Parhaat ETF-rahastot, joihin suomalainen voi sijoittaa

Parhaat ETF-rahastot ovat hakusessa käytännössä jokaisella ETF:istä kiinnostuneista sijoittajista. Suo on kuitenkin syvä ja monipuolinen ETF-maailmassa. Perinteiset rahastot ovat siitä erinomaisia sijoituskohteita, että niihin tarvittavat alkusummat ovat erittäin pieniä ja ne sopivat käytännössä lähes minkä tahansa euromäärän sijoittavan sijoittajan salkkuun.

Tämä teksti käsitteleekin perinteisten rahastojen sijaan ETF-rahastoja, jotka toimivat pitkälti samalta logiikalla kuin perusrahastot, mutta niissä on usein vielä parhaita rahastojakin pienemmät kulut, mutta samalla omat kommervenkkinsä, sillä palveluntarjoajasta riippuen ETF:iin sijoittamin ei aina välttämät olekaan edullisempaa kuin rahastoihin sijoittaminen. Käynkin tässä tekstissä läpi sen, mitä ETF-rahastot ovat, mitkä ovat markkinoilla parhaat saatavilla olevat ETF:t ja mitä ETF-rahastoihin sijoittamisessa kannattaa ottaa huomioon.

Kaikki tässä tekstissä esitetyt ETF-rahastot löytyvät yhdestä paikkaa eli Nordnetistä, jolla on Suomessa edelleen paras ja laajin ETF-valikoima. Kaikki tähdellä merkityt linkit ovat affiliate-linkkejä, joten jos sinulla ei ole tiliä Nordnetissä ja haluat tukea kirjoituksiani, voit avata asiakkuuden näiden linkkien kautta.

Parhaat ETF-rahastot – 2023

Onko ETF sama kuin indeksirahasto? Lyhyesti sanottuna ei, jos katsoo puhtaan rahoitusteknisen näkökulman kautta. Suurimmalle osalle sijoittajista ETF kuitenkin tekee pitkälti samoja asioita kuin perinteiset rahastot. Katsotaan kuitenkin ensi alkuun ennen kuin menemme parhaisiin ETF-rahastoihin, että miten ETF-rahasto sitten oikein eroaa tavallisesta rahastosta.

Miten ETF-rahasto eroaa tavallisesta rahastosta?

Mikä on ETF-rahasto? ETF on englanninkielinen lyhenne, joka syntyy sanoista Exchange Traded Fund eli suomeksi pörssinoteerattu rahasto. ETF-rahasto onkin yksinkertaisimmillaan rahasto, jota voi ostaa ja myydä pörssissä aivan samalla tavalla kuin osaketta. Yhdellä ETF-rahaston osakkeella on osakkeen tapaan arvo, joka liikkuu päivittäin kyseisen rahaston kehityksen mukaisesti.

ETF:iä pitääkin ostaa aina kiinteällä euromäärällä, etkä voi ostaa sitä yhtä vapaasti kuin perinteistä rahastoa. Jos esim. ETF:n arvo on tällä hetkellä 36,53 euroa, joudut kuluttamaan yhden ostoon tuon verran, kahden osuuden ostoon tasan kaksi kertaa tuon verran ja niin edespäin.

ETF:t muistuttavatkin pitkälti osakkeita siitä, että sinun pitää ostaa aina periaatteessa vähintään yksi ETF-osake kerrallaan jollain tietyllä markkinan määräämällä hinnalla. Et voi siis ostaa esimerkiksi 1,75:ta ETF:ää vaan sinun pitää aina valita yksi tai kaksi ETF-osuutta kerrallaan.

Tavallista rahastoahan voit ostaa juuri sillä euromäärällä, joka on sinulle sopiva, mutta ETF:t antavat hieman tarkemmat hintatasot kuin perinteiset rahastot. Hieman epäkätevämpää, mutta tälle epäkätevyydelle on syynsä sekä positiivinen seuraus – ETF:t ovat sinulle usein vieläkin halvempia kuin perinteiset indeksirahastot!

Netti on täynnä erilaisia ETF-työkaluja, mutta on hyvä huomata, että ETF:ien valitseminen ei tarvitse olla niin vaikeata, vaikka valinnanvaraa on lähes loputtomasti. Seuraavassa käynkin nopeasti läpi, mitä kannattaa ottaa huomioon ETF:iä valitessa ja miten valita hyvä ETF. Ei tarvitse Wikipediaa, ei monimutkaisia työkaluja, vain perusymmärrys ETF:stä sekä siitä, mitä sijoituksiltaan haluaa, riittää. Haluatko korko-ETF:iä? Haluatko osake ETF:iä? Kun tiedät tämän, olet jo puoliksi maalissa.

Kulut vai tuotto ETF-rahastoissa?

Jos miettii ETF-rahastoja tai mitä tahansa rahastoja tai sijoittamista, kulut ja tuotto ovat ne asiat, josta sinun sijoittajana kannattaa ennen kaikkea olla kiinnostunut. Tuotto on yksinkertaista – mitä korkeampi tuotto, sen parempi sijoitus. Spektrin toisessa päässä sijoituksen luomat kulut kuitenkin syövät tätä absoluuttista tuottoa.

ETF:t ovat usein erikseen ostettuina kalliita kaupankäyntikuluiltaan, joten ETF-rahastoihin sijoittaminen kannattaa samalla tavalla kuin perinteisiinkin rahastoihin sijoittaminen – kuukausisäästämällä omassa pankissa. Huomioitavaa kuitenkin on, että suurin osa suomalaisista pankeista ei tarjoa kuukausisäästövaihtoehtoa ETF:iin, vaan ostot pitää tehdä käsin.

Tämä nostaa kaupankäyntikuluja merkittävästi, jonka takia ETF:iin sijoittaessa järkevintä on avata tili Nordnettiin*, jossa voi automatisoida myös ETF-säästämisen ja samalla pienentää kulut minimiin. Jos haluat pitää sijoitukset omassa pankissasi, perinteiset rahastot ovat edelleen kustannustehokkain vaihtoehto. Näin varmistat matalat kulut, että ajallisen hajauttamisen sijoituksillesi, joka parantaa myös pitkän aikavälin tuotto-odotustasi.

ETF-rahastoihin sijoittaessa kannattaakin aina varmistaa se, että sijoittaa niihin aina edullisinta kautta – muuten kaupankäyntikulut saattavat olla yllättävänkin korkeat per ETF-ostos. Palaan kuukausisäästämiseen hieman myöhemmin tekstissä. Huomioitavaa on myös, että joissain ulkomaalaisissa nettivälittäjäpalveluissa ETF:iin on mahdollista myös edullisesti sijoittaa, mutta niissä verotyöt pitää hoitaa itse.

ETF-rahastojen hyödyt

Miksi sitten sijoittaa ETF-rahastoihin? ETF-rahastoihin sijoittaminen on käytännössä tehokas ja fiksu tapa hajauttaa omaa sijoitusportfoliotaan erilaisiin maantieteellisiin markkinoihin ja toimialoihin. Isoin hyöty ETF:ssä on niiden matalat kulut. ETF:t ovat lähes aina poikkeuksetta passiivisia rahastoja, jonka takia ne ovat halpoja myös sinulle sijoittajana.

Passiiviset rahastot taas ovat historiallisesti tuottaneet paremmin kuin aktiiviset rahastot, yhdistettyinä pienempiin kuluihin – jolloin yhdistelmä on sijoittajalle paras mahdollinen. Maksimituotot mahdollisimman pienin kuluin!

Muuten ETF-rahastojen hyödyt ovat samanlaisten kuin perusrahastojen hyödyt. Pitkälti hyöty sijoittajalle tulee siitä, että rahastoyhtiöt eivät joudu ETF:ien sisällä maksamaan veroja myyntivoitoista. Eli, jos osakkeita myydään ja ostetaan voitolla, ei siitä tule veroseuraamusta. Samoin ETF-rahastot eivät joudu maksamaan osingoista veroja, vaan ne pystyvät sijoittamaan ne aina takaisin ETF:ään, mikä on huomattava hyöty pitkällä aikavälillä. Käytännössä ainoa veroseuraamus, joka sinulle ETF:stä voi tulla, on kun aikanaan myyt niitä  voitolla. Tällöin maksat tavallisen pääomaveron myyntivoittojen osuudesta.

Tämän lisäksi pystyt tekemään sijoittamisesta itsellesi helppoa ja ennen kaikkea yksinkertaista. Kaikki mitä sinun pitää päättää, on valita pari (tai ehkä vain yksi) ETF-rahasto, johon alat sijoittaa kuukausi kerrallaan, ja aika, pörssi sekä korkoa korolle ilmiö tekee loput puolestasi.

ETF kuukausisäästäminen on edullista

Keskimäärin Nordnetissä ETF-kuukausisäästäminen sekä niihin sijoittaminen on lähes ilmaista. Äärimmäisen matalien juoksevien kulujen lisäksi suurimman osan ajasta ainoa kulu, joka Nordnetissä sinulle syntyy on ETF-kuukausisäästösopimuksen 2,50 euroa kuukaudessa. Tämä maksu maksetaan vain niinä kuukausina, kun ostat kuukausisäästösopimuksesi mukaan ETF:iä, joten minimoidaksesi ETF-kulusi, pystyt ajastamaan ostokset vaikka joka toiselle kuukaudelle.

Nordnetin kulut ovat kuitenkin edelleen sen verran pienet, että 2,5€/kk:ssa ei ole paljon siitä, että sijoituksesi ja säästämisesi on automatisoitu. Homma toimii, koska kulu ei kasva muiden juoksevien kulujen tavoin sijoitustesi ja varallisuutesi kasvaessa, muuttuu tämäkin summa erittäin nopeasti mitättömäksi koko sijoitustesi kuluissa. Muissa pankeissa maksat ETF:n ostamisesta käytännössä samat kulut kuin osakkeiden ostamisesta, joten ETF:ien matalien juoksuvien kulujen hyöty omalla tavallaan katoaa näistä ostokuluista. Sama pätee Nordnettiin, jos et osta ETF:iä kuukausisäästöohjelman kautta, nousevat ETF:ien ostokulut liian korkeiksi (noin 17 euroa per osto).

Osto ja säilytys näille ETF:ille Nordnetissä ovat ilmaisia kuukausisäästösuunnitelman kulun jälkeen, mutta mahdolliset valuutanvaihdot ei-euro ETF:ssä saattaa nostaa merkintäkustannuksia. Kaikissa näissä ETF:ssä on myös Nordnetin hinnaston mukainen myyntipalkkio, kun myyt osuuksia, joka vaihtelee rahastojen mukaisesti, joten kaikki kulut eivät näissä rahastoissa ole näkyvissä.

Sijoittajana kannattaakin keskittyä ennen kaikkea europohjaisiin ETF:iin ja ne ovat myös niitä, joita tässä kirjoituksessa käyn esimerkkeinä parhaista ETF-rahastoista läpi.

Mihin ETF:ään kannattaa sijoittaa ja millä summalla?

Millä summalla kannattaa ostaa ETF-rahastoja? Keskimäärin ETF-rahastosijoittaminen kannattaa silloin, kun sijoitettavaa rahaa löytyy varmasti isompia määriä ja pidemmäksi aikaa. Koska perinteiseen rahastosijoittamiseen pääsee kiinni vain 15 euron minimipanostuksella (ja ilman kuukausisäästösopimusta), vielä sadoilla euroilla vuodessa perus rahastosijoittaminen kannattaa yleensä ETF-sijoittamisen sijaan.

Jos kuitenkin pystyt sijoittamaan vuodessa esimerkiksi yli 2 000 euroa, voivat ETF-rahastot olla järkevä valinta. Tärkeintä on se, että pystyt sijoittamaan tasaisesti (esim. kerran kuukaudessa tai kerran kahdessa kuukaudessa) satoja euroja ETF:iin niiden hinnan kehityksestä huolimatta. Näin pystyt saamaan parhaan hyödyn niiden matalista kuluista, ajallisesta hajauttamisesta, että 2,5 €:n kuukausisäästösopimuksen hinnasta.

Parhaat ETF-rahastot

Mikä on hyvä ETF-rahasto? Tämä on se miljoonan dollarin kysymys. Listaankin seuraavassa parhaat ETF-rahastot, joihin suomalainen voi sijoittaa Nordnetissä*. Nordnet tarjoaa suomalaisista palveluntarjoajista aika pitkälti parhaimman kattauksen globaaleja ETF:iä automaattisella kuukausisäästösopimuksella (joka on 2,5€/kk riippumatta siitä, kuinka montaa eri ETF:ää omistat).

Sijoittamisen matalien kustannusten lisäksi tärkeätä onkin myös oman ajan säästäminen ja automaattinen kuukausisäästö on pelkkää voittoa jokaiselle meistä. Ihan kaikkia ETF:iä ei vielä kuukausisäästöohjelmasta löydy, mutta niitä usein lisätään sinne jälkikäteen.

Alla kuitenkin parhaat ETF-rahastot. Rahastot on jaettu maantieteellisiin kokonaisuuksiin, koska maantieteellinen hajautus on äärimmäisen tärkeää ETF:iin ja rahastoihin sijoittaessa, ellei halua ottaa erityisesti näkemystä jonkun tietyn alueen taloudellisen menestyksen osalta. Loppuun listaan myös pari erikois ETF:ää, jotka ovat menestyneitä ja suosittuja sijoittajien keskuudessa – keskimäärin eri toimialoihin liittyen.

Löydät listasta rahaston nimen, linkin rahastoon Nordnetin listoilta sekä ETF-rahaston juoksevat kulut. Kaikki ETF-rahastot listassa ovat kasvuosuuksia eli mikään niistä ei maksa osinkoja – kirjoitan osinko ETF:stä hieman myöhemmin tekstissä. Osaan maantieteellisistä jaoista ei tule montaa ETF:ää, vaan pyrin tarjoamaan yksinkertaisesti halvimman vaihtoehdon, jonka löysin. Jos löydät vielä edullisemman, laita kommenttia, niin päivitän listaa sen mukaisesti.

Eurooppa

1. Koko Eurooppa: db x-trackers Euro Stoxx 50 UCITS ETF (DXET) (juoksevat kulut 0,09 %) tai Lyxor Core STOXX Europe 600 (DR) – UCITS ETF Acc (juoksevat kulut 0,07 %)
2. Pelkät Pohjoismaat: XACT Norden (juoksevat kulut 0,15%)
3. Iso-Britannia: Xtrackers FTSE 100 UCITS ETF 1C (juoksevat kulut 0,09%)

Yhdysvallat

1. iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8) (juoksevat kulut 0,06%)

Aasia

1. Kehittynyt Kaakkois-Aasia (lukuunottamatta Japania) iShares MSCI EM Asia UCITS ETF USD (Acc) (CEBL) (juoksevat kulut 0,65%)
2. Vain Japani: iShares Core MSCI Japan IMI UCITS ETF USD (Acc) (Juoksevat kulut 0,10%)

Kehittyvät markkinat (Afrikka ja Etelä-Amerikka)

1. iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (IS3N) (juoksevat kulut 0,18%)
2. Vain Afrikka – Xtrackers MSCI Africa Top 50 Swap UCITS ETF 1C (XMKA) (juoksevat kulut 0,65%)

Koko maailman kerralla kattavat ETF:t

1. iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (juoksevat kulut 0,2%)

2. iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc) (juoksevat kulut 0,2%)

Erona kahdessa yllä olevassa maailma rahastossa on se, että ACWI sisältää hieman kehittyviä Aasian markkinoita (n. 5%), kun taas Core MSCI World keskittyy jo kehittyneisiin markkinoihin kuten Yhdysvaltoihin, Eurooppaan ja Iso-Britanniaan. Suuria eroja ETF:ssä ei siis ole ja Yhdysvaltain ja Euroopan pörssien kehitys määrää joka tapauksessa molempien tuottokehityksen pääsuunnan niiden ollessa isoimmilla painoilla ETF:ssä.

Suosittuja erikois ETF:iä

Suosittujen erikois ETF:ien joukkoon nousee yksi ETF, joka on tuottanut yli 100%:ia viimeisen viiden vuoden aikana.

1. WisdomTree Artificial Intelligence UCITS ETF – USD Acc (juoksevat kulut 0,4%)

WisdomTree Artificial Intelligence ETF keskittyy nimensä mukaisesti tekoälyyn, mutta tämän lisäksi se on lähinnä teknologiaosakkeisiin keskittynyt ETF ja sitä hallitsee tutut nimet Applesta Amazoniin. Oikeastaan se onkin vain oma versio Yhdysvaltain Nasdaq-indeksistä, josta löytyy myös oma: ETF iShares NASDAQ 100 UCITS ETF USD (Acc). Juoksevat kulut Nasdaq ETF:ssä ovat 0,33%, joten hieman vähemmän kuin WisdomTreen samaisessa – molempi parempi, jos tekno-osakkeisiin haluaa sijoittaa.

Jos haluaa päästä mahdollisimman yksinkertaisesti, periaatteessa sinulle riittää yksi ETF – koko maailmaan sijoittava iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) tai iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc), jos haluaa kehittyneet markkinat mukaan maailma salkkuun. ETF:t ottavat huomioon suurimman osan koko maailman osakeindekseistä ja tämä on äärimmäisen hyvä ja kustannustehokas tapa hajauttaa sijoituksensa erittäin laajasti – vaikka omistaa vain yhtä ETF:ää! Kyseinen ETF korostaakin oikeastaan kaikkia ETF:ien hyviä puolia ja oikeastaan jos haluaa tehdä itselleen sijoittamisesta yksinkertaista, tähän yhteen rahastoon kuukausittain sijoittaminen riittää tarpeelliseen hajautukseen.

Jos olisin itse ETF-sijoittaja, jakaisin sijoitukseni todennäköisesti tasan Jenkkien ja Aasian välille (ei pelkästään Japaniin) – ehkä vähän Eurooppaan. Uskon henkilökohtaisesti enemmän Yhdysvaltain ja Aasian koko alueen talouskasvuun kuin Euroopan talouskasvuun, jonka takia koen niiden osakemarkkinoiden olevan myös houkuttelevampia yleisesti oikeasti pitkällä aikavälillä.

ETF-rahastoja tarjoaa käytännössä jokainen suomalainen pankki Nordeasta, Danske Bankiin sekä S-pankkiin, mutta niissä ei tarjota samanlaista kuukausisäästämissuunitelmaa, joten perinteinen rahastosijoittaminen on paras vaihtoehto, jos haluat sijoittaa kustannustehokkaimmin eri maiden indekseihin jossain muualla kuin Nordnetissä. Toivon, että tämä lista auttoi sinua löytämään halvimmat ja tehokkaimmat ETF:t riippumatta siitä, haluatko sijoittaa ETF:iin omassa pankissasi tai Nordnetissä.

Parhaat osinko-ETF:t

Osinko ETF:t ovat ETF-rahastoja, jotka maksavat osakkeiden tapaan ”osinkoja” kerran tai useammin kuin kerran vuodessa. En suosittele osinko ETF:iin sijoittamista, koska silloin tuhoat ETF:ien suurimman hyödyn – verohyödyn, jonka ne saavat sijoittamalla osinkonsa takaisin rahaston arvon kehitykseen.

Jos haluat saada osinkovirtaa, on siihen ylivoimaisesti paras tapa sijoittaa osinko-osakkeisiin – olivat ne niin suomalaisia tai ulkomaalaisia. Ja suomalaisiin osinko-osakkeisiin sijoittaessasi pystyt saamaan rahastoyhtiöiden tapaista veroetua osakesäästötililtä, jonka sijoittamista kannattaa harkita, jos osingot ovat se juttusi sijoittajana.

Muista kuitenkin, että sijoittaminen on paljon muutakin kuin osinkoja ja usein osinkojen uudelleensijoittaminen takaisin sijoituksiin on se paras vaihtoehto tuottojen näkökulmasta.

ETF-rahaston valinta ja hajautus

ETF-rahastoa valitessa kannattaa ottaa samat asiat huomioon kuin tavallista rahastoakin valitessa. Ota huomioon ETF:stä syntyvät kulut (eli ETF:n tehokkuus) sekä se, kuinka hyvin se seuraa haluamaasi maalia. Ja tämän lisäksi tietenkin, kuinka hyvin ETF-rahasto tuottaa.

ETF-työkaluista ja vertailusta puhuttaessa pitää myös muistaa, miksi ETF:t on alunperin keksitty. Ne ovat huomattavasti kustannustehokkaampia kuin perinteiset rahastot, joten niiden kulut jäävät erittäin pieneksi (niin kauan kuin ostat oikeasti hyviä ETF:iä). Tämän takia ETF:iin sijoittaessa tärkeämpää on mielestäni löytää omaan sijoitusstrategiaan sopivat ja hyvin tuottavat ETF:t kuin ETF:t, jotka sattuvat olemaan 0,01% halvempi juoksevilta kuluiltaan.

Eri indeksejä seuraavat ETF:t ovat käytännössä aina äärimmäisen kustannustehokkaita ja kun puhutaan alle 0,2%:n kuluista, ei mielestäni enää ole niin paljon väliä sillä, minkä ETF:n valitsee. Hallinnointikulut sekä juoksevat kulut eivät edes pitkällä aikavälillä tunnu erityisesti korkoa korolle -ilmiötä jarruttavana, halvimpien ETF:ien kustannuksilla.

Näiden asioiden lisäksi kannattaa pitkäaikaisen sijoittajan AINA sijoittaa kasvuosuuksiin. Kasvuosuudet eivät jaa osinkoja ja vaikka osingot ovatkin mukavia, ei ETF-sijoittajan niitä siis kannata kerätä.

Olen myös kirjoittanut erikseen siitä erosta, mikä on fyysisen ja synteettisen ETF-rahaston ja perusrahaston välillä. Näillä ei ole isossa kuvassa merkitystä, mutta tähän terminologiaan törmää välttämättä jossain kohtaa ETF-sijoittamista, joten terminologia on hyvä tuntea, että tiedät tarkalleen, mihin olet rahasi laittamassa.

Yhteenveto

Et tarvitse ETF-valintatyökalua löytääksesi parhaat ETF-rahastot, koska vaikka ETF:iä on viidakon verran, harvoilla ja valituilla ETF:llä pääsee indeksiä vastaaviin tuottoihin, jotka ovat keskimäärin erinomaisia.

Pitkäaikaiselle sijoittajalle indeksirahastot ovat usein tehokkaampi, tuottoisempia sekä halvempia, jolloin pankin itse kauppaamat rahastot ovat usein sellaisia, että pankki voittaa paljon ja asiakas paljon vähemmän. Onhan kyseessä kuitenkin pankin tärkeä bisnes. ETF:t ovatkin erinomainen vaihtoehto aktiivisten rahastojen sijaan – tai indeksirahastojen rinnalle, koska loppupeleissä ne ovat vain usein indeksirahastoja eri tavalla paketoituina.

Jos innostuit vähäkuluisesta ETF-sijoittamisesta, voit avata tilin Nordnetissä täältä* ja aloittaa ETF-sijoittamisen (joka siis kannattaa tehdä kuukausisäästämisen kautta kulujen minimoimiseksi). Ja mikäli oma lempi ETF:si puuttui listasta, tiedät vielä edullisemman ETF:n tai sinulla tulee muuta kysyttävää ETF-rahastoihin sijoittamisesta, laita kommenttia!

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet bestseller-sijoituskirjani ”Viisas sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat” nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa edullisesti Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi 

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä kaikista muistakin suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos taas olet uusi blogissa, Aloita täältä ja syvenny syvemmälle sijoittamisen ja henkilökohtaisen talouden maailmaan. Olen kirjoittanut blogiin 8 vuoden aikana yli 800 kirjoitusta henkilökohtaisen talouteen ja sijoittamiseen liittyen, joten löydät varmasti etsimäsi!

Muista myös seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista! 

Omavaraisuushaaste Threads
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

Mikään tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.

61 kommenttia artikkeliin ”Parhaat ETF-rahastot, joihin suomalainen voi sijoittaa”

 1. Moi,

  Jäi vielä hiukan epäselväksi, kannattaako nyt ETF rahastot vai perinteiset rahastot. Esim. itselläni säästöön menee 1000e kuussa.
  50% -> Handelsbanken USA Indeksi
  50% -> Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG

  Olisiko viisaampaa ostaa sittenkin vastaavalla summalla esim.
  XACT Norden & iShares Core S&P 500 UCITS ETF (SXR8)

  Vastaa
  • Sanoisin, että kun sinulla on Suomi Indeksi, joka on täysin ilmainen, niin on perusteltavaa, että sijoittaa rahastoihin.

   ETF:t muutenkin sellainen, että jos haluaa entisestään vielä hioa viimeisiä kuludesimaaleja, niin pitää laskea kannattaako vai ei. Koska kuukausisäästöistä ja myynneistä tulee kuitenkin erillisiä kuluja, indeksirahastotovat edelleen selkeämpi ja usein myös kustannustehokkaampi ratkaisu.

   Vastaa
   • EUNL sisältää vain kehittyvät markkinat, joten jos koko maailmaan haluaa sijoittaa niin silloin IUSQ parempi, koska se sisältää myös kehittyvät markkinat. Kulut on samat kuin EUNL, joten en näe syytä miksei IUSQ olisi tässä EUNL:n sijaan.

    Vastaa
    • Laitan molemmat! Nuo painotuskohtaiset erot tosiaan riippuu sijoittajan näkemyksestä. Ymmärrän sijoittajia, jotka haluavat kehittyvät markkinat maailma ETF:äänsä, mutta ymmärrän myös varsin hyvin, jos niitä ei halua.

     Vastaa
 2. Hei, kiitos hyvästä artikkelista. Mietin myyntivoiton verotusta, eikö siinä myös ole syy hajauttaa ajallisesti, eli joko vaihtaa ETFiä tai ostaa niitä eri AOTeille. Jos kerää vain yhtä ja samaa SXR8 nordnetille niin jos jotain tarvii myydä niin myy aina sitä pitkään tuottoa kerryttänyttä osuutta ja maksimoi verot samalla.

  Vastaa
  • Sinänsä tuo voi toimia, mutta loppupeleissä paras tapa vero-optimoida myyntejä on vain pitää vuosittaiset myynnit siinä alle tuhannessa eurossa. Oikeasti pitkissä sijoituksissahan saat rahallista hyötyä myös hankintameno-olettamasta myös ihan euroissa toisin kuin lyhyemmän ajan sijoituksissa.

   Sijoitit eri AOT:lle tai eri ETF:iin tai kaikki samoihin, niin loppupeleissähän absoluuttiset voittosi ovat täysin identtiset, jolloin myös pitkällä aikavälillä verosi ovat täysin samat. Lyhyellä aikavälillä kikkailemalla pystyy vähentää verotusta hetkellisesti, mutta en itse koe hyödyn olevan tarpeeksi merkittävä, että sitä kannattaisi tehdä.

   Vastaa
 3. Moi Esa,
  Itse sijoitan joka kuukausi 4 ETF:ään seuraavilla painoilla:
  EUNL 65%
  WTEM 15% (Wisdomtreen globaali osinko-etf kasvuosuuksilla)
  XNAS 15 % (Nasdaq 100)
  XACT Norden 5 %
  Lisäksi sijoitan Spiltan Global Investmentbolag rahastoon ja Seligson Global 25 Top Brands rahastoon joka kuukausi. Mitä mieltä tästä paketista?

  Vastaa
  • Mielestäni varsin tasapainoinen ja hyvä kokoelma ETF:iä. En itse muokkaisi tuossa mitään, koska pääpaino kuitenkin maailma-indeksissä mikä on hyvä ja itse asiassa tykkään myös tuosta Nasdaq100-painosta, etenkin viime vuosina ollut varmasti erittäin hyvä valinta. Joten sanoisin, että erittäin hyvin rakennettu ETF-salkku!

   Vastaa
 4. Hei Esa,

  Tässä kohtaa on pikku näppäily virhe:

  ”Erona 2 maailma rahastossa: ACWI sisältää hieman kehittyviä Aasian markkinoita (n. 5%), kun taas UCITS keskittyy jo kehittyneisiin markkinoihin…..

  Molemmat ETF ovat UCITS. Jälkimmäinen ETF on nimeltään jotain muuta kuin ucits.

  Hyvä katsaus ETF maailmaan. Itse sijoitan niihin paljon.

  Vastaa
  • Hyvä nosto itse asiassa. Rahasto aika mielenkiintoinen kun pieni positio myös Yhdysvalloissa, vaikka muuten Eurooppa-rahasto. Lisäilin sen nyt tekstiin tuohon Eurostoxx 50:n rinnalle, koska mielestäni ETF tosiaan on hyvä vaihtoehto, jos haluaa vielä laajemmin Eurooppaan hajauttaa kuin 50 isoimman osalta.

   Vastaa
  • Water ETF kuulostaa kyllä mielenkiintoiselta. Koen kuitenkin, että jos listalle olisi lisännyt jokaisen ETF:n, joka on historiassa tuottanut hyvin – olisi listassa ollut varmaan 100 niitä 😀 Täytyy vähän pohtia tarkemmin, millä kriteerillä lisäilen noita erikois ETF:iä tuohon listaan jatkossa.

   Vastaa
 5. Nordnetissä ulkomaisia ETF:iä ostaessa kulut on 15 euroa / toteutunut kauppa jos edellisen kuun aikana ei ole tehnyt kauppaa. Tämä kannattaa ottaa myös tekstissä huomioon eikä kannustaa tekemään parin sadan euron sijoituksia ulkomaisiin etf:iin. Helposti syö puolen vuoden – vuoden tuoton nuo merkintäpalkkiot, jos kertaostoksen koko on pieni.

  Vastaa
  • Joo tosiaan, sen takia kuukausisäästämisen mainitsinkin. Jos on kuukausisäästämissopimus, niin kaiketi ei tuota 15 euroa tarvitse maksaa – vaan silloin riittää tuo 2,5€:n kulu.

   Yksittäisinä tosiaan ETF:ien ostaminen on kaikkialla erittäin huono idea ja voisin sitä vielä vähän terottaa tekstissä, vaikka asian ohimennen mainitsinkin.

   Vastaa
 6. Hei,

  ihan aloittelijan kysymys. Onko näitä ETF:iä eri toimialoille lähinnä kansainvälisesti listattuna johonkin? Lähinnä itseäni kiinnostaisi tulevaisuuden ruoka tai energia -alat.

  Vastaa
 7. SPDR MSCI ACWI IMI UCITS ETF vai Vanguard FTSE All-World UCITS ETF? Kannattaisiko valita maailma etf joka sisältää myös pienen small cap osuuden? VWCE tuottanut olemassa olo aikanaan kuitenkin enemmän. SPYI kulut nykyään pienemmät 0.17 vs 0.22.

  Vastaa
  • Erittäin vaikea sanoa. Small capeilla on ollut lähimenneisyydessä vaikeaa, joka saattaisi viitata siihen, että nousupotentiaalia on nyt enemmän. Tosin riskit small cap osakkeissa ovat aina korkeammat. Itse varmaan menisin vain sillä, jossa kulut pienemmät, koska se on 100%:n varma tapa parantaa omia tuottoja.

   Vastaa
    • Varmaan helpoin ja vähäkuluisin, joka sisältää läpi koko maailman small cappeja on: iShares MSCI World Small Cap UCITS ETF USD (Acc). Siinä myös hyvä USA ja Eurooppa paino.

     Jos taas haluaa vähän korkeampaa kulua maksaa ja ESG kulmaa hommaan (joka tuntuu ainakin viime aikoina tuottaneen hieman paremmin, niin tämä on ihan mielenkiintoinen vaihtoehto, vaikka onkin vain Yhdysvaltoihin painottunut: iShares MSCI USA Small Cap ESG Enhanced UCITS ETF USD (Acc)

     Vastaa
 8. Hei

  Kiitos kattavasta artikkelista, luin mielenkiinnolla.. En ole vielä ETF:n sijoittanut.

  Pitäisikö tuossa lopun varoituksessa markkinoiden ylä- ja/tai alamistä mainita myös, että mahdollisia tappioita ei voi vähentää verotuksessa, jos niitä syntyy….

  Vastaa
  • Kiitos paljon! Loppukaneetti on mukana lähinnä lakiteknisistä syistä 😀 Ja jos miettii kummasta aloittaa, niin mielestäni indeksirahastot ovat hieman järkevämmät kuin ETF:t, vaikka ETF:ssä kulut saakin vieläkin pienemmiksi. Indeksirahastot kun ovat huomattavasti yksinkertaisempia ja pitää ottaa vähemmän asioita huomioon.

   Mutta tosiaan ETF:ien tappiot ja kaikki muutkin sijoitustappiot voi kyllä vähentää verotuksessa aivan tavallisesti (kunhan kuuden vuoden sisään saa voittoja, mitä vähentää ja myy ETF:iä yli 1 000 eurolla). Vai mihin viittaat?

   Vastaa
  • Vaikka PYN Elitellä on äärimmäisen kunnioitettava tuottohistoria, niin en itse aktiivisten rahastojen fani tule koskaan olemaan. Todistustaakka aktiivisia rahastoja vastaan on yksinkertaisesti liian iso, kuten kirjassanikin käyn läpi. Ja toki PYN Elitessä on hyvä muistaa, että siinä riskit ovat aidosti korkeita, koska yhtiö keskittyy pelkästään yhteen maahan. Kyseessä onkin perinteinen korkea riski / korkea tuottopotentiaali -sijoitus myös jatkossa.

   Vastaa
 9. Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Toteat näkemyksenäsi, että sinun ETF-salkku jakautuisi tasan Jenkkien ja Aasian välille (ei pelkästään Japaniin) – ehkä vähän Eurooppaan.

  Jenkkimarkkinoille ja Eurooppaan löytyy useita hyviä vaihtoehtoja – onko sinulla mielessä hyvä ETF, jolla kattaisi Aasian? Nordnetin kk-säästöön voi valita yksittäisiä Aasian maita, ainoa laajempi vaihtoehto näyttää olevan Xtrackers MSCI AC Asia ex Japan ESG Swap UCITS ETF 1C. Tuossa Kiinalla ja Intialla isot painot ja kulu korkeahko 0,65 %.

  Itselläni salkun selkärankana on Xtrackers MSCI World ESG UCITS ETF 1C. Vaihtoehtona olisi mainitsemasi iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD sisältäen pienen siivun Aasiaa, jää kyllä hyvin ohueksi siivuksi.

  Vastaa
  • Varmaan iShares MSCI EM Asia UCITS ETF USD (Acc) voi olla ihan hyvä vaihtoehto, mutta en katsonut, onko siinä kuukausisäästö mahdollisuutta. Aasiassa tosiaan myös toki Kiina-riskiä, minkä kantaminen ei ole aina hauskaa, niin tuo ACWI:kin on mielestäni ok, vaikka Aasian osuus pieneksi jää.

   Vastaa
   • Tykkäsin itse myös Aasiaan sijoittamisesta useamman vuoden ajan. Minua alkoi kuitenkin mietityttämään, kun tuotot ovat olleet monta vuotta jo huonoja verrattuna USAan ja Pohjoismaihin. Johtuuko Aasian huonot tuotot siitä, että siellä maat eivät ole niin kapitalistisia kuin täällä tai USA:ssa? Onko Aasiassa enemmän korruptiota / voitot jaetaan sisäpiirin kesken? Intia ollut poikkeus ja tuottanut kohtuu hyvin. Intia on demokraattinen valtio ja länsimaiden kaveri. Ehkä sillä on jotain merkitystä?

    Omistin jokusen vuoden myös Pyn Elite rahastoa. Muistan kun Peta hehkutti, että siellä on small cappeja joiden osinko on melkein 10%, ja yritykset kasvavat samalla. Silti Pyn Eliten tuotto Vietnam ajalta (noin 10 vuotta) on ollut huonompi, kuin esim. OMXH25 tuottoindeksi.

    Tarkoitus on siis ymmärtää pääseekö todennäköisemmin paremmille tuotoille keskittyessään vain länsimaihin. Toinen aihe olisi vielä välttää korkea lähdeveron länsimaita. Loppujen lopuksi hyviä maita sijoittaa olisi USA, Suomi, Ruotsi (kunhan ruotsalainen rahasto) ja Iso-Britannia?

    Vastaa
    • Joo vapaat markkinat ja demokratia kulkevat yleensä aika hyvin käsi kädessä. Tosin pitää myös huomioida, että Aasiassa arvostetaan usein myös erilaisia asioita kuin Yhdysvalloissa. Hyvä esimerkki Japanissa, jossa yleensä välitetään enemmän työntekijöistä kuin osakkeenomistajista. Myös siis arvonluonnin kulttuurissa on isoja eroja länsimaiden ja Aasian välillä, joka on mielestäni yksi iso ero. Sijoittajalle mitä kapitalistisempi ja yksilön etuja korostava maa, sen parempi ja siksi juuri Yhdysvallat tulee todennäköisesti pitkään olemaan se ykkönen. Kamala maa asua, jos et siellä menesty, mutta osakesijoittajalle erittäin hyvä.

     Näiden asioiden takia itse sijoitan pelkästään Yhdysvaltalaisiin ja suomalaisiin yhtiöihin ja toki Britteihin työnantajani osakkeisiin. Kaikki maat kuitenkin suhteellisen vakaita ja kapitalistisia koko maailman näkökulmasta, vaikka Suomessa sitä ei ihan heti uskoisi.

     Vastaa
     • Kiitos vastauksesta. Kuulostaa erittäin järkevältä omaan korvaani. Vielä jos saan kysyä, miten näet geopoliittiset valtataistelut liittyen USA sijoituksiin? Onko sillä merkitystä, että Kiina, Venäjä, Iran, Pohjois-Korea yms. yrittävät rikkoa USA:n valta-aseman? BRICS mailla myös yritys heikentää dollarin asemaa maailman johtavana reservivaluuttana, luomalla (tai ainakin yrittävät luoda) oma valuutta. Kannattaako sijoittajan edes miettiä tällaisia makrotalouteen liittyviä asioita?

      USA on toki periaatteessa omavarainen maa jolla on isot kotimarkkinat. Siellä yritysten innovaatiot ovat olleet maailman parhaita. Bisnekset varmaan pyörisivät vaikka maailma jakautuisi totaalisesti kahtia? Ja jos näin kävisi, olisi USA:n yritykset selvästi paremmassa asemassa kuin esim. suomalaiset yritykset.

      Vastaa
      • Koen itse juuri noin, että Yhdysvallat on valtava talous ja on pyrkinyt kasvattamaan juuri tuota riippumattomuutta ongelmamaista aivan eri tavalla omavaraisuutta hyödyntäen. Eurooppa ja Suomi ovat riippuvaisia samaan aikaan niin Kiinasta, Yhdysvalloista kuin vähän Saudeistakin, joten tämä vain yksi syy lisää katsoa USA:han päin.

       Vastaa
 10. Mielenkiintoinen kirjoitus.

  Mietin rahastojen ja ETF sijoitusten järkevyyttä toisiinsa nähden.

  Jos haluaa sijoittaa esim. S&P 500 indeksiin. Onko järkeä sijoittaa yli 450 € yhteen ETF:ään? (iShares Core S&P 500 UCITS ETF USD (Acc)(SXR8)). Sijoitettava summa olettavasti vielä kasvaa kuukausittain ja sitä on ostettava kokonaisena. Vaihtoehtona USA-indeksirahasto 0,20% juoksevilla kuluilla, jota voi ostaa paloina.

  Jos huomioidaan tässä ETF:n kuluina juoksevakulu 0,07 % ja Nordnetin kuukausisäästämisen kulu 2,5 €/kk. Ja oletetaan, että molempiin vaihtoehtoihin voisi vertailun vuoksi sijoittaa 100 €/kk 10 vuoden ajan samalla tuotto-odotuksella. Jos laskin oikein, niin rahasto jäisi tässä voitolle noin 500 €. Yksittäisinä ETF ostoina ero olisi vielä suurempi n. 2000 €. Mulla oli tosin lyhyttäkin lyhyempi matikka..

  Vastaa
  • Uskon, että laskusi ovat about oikein. Ja sen takia en itse juuri ETF-sijoittamisesta aktiivisesti pidä esillä blogissani ja kavereille suosittelen aina rahastosijoittamista. Rahastosijoittaminen ei useinkaan ole merkittävästi kalliimpaa (ja pienillä summilla tosiaan halvempaa) ja sen lisäksi tosiaan huomattavasti yksinkertaisempaa, kun ei tarvitse ostaa noita kiinteähintaisi ETF-osasia. Eli sinänsä olen itse ehdottomasti enemmän rahastosijoittamisen kuin ETF-sijoittamisen fani, jos haluaa pitää asiat simppelinä.

   Vastaa
   • Aivan. Käsittääkseni sopimuksen mukaan lähdeveron pitäisi olla 15%, mutta Tanska perii 27%. Voiko olla niin, että tällaiset isot ETF:t hyväksyvät asian, vai ovatko toimineet siten, että tuota ylimääräistä laitonta veroa ei menisi…?

    Vastaa
 11. Hei, pohdiskelen etf:ää Intiasta. Tänään Arvopaperissa oli juttu aiheesta (Intia on noussut maailman neljänneksi suurimmaksi osakemarkkinaksi), Nordnetistä löytyy muutama. Onko mitään näkemystä? Kiitoksia!

  Vastaa
  • Olen Intiaa pitkään seuraillut ja se on kyllä mielenkiintoisimpia markkinoita pitkälti sen takia, että siellä ihmismassa kasvaa koko ajan ja ikäpyramidi on talouskasvun kannalta erittäin optimaalisessa asennossa. Intia todennäköisesti kohtaa ihmisten osalta samanlaisen kohtalon kuin länsimaat noin 40 vuoden päästä. Monen jättiteknon toimarihan on myös alunperin intialainen jo nykyään, joten kertoo siitä, että aika paljon sieltä muutetaan pois, mutta kyllä Intiassa paljon bisnestäkin osaa tehdä. Sanoisin, että Intia on varmaan potentiaalisin kehittyvä markkina vähäisimpien riskien takia, mutta asiat voivat muuttua nopeastikin noissa maissa. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin hyvältä.

   Vastaa
 12. Olet puhunut enemmän perinteisten rahastojen puolesta kuin ETF-rahastojen puolesta. Olen periaatteessa samaa mieltä kanssasi, että normi rahastot ovat tavalliselle sijoittajalle parempia. Minua kuitenkin häiritsee rahastojen suhteen se, että nykyään ei ole juurikaan oikeita indeksirahastoja tarjolla. Kaikki on muutettu ESG-rahastoiksi missä kriteerit ovat melko epäselviä. Esim. Nordnet Suomi-indeksi mistä puuttuu Neste, Fortum, Metsä Board ja ainakin toistaiseksi Mandatum. Handelsbanken USA-indeksistä puuttuu mm. Amazon ja Tesla. Näissä rahastoissahan on se riski, että niistä saattaa puuttua juuri ne tulevaisuuden voittajat. Miten näet tämän asian? Voiko pitkäjänteinen sijoittaja luottaa näihin, varsinkin kun rahastojen sääntöjä on muutettu lennosta seuraamaan eri indeksiä kuin alunperin oli tarkoitus.

  Vastaa
  • Yleensä yhden-kahden yrityksen puuttuminen indeksituottoja kaataa – sepä juuri on indeksien kauneus, heh. Sinänsä ESG-rajaus on rajaus siinä, missä tahansa muukin rajaus – se voi tuottaa pientä ylituottoa tai sitten pientä alituottoa vs. ei ESG-indeksi. Isoa kuvaa se ei kuitenkaan muuta, koska indeksi sisältää aina niin valtavan määrän erilaisia osakkeita. Vaikka en itsekään ESG-sekoilun fani ole, koska viiva on aina niin veteen piirretty, niin indeksisijoittaja voi nukkua hyvin ilman ESG-rahastoja tai ESG-rahastojen kanssa.

   Rahastot tosiaan sen takia itsellä enemmän esillä, koska ne ovat huomattavasti simppelimpiä kuin ETF:t ja mielestäni indeksiin sijoittaessa asiat kannattaa tehdä itselleen mahdollisimman yksinkertaiseksi. Sinänsä, sijoittajalle, joka haluaa vähän syvemmälle porautua, ETF:t ovat usein parempi vaihtoehto, mutta vaativat vähän enemmän töitä ja perehtymistä.

   Vastaa
   • Kiitos vastauksesta. Näistä ESG-rahastoista ainakin Nordnet Suomi ja Handelsbanken USA ovat itseasiassa voittaneet viime vuosina vertailuindeksinsä. Tähän liittyen ainakin Vesa Puttonen on kirjoitellut, että jatkossa suunta kääntyy:

    ”Yksi selittävä tekijä tuotoille on valtava muutos toimintaympäristössä. ESG-rahastoihin on viimeisen viiden vuoden aikana valunut poikkeuksellisen paljon rahaa, jonka seurauksena osakkeiden arvostustasot ovat nousseet. Eettiset rahastot eivät kymmenen vuotta sitten vetäneet pääomia, nyt ESG-rahastot ovat vetäneet satoja miljardeja muutamassa vuodessa.”

    ”Korkeammat ESG-tuotot eivät siis Puttosen mukaan ole seurausta ESG-yrityksen ”tavallista” yritystä paremmasta tuloskunnosta tai riskienhallinnasta, vaan sijoittajaliikehdinnästä. ESG-sijoittaja joutuu todennäköisesti tinkimään tuottotavoitteestaan tästä eteenpäin katsoen, koska ESG-osakkeet maksavat nyt liikaa”

    https://www.salkunrakentaja.fi/2022/01/vesa-puttonen-esg-sijoittaminen/

    Vastaa
    • Koitin hieman tutkia näitä rahastojen tuotto eroja. Silmiinpistävää oli Handelsbanken USA indeksi vs. Nordnet USA indeksi 3 vuoden tuottoero, jossa oli 10% ero tuotoissa!?! Eli 3 vuoden aikana Handelsbanken USA indeksi tuotti 43,82%, ja Nordnet USA indeksi 53,64%. Nämä tuotot ovat Nordnetin sivuilta 4.2.2024. Johtuukohan tuo tuottoero ihan vaan siitä mitä osakkeita indekseissä on, vai onko siinä jotain muuta…? Esim. Nordnet indeksi on synteettinen, eikä lähdeveroja ilmeisesti menetä tuotoissa?

     Vastaa
     • Todennäköisesti erot tulevat juuri siitä, että eri osakkeet indekseissä. Noin suuri ero selittynee jonkun FANG tjtv. osakkeen puutteella, joka on toisessa noussut ja toisessa ei. Olen itsekin aika yllättynyt, että ero on noin iso, mutta tosiaan molemmat rahastot seuraavat eri indeksejä, joten etenkin nyt viime vuosina kun megateknot ovat olleet se vetojuhta, yhdenkin puuttuminen voi ison aukon tuoda.

      Ja mitä tulee Puttosen kommenttiin, niin sama pätee mielestäni kuin jatkossakin. Tietyt valinnat voivat tuoda ylituottoa, toiset alituottoa. ESG ei ole hopealuoti ylituottoihin, mutta toisaalta niin ei ole ei ESG-puolikaan. Kysehän on vain siitä, miten liiketoiminnot etenevät ja eri painotuksilla saadaan eri tuloksia. Mielestäni on aika rohkeaa mennä sanomaan Puttosenkin, että ESG-rahastot tuottavat jatkossa vähemmän, koska ESG:lle ei tosiaan ole mitään yhtä määritettä sijoittamisessa ja jokainen ESG-rahasto tekee omat valintansa ja rajaukset, jotka sitten voivat yli- tai alituottoa myös jatkossa tuottaa.

      Vastaa
 13. Moi. Olen nuori 19-v sijoittajan alku ja olen seurannut blogiasi reilu vuoden. Kiitos viisaista sanoistasi, jotka ovat ohjanneet minun sijoitus- ja talouskäyttäytymistäni viisaampaan suuntaan. Sitten itse asiaan:

  Olen allokoinut sijoitusvarani noin 50-50 indeksirahastoihin ja suoriin osakepoimintoihin. Indeksirahastoja omistan tällä hetkellä nordnetin Suomi (ESG) indeksirahastoa, handelsbankenin USA indeksirahastoa, sekä handelsbankenin eurooppa indeksirahastoa. (Eurooppa indeksirahastoa en teknisesti vielä omista mutta aion myöhemmin!)

  Olen pohtinut onko järkevää jossain kohtaa siirtyä ETF-sijoittamiseen kun olen säännöllisessä palkkatyössä (saan joka kuukausi n-määrä rahaa –> menee suoraan sijoituksiin), vai kannattaisiko minun pysyä sijoitushorisonttini loppupäähän asti näissä kolmessa (3) indeksirahastossa? Kulut näissä kolmessa indeksirahastoissa ovat vuodessa 0,40 % mikä ei ole kovin suuri kulu! ETF-rahastoissa taas menee 2,5 e/kk sopimuksen myötä, joka saattaa syödä pitkän aikavälin tuottoa verrattuna noihin kolmeen indeksirahastoon eli saan vähemmän rahaa per vuosi!

  Mitä mieltä itse olet? Mitä minun kannattaisi tehdä nyt/jatkossa? Kiitos vielä kerran blogeistasi. Pahoittelen jos tekstini on sekava. Jos haluat nähdä salkkuni niin se on nähtävillä sharevillessä samalla pelinimellä kuin mitä käytän tässä viestissä.

  -sähköteekkari

  Vastaa
  • Mahtava kuulla, että olet löytänyt sijoittamisen näin aikaisessa vaiheessa – tulet hyötymään siitä elämässäsi paljon enemmän kuin edes vielä tajuatkaan!

   Joo mielestäni rahastot keskimäärin ovat parempia juuri tuon takia, että ETF:t vievät noita kuluja etenkin alussa enemmän tuon kiinteän korvauksen takia.

   Mutta tosiaan jos näyttää siltä, että oma tulotasosi lähtee raketoimaan valmistumisen jälkeen JA sen lisäksi haluat alkaa optimoimaan kulutasoa, niin silloin ETF:t alkavat olla parempia. Mutta toki tähän tarvitaan se, että pystyt sijoittaa tuhansia euroja kuukaudessa – ja ero kuluissa alkaa sitten näkymään + 5 vuoden jälkeen ETF:ien kanssa. Opiskeluaikana ja pienempiä summia vielä sijoittaessa rahastot ovat se way-to-go.

   Kannattaa siis katsoa tilannetta uudestaan, kun näkee miten oma ura- ja palkkakehitys alkaa kehittymään ja sitten haluaako nähdä optimoimisen vaivaa siinä kohtaa elämää. Mutta isossa kuvassa sillä ei ole väliä, koska molempien rahastojen ja ETF:ien kulut ovat siedettävällä tasolla.

   Vastaa
   • Hei ja kiitos mahtavasta vastauksesta! Jep nyt ei ole kiire ETF:ien suhteen sillä sijoitan vain hiluja per kuukausi (suhteessa tulevaisuuden käteispinkkaan per kk). Ilmeisesti hajautusmielessä nuo kolme indeksirahastoa riittävät nyt ja vaikka 50 vuoden päästä (?). Onko muuten mahdollista, että tulevaisuudessa tekisit yhtiöanalyysin nesteestä? Mahtava firma ja uusiutuvien polttoaineiden kannalta suuri tekijä.

    Kiitos vielä kerran.
    -sähköteekkari

    Vastaa
 14. Hei! Mikäs on mielipiteesi sijoittamisesta Intiaan ja Japaniin ETF-rahastojen kautta? Esim. Nordnetillä on tarjolla seuraavat ETF-rahastot, jotka kuulutat kk-säästämisen piirin:

  Franklin FTSE India UCITS ETF, juoksevat kulut 0,19 % (hallinnointikulu), Morningstar rating 4/5
  Amundi MSCI Japan UCITS ETF Acc, juoksevat kulut 0,12% (hallinnointikulu), Morningstar rating 4/5

  Molemmissa valuuttana on EUR ja osinkopolitiikkana kasvuosuudet. Intiaan ainakin on siirtymässä paljon investointeja Kiinasta, ja hiljattain sinne solmittiin iso investointisopimus Intian ja EFTAN välillä.

  Mutta onko Intian ja Japanin markkinoille sijoittaminen erityisen riskialtista ja mitä sudenkuoppia tässä voisi olla tai piileviä kuluja? Esim. Fyysinen vs synteettinen rahasto, verotus, yms.

  Vastaa
  • Intia on mielestäni huomattavasti mielenkiintoisempi kuin Japani, koska siellä kasvu-uraa on vielä paljonkin. Japani on vihdoin viime vuosina pärjännyt paremmin osakkeiden maailmassa, mutta sen ikäpyramidia ei oikein mikään muuta. Molemmissa maissa on myös hyvät ja huonot puolensa, kuten kaikissa talouksissa, joten poliittiset riskit eivät ole läheskään samalla tasolla kuin esim. Kiinassa tai Venäjällä.

   Sinänsä noissa ETF:ssä ei itsessään ole mitään ihmeellisiä riskejä eli jos haluaa noihin maihin sijoittaa, niin molemmat ovat hyviä ETF-vaihtoehtoja.

   Vastaa
   • Kiitoksia! Harkitsenpa tuota Intia ETF:ää. Yhtenä lisänä mietin myös tätä toisessa kirjoituksessasi mainitsemaasi Automaatio ja robotiikka ETF-rahastoa: iShares Automation & Robotics UCITS ETF USD (Acc).

    Vastaa
   • Hei,

    Olen vastavalmistunut ja päässyt kelpo tuloihin. Ajattelin aloittaa sijoittamisen 1000€/kk Nordnetissä.

    Olin ajatellut seuraavaa:
    50€/kk Nordnet Suomi rahastoon, 50€/kk Nordnet Ruotsi rahastoon, 100€/kk Storebrand Japani rahastoon, 200€/kk Håndellsbankken USA rahastoon. Lisäksi vielä ETF kuukausisäästöllä noin 600€/kk: iShares informaatioteknologia noin 100€, iShares Europe noin 200€ ja iShares MSCI ACWI UCITS ETF USD (Acc) noin 300€/kk.

    Onko tässä ihan liikaa hajautusta? Pitäisikö minun keskittyä laittamaan enemmän rahaa tiettyihin rahastoihin/ETF:Iin ja karsia osa pois? Vai onko suunitelmani hyvä?

    T. Vastavalmistunut

    Vastaa
    • Hienoa, että pystyt aloittamaan sijoittamisen jo noin hyvillä summilla! Vaurastumista ei oikein voi estää tuolla menolla. Sinänsä mielestäni ei tarvitse hajauttaa noin paljoa, mutta en sanoisi että siitä mitään haittakaan ole, jos se tuntuu itsestä turvalliselta. Tuottoon tuolla hajautuksella pitkällä aikavälillä ei todennäköisesti ole merkittävää vaikutusta, joten jos se tuntuu itsestä sopivalta, se on tärkeintä. Ja tosiaan, kun tuon kaiken saa automatisoitua, niin ei synny edes turhaa vaivaa. Eli aloita vain tuolla, jos se tuntuu hyvältä ja sitten strategiaa voi muuttaa ajan kuluessa, jos hommaa haluaa yksinkertaistaa.

     Vastaa
 15. Invesco S&P 500 UCITS ETF Acc (P500) 0,05 %
  eli halvempi US-ETF.
  https://www.nordnet.fi/markkinakatsaus/etf-listat/17058104-invesco-sp-500?accid=1
  Jos on melkein yhtä halpoja, voisit listata useamman, jos niillä on niin eri sijoitukset, että on parempi hajauttaa molempiin.

  Täältä löytyy myös TER 0,03 %, esim.
  SPDR S&P 500 ESG Leaders UCITS ETF (Acc)
  SPDR S&P 500 UCITS ETF USD Unhedged (Acc)
  Onko edellisessä sijoitukset 90 % suojattuja ja jälkimmäisessä 0 % (SPDR:n konkurssin varalta)?
  https://www.justetf.com/en/find-etf.html?assetClass=class-equity&groupField=none&sortField=ter&sortOrder=asc

  Tuo maailma 0,2 % on todella kallista, kun suurimman osan maailmasta (USA + EU) saa katettua noin 0,05 %:lla, jolloin lopuista voisi maksaa 0,5 % ja jäädä silti voitolle. Loputkin saa tuolta halvalla.

  Vastaa

Jätä kommentti