Automaattinen laskutus on mahtavaa, mutta vaatii tarkkavaisuutta

Ei ehtinyt mennä kuin kaksi kuukautta ja jo nyt tarkasta kulutuksen seuraamisestani oli hyötyä muuallakin kuin pelkästään kulutuksen vähentämisessä! Nimittäin kun tein helmikuun kuukausikatsaustani, huomasin, että pankkini oli veloittanut minulta 8 euroa palvelumaksuja helmikuulta. Selityksenä ei lukenut muuta kuin ”palvelumaksu”, joten en kiinnittänyt siihen sen suurempaa huomiota ja jatkoin kulujen kirjaamista vanhaan tyyliin. Kirjoittelin kuukausikatsauksen, mutta tuo 8 euroa jäi vaivaamaan minua – halusin tietää, mistä se on peräisin.

Laskujen automatisointi on parasta, mitä teknologia tarjoaa

Säästät paljon aikaa ja hermoja, jos automatisoit laskusi

Olen lähtökohtaisesti kaiken sähköistämisen ja automatisoinnin kannalta, jota voin omasta elämästäni sähköistää ja automatisoida. Syynä tähän on yksinkertaisesti sama kuin, miksi tavoittelen taloudellista riippumattomuutta – näin saan enemmän aikaa itselleni, eikä minun tarvitse aina käpistellä esim. laskuja ja muita maksuja käsin monta kertaa kuukaudessa vaan voin käyttää ajan mielekkäämmin.

Olen käytännössä ottanut kaikki laskuni, mitä voin e-laskulla ja käytännössä ainoa asia, jonka joudun maksamaan käsin on mahdolliset mätkyt verottajalle. Kaikki muu laskutus elämässäni menee automaattisesti. Tämä säästää paljon aikaa ja vaivaa eikä minun tarvitse miettiä eräpäiviä tai muuta turhaa.

Luonnollisesti myös pankkien palvelumaksut menevät tililtäni automaattisesti, kuten kuukausikatsausta tehdessäni huomaamani 8 euroa. Ja vaikka automaattinen laskutus onkin mahtavaa, on siinä omat vaaransa, jos ei kiinnitä huomiota tililtä meneviin euroihin laisinkaan.

Vastuu on meillä – asiakkailla

Kuten tässä 8 euron tapauksessakin, vastuu tästä on luonnollisesti vain yhdellä ihmisellä – minulla. Pankki laskuttaa mitä laskuttaa, eikä siellä kukaan ihminen katso, mitä järjestelmä laskuttaa tai mitä sinne on merkattu – kunhan järjestelmä toimii niin kuin pitää. Tiedän tämän hyvin, koska olen tällä hetkellä töissä kehittämässä kyseisiä järjestelmiä finanssitalolle.

Kun aloin kaivamaan sitä, mistä 8 euroa sitten johtui, en millään keksinyt hyvää syytä. Katsoin pankkipalvelupakettini ja siellä ei pitänyt olla mitään, joka maksaisi minulle yhtään mitään. Akavan vastavalmistunut-etujen takia pankkipalvelujeni pitäisi olla ilmaisia Danskessa seuraavat viisi vuotta.

Koska en itse keksinyt asiaan ratkaisua, päätin lähettää siis pankille viestiä asiaan liittyen ja tarkistaa, onko kaikki mennyt nyt ihan putkeen. Asiassa meni yli viikko kunnes pankilta vihdoin soitettiin ja pahoiteltiin kovasti – palvelumaksut olivat virheellisesti laskutettu, kuten vähän oletinkin. Pankin päässä joku oli jättänyt jäsenetuni pois päältä asuntolainaani ottaessa ja tästä syystä laskutusta oli mennyt jo monelta kuukaudelta.

Lopulta pankki palauttikin liikaveloitetut palvelumaksut takaisin tililleni ja sain takaisin viideltä kuukaudelta yhteensä 40 euroa. Toki tämä ei ole kuin 8 euroa kuukaudessa, mutta hassua on se, että vaikka kuukausikatsauksiani olen tehnyt jatkuvasti ja katsonut tämän takia jokaista tilimerkintääni tarkasti, aloin epäilemään 8 euron veloituksiani vasta nyt maaliskuussa.

Olenkin näköjään ollut suhteellisen sokeanluottavainen siihen, että kaikki rullaa oikein. Mutta, mikäli en kuukausikatsauksiani tekisi, en olisi tätä kyseistä asiaa todennäköisesti koskaan huomannut! Oman talouden seurannasta onkin selkeästi monipuolisesti hyötyä eikä vain säästämistä varten.

Yhteenveto

Kuten tässä 8 euron tapauksessa, missä tahansa laskutuksessa voi olla ongelmia. Tästä pienen paranoian voimin tarkistinkin nopeasti viimeisen muutaman kuukauden muut tilitapahtumani, jos siellä olisi ollut muuta ihmeellistä. Onnekseni tällaista ei löytynyt.

Uskon vahvasti työnikin takia automatiikkaan ja teknologian tuomiin mahdollisuuksiin etenkin kaikessa mekaanisessa ja aivottomassa työssä, mutta koneet voivat tehdä virheitä käytännössä niin kauan kuin ihminen niitä jossain määrin käsittelee. Toki koneetkaan eivät ole täydellisiä, mutta suhteessa huomattavan täydellisiä verrattuna ihmisiin.

Tässäkin tilanteessa oli huvittavaa se, että vaikka automaattinen laskutus meni väärin, ei se ollut koneen ”vika”, vaan ihmisen, joka oli alunperin etuni järjestelmästä laittanut pois päältä. Kone vain totteli ihmisen käskyjä.

Entäs lukijat? Käytättekö e-laskuja, paperittomia palveluita ja muita digitaalisia mahdollisuuksia, vai onko vanhassa vara parempi?

4 kommenttia artikkeliin ”Automaattinen laskutus on mahtavaa, mutta vaatii tarkkavaisuutta”

 1. Mä olen tehnyt e-laskusopimuksen myös verottajalle ja vuodenvaihteessa mätkyt meni tililtä automaattisesti ja kahdessa erässä. Hyvin toimi. Halutessasi sinun ei siis tarvitse mätkyjäkään näpytellä käsin.

  Vastaa
 2. Olen ihan samalla tavalla helppouden ystävä, mutta tilien kanssa saa olla välillä todella tarkkana. Hoidan omien laskujeni lisäksi myös ”yrityksen” tiliä. Siellä on ollut monta kertaa hämminkiä. Yhdeltä firmalta tuli välillä perättömiä maksumuistutuksia ja sitten taas useampaan kertaan sama lasku. Pankki oli jossain vaiheessa lisännyt palveluihinsa kivan uuden lisäpalvelun, jota emme tarvinneet ja joka olisi maksanut 5 e /kk. Kaikki tämä siis vain ilmoittamalla meille, että teidän kuukausimaksunne kasvaa, mikä meinasi ensin mennä minulta ihan ohi.

  Vastaa
  • Yrityksen kanssa pitää kyllä varmasti olla tarkkana, tuntuu, että viime aikoina on ollut paljon uutisia myös erilaisista huijauksista pienemmillä yrityksillä ja tekaistuista laskuista. Ja tähän päälle kun tulee vielä kaikki ihmisten tekemät virheet, on turha laskutus enemmän kuin todennäköistä. Hyvä esimerkki tuo pankkien ”ilmoitus”, siitä, että käytännössä maksut vain kasvavat, jos ei itse ota palvelua pois käytöstä, vaikka ei alunperin sitä halunnutkaan ottaa käyttöön…

   Vastaa

Jätä kommentti