Parhaat self help-kirjat ja bisneskirjat, jotka ovat auttaneet minua kehittymään

Olen viime vuoden lopun ja tämän vuoden alun aikana lukenut paljon enemmän kirjoja kuin opiskeluaikoinani yhteensä. Tämä johtunee siitä, että opiskellessa oppi koko ajan jotain ja uusia asioita tuli luettua pakosti, mutta työelämässä pitää omasta aivojen toiminnasta pitää aivan itse huolta.

Etenkin viime vuoden lopussa ja tämän vuoden alussa (ennen kuin kirjastot menivät kiinni koronan takia), ehdin lukea käytännössä kirja per viikko tahtia kaikkia klassikko self-help-, johtamis-, itsetuntemus- ,sekä sijoituskirjoja. Itselläni on ollut pitkään erittäin negativiinen näkemys self-help kirjoihin, koska niiden laatu vaihtelee valtavasti ja tuntuu, että 99% niistä on liibalaabaa. Parhaat self-help kirjat laittavat ajatukset oikeasti liikkeelle, loput lähinnä antavat helppoja ratkaisuja asioihin, jotka eivät ole oikeasti helppoja.

Sama koskee myös nykyään johtamis – ja sijoituskirjallisuutta, koska tuntuu, että lähes kaikki on jo sanottu. Enää harvoin törmää kirjoihin, jotka räjäyttäisivät sellaisen henkilön tajunnan, joka on kaikkien aiheiden klassikot lukenut. Syykin tähän on selvä – ihminen on käytännössä aika yksinkertainen ja suurin osa antiikin filosofienkin jutuista on ajankohtaisia yhä tänään.

Koska tietokirjallisuutta löytyy maailmasta niin valtavasti, haluankin jakaa omat kokemukseni parhaista ja ehdottomasti lukemisen arvoisista kirjoista, joista uskon, että jokainen tämän blogin lukijakin nauttii ja hyötyy. Tänään listaankin neljä omasta mielestäni parasta kirjaa, johon olen tähän mennessä törmännyt.

Nämä kirjat ovat tehneet minuun niin suuren vaikutuksen, että olen ostanut ne itselleni tai olen ostamassa (joka on merkittävä asia, kuten blogiani enemmän lukevat tietävät – ostan erittäin harvoin mitään ylimääräistä). En halua isoa kirjahyllyä, mutta tiedän, että näihin kirjoihin minun kannattaa palata aina uudelleen, jos haluan ravistella ajatuksiani tai muistuttaa itseäni jostain asiasta, jonka takia ne myös kirjahyllystäni löytyvät.

Miksi neljä? Koska tähän mennessä olen törmännyt vain neljään self-help/bisnes/johtamiskirjaan, jota voin aidosti suositella kenelle vain. Sijoituskirjoista teen aikanaan aivan oman tekstin. Jos olet kiinnostunut jostain kirjoista, linkit englanninkielisiin löytyvät Amazoniin kirjojen otsikoista ja suomenkieliseen Adlibriksestä. Osa kirjoista löytyy myös hyvinvarustelluista suomalaisista kirjastoista. Aloitetaan kirjasta numero neljä.

4. Neuvotteluvalta / Uusi neuvotteluvalta- Sami Miettinen & Juhana Torkki (2008, 2019)

Kirja neuvottelemisesta, onpa outo konsepti, ajattelin ensin. Neuvotteluvalta on käsittääkseni suomalaisen bisneskirjallisuuden klassikoita, mutta otin tämänkin kirjan vanhemman version ensin käsiini – ja hieman epäillen. Uudempaa en ole vielä lukenut, mutta se on kirjastossa varauksessa tällä hetkellä.

Sanottakoon, että neuvotteleminen kiinnostaa minua sen takia, koska olen nyt päässyt urallani vihdoin asiantuntijatehtävistä töihin, joissa joudun neuvottelemaan niin monien IT-kumppanien kanssa sopimuksista kuin välillä ihan erilaisten isojen suomalaisten finanssitalojen kanssa sopimuksista sekä yhteistyökuvioista. Pomppu suorittavasta asiantuntijasta tällaiseen rooliin oli valtava kaltaiselleni introvertille, joten ajattelin, että tästä kirjasta olisi apua – jos se olisi hyvä.

Ja kuinka hyvä neuvotteluvalta onkaan – etenkin tällaiselle aloittelijalle kuten minä. Neuvotteluvalta käy perinteisiä valta-asetelmia, sekä miten erilaisissa neuvottelutilanteissa käytetään valtaa (hyvällä ja huonolla tavalla). Kirjassa käydään läpi peliteoriaa, joka on oleellinen osa neuvottelutilanteita sekä erilaisia puolustustapoja, joita voi käyttää aggressiivisen tai manipuloivan neuvottelijan kanssa.

Kirja on erinomainen etenkin jokaiselle suomalaiselle, koska suomessa neuvottelu – ja väittelytaitojen opetus on käytännössä täysi nolla. Kirjaa lukiessa tuntui kun olisin takaisin ala-asteella, koska olin täysi untuvikko asiassa, joka on erittäin tärkeä osa työelämää ja myös osa nykyistä työnkuvaani. Kirja antoikin minulle hyviä vinkkejä, joista minun pitää aina vähän väliä muistuttaa itseäni kun olen neuvottelupöydässä työssäni.

Stereotypisesti etenkin miehet usein luulevat itsestään liikaa ja tutkitusti miehillä on itseluottamusta myös tilanteisiin, jossa sitä ei kannattaisi olla. Tällöin myös miehet osaavat ehkä luonnostaan vaatia ja neuvotella enemmän – olivat he oikeutettuja siihen tai ei.

Suosittelenkin tätä kirjaa etenkin ihmisille, jotka ovat urallaan samanlaisessa tilanteessa kuin minä sekä naisille (ja miksi ei miehillekin), jotka kokevat, että joskus epäilee omaa osaamistaan tai riittämättömyyttään. Ihan sama, vaikka omassa työssään ei neuvottelu olisi pääosassa missään muualla kuin vuosittaisessa kehityskeskustelussa. Kirja antaa rohkeutta läpi elämän, sillä loppupeleissä – koko meidän elämämme on neuvottelua ja harva meistä saa sitä mitä omasta mielestään ansaitsee – ellei sitä neuvotelle itselleen.

Tämä kirja auttoi esimerkeillään minua myös huomattavasti eteenpäin huijarisyndrooman kanssa ja sen kanssa, että kuinka paljon esim. uskallan vaatia palkkaa töissä. Palkkauksessa kun ei ole kyse siitä kuinka arvokas olen absoluuttisesti työnantajan silmissä – kyse on pelkästään siitä, kuinka arvokkaaksi osaan itseni neuvotella työnantajan silmissä.

Lempiajatukseni kirjasta: ”Kukaan meistä ei saa, mitä ansaitsemme – saamme mitä neuvottelemme” 

Arvosana: 3,5/5

3. First Break All the Rules – Gallup, Marcus Buckingham, Curt Coffman(1999)

”First Break All the Rules” on raskasta johtamiskirjallisuutta täynnä tilastoja, numeroita ja case-tapauksia isoista amerikkalaisista yrityksistä monelta eri vuosikymmeneltä. Vaikka luonnollisesti osa caseista on vanhentuneita lähinnä teknologiafirmojen nousun takia (missä kaikki Amazon, Google ja Apple-esimerkit, heh), suurin osa kirjan opetuksista ja caseista on edelleen täysin valideja.

First Break All the Rules on mielestäni erinomainen johtamiskirja siinä, että se toteaa suoraan – ei ole yhtä oikeaa tapaa johtaa yrityksiä. Yrityksen menestyksen ja johtamistapojen välillä ei ole löydetty mitään niin selkeää korrelaatiota, että voitaisiin sanoa, että joku tapa johtaa olisi parempi kuin toinen. Toinen tykkää huutaa, toinen tykkää keskustella. Ihmisestä ja organisaatiosta riippuen, nämä voivat johtaa erilaisiin lopputuloksiin.

Se, minkä takia kirja on kuitenkin keskimääräistä parempi johtuu siitä, että kirjassa on valtavasti dataa, perusteluja sekä silmiä avaavia esimerkkejä siitä, mitkä tavat johtaa ovat kuitenkin yleisiä kaikilla johtajilla, jotka toimivat pitkäaikaisesti keskimääräistä parempia. Mikä on todetusti hyvä tapa palkita työntekijöitä, mikä on hyvä tapa kohdata työntekijöitä jne.

Tätä kirjaa ei voi hyvillä mielin suositella kuin ihmisille, jotka ovat jo johtoasemassa ja haluavat kehittyä johtajina, pyrkivät sinne kuten minä tai jotka ovat vain äärimmäisen kiinnostuneita liiketoiminnasta ja johtajien sielunelämästä. Teksti ei ole mitään kevyintä, mutta jos asiasta on oikeasti kiinnostunut, on kirja äärimmäisen vetävä ja mielenkiintoinen.

Lempiajatukseni kirjasta: ”Huonoilla johtajilla on enemmän yhteisiä nimittäjiä kuin hyvillä johtajilla”

Arvosana: 3,5/5

2. The Art of Game Design: A Book of Lenses – Jesse Schell (2008)

Kyllä luit oikein. Tämä kirja kertoo videopelien suunnittelusta. Ja ei, en tee mitään videopeleihin liittyvää työkseni, vaikka videopelejä rakastankin.

Pelisuunnittelu onkin pitkälti psykologiaa. Pelien suunnittelu on mielestäni äärimmäisen mielenkiintoista sen takia, että videopelit yhdistävät samaan aikaan psykologiaa, luovuutta kuin myös teknologiaa. Usein teknologian taipuminen on ristiriidassa taiteellisen näkemyksen kanssa ja usein myös pelin hauskuus on ristiriidassa näiden molempien kanssa, joka tekee pelien suunnittelusta kiehtovaa ja moniulotteista.

The Art of Game Design käykin läpi kirjoittajan omia kokemuksia videopelien suunnittelumaailmassa ja jokainen ongelma on omanlaisensa, mutta jokaisen ratkaisun takaa löytyy jokin viisaus ihmisyydestä ja siitä, miten aivomme ovat pitkälti tietyllä tavalla viritettyjä. Asia, jota käsittelin esim. ajatusharha-tekstissäni ja josta mielestäni puhutaan muutenkin aivan liian vähän.

Pelit ovat erinomainen ja helppo tapa oppia tiettyjä asioita ajatustenkulustamme sekä siitä kuinka olemme erittäin putkiaivoisia tietyissä tilanteissa. Tämä on tärkeää ennen kaikkea siksi, että pystymme puolustautumaan kaikilta manipulointikeinoilta, jotka ovat yhtä vanhoja kuin ihminen itse, kun tiedostamme, miten meitä voi manipuloida.

Jos pidät videopeleistä ja itsesi kehittämisestä, tulet rakastamaan tätä kirjaa. Mielenkiintoista olisi myös kuulla, jos joku lukija, joka videopeleistä yhtä paljon välitä kuin minä, tulisi tämän lukemaan. Saako kirjasta mitään irti? Uskon vahvasti, että saa – ja samalla aivan uusi osa maailmaa avautuu silmien eteen.

Lempitarinani kirjasta: Kirjan kirjoittaja suunnitteli Disneylle videopeliä Disneyworldiin, jossa pelaaja sai lentää Aladdinin matolla. Pelitestauksessa pelisuunnittelutiimi kuitenkin törmäsi ongelmaan tilanteessa, jossa pelaaja lensi sisään valtaistuinsaliin, joka oli iso, korkea ja pyöreä. Kun pelaaja saapui huoneen ovesta sisään lentäen matolla, alkoi hän lentää ympäriinsä, koska hänellä ei ollut käsitystä mihin huoneessa pitäisi mennä, jotta pelissä pääsee eteenpäin.

Mikään ei tuntunut toimivan. Pelintekijät halusivatkin, että pelaaja lentää vain suoraan eteenpäin valtaistuimen luoksi.Ratkaisuja kokeiltiin kaikenlaisista huoneen koon sekä muodon muokkaamiseen. Myös valtaistuimesta tehtiin paremmin huomattava sekä isompi ja näyttävämpi. Miten tämä sitten lopulta onnistui? Yksi pelintekijöistä keksi, että mitä jos piirrämme punaisen suoran viivan ovelta valtaistuimen luokse.

Pelitiimi testasi punaista viivaa ja yhtäkkiä kaikki pelaajat lensivät suoraan valtaistuimelle! Kun pelaajilta kysyttiin pelitestauksen jälkeen, miksi he seurasivat viivaa valtaistuimelle, vastaus pelaajilta oli aina sama. Mitä viivaa?

Arvosana: 4/5

1. The 7 Habits of Highly Effective People – Stephen R. Covey (1989)

Jos olisi yksi kirja, jonka haluaisin, että jokainen ihminen maailmassa lukisi ja sisästäisi – olisi se tämä. Klikkiotsikkoisesta nimestä huolimatta (joka ei mielestäni edes kuvaa kirjan sisältöä erityisen hyvin) kirja ei ole mikään yksinkertainen self-help opas tai nopeiden ratkaisujen antaja.

Kirjan perusajatuksena toimii toisten ihmisten ymmärtäminen, heidän tilanteeseensa samaistuminen ja tämän mukaan toimiminen. Taito, jonka koen olevan koko ajan harvinaisempi nykymaailmassa, jossa massat kuuntelevat sitä joka huutaa koviten ja kärjistetyimpiä asioita. Ihan sama, onko sanoissa mitään järkeä. Nimestään huolimatta kirja ei keskity pelkästään tehokkuuteen, vaan myös ihmissuhteisiin, niiden kehittämiseen, hoitamiseen, että myös itsensä johtamiseen.

Kirja on mielestäni erittäin vetävästi kirjoitettu ja toisin kuin muut lifestyle-gurut, Covey kertoo erittäin paljon esimerkkejä omasta elämästään – etenkin omista epäonnistumisistaan niiden asioiden soveltamisessa, joita hän opettaa ja joista hän tässä kirjassa kirjoittaa. Harvemmin kohtaa gurua, joka sanoo ”tässä on 7 asiaa, joita sinun kannattaisi olla, mutta kaikkien näiden täyttäminen samaan aikaan on niin vaikeaa, että edes minä en pysty siihen”.

Covey myös huomauttaa jo kirjan alussa, että yksikään kirjan ajatuksista ei ole hänen omansa ja juuri tässä tiivistyy kirjan nerous. Kirjaan on osattu valita 7 äärimmäisen tärkeää asiaa tuhansien viisauksien ja pseudoviisauksien kentästä, jotka toteuttamalla kuka tahansa meistä olisi onnellisempi, että huomattavasti menestyneempi.

Kun lukee listan 7 asiasta, jota kirjassa käsitellään, ei lista räjäytä mieltäsi. Kirja kuitenkin laittaa ajattelemaan ja kyseenalaistamaan omaan käytöstään aivan eri tavalla kuin kaikki muut kirjat, joita olen lukenu tähän mennessä. Kirjan nerous ei olekaan listoissa, vaan sen tavassa käsitellä asioita ja laittaa lukija miettimään asioita. Kuka tahansa meistä pystyy luettelemaan millaisia haluaisimme olla, paljon vaikeampaa on kuitenkin toistaa niitä asioita arjessa joka ikinen päivä. Ja juuri siihen tämä kirja auttaa – ja juuri sen takia se kirjahyllystäni löytyy, jotta voin siihen aina palata.

Sanoisin, että kirja olisi täydellinen, jos kirjan alku ei olisi niin hidas ja niin amerikka sekä uskonto keskeinen. Tuntuu omituiselta, että kirja, joka keskittyy käytännössä yksilön kehittämiseen työelämää ja omaa elämää varten, nostaa kuitenkin monesti esiin Jumalan ja Amerikan suuruuden. Noh, jenkit.

Huvittavinta tässä kirjassa on se, että kun on lukenut ja sisäistänyt sen, alkaa huomaamaan käytännössä koko ajan ympärillään erilaisissa haastatteluissa, muissa kirjoissa ja lehtijutuissa lainauksia tästä kirjasta. Esim. aiemmin mainitsemastani Neuvotteluvalta-kirjasta löytyy suora quote tähän kirjaan! Kirja on kirjoitettu 80-luvun lopussa, mutta se tulee olemaan ajatustensa kanssa ajankohtainen aina ihmiskunnan loppuun saakka – kirja onkin klassikko, joka aidosti ansaitsee sen statuksen.

Lempiajatukseni kirjasta: Yritä ensin ymmärtää – vasta sitten tulla ymmärretyksi. 

Arvosana 4,5/5

 

Yhteenveto

Erilaisten self-help oppaiden sekä johtamiskirjojen suo on loputon ja toivon, että tämä antavat siihen suohon vähän edes näkyvyyttä. Elämäntilanteestasi huolimatta pystyn suositella mitä tahansa näistä neljästä kirjasta sinulle, koska vaikka et haluisi yritysjohtajaksi, on näiden kirjojen ydin ennen kaikkea ihmisyydessä ja ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa, eivätkä kirjojen opit sovellu pelkästään niihin asioihin, mistä esimerkit usein kerrotaan.

Oletko lukenut yhtään listassani olevaa kirjaa? Jos olet, mitä mieltä olet? Ovatko kirjat vaikuttavia? Jos et, nyt on hyvä aika – lupaan, ettet tule pettymään. Ja otan enemmän kuin mielelläni vastaan teidän kirjasuosituksia vastaan, kirjoista, joista koette itse oppineenne ja kasvaneenne!

P.S. Nyt kun kirjastot ovat taas auki, on minulla varauksessa tällä hetkellä 15 eri kirjaa ja tulen ensi vuoden puolella nostamaan taas uusia kirjoja esiin, joita olen ehtinyt lukea tämän vuoden varrella!

P.P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa ja liity matkalleni kohti taloudellista riippumattomuutta!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

16 kommenttia artikkeliin ”Parhaat self help-kirjat ja bisneskirjat, jotka ovat auttaneet minua kehittymään”

  1. Kiitos vinkeistä! Sijoituskirjallisuuspostausta odotellessa. Ylioppilaalle (nainen) laitettiin juuri Julia Thurenia pakettiin (Kaikki Rahasta).

    Etenkin Neuvotteluvallat vaikuttaisivat siltä että Never Split The Diffrencestä (Voss & Raz) tykänneenä voisi upota.

    Vastaa
    • Kaikki rahasta on ehdottomasti hyvä kirja aloittelijoille.

      Täytyykin tutustua tuohon Never Split The Differenceen!

      Ja tosiaan sijoituskirjalista tulossa, tosin pitänee nyt kun kirjastot aukesivat taas tutustua hieman erilaisempaan sijoituskirjallisuuteen kun suurin osa klassikoista on tullut selattua.

      Vastaa
  2. Suosittelen Frank Martelan kirjaa Draivi – voiko sisäistä motivaatiota johtaa. Se on helppolukuinen perusteos, jota voisi sitten edetä pidemmälle, jos näkökulma kiinnostaa. Olen johtanut työkseni alle 20 hengen tiimeistä isoihin 1800 ihmisen organisaatioihin reilun 20 vuoden ajan. Sisäistä motivaatiota ja valmentava johtajuutta olisi ollut hyvä ymmärtää jo urani alussa nuorena johtajana.

    Suosittelen myös katsastamaan Helena Åhmanin kirjoja.

    Jos johtajan tehtävät kiinnostavat, suosittelen paneutumaan viestinnän mielenkiintoiseen maailmaan. Se on muutosjohtajuuden peruskalliota ja lisäksi viestintä on meidän joka päiväistä arkeamme.

    Valmistumislahjaksi Kaikki rahasta on kyllä erinomainen vinkki edelliseltä kommentoijalta.

    Vastaa
    • Kiitos erittäin paljon suosituksista! Aina mahtavaa kuulla kokemuksen ääntä.

      Martelan kirja kuulostaa mielenkiintoiselta ja juuri tähän tilanteeseeni sopivalta kun ensimmäisiä askelia otan vähän ylempänä organisaatiossa. Laitoinpa kirjan jo varaukseenkin, näyttää siltä, että Helsingissä kirjaan ei ollut edes jonoa. Täytyypi myös ottaa tuo Helena Åhmanin tuotanto tutkinnan alle.

      Vastaa
    • Aloitin itse klassikoiden lukemisesta, joten tällä hetkellä olen aika amerikkalaispainotteisesti näit lukenut. Huomaa myös, että suomalaisiin on järkyttävät jonot Helmetin kirjastoissa toisin kuin Jenkkikirjoihin, joten niitä on ollut huomattavasti helpompi saada – tällä hetkellä 10 suomalaista kirjaa odottelee vielä kirjastojonossa 😀 Voisin kirjoitella erikseen suomalaisista kirjoista, mutta uskon kuitenkin, että suurin osa näistä asioista on universaaleja ja aika lähellä sitä perusihmisyyttä, joka ei ole kauhean kulttuurisidonnaista.

      Vastaa
  3. Covey oli kyllä perinteinen ääriuskovainen jenkki, ”a father of nine and a grandfather of fifty-two” 😀

    7 habitsia voi kyllä suositella, olihan se aikamoista puuroa luettavaksi mutta ehdottomasti hyödyllinen teos. Pitääkin laittaa se lukulistalle heti kun löydän jostain sellaiset parisataa tuntia vapaa-aikaa sitä varten 😀

    Vastaa
    • Joo nauroin samaa ja kuten arvostelussa sanoinkin, oli sinänsä ikävää, että muuten erinomaisessa kirjassa uskonto ja Amerikka tuli välillä vähän yli äyräiden läpi. Tosin, se, että Covey kirjoittaa niin henkilökohtaisesti tekee mielestäni kirjasta myös huomattavasti paremman. Onneksi henkilöstä ja hänen ajatusmaailmaansa ei tarvitse allekirjoittaa allekirjoittaakseen kirjassa olevat opit. Ja ei sen lukeminen onneksi ihan paria sataa tuntia vie! 😀

      Vastaa
  4. Pitänee ottaa tuo 7 habits of highly effective people uudelleen luettavaksi. Luin sen 5 – 7 vuotta sitten, mutta ehkäpä kirjan sanomaan pystyisi nyt sisäistämään eri tavalla. Kirja teki kyllä vaikutuksen jo ensimmäisellä lukukerralla. Siitä jäi pysyviä oppeja mieleen, mutta kertaus on opintojen äiti jne. Minulla on kyllä lukemattomiakin kirjoja, opiskelijana kun ei ehdi paljoa lukea vain omaksi iloksi. Nyt kesällä olisi tarkoitus saada 2 – 3 kirjaa luettua.

    Vastaa
    • Suosittelen suuresti! Se on ehdottomasti kirja mihin voi ja kannattaa palata aina välillä. Ja joo itsekin olen löytänyt tämän lukemisen ilon uudelleen kun on opiskelut ohi – piti pitää parin vuoden tauko opiskelujen jälkeen ennen kuin jaksoi enää opiskella yhtään mitään extraa 😀

      Vastaa
  5. Oletko tutustunut Rutger Bregmanin tuotoksiin? Ne ovat nopealukuisia ja niiden filosofialliset näkemykset saivat omatkin käsitykset elämästä murrokseen.

    Vastaa
  6. Kiitos mielenkiintoisesta blogista ja kirjaideoista. Täytyy tutustua. Oma suosikkini klassikoista on Dale Carnegien Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa (How to Win Friends and Influence People). Ensimmäinen painos on vuodelta 1937, mutta toimii edelleen. Suosittelen lämpimästi kaikille. Tsemppiä ja menestystä jatkoon!

    Vastaa
    • Kiitos! Carnegie on tullu itsekin luettua, mutta en tiedä miksi se ei oikein allekirjoittaneeseen iskenyt samalla tavalla kuin esim. 7 Habits, jossa kuitenkin aika paljon samaa asiaa. Yksi syistä saattoi olla se, että Carnegien kirja vaikutti aika monestakin kohtaa jo aidosti vanhentuneelta, vaikka tietyt opi toki siitä eivät koskaan vanhene.

      Vastaa

Jätä kommentti