyt samaa kaavaa koko aikuisikäni: 100 e läheisille kavereille ja 50 e muille. Ja tämä sama summa siis riippumatta siitä, olenko saanut kutsun yksin vai puolisoni kanssa.
Kuulostaa fiksulta, johdonmukaisuus tekee asiasta huomattavan helpomman itselle ja summatkin ovat varmasti kaikkien mielestä aivan tarpeeksi!