Parhaat sijoitus- ja FIRE-blogit – 2023

Sen lisäksi, että olen itse kirjoitellut Omavaraisuushaastetta jo lähdes kahdeksan vuotta, olen myös suuri talous/sijoitus/FIRE-blogien lukija ollut jo vähintään viimeiset 10 vuotta. Oikeastaan USA:laiset FIRE-blogit olivat ne, jotka minua inspiroivat FIRE-matkaan ja Omavaraisuushaasteenkin perustamiseen. Ja kyllä, firettäminen on edelleen elossa, vaikka siitä puhuminen nousukauden päätyttyäkin onkin vähentynyt mediassa huomattavasti.

Pidän joka vuosi kirjaa suomalaisista talous/sijoitusblogeista ja tänä vuonna vuorossa olikin madonlukuja, koska suomalaisia taloutta käsitteleviä blogeja oli aktiivisena vähemmän kuin koskaan oman blogiurani aikana, ja samalla uusia blogeja syntyi ennätysvähän! Samalla hyvien ja aktiivisten blogien löytäminen muuttuu koko ajan vaikeammaksi. Tästä huolimatta edelleen kuitenkin löytyy paljon laadukkaita blogeja – niin Suomesta kuin ulkomailta ja tänään listaankin omat lempiseitsemän sijoitus- ja FIRE-blogia, joita itse seuraan aktiivisesti edelleen.

Toivon, että löydät näistä suosituksista myös uutta mielenkiintoista luettavaa ja seurattavaa itsellesi Omavaraisuushaasteen rinnalle, jos blogeista edelleen nautit. Blogit eivät ole missään tietyssä järjestyksessä.

Parhaat sijoitus- ja FIRE-blogit vuosimallia 2023

Financial Samurai

Jokaisella meistä on todennäköisesti lempibloggaaja, kirjailija, Youtubaaja, someinfluensseri tai kuka tahansa, jonka ajatuksia kuuntelemme innolla ja jonka ajatukset vaikuttavat myös omiin ajatuksiimme. Yhdysvaltalainen FIRE-bloggaaja Financial Samurai eli Sam Dogen on todennäköisesti kaikista maailman FIRE-bloggareista se, joka on eniten vaikuttanut omiin ajatukseeni tienaamisesta sekä FIRE-bloggaamisesta.

Financial Samurai julkaisee kaksi tekstiä viikossa (kuten allekirjoittanutkin) ja käsittelee kaikkia sijoitusaiheita (kuten allekirjoittanutkin). Ainoa ero on siinä, että Financial Samuraista ei löydy yhden yrityksen analyysejä, vaan aiheet ovat usein paljon yleismaailmallisimpia pohdintoja ja joskus hieman provokatiivisempia tekstejä. Siinä, missä omat tekstini eivät ainakaan tahallaan ole provokatiivisia, Financial Samuraissa näitä välillä tulee vastaan.

Financial Samurai myös on siitä mielenkiintoinen, että erään toisen blogin tavoin, bloggaaja myös antaa aina vuodelleen onnellisuusnumeron. Mittaaminen on hauskaa, mutta onnellisuuden mittaaminen menee jopa oman mittausintoni yläpuolelle, heh.

Arvostan Financial Samuraita monesta syystä eniten kaikista blogeista:

1) Uutta luettavaa tulee viikoittain (toki joka viikko tekstit eivät ole täyttä kultaa, jonka bloggaajana ymmärrän enemmän kuin hyvin)

2) Henkilö on päässyt investointipankkiiriksi julkisesta yliopistosta (joita USA:ssa siis pidetään toisen luokan kouluina) ja totesi muutaman vuoden jälkeen, sen ettei tämä ole häntä varten

3) Financial Samurain blogiteksteistä saa lähes aina jotain uusia ajatuksia, vaikka ei olisi aina samaa mieltä – pyrin itse kirjoittajana samaan

4) Financial Samurai on jo saavuttanut FIRE:n, joten häntä seuraamalla näkee ja oppii aidan toisesta puolesta – ja siellä usein tehtävistä virheistä jo etukäteen

Osinkoinsinööri

Osinkoinsinööri eli Jesse, aloitti suunnilleen samoihin aikoihin bloggaamisen kuin allekirjoittanut. Siinä, missä olen itse kasvanut duunariperheestä nykyiseen tilanteeseeni, joka on tilastojen mukaan harvinaista, Jesse on tehnyt vielä isomman sosioekonomisen loikan kuin allekirjoittanut lähtien köyhyysrajan alapuolelta, joka on tilastojen mukaan lähinnä oikku myös Suomessa – eli toisin sanoen äärimmäisen kunnioitettava saavutus.

Osinkoinsinööri-blogi on aika samanlainen kuin oma blogini ja siellä seurataan sekä käsitellään aika pitkälti samanlaisia aiheita sekä asioita kuin omassakin blogissani. Koska kyseessä kuitenkin eri kirjoittaja, matka onkin täysin erilainen ja sen takia mielenkiintoinen. Vaikka blogi ei ole ollut erityisen aktiivinen viime kuukausina, uskon, että asia muuttuu ajan myötä, kun Jessen muun elämän kiireet taas helpottavat – taloprojektista voi lukea enemmän hänen blogistaan.

Suomalaisista blogeista täytyy myös mainita Taloudellinen ajattelu, joka on toinen ehdoton lempiblogini, mutta on viime aikoina kirjoittanut vain kuukausikatsauksia kiireiden takia, jonka takia blogi ei välttämättä tarjoa ihmisille, jotka eivät kuukausikatsauksista tykkää, tällä hetkellä kauheasti lisäarvoa.

Retire by 40

Retire by 40 on toisen aasialais-amerikkalaisen Joe Udon kirjoittama blogi, joka muistuttaa paljon Financial Samuraita. Erona siinä, että Retire by 40 on huomattavasti letkeämpi ja ei-niin provokatiivinen kuin Financial Samurai.

Jos tykkää asioiden mittaamisesta, tulet rakastamaan Retire by 40:ia. Perinteisten kuukausikatsausten tulojen ja menojen lisäksi Joe mittaakin arjessa myös paljon muutakin kuin pelkästään varallisuuden kehitystä ja itselläni meneekin vähän yli esim. jokaisen kuukauden onnellisuusmittari, jossa jokaiselle kuukaudelle annetaan koulunumero siitä, kuinka hyvä elämä kuukaudessa on ollut. Mutta mielenkiintoista joka tapauksessa! Financial Samurai tekee tämän vain kerran vuodessa, mutta Retire by 40 yhtä usein kuin itse seuraan menoja ja tuloja.

Parempi suunnitelma

Parempi suunnitelma on erittäin erilainen suomalainen FIRE-blogi, sillä kyseessä taitaa olla ainut suomalainen bloggaaja, joka on aidosti FIRE. Blogi on yksinkertainen, se ei yritä myydä mitään, vaan kertoo vain satunnaisesti tarinaa blogin kirjoittajan elämästä milloin Cannesissa, Rivieralla ja milloin Suomessa, kun hän istuu monen miljoonan osakesalkun päällä keräten passiivisia osinkotuloja – eli elää monen unelmaa!

Blogissa itseeni vetoaa erityisesti kirjoittajan tekstistä välittyvä letkeys – kun on taloudellisesti vapaa, tuntuu, että myös arki tuntuu huolettomammalta, vaikka arjen vastoinkäymisiä aina tuleekin.

Blogi ei ole erityisen aktiivinen, mutta sen lukeminen muistuttaakin enemmän melkein matkablogin kuin FIRE-blogin lukemista, sen verran kepeä kirjoittajan ote on, mutta samalla voikin sanoa, että bloggaaja on erittäin taitava kirjoittaja. Täytyy myös arvostaa sitä, että aina kun uusi blogiteksti tulee, se on oikeasti pitkä ja siinä on aina ajatusta.

Early Retirement Extreme

Early Retirement Extreme oli tärkeä blogi itselleni etenkin bloggaamis- ja FIRE-matkani alussa, kun etsin tasapainoa. Blogi on nimensä mukansa extreme eli siinä ei ole tasapainosta tietoakaan. Mutta tasapainon löytämiseen kaikissa asioissa mielestäni pitää aina ensin matkata molemmat ääripäät, jotta löytää itselleen sopivimman kultaisen keskitien.

Siinä missä muut USA:laiset FIRE-bloggaajat keräävät miljoonien kassoja eivätkä siltikään välttämättä saavuta FIRE:ä ERE:stä löytyy blogikirjoitus ”miten elän 7 000 eurolla vuodessa”. Jo Suomessa tämä olisi äärimmäistä, sillä pelkästään toimeentulotukea saa tätä enemmän vuodessa asumislisä mukaan luettuna – USA:ssa tämä on hullua. Blogi siis tekee mitä lupaa, on täysin extreme ja välillä järjetön sekä samalla minimalistinen.

Blogi toimi myös omana inspiraatiotani minimalistivuoteeni, jona kulutin yrittämisestä huolimatta myös yli 7 000 euroa.

1500 Days to Freedom

1500 Days to Freedom on uusimpia blogilöytäjäni ja erityisen mielenkiintoinen on haaste, jonka bloggaaja on tehnyt. Kirjoitan kirjassani vedonlyönnistä, jonka Warren Buffett sekä sijoitusyhtiö Protége Partnersin toimitusjohtaja Ted Seides tekivät finanssikriisin alkaessa vuonna 2008- voiko Ted Seidesin rahasto voittaa S&P500-indeksiä. Ei lyönyt.

1500 Days to Freedom halusi tehdä samanlaisen haasteen itselleen. Ja pystytkö arvaamaan mikä on tilanne viiden vuoden jälkeen? Kyllä, myös 1500 Days to Freedom on S&P500 indeksiä perässä! Indeksin voittaminen on edelleen äärimmäisen hankalaa pitkällä aikavälillä.

Tämän hauskan vedon lisäksi blogi on aika perinteinen yhdysvaltalainen talousblogi, joka käsittelee sijoitusaiheita muita enemmän, mutta sisältää myös oman ripauksen Tesla-kultismia sekä erittäin kunnioitettavaa sijoitusmenestystä 10 vuoden ajalta – pelkkiä tuottoja sijoituksista bloggaajalle on kertynyt 2,5 miljoonaa dollaria kymmenen vuoden aikana! Äärimmäisen kova saavutus, jonka toistaminen on jopa itselleni melkein mahdottomuus seuraavan kymmenen vuoden aikana – tähtään itse ehkä kaksi kolmaosaan tuosta kymmenen vuoden aikana.

Eri maiden blogien lukeminen kannattaa jo pelkästään oman perspektiivin muuttamiseksi

Oli aika, kun etsin suomalaisten ja yhdysvaltalaisten blogien lisäksi myös muiden maiden blogeja, jotta saisin enemmän kosketuspintaa erilaisten maiden talous- ja FIRE-ajatteluun. Kiitos englannin universaalin kielen ja selainten hyvien käännösominaisuuksien takia nykyään pystyy lukemaan helposti lähes millä tahansa kielellä kirjoitettuja blogeja.

Ennen olikin huomattavasti enemmän blogeja, joita seurasin, mutta moni niistä on nykyään jo lopettanut tai taantunut erittäin harvoin postaaviksi tai muuten vain heikolle tasolle. Tällaisista voisi mainita esim. tanskalaisen MoneyMow:n, suomalaisen Pohatan vanhan blogin sekä Jason Fieberin molemmat blogit. Onkin ollut harmillista nähdä myös omien lempiblogien kuolevan pois vähän väliä.

Monen eri maan blogit avartavat maailmaa, mutta eniten olen mielestäni oppinut USA:laisista blogeista. Lähinnä sen takia, että siellä jopa niinkin suuren rahasumman kuin miljoonan tavoittaminen on yhtä tyhjän kanssa, jos haluaa FIRE:ttää, koska perheellinen ihminen ei pysty edes kuvitella elättävänsä perhettään sellaisella rahamäärällä! USA:ssa kun koulutus ja eläminen on moninkertaisesti kalliimpaa kuin Suomessa – etenkin lasten koulutuksen ollessa äärimmäisen kallista.

USA:laiset blogit ovatkin itseäni pääsemään ehkä enemmän suomalaisesta kuoresta ja talousajattelusta eteenpäin, jonka takia blogini motto ei olekaan pelkästään ”kuluta vähemmän ja sijoita säännöllisesti” vaan sisältää myös osan tienaa enemmän. Jos olisin seurannut pelkkiä suomalaisia blogeja, en usko, että olisin lähellekään näin pitkällä työelämässäni tai edes FIRE-tavoitteissani.

Vaikka Suomi on mielestäni Yhdysvaltoja merkittävästi parempi ja toimivampi yhteiskunta lähes kaikista vinkkeleistä, on mielestäni monella meistä opittavaa myös tietyistä osista yhdysvaltalaisista ajattelutapaa, jossa otetaan riskejä ja tähdätään huomattavasti korkeammalle kuin suomalaisessa se joka kuuseen kiipeää, katajaan kapsahtaa-ajattelutavassa.

Mitkä ovat sinut lempisuomalaiset tai minkä tahansa muun maalaiset taloutta käsittelevät blogit?
————————————–

Sijoituskirjani Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat on vihdoin kirjakaupoissa ympäri maan ja helpoiten pystyt tilaamaan sen Tammen verkkokaupasta! Jos olet ostamassa samalla muita kirjoja, voit ostaa kirjan myös Adlibriksestä täältä*.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

6 kommenttia artikkeliin ”Parhaat sijoitus- ja FIRE-blogit – 2023”

  1. Oi joo parempi suunnitelma on niin hyvä!! Mainiosti sanottu tuo letkeys – sitähän tekstien tunnelma siellä on 🙂 maailman menoa ruoditaan myös semmoisella hauskalla kuivalla huumorilla 😀
    On kyllä harmittavaa kuin moni blogi on hiljentynyt. Itse kaipaan esimerkiksi Femmadonnaa kovasti ja välillä käyn edelleen katsomassa josko sittenkin…
    Onneksi Omavaraisuushaaste vielä porskuttaa 🙂 Kiitos laadukkaasta blogista ja vaivannäöstä kirjoitusten eteen!

    Vastaa
  2. Tuo ERE näyttää kyllä siistiltä. Oletko ajatellut kokeilla toista minimalismivuotta? Varsinkin kun sinun tulot on niin nousut, ja media tyrkyttää jatkuvasti itku-artikkeleja, se olisi hyvä haaste.

    Vastaa
    • Olisi kieltämättä houkuttelevaa tehdä toinen minimalistivuosi! Ehkä voisin harkita sitä, kun/jos saan perheenlisäystä, koska siinä olisi sitten aidosti haastetta. Avoliitossa elävälle hyvätuloiselle lapsettomalle, koirattomalle, autottomalle minimalistivuosi on jopa vähän liian ”helppo”.

      Vastaa

Jätä kommentti