Megatrendi ETF:t ovat olleet viime vuosina koko ajan kuumempi ja kuumempi aihe sijoitusmaailmassa. On ilmasto ETF:iä, tekoäly ETF:iä, robotti ETF:iä, e-sports ETF:iä jne. Kaikkea leimataan trendikkään megatrendi-nimikkeen alla, koska se on myyvää ja megatrendit kuulostavat siltä, että niillä pystyy saamaan sitä kuuluisaa ylituottoa verrattuna perinteisiin osakeindekseihin.
Tässä tekstissä käynkin läpi, mitä tarkoittaa megatrendi sekä millaisia megatrendi ETF:iä sijoitusmaailma tarjoaa – ja onko niissä oikeasti mitään järkeä?
Mikä on megatrendi ja tarvitseeko sijoittajan välittää niistä?
Mikä megatrendi siis on? Aloitetaan yksinkertaisesti määrittelystä. Megatrendi on universaali kehityssuunta, joka tapahtuu samanaikaisesti tai lievästi ajallisesti erillään, mutta joka tapauksessa maailmanlaajuisesti. Megatrendi on kokonaisvaltainen ilmiö, jolla odotetaan olevan suuria ja pitkäaikaisia vaikutuksia yhteiskunnassa. Yleisimpiä megatrendejä, joista olet varmasti itsekin kuullut ovat mm. kestävä kehitys, kaupungistuminen sekä digitalisaatio.
Etenkin sijoittajalle yksittäistä megatrendiä olennaisempaa on ymmärtää, mihin laajempaan kokonaisuuteen se liittyy ja miten se linkittyy muihin trendeihin. Megatrendejä on keskimäärin aina n. 5-6 megatrendin määrittelytavasta riippuen. Kun on valitsemassa sijoituksia megatrendeihin liittyen, on hyvä ymmärtää, missä mikäkin maailman osa menee kyseisessä megatrendissä tällä hetkellä. Otetaan muutama esimerkki.
Suomi on keskimäärin erittäin kehittynyt maa kaikessa ja esim. digitalisaatio ja kestävän kehityksen megatrendit ovat täällä aivan maailman kärjessä. Monesti ei tule sitä ajatelleeksi, mutta esim. finanssitalot ovat Suomessa äärimmäisen kehittyneitä maailmanlaajuisessa vertailussa ja Suomessa onkin suhteessa väkilukuun eniten mobiilipankin käyttäjiä.
Toisaalta Suomessa ollaan moneen muuhun maahan verrattuna jäljessä kaupungistumisessa. Esim. keskustan kaltaista puoluetta ei nykyään enää edes ole olemassa monessa länsimaassa ja kaupungistuminen on kiihtynyt monessa maassa huomattavasti Suomea nopeammin.
Tärkeintä megatrendien mietinnässä onkin katsoa maailmaa kokonaisena, eikä pelkästään lähialueita, jotta ei saa vääristynyttä kuvaa megatrendien kehityssuunnasta tai -nopeudesta.
Megatrendit ETF:t
Nordnetistä löytyy suuri läjä megatrendi ETF:iä, joten alla pyrin avaamaan hieman, mitä ne sisältävät, mikä niiden idea on ja, miten oikeasti valita neula heinäsuovasta, jos megatrendeihin sijoittaminen kiinnostaa.
Työtä helpottaakseni Nordnet*:stä on onneksi suhteellisen helppo löytää megatrendi ETF:iä, joita on PALJON. Esittelen tässä nyt 4 suosituinta ETF:ää ja listaan lopppun vielä 10 muuta mielenkiintoista ETF:ää. Löydät ETF:t haulla Nordnetistä listassa olevalla nimellä.
Automaatio ja robotiikka ETF – iShares Automation & Robotics USD (Acc) (juoksevat kulut 0,4%)
Automaatioon ja robotiikkaan erikoistunut ETF iShares Automation & Robotics on itselleni erittäin läheinen ETF, koska työskentelen töissäni robotiikan ja automaation parissa. Automaation ja robotiikan megatrendi on osaa digitalisaatiota, mutta se on erotettu omaksi osakseen, koska mikä olisi trendikkäämpää kuin työn tehostaminen.
Rahaston juoksevat kulut ovat mielestäni kohtuulliset 0,4%:llä ja sijoitusten tuototkin ovat olleet suhteellisen hyviä, yli 100%:n tuotto viidessä. Tiedän oman työni puolesta, että tämä trendi ei ole katoamassa mihinkään edes tulevana vuosikymmenenä ja tämä on yksi näistä ETF:stä, jota voisin ihan hyvin harkita omaankin salkkuuni.
Huomattavaa kuitenkin on, että nimestään huolimatta tämä salkku ei ole mikään robottiteknologia- ja automaatioteknologiayritysrahasto. Kyseessä on oikeasti hienomman nimen alle paketoitu geneerinen teknologiarahasto, jossa suurimpina omistuksina toimivatkin tutut teknologia-alan yritykset kuten Nvidia, Apple, Snap jne. Jos siis omistat jotain amerikkalaista rahastoa tai ETF:ää, sisältää tämä paljon päällekäisyyksiä.
Tuomio: Jatkoon.
Informaatioteknologia ETF – iShares S&P 500 Information Technology Sector USD (Acc) (juoksevat kulut 0,15%)
iShares S&P 500 Information Technology Sector – ETF:ssä on erittäin vähäiset kulut ETF:ksi, joka selittää rahaston suosiota jo itsessään. Nimestään huolimatta kyseinen ETF on erittäin lähellä automaatio ja robotiikkarahastoa. ETF:n suurimmat omistukset ovat jälleen Apple, Nvidia ja myös Microsoft. Jälleen siis, pelkästään se, että omistat USA:laista indeksiä, saat samanlaista painostusta salkkuusi esim. Handelsbanken USA-indeksi-rahastolla.
Tästä huolimatta teknologia-ala tuskin on katoamassa mihinkään tässä maailmassa, joten rahasto on erittäin laadukas ja myös edullinen.
Tuomio: Jatkoon.
Puhdas energia ja ilmasto ETF – iShares Global Clean Energy USD (Dist) (juoksevat kulut 0,65%)
No nyt päästiin pois tutuista yrityksistä ja perus informaatioteknologiasta. Mutta samalla myös rahaston juoksevat kulut nousevat hieman. iShares Global Clean Energy-ETF sijoittaa puhtaan energiatuoton yrityksiin. Rahasto on tuottanut vuoden sisään n. 100%, mutta sitä edellisinä vuosina käytännössä 0%:ia. Tämä kertoo siitä, että puhtaan energian yritykset ovat tällä hetkellä vielä erittäin korkeariskisiä ja harva erityisen kannattava.
Tämän myötä isoimpina omistuksina rahastolla onkin yrityksiä kuten SolarEdge Technologies, Plugpower ja SunRun. Itselleni alunperin hieman vieraita yrityksiä, mutta mitä tutustuin kyseisen ETF:n yritysten liiketoimintaan, suurin osa salkun yrityksistä pyrkii tuottamaan energiaa joko auringon, tuulen tai vedyn avulla. Mikään näistä energiamuodoista ei ole vielä juuri taloudellisesti kannattava, mutta niiden tulevaisuus näyttää koko aurinkoisemmalta (pun intended).
Tämä rahasto toimii sijoittajalle, jolla on pitkä horisontti ja, joka on valmis kestämään riskejä. On suhteellisen varmaa, että osa tämän rahaston yrityksistä tulee menemään aikanaan konkurssiin, koska ala on epäkannattava ja nuori, joten perinteiselle indeksisijoittajalle en tätä suosittelisi. Jos kuitenkin uskoo puhtaaseen energiaan ja haluaa aatteesta olla hommassa mukana, voi tämä hyvin osua omaan salkkuun.
Tuomio: Ei jatkoon.
Videopelit ja e-sports ETF – VanEck Vector Video Gaming and eSports (juoksevat kulut 0,55%)
Nimensä mukaisesti VanEck Vector Video Gaming and eSports -ETF sijoittaa videopeliyrityksiin. E-Sports mukaan on lisätty todennäköisesti tuomaan vain enemmän mielenkiintoa. Kulut ovat suhteellisen korkeat, mikä johtuu todennäköisesti suuresta kansainvälisestä hajautumisesta. Rahaston top5 omistuksissa on osakkeita jopa neljästä eri maasta (USA, Japani, Singapore ja Kiina).
Rahasto on tuottanut hyvin viimeisen vuoden sisään kiitos koronan, mutta arvoitukseksi jää, pystyykö peliala nousemaan entistä isommaksi myös jatkossa. Veikkaukseni on, että kyllä, mutta ei ihan samaa tahtia kuin koronan ja globalisaation myötä. Suurin kasvu on jo tapahtunut kiitos Aasian nousun pelimarkkinoille, mutta videopelaaminen on nousemassa koko ajan tavallisemmaksi, joka on näin Nintendo-fanipojan mielestä pelkästään hyvä asia.
Korkeat kulut, videopeliyritysten valmiiksi korkeat arvostustasot sekä epävarma videopelien tulevaisuus koronan jälkeisessä maailmassa eivät tee kuitenkaan omissa silmissäni tästä ETF:stä mielenkiintoista sijoituskohdetta.
Tuomio: Ei jatkoon.
Muut suosituimmat ETF:t
Seuraavassa lista myös muista megatrendi ETF:stä, joita Nordnet tarjoaa nimineen, teemoineen ja juoksevine kuluineen.
iShares Global Water USD (Dist) – Vesi-infrastruktuuriin sijoittava ETF (juoksevat kulut 0,65%)
iShares Electric Vehicles and Driving Technology (Acc) – Sähköautoihin ja itseohjautuvaan autoteknologiaan sijoittava rahasto (juoksevat kulut 0,4%)
iShares Healthcare Innovation USD (Acc) – Terveysteknologiaan sijoittava rahasto (juoksevat kulut 0,4%)
iShares S&P 500 Health Care Sector USD (Acc) – Yleisesti terveydenhoitoon sijoittava rahasto (juoksevat kulut 0,15%)
iShares Ageing Population USD (Acc) – Hoivakoteihin ja muihin suuria ikäluokkia hyödyntäviin palveluihin sijoittava rahasto (juoksevat kulut 0,4%)
iShares Digital Security – Digitaalisiin tietoturvayrityksiin sijoittava rahasto (juoksevat kulut 0,4%)
Xtrackers MSCI World Health Care – Yleisesti terveydenhoitoon sijoittava rahasto (juoksevat kulut 0,3%)
Xtrackers S&P Global Infrastructure Swap – Maailmanlaajuisesti infrastruktuuriin sijoittava rahasto (juoksevat kulut 0,6%)
Xtrackers MSCI World Information Technology 1C – Teknokologia firmoihin yleisesti sijoittava rahasto (juoksevat kulut 0,3%)
Xtrackers MSCI World Energy 1C – Maailman energiatuottajiin sijoittajava rahasto (juoksevat kulut 0,3%)
Lyxor ETF New Energy – Uusiutuvan energian yrityksiin sijoittava rahasto (juoksevat kulut 0,6%)
ETF:n valinta on suhteellisen vaikeaa, koska vaihtoehtoja on niin paljon ja päällekkäisyyksiltä on oikeastaan mahdoton välttyä, jos on paljon eri rahastoja. Keskimäärin en usko, että kukaan tarvitsee yli 5 eri rahastoa salkkuunsa. Jos on tätä enemmän rahastoja salkussa, tulee päällekkäisyyksiä automaattisesti ja hajautus menettää tarkoitustaan.
Suosituimmat ETF:t Nordnetissä ovat megatrendien osalta samoja, kuin mitä listasin tässä. Jos olet näistä kiinnostunut, sanoisin, että 1-2 on parasta perinteisen indeksirahastojen sivuun. On hyvä kuitenkin muistaa, että perinteiset indeksirahastot omistavat pitkälti samoja yhtiöitä, kuin nämä rahastot, joten oikeastaan nämä rahastot toimivat parhaiten silloin, jos haluat aidosti ottaa näkemystä siitä, että tiettyyn megatrendiin keskittyvät yritykset tulevat jatkossa olemaan muita kannattavampia.
Parhaat ETF-rahastot ovat edelleen indekseihin sidottuja
Nordnet tarjoaakin edelleen ainoana Suomessa toimivana pankkina ETF-kuukausisäästösopimusta, jolla ETF-rahastoihin sijoittaminen on huomattavan halpaa ja automatisoitua. Jos indeksi-ETF:t, megatrendi ETF:t tai korko ETF:t kiinnostavat kannattaa avata ilmainen rahastotili Nordnettiin täältä*.
Megatrendit ovat mielenkiintoinen mauste salkkuun kuin salkkuun, mutta megatrendi ETF:t törmäävät vähän samaan ongelmaa kuin jokainen osakesijoittaja. Miten tunnistat megatrendin, joka tekee oikeasti rahaa? Ja onko ETF-rahastojen hoitajat onnistuneet painottamaan alan voittajia oikein salkkuun?
Megatrendi ETF:t voivat ollakin kiva lisämauste pitkäjänteisen rahastosijoittajan salkkuun, mutta oikeasti kukaan meistä ei tarvitse-tarvitse niitä salkkuun perinteisten indeksirahastojen vierelle, ne kun sisältävät pitkälti täysin samat osakkeet, vain hieman erilaisilla painotuksilla.
Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
*affiliate-linkki
Tässä esitetty ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi merkitä, ostaa tai myydä arvopapereita. Sijoittajan tulee sijoituspäätöksiä tehdessään perustaa päätöksensä omaan arvioonsa sekä ottaa huomioon omat tavoitteensa ja taloudellinen tilanteensa. Sijoittamiseen ja rahoitusvälineisiin liittyy aina riskejä. Sijoitusten arvo ja tuotto voi muuttua ja sijoitetun pääoman voi menettää jopa kokonaan. Historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta tuotosta.
Tämä olikin mielenkiintoinen kirjoitus!
Olen jo kauemman aikaa sijoitellut indeksirahastoihin eurooppa, usa, suomi ja kehittyvät markkinat hajautuksella ja paine on ollut sisälläni sanomassa ”tutustu ETF:iin ja ota niistä mukaan myös pari”. En tiedä mistä tuo paine on tullut ja miksi, mutta sellainen on ollut.
Nyt sinun kirjoituksesi jälkeen ehkä tulikin mielipide että tarviiko minun oikeasti? Monet ETF:ät jo sisältävät noiden rahastojen osakkeita joten olisiko siinä järkeä? Tuntuu että on vaikea löytää ETF:iä niin ettei suuria päällekkäisyyksiä tulisi.
Ehkä pysynen neljän rahaston taktiikassani 😀 Silloin en ressaa ja tiedän mihin sijoitan.
Hienoa, että tekstistä oli hyötyä – aika paljon tämän perään oli jo kyselty, mutta julkaisu oli venynyt muiden tekstien pakollisuuden takia. Yksikin ETF yleensä hajauttaa niin paljon, että itse koen, että kahdella, kolmellakin pärjää. Jos ottaa MSCI World indeksin, voi yhdelläkin rahastolla pärjätä! Pitää kuitenkin muistaa, että nämä ETF:t ja rahastot on tehty myymään uusia tuotteita sijoittajille ja kun ne paketoidaan näin mehevään muotoon, saattaa monella juuri tulla tuollainen paine ostaa lisää uusia ETF:iä, vaikka siihen oikeasti mitään loogista tarvetta ei olisi sijoitusmenestyksen kannalta.
Kiitoksia hyvästä listasta! Tekstin voisi kyllä oikolukea ja korjata kirjoitusvirheet, helpottaisi lukemista. Olen tainnut tottua liian hyvälle kun yleensä tekstin laatu on tässä blogissa priimaa 😀
Kiitos! Ja pahoittelut painovirhepaholaisista, oikolukijani (eli tyttöystäväni heh), on kesälomalla, jonka takia oikoluku vähän kärsi. Nyt kuitenkin pitäisi olla taas tikissä teksti!
Täällä tankattu gaming etf:ää tämä vuosi ja jätetty world indeksi pienemmälle painoarvolle kuukausi säästöistä.
Toistaiseksi ainakin ollut huono valinta :). Mutta uskon alaan pitemmällä tähtäimellä. Vaikkakin voi olla juuri omasta kuplasta luotu uskomus…
Pelinörttinä itsekin maailma näyttää toki vähän erilaiselta, kun on ympäröity toisilla pelaajilla 😀 Mutta aikoinaan Nintendoon sijoittaneena opin, että en halua sekoittaa turhaan vapaa-aikaani ja sijoittamista. Silloin muuttuu aika nopeasti puolueelliseksi ja tunteellisiksi siijoitustensa kanssa – tai niin minulle ainakin kävi. Tämän takia – yhdessä suht-korkeiden kulujen kanssa – tuomioni juuri tuosta ETF:stä oli ei jatkoon.
Mahdoton kuitenkin sanoa, mihin suuntaan videopelialan osakkeet tästä eteenpäin menee – etenkään nykyisillä arvostuskertoimilla, joten toivotaan, että ne siitä vielä kääntyvät! Ala varmasti kasvaa, mutta perinteisin menetelmin yritykset ovat aika tappiinsa jo nyt arvotettu.