Kaikkien pankkien osakesäästötilit vertailussa

Kirjoitin noin kuukausi takaperin siitä, kenen kannattaa avata osakesäästötili. Kävin kyseisessä kirjoituksessa läpi kaikki perusasiat, joita sinun tarvitsee osakesäästötilistä tietää, joten jos et ole vielä osakesäästötiliin perehtynyt, palaa tähän tekstiin luettuasi sen.

Osakesäästötilistä löytyy jo loputtomasti tekstejä ympäri blogosfääriä, joten ajattelin keskittyä nyt vuoden lopuksi vielä eri palveluiden vertailuun. Tässä tekstissä vertailen siis palveluja, joissa voi avata osakesäästötilin jo nyt tai viimeistään vuoden 2020 alussa. Pyrin kaivamaan jokaisen kiven ja tästä kirjoituksesta löydätkin kaikki mahdolliset kulut, jotka osakesäästötilistä voi syntyä per palveluntarjoaja.

Jos et ole vielä päättänyt, missä avata osakesäästötili, toivon, että tämä kirjoitus antaa sinulle suuntaa siihen.

Missä osakesäästötili kannattaa avata?

Osakesäästötilien hinnastoissa on huomattavia eroja per palveluntarjoaja

Mikäli osakesäästötili kuitenkin osuu juuri sinun sijoitusprofiili kohdalle, on sinulla muutamakin vaihtoehto osakesäästötilin avaamiseen.

Suomessa toimivista välittäjistä heti vuoden vaihteessa osakesäästötiliä tarjoaa.

Danske 
Nordea 
Nordnet sekä
Mandatum Trader

Katsotaan, miltä kulut eroavat osakesäästötileissä ja kaupankäyntikuluissa näiden pankkien palveluiden välillä.

Dansken hinnasto osakesäästötilille

Jatkuvat maksut: 

Osakesäästötilin hoitomaksu: 0€
Säilytysmaksu: 0-2€/ kk. Ilmainen ensimmäiset kuusi kuukautta. Tämän jälkeen ilmaista Osakesäästäjien sekä Akavan jäsenille. Mikäli et ole kummankaa jäsen (mikä sinun kannattaa olla), on säilytysmaksu 2€ kuussa.

Välityspalkkio: Ensimmäiset kolme kuukautta kaupankäynti on vain 2€/kauppa osakesäästötilin sisällä. Tämä koskee myös ulkomaisten osakkeiden kauppoja – joka on sinänsä turha, koska ulkomaisia osakkeita ei osakesäästötilille kannata ostaa.

Normaalisti välityspalkkiot osakesäästötilillä ovat 0,08 % – 0,2 % (min 2-8 euroa) per toimeksianto kaikilla markkinoilla. Akavan jäsenliittojen ja Osakesäästäjien jäsenille välityspalkkiot ovat kaupankäynnin volyymista riippuen 0,08 – 0,12 % (min 2-5 euroa) kaikilla markkinoilla.

Tilin avaus: 0 €
Nostot / talletukset: 0 €

Kertamaksut:

Tilin lopetus (sis. saldotietojen, kotimaisten osakkeiden ja rahavarojen siirron):  50€
Tilin siirto toiselle palveluntarjoajalle:  100€
Ulkomaisten arvopapereiden siirto: 50€ / laji
Osakesäästötilin lopetus kuolintapauksessa:  0€
Lisäksi mahdolliset osakkeiden siirtokulut hinnaston mukaisesti: Kotimaiset osakkeet 25€ / laji ja ulkomaiset osakkeet 50€ / laji

 

Nordean hinnasto osakesäästötilille

Jatkuvat maksut: 

Osakesäästötilin hoitomaksu: 0 €
Säilytysmaksu: 0-1,95 € / kk, Säilytys on maksutonta, kun on tehnyt yhden kaupan edellisen vuosineljänneksen aikana.
Välityspalkkio, aloittavan sijoittajan taso: Alle 800 euron kaupoissa 1%. Yli 800 euron kaupoissa 0,2% minimi 8 €
Tilin avaus: 0 €
Nostot / talletukset: 0 €

Kertamaksut:

Tilin lopetus (sis. saldotietojen, kotimaisten osakkeiden ja rahavarojen siirron): 0 €
Tilin siirto toiselle palveluntarjoajalle: 40 €
Ulkomaisten arvopapereiden siirto: 68 € / laji
Osakesäästötilin lopetus kuolintapauksessa: 0 €
Lisäksi mahdolliset osakkeiden siirtokulut hinnaston mukaisesti: Kotimaiset osakkeet 4,03 € / laji ja ulkomaiset osakkeet 14 € / laji

Ensimmäisellä tasolla välityspalkkiot ovat 0,2 prosenttia ja vähintään 8 euroa yli 800 euron ­kaupoissa. Alle 800 euron kaupoissa välityspalkkio on prosentin. Nordea perii myös enintään 1,95 euron kuukausittaisen säilytysmaksun, jos asiakas ei ole tehnyt edellisellä neljänneksellä välityspalkkiota kerryttävää kauppaa.

Nordnetin hinnasto osakesäästötilille

Jatkuvat maksut: 

Osakesäästötilin hoitomaksu: 0 €
Säilytysmaksu: 0 €
Välityspalkkio, aloittavan sijoittajan taso: 0,06% minimi 3€ 1.1.–31.3.2020 ajan Helsingin Pörssin ja First North osakkeille. Sen jälkeen kaupankäyntikulut määräytyvät asiakkuutesi perusteella.
Tilin avaus: 0 €
Nostot / talletukset: 0 €

Kertamaksut:

Tilin lopetus (sis. saldotietojen, kotimaisten osakkeiden ja rahavarojen siirron): 50 €
Tilin siirto toiselle palveluntarjoajalle: 50 €. Tämän lisäksi veloitetaan hinnaston mukaiset maksut kohdasta Arvopapereiden siirto Nordnetistä (pohjoismaiset/muut arvopaperit).
Ulkomaisten arvopapereiden siirto: 68 € / laji
Osakesäästötilin lopetus kuolintapauksessa: 100 €
Lisäksi mahdolliset osakkeiden siirtokulut hinnaston mukaisesti: Pohjoismaiset osakkeet  30€ / laji ja muut osakkeet 50 € / laji

Mandatum Traderin osakesäästötili

Osakesäästötilin hoitomaksu: 0€
Säilytysmaksu: 0€
Välityspalkkio, aloittavan sijoittajan taso: 0,05%n minimi 10 euroa. Mandatum Trader tarjoaa kuitenkin osakesäästötilin avaajalle osakesäästö- sekä Trader-tileille Best-hintaluokan maaliskuun 2020 loppuun asti (0,03%n minimi 3 euroa).
Tilin avaus  – Mahdollista 2.1.2020, 0€
Nostot / talletukset: 0€

Tilin lopetus (sis. saldotietojen, kotimaisten osakkeiden ja rahavarojen siirron): Osakesäästötilin lopetuksesta peritään 50 € kustannus. Kotimaisten osakkeiden siirtoja osana osakesäästötilin siirtoa pois Traderista ei veloiteta.
Tilin siirto toiselle palveluntarjoajalle: 50€.
Ulkomaisten arvopapereiden siirto: Ulkomaisten osakkeiden siirto osana osakesäästötilin siirtoa pois Traderista 20 € / ISIN.
Osakesäästötilin lopetus kuolintapauksessa: Kuolintapauksessa osakesäästötilin lopetuksesta ei peritä erillistä kustannusta. Kuolinpesän asiakirjojen käsittelystä veloitetaan 50 € / alkava tunti.

Lisäksi mahdolliset osakkeiden siirtokulut? Kuolinpesän osakkeiden siirrosta perillisille peritään 20 € / ISIN / siirto.

Kuten huomaat esim. OP ja Oma Säästöpankki ovat tippuneet tässä kisassa selkeästi jälkeen ja esim. OP lupaili osakesäästötiliä vasta vuoden 2020 loppupuolella! Siellä, jos jossain on siis tietyt asiat aivan sekaisin.

 

Avaanko minä osakesäästötiliä?

Vastaus on monivaiheinen. Kirjoitin kuukausi sitten tekstin siitä, kenen kannattaa avata osakesäästötili ja tällä hetkellä en kuulu mihinkään mainitsemistani sijoittajatyypeistä. Ajan kuluessa asia kuitenkin voi muuttua.

En tulekaan avaamaan osakesäästötiliä 1.1.2020, koska alkuperäinen ajatukseni siirtää Nordean osakkeeni osakesäästötilille ryvettyivät, kun Nordea leikkasi osinkoaan rajummin kuin oletin. En siis tule saamaan suuren osinkoprosentin etua osakesäästötilistä, mikä oli alkuperäinen ajatukseni.

Sen lisäksi, että en osu profiiliin, harkitsen myös sijoitusstrategiani rajua muutosta, joten en ala tässä kohtaa avaamaan uusia arvo-osuustilejä. Voi kuitenkin olla, että mikäli päätän sijoitusstrategiaani uusia, laitan kerralla sen 50 000 euroa osakesäästötilille ja loput menee tavalliselle arvo-osuustilille.

Suuri ongelmani on se, että suuri osa sijoituksistani on tällä hetkellä – ja myös todennäköisesti tulevaisuudessa -ulkomailla ja koska en ole aktiivinen kaupankävijä, jää osakesäästötilin hyödyt itselleni liian pieniksi.

Missä on paras osakesäästötili?

Kuten hinnastoista näkee, ovat ne pankeille ominaisesti aivan kamalat mustekalat. Pientä maksua sieltä täältä ja juuri siten pankit rahansa tekevätkin. Pitkäjänteiselle sijoittajalle osakesäästötili on kuitenkin suhteellisen selkeä, ei tarvitse huolehtia kuin hoitokuluista ja kaupankäyntikuluista, jotka suurimmalla osalla pankeista ovat aivan tavallisten hinnastojen mukaiset.

Mikä sitten on paras paikka avata osakesäästötili tällä hetkellä? Aivan kuten kirjoitin kuukausi sitten tekstissäni, tällä hetkellä näyttää siltä, että paras vaihtoehto puhtaasti kustannusten näkökulmasta osakesäästötilin avaamiselle on Danske Bank (oma pääpankkini). Nordnet*, jossa osakesäästötilin voi myös avata jo nyt tulee hyvin tasaisena kakkosena ja Nordnetin etu on se, että siellä kaiken voi tehdä helposti netissä. Kivijalkapankkiin en keskimäärin suosittele osakesäästötilin avaamista, ellei aio siirtää koko asiakkuuttaan sinne.

Nordea tulee mysös suhteellisen tasoissa Nordnetin ja Dansken kanssa, vaikka sen kannattavuutta on huomattavasti vaikeampi laskea. Isoissa kaupoissa sen hinta häviää Danskelle, mutta mikäli sijoittaa osinkoja takaisin tilille, voi Nordean alle 800 euron kaupoissa syntyvä 1%:n kuluva olla ajan kanssa oikeasti kannattava. Nordean osakesäästötilin hinnoittelun kannattavuus riippuu täysin siitä, miten osakesäästötiliä aikoo käyttää.

Ja mikäli tosiaan osakesäästötili sijoitusprofiilillesi sopii, kannattaa se avata vielä ennen vuodenvaihdetta Nordnetissä tai Danskessa, niin pystyt hyödyntämään avajaistarjoukset. Odotan vielä innolla, että loputkin suomalaiset pankit pääsevät osakesäästötilejään hinnoittelemaan ensi vuoden puolella kun niiden tuotteet valmistuvat.

Toivottavasti tästä vertailusta oli hyötyä pohdintoihisi, mikäli et osakesäästötiliä ollut vielä avannut!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

*Affiliate-linkki

8 kommenttia artikkeliin ”Kaikkien pankkien osakesäästötilit vertailussa”

  • MIelestäni näitä ei ole mielekästä laskea mukaan, koska uskon, että kukaan ei ala liittymään Osakesäästäjien liittoon tai Akavaan vain osakesäästötili etujen takia. Itse kuulun Akavaan monen muun etuuden takia, jonka myötä edut, joita saan arkeen ovat isommat kuin Akavan vuosimaksu! Uskon, että monella muulla tilanne on sama Akavan tai Osakesäästäjien liiton kanssa.

   Ja tämän lisäksi molemmat Akavan jäsenyys ja Osakesäästäjien jäsenyyden voi vähentää verotuksessa, joten laskenta ei muutenkaan ole niin yksinkertaista.

   Vastaa
 1. Nyt Mandatumin hinnat ja avajaistarjous on osittain julkaistu. Itseäni kiinnostaa siinä lähinnä kuulopuheiden mukaan edistyneempi kaupankäyntijärjestelmä.
  Pieniä summia säännöllisesti sijoittavalle tuo Nordean 1% välityspalkkio ilman euromääräistä minimiä on kyllä hyvä. Saa rakennettu oman hajautetun osakesalkun suht pienillä kuluilla.

  Vastaa
  • Hei, kiitos kun mainitsit tuosta. Päivittelen Mandatumin tiedot heti tähän kirjoitukseen kun saan heiltä tarkemman vastauksen noihin kertamaksuihin. Perushinnasto sieltä löytyykin hyvin.

   Jep, Nordea sopii hyvin jos sijoittaa pienemmillä summilla, mutta jos esim. siirtää nykyisiä omia omistuksiaan osakesäästötilille, silloin Nordea tulee kalliiksi. Aloittelijalle kuitenkin mahtava!

   Vastaa
 2. OPta ei tässä mainittu, heillä näköjään aukeaa Osakesäästötilit myös keväällä 2020. OPlla myös pystyy sijoittamaan ETF-Rahastoihin, mutta ei käsittääkseni vielä Indeksirahastoihin.

  Omalla kohdalla olisi ihan mukava pysyä pankin sisällä. Ottaen huomioon OPn tavallisen toiminnan bonuksien kanssa, niillä saattaa pystyä maksamaan kuluja pois. Tosin indeksirahastot vaikuttavat paremmilta ihan laiskuuden kannalta..

  Vastaa
 3. Sinulla on selkeä virhe
  ” mutta Nordean 1%:n kulu peruskaupankäynnille on mielestäni edelleen suhteellisen korkea – etenkin jos on mahdollista sijoittaa +1000 euron potteja kerralla osakkeisiin kuten usealla on”

  Se on 1% ALLE 800 euron kaupoista 800-4000€ kulu on 8€ ja tämän jälkeen 0,2% sillä kalleimmalla portaalla.
  Ja tämä nimenomaan on hyvä kun positio on täynnä ja haluat osinkoja uudelleensijoittaa.

  Vastaa
  • Hyvä pointti! Ihme, että kukaan muu ei ollut tuota virhettä huomannut. Ja itseasiassa tuota en osannutkaan ajatella, että kun 50 000 on sinne ladattu, aikanaan tuo Nordea tasoittaa. Pitäisi vain laskea, miten tuo käytännössä sitten toimii ja missä kohtaan homma tasoittuu. Nordean hinnoittelun kannattavuus tuntuu riippuvan täysin siitä, miten osakesäästötiliä ajattelee käyttää. Päivittelen tekstiin, kiitos korjauksesta!

   Vastaa

Jätä kommentti