Luin tänä vuonna 21 kirjaa – tässä parhaat!

Viime vuonna sain luettua kirjoja lähes kerran viikossa kiitos koronaeristyksen, joka lisäsi merkittävästi aikaa kotona. En ollut lukenut oikeastaan niin romaaneja kuin tietokirjoja aikaisemmin elämässäni kuin äärimmäisen vähän, mutta kun aloin lukemaan, huomasin samalla kuinka antoisaa sekä kehittävää etenkin tietokirjojen lukeminen oli.

Tästä johtuen otin tavoitteeksi jatkaa myös vuonna 2021 tietokirjojen kahlaamista läpi ja vaikka kiireet painoivatkin aivan eri tavalla päälle tänä vuonna, sain luettua myös hieman yli 20 kirjaa. Viime vuonna sain luettua kiitos koronan ja rauhallisen arjen lähes 40 kirjaa, joten tahti vähän hidastu viime vuodesta. Osa tänä vuonna luetuista kirjoista oli ollut listallani jo pitempään, osa lukijoiden suosituksia ja osa kavereideni suosituksia.

Tässä kirjoituksessa avaankin kirjat, jotka luin, omat arvosanani niille, sekä listaan top3 kirjat lukemistani kirjoista, joiden uskon antavan jokaiselle ihmiselle jotain – oli elämäntilanteesi tai ammattisi mikä vain.

Lukemani kirjat vuonna 2021 lukujärjestyksessä

Numerojärjestys on siis vain aikajärjestys. Annan arvosanan kirjalle 0-5 välillä ja luonnollisesti mitä isompi luku on, sitä parempi kirja mielestäni oli.

1. Tulevaisuuden lukujärjestys – Perttu Pölönen 3/5
2. Voittamisen anatomia – Aki Hintsa 3/5
3. Tilannetaju, päätä paremmin – Helena Åhman 3/5
4. The book of why – Judea Pearlm Dana Mackenzie. 3/5
5. 12 rules for life – Jordan Peterson 3/5
6. Investments traps exposed – Vesa Puttonen, H Kent Baker. 2,5/5
7. Rahaviisaus – Maarit Lassander 3,5/5
8. Hyvä hallitustyö – Juhani Erma  2/5
9. Hinnoittelu on helppoa ja hauskaa – Jari Parantainen 3/5
10. Uusi neuvotteluvalta – Juhana Torkki, Sami Miettinen 4/5
11. Give and take, revolutionary approach to success – Adam Grant 3,5/5
12. The complete guide to project management for new managers and management assistants: how to get things done in less time – Elle Bereaux 4/5
13. Exit vol. 2 – Anssi Kiviranta, Matias Mäenpää, Petteri Poukka 3,5/5
14. Strategic brand management : building, measuring, and managing brand equity  – Kevin Lane Keller 4/5
15. The Power of Habit – Charless Duhigg 5/5
16. Hyvän historia – Rutger Bregman 4,5/5
17. A guide to project management: Body of knowledge 3/5
18. Keskusteluälykkyys painetilanteissa – Helena Åhman 3,5/5
19. Onnistu osakemarkkinoilla – Kim Lindstörm, Tom Lindström 3/5
20. Sijoita kuin Guru – Karo Hämäkäinen, Jukka Oksaharju 3,5/5
21. Vaurastu kuin Warren Buffet  – Mika Hyttinen 3,5/5

Muutama kommentti lukemistani kirjoista ennen kuin menen top3:een.

Vuoden suurin pettymys oli ehdottomasti Exit vol. 2. Olin lukenut ensimmäisen exit-kirjan (joka siis kertoo tositarinoita yrittäjien exiteistä, kun he myyvät firmansa, joita ovat rakentaneet nollasta). Tarinat olivat vol 1:ssä äärimmäisen henkilökohtaisia ja raakojakin välillä ja näytti oikeasti hyvän kuvan siitä, kuinka rankkaa ja samaan aikaan hullua yrittäminen usein on. Yleensä ihmiset ovat uhranneet koko elämänsä yrityksensä eteen ja ovat jokaisen miljoonan ansainneet.

Exit vol. 2 taas vähentää huomattavasti negatiivisten asioiden käsittelyä ja keskittyy enemmän menestykseen ja hypettämiseen. Vaikeista ja kivuliaista menestykseen vaadittavista asioista ei puhuta enää läheskään yhtä paljon tai ne ohitetaan vain sivulauseissa. Kirja on paljon enemmän pintaliitoa kuin vol. 1 ja olin äärimmäisen pettynyt, kun laskin kirjan alas, vaikka tarinat olivat silti mielenkiintoisia.

Toisena pitää tietenkin mainita 12 rules of life, jonka luin lähinnä sen takia, että Jordan Peterson on niin polarisoiva hahmo ja moni lukija ja kaverini on kirjaa suositellut. Yllätyin, kun olin kirjan lukenut. Kirja oli pohtiva, rauhallinen ja ei antanut valmiita vastauksia oikein mihinkään. Odotin jotain aivan muuta. Nyt kirjan lukeneena minusta tuntuu, että niin ihmiset, jotka fanittavat Petersonia fanaattisesti, kuin hekin, jotka vihaavat häntä palavasti, eivät ole yhtään Petersonin kirjaa koskaan todennäköisesti lukeneet, vaan ovat tyytyneet Youtube-pätkiin ja mielipiteen muodostamiseen sen pohjalta. Noh, sign of the times.

Luin tänä vuonna myös paljon suomalaisen sijoituskirjallisuuden klassikoita ja sain niistä niin ideoita omaan kirjaani kuin myös lisämotivaatiota. Uskon, että omalle kirjalleni ja sen aiheelle ja tavalle käsitellä asioita on oikeasti tilausta ja aukko suomalaisessa sijoituskirjallisuudessa!

Top 3 – kirjat, joita suosittelen kaikille

3. Keskusteluälykkyys painetilanteissa – Helena Åhman

Helena Åhmanin kirjat ovat voittaneet Ekonomiliiton kirjallisuuspalkintoja jo pariin otteeseen ja päätin vihdoin ottaa härkää sarvista, vaikka aihe sinällään ei ole itselleni vielä elämässä ajankohtainen (vaikka varmaan vuosien varrella tulee olemaan). Keskusteluälykkyys painetilanteissa alkaa mielestäni äärimmäisen vahvasti ja ensimmäinen puolikas omaa paljon hyviä esimerkkejä ja työkaluja niin oman itsensä kuin toisten ihmisten tulkitsemiseen vuorovaikutustilanteissa.

Mitä pidemmälle kirjassa kuitenkin mennään, sitä enemmän itselläni alkoi tökkiä jatkuva namedroppailu (joka voi hyvin olla kustantajan toive), sekä tietyt päälleliimatun tuntuiset luvut. Etenkin kirjan viimeinen luku, joka käsitteli tekoälyä ja tulevaisuutta, tuntui siltä kuin olisin lukenut aivan eri kirjaa. En ole lukenut muita tämän vuoden Ekonomiliiton vuoden kirjaehdokkaita, mutta vaikka kirjan ensimmäistä puoliskoa voin suositella aivan kenelle vain, toinen puolisko jätti toivomisen varaa.

2. Strategic brand management : building, measuring, and managing brand equity  – Kevin Lane Keller

En edes muista miksi satuin varaamaan tämän kirjan. Kyse on siis kirjasta, joka kertoo markkinoinnista ja brändeistä. Ja vaikka markkinointia sivuaineena luinkin, en olisi koskaan osannut kuvitella, että oppikirjamainen kirja markkinoinnista voisi olla näin kiinnostava! Kellerin (iso) kirja syväsukeltaa viihdyttävästi, mutta samaan aikaan opettavaisesti brändien maailmaan sekä niiden merkityksellisyyteen aina markkinoinnin ja brändien historiasta lähtien.

Kirja on täydellinen sukellus markkinoinnin maailmaan ja historiaan. Ymmärtääkseen kapitalistista maailmaa, ja niitä juttuja, jotka vaikuttavat päätöksentekoomme – sekä miten niihin pyritään vaikuttamaan – tämä kirjaa antaa täydelliset avaimet. Vaikka et olisi markkinoinnista yhtään kiinnostunut tai se ei liittyisi työhösi mitenkään, suosittelen tätä kirjaa ihan jokaiselle. Kirja on täynnä mielenkiintoisia knoppeja, caseja, tarinoita sekä historiaa tutuista yrityksistä, jotka vievät lukijan mukanaan.

1. The Power of Habit – Charles Duhigg

Kaikilla meillä on hyviä tapoja. Kaikilla meillä on huonoja tapoja. Tärkeintä yleensä oman elämänlaadun kannalta on se, että pystymme laittamaan stopin niille tavoille, jotka vaikuttavat liian negatiivisesti elämäämme. Ja juuri niitä asioita käsitellessä Duhiggin kirja The Power of Habit on parhaimmillaan. The Power of Habit menee syvälle tieteeseen siinä, miksi teemme mitä teemme ja miten pystymme muuttamaan itseämme, vaikka se tuntuukin joskus aivan ylivoimaiselta.

The Power of Habit avaa erinomaisesti rajojamme ja inhimillisyyttämme sekä sitä, miten pystymme käyttämään tapoja muokataksemme elämästämme parempaa. Eniten pidin kirjasta sen takia, että se keskittyy myös rajallisuuteen. Liian moni self-help tapainen kirja uppoaa suohon siinä, kun toteaa, että teet vain näin ja sitten kaikki on hienosti. The Power of Habit on hyvin tietoinen siitä, kuinka vaikeaa ihmisen on muuttaa omaa käytöstään ja käytösmallejaan, ja on samaan aikaan inspiroiva, antaa käytännön työkaluja siihen, kuin myös muistaa olla armollinen lukijaa kohtaan siinä, että kaikista meistä ei koskaan tule supersuorittajia – eikä meistä tarvitsekaan tulla.

The Power of Habit on yksi niistä kirjoista, joiden pariin usein eksyvät ne ihmiset, joiden ei tarvisisi, mutta samaan aikaan kirja on sellainen, jonka jokaisen länsimaalaisen ihmisen pitäisi mielestäni lukea – ja ottaa oppia. Ehdoton ykkönen tämän vuoden lukukokemuksistani.

Yhteenveto – kirjat 2021

Vaikka en vuonna 2021 ehtinyt lukemaan aivan yhtä paljon kuin halusin, mukaan sattui onnekseni kuitenkin paljon hyviä ja avartavia kirjoja, joiden koin antaneen minulle niin elämään kuin työelämäänkin uutta ajateltavaa sekä uusia työkaluja. Toivon myös, että lukemisharrastukseni näkyy niin blogitekstien kohonneena tasona kuin myös tulevan sijoituskirjani laadussa, koska uskon siihen, että lukeminen on tärkeä osa myös hyväksi kirjoittajaksi tulemista.

Erityiskiitokset kuuluu kaikille lukijoille, jotka ehdottivat viime vuonna uusia kirjoja. Pyrin ottamaan kaikki niistä lukuun vuonna 2022. Toivon, että löydät tästä listasta uutta mielenkiintoista luettavaa (tai kuunneltavaa) sekä jaat omat kirjasuosituksesi kommenteissa. Ja muistathan ehdottaa myös mielenkiintoisia kirjoja, jos olet itse niihin törmännyt kuluneen vuoden aikana, kiitos!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

8 kommenttia artikkeliin ”Luin tänä vuonna 21 kirjaa – tässä parhaat!”

  1. Erittäin tietokirja painotteista. Itsekin suosin ennen lähes pelkästään tietokirjoja. Luin pari hyvää romaania niin huomasin, että hyvin niistäkin herää ajatuksia ja oppeja. Voisin suositella Hosseinin Leijapoikaa. Tarina sijoittuu Afghanistaniin ja vei minut mukanaan. Tästä kirjasta tehty elokuvakin, mutta sitä en ole katsonut.

    Minulla yhtenä innoittajana sijoittamiseen toimi kirja The Firm, josta on myös Cruisen elokuva. Siinä kuvatut ylipitkät työpäivät saivat minut kavahtamaan pelkälle työlle omistautumista.

    Vastaa
    • Joo, itsellä oli sen verran iso aukko tietokirjojen lukemisessa (kun ei juuri yliopistossakaan kirjojen lukeminen kauheasti maistunut), että olen nyt pari vuotta yrittänyt saada kaikki klassikkotietokirjat luettua, jotta pysyn kärryillä asioista edes jonkun verran. Veikkaisin, että pari vuotta vielä lueskelen tietokirjapainoitteisesti ja sitten siirryn myös osaltaan romaaneihin, koska tykkään fiktiosta kaikissa medioissa paljon. Tällä hetkellä tietokirjaharrastus myös tukee oman tietokirjani kirjottamista, kun näen paljon erilaisia tyyliä ja tapoja kirjoittaa tietokirjoja, mistä voi sitten ottaa myös kirjoittajana oppia.

      Mutta otan ehdottomasti tuon kirjan listalle, kun fiktioon pääsen käsiksi. Kuulostaa mielenkiintoiselta!

      Vastaa
  2. Itse sain luettua 26 kirjaa tälle vuodelle. 25 osaa Ajan pyörää ja Saarion Sepon Miten sijoitan pörssiosakkeisiin :D. Harmi kun Laatugurun uusin painos ei näemmä ehdi kirjastosta tälle vuotta lainattavaksi. Kiitos kirjasuosituksista ja hyvistä blogiteksteistä tämänkin vuoden ajalta! 🙂

    Oletko muuten avannut jossain mihin kaikkeen kiinnität huomiota ja minkälaista painoarvoa annat millekin tiedolle osakevalintaa tehdessäsi? siitä olisi mielenkiintoista lukea.

    Vastaa
    • Ei huono! Viimeksi itsellä oli aikaa lukea noin paljon fantasiaa armeijassa, jolloin tuli luettua kaikki Potterit, LOTR:it, kaikki Narnian Tarinat, Universumien Tomu sekä pari UG:mpaa kirjaa. Kun jaksoit kaikki Ajan pyörät lukea, kiinnostaa oliko ne sen arvoisia, olen hieman ristiriitaista kommenttia kuullut kyseisestä kirjasarjasta kavereilta!

      En ole noin tarkalla tasolla kirjoittanut aiheesta, joten voisin ehdottomasti ottaa tuon aiheisen tekstin työn alle. Tärkeä onkin juuri tuo, mille tiedolle antaa minkäkin verran painoa, kun tietoa on nykyään tarjolla jopa hieman liikaa!

      Vastaa
  3. Hieman hassusti toi sun pisteytyksesi ja sitten top 3 kirjaasi eivät ihan osu yksiin. Olet antanut Rutger Bregmanin Hyvän historialle arvioksi 4,5 eli enemmän kuin Åhmanin kirjalle, mutta silti nostit keskusteluälykkyys kirjan top kolmoseen. Tartun tähän siksi, että omalla listallani tänä vuonna lukemistani tietokirjoista Hyvän historia nousi aivan kärkeen. Eli olisin sen takia toivonut sille enemmän rakkautta myös kirjoituksessasi.

    Jos blogisi lukijoita kiinnostaa tietää enemmän tästä kirjasta, jolle säkin annoit lähes täydet pisteet, niin kirjoitin siitä kesällä arvion omaan blogiini: https://politiikkaajarjella.blogspot.com/2021/07/kirja-arvostelussa-hyvan-historia.html

    Vastaa
    • Joo tosiaan tämä oli ihan tietoisesti valittu. Bregmanin kirja oli hyvänmielen kirja siinä hetkessä, kun sen luin (jolloin myös arvosanan annoin), mutta kun kulutin vähän enemmän aikaa kirjan pureskelussa, tuli siitä vähän sama fiilis kuin Hararin kirjoista. Yksinkertaistetaan erittäin komplekseja asioita ja poimitaan rusinat pullasta samalla kuin debunkataan asioita, joilta todennäköisesti löytyisi myös vasta-argumentti. Pidin Bregmanin kirjasta valtavasti, kun optimisti itsekin olen, mutta koen, että top3 kirjat jotka listasin ovat kehittävämpää luettavaa suurimmalle osalle blogin lukijoista.

      Pitääpi tsekata tuo kirja-arvostelusi!

      Vastaa
  4. Itse suosittelisin ”code blue: inside america’s medical industrial complex” Mike Magee : jos kiinnostaa tosi-elämän trillerit, siitä on ollut hyötyä Amerikan Big Pharman sijoittamiseen. Mielenkiintoinen pikku-kirja oli ”the 5 mistakes every investor makes and how to avoid them” Peter Mallouk Sitten Michael Chrichtonin kirjat esim. Congo ja Jurassic Park ovat must-readeja – varsinkin kesälomalla loistavia

    Vastaa

Jätä kommentti