Viisi parasta sijoitustiedon lähdettäni

Olen saanut viime aikoina enenevissä määrin kysymyksiä siihen liittyen, mistä kaivan sijoitustiedon, jota käytän sijoituspäätöksissäni ja -kirjoituksissani. Tämä on mielestäni elintärkeä ja täysin aliarvostettu kysymys sijoituspiireissä. Kaikesta puheesta ja kirjoituksista huolimatta suuri osa jopa meistä sijoitusbloggaajista sijoittaa lähinnä fiiliksellä. ”Hyvä yritys, hyvä tulos, osingot hyvät, kurssi hieman painuksissa, ostetaan”. Ja blogosfäärin ulkopuolella tämä asenne on valitettavasti vieläkin sitä yleisempää.

Sijoittamisessa – kuten kaikessa muussakin päätöksenteossa – tieto on kaiken A&O. Kaikista Warren Buffetin lainauksista oma lempparini on blogissanikin niin useasti toistamani ”sijoita siihen, mitä ymmärrät”. Paras esimerkki Suomessa tämän säännön rikkomisessa nähdään siinä, että Nokia on edelleen suurin kansanosake.

Jos ollaan aivan rehellisiä, kuinka moni Nokia-sijoittaja ymmärtää nykyään edes, mistä Nokialle rahaa kertyy? Tai ylipäätänsä koko verkkoliiketoiminnan logiikkaa? En minä ainakaan. Patenttirahavirta nyt on suunnilleen ymmärrettävää. Jos ei ymmärrä jotain, ei siihen kannata sijoittaa. Tämä on yksinkertainen fakta ja silti suurimmalle osalle paras vaihtoehto onkin halvat indeksirahastot.

Ihmettelystä itse asiaan. Mistä minä sitten kaivan tietoni? Monesta eri lähteestä. Seuraavassa listaankin 5 parasta sijoitustiedon lähdettä, joita käytän itse ja joita suosittelen myös ketä tahansa sijoittamisesta kiinnostunutta käyttämään täysin varauksetta. Sijoittaminen on siitä ihanaa, ettei tieto lisää tuskaa – vaan täysin päinvastoin.

Seeking Alpha

Suurin osa maailmalla olevasta parhaasta sijoitustiedosta löytyy aika yksiselitteisesti englanniksi. Mielestäni englanninkielen osaaminen kuuluu nykymaailmassa yleissivistykseen, joten englanninkielisyys ei pitäisi olla este kenellekään. Paitsi jos on vain laiska opiskelemaan uusia asioita. Se on sääli, sillä etenkin Seeking Alpha avasi itselleni aivan uuden maailman sijoittamiseen.

Seeking Alpha on sijoitustiedon parhaita lähteitä

Seeking Alphasta löytyy niin reaaliaikainen seuranta osakkeille kuin superlaadukkaita artikkeleita jokaisesta yrityksestä. Osa on ammattilaisten, osa amatöörien tekemistä. Osa on erittäin laadukkaita, osa ei-niin-laadukkaita, mutta ei-laadukkaat artikkelit tunnistat usein kommenttiosion kommenttien perusteella.

Sen lisäksi, että artikkelien laatu on yleisesti ottaen erittäin hyvä, on Seeking Alphan artikkelien kommenttipalsta jotain muuta kuin se yleinen huumoriarvontuottaja. Usein artikkeliin liittyvistä kommenteista oppii melkein yhtä paljon kuin itse artikkelista ja suurimmalta osin keskustelu on Seeking Alphassa erittäin laadukasta ja trolleista vajaata.

Suomalaisista osakkeista harvemmin löytyy analyysia, koska olemme tosiaan aika epämääräinen maa monelle, mutta mikäli omistat ulkomaisia osakkeita (joita kyllä jokaisen myös pitäisi tehdä), pitää Seeking Alpha ehdottomasti lisätä lukulistalle.

Kauppalehti

Kauppalehti on Suomen paras talouslehti. Se ei ole paljon. Mutta on se jotain. Kauppalehden keskustelupalsta on suhteellisen laaduton nykyään. Uutiset ovat suurimmalta osin 3/5 ja käännösuutisia on paljon aivan kuten kaikessa muussakin suomalaisessa mediassa nykypäivänä. Fakta kuitenkin on se, että koska suomalaisista yrityksistä ei juuri paljoa löydy tietoa kansainvälisistä lähteistä, on usein Kauppalehti parhaita lähteitä suomalaiselle osaketiedolle.

Ymmärrän, että Suomi on pieni maa ja talousaiheisia lehtiä ei kauheasti tänne mahdu, mutta yleisesti ottaen suomalainen talousmedia harvemmin tarjoaa yhtään mitään, mikäli osaa englantia ja on tutustunut tarjontaan maailmalla.

Inderes

Inderesistä on tullut nopeasti monen pikkusijoittajat ensimmäinen pysähdyspaikka Suomessa. Tämä on ymmärrettävää, koska Inderes on onnistunut brändäämään itsensä erinomaisen hyvin etenkin piensijoittajien keskuudessa ja monesta suomalaisesta yrityksestä tietoa on laajasti saatavilla.

Itse käytän myös Inderesiä, mutta pelkästään yrityksen yleiskatsauksen lukeakseni. Syynä tähän on se, että vaikka Inderesin konsepti on mielestäni hieno ja se on erittäin toivottu toimija läpinäkymättömään osakeanalyytikkomaailmaan, ovat he kuitenkin analyytikkoja siinä missä kaikki muutkin.

Raikkaasta konseptista huolimatta heillä ei ole sen kirkkaampaa kristallipalloa kuin kellään muullakaan analyytikolla joten heidän osumatarkkuutensa on siis aivan yhtä hyvä kuin kellä tahansa muulla analyytikolla (eli keskimäärin ihan sama luotatko sokeaan apinaan, vai analyytikkofirmaan, niin sijoitustesi lopputulos on sama).

Inderes on ehdottomasti parhaita yritystietolähteitä Suomen pörssin yrityksistä, mutta keskimäärin yksityiset sijoittajat antavat tällä hetkellä liikaa painoa heidän suosituksillaan ja polttavat näin ollen näppinsä. Suosittelenkin siis käyttämään Inderesiä kuin itse sitä käytän, luen yrityksistä mielenkiintoisia näkökulmia, joita en ole itse osannut ajatellut, mutta kasaan faktat itse kasaan monesta eri lähteestä ja teen sijoituspäätökseni itse.

Yahoo Finance

Yahoo Finance on nykyään ylivoimainen lempityökaluni siihen, jos haluan katsoa vain P/E, P/B etc. tunnuslukuja yritykseen liittyen eli aina kun vertailen sijoitusstrategiani mukaisia osakkeita keskenään. Sieltä näet useasti myös hyvin osinkokehityksen vuosien varrelta ja historiatiedot yritysten kurssien ja osinkojen osalta monta vuosikymmentä taaksepäin.

Tämän lisäksi näet uusimmat uutiset niin osakkeeseen kun yleisesti liittyen sivulta. Käytin pitkään Google Financea, Yahoo Financen sijasta, mutta uusimman Google Finance päivityksen myötä siirryin kokoaikaisesti Yahoo Financeen. Kerrankin Verizon (joka omistaa Yahoo:n), tekee jotain paremmin kuin Google.

Yahoo Financen etusivulta löydät myös lähes jokaisen ison talousmaan merkittävän pörssi-indeksin kehityksen, joten Yahoo Financen etusivu toimiikin hyvin myös ns. sijoitusmaailman etusivuna kenelle vain.

Yritysten neljännesvuositulosten conference callit

Conference callit ovat varmasti ehkä alikäytetyin sijoitustiedon lähde oikeastaan kenelle tahansa yksityissijoittajalle kielitaidoistasi riippumatta. Usein neljännesvuosituloksen tullessa ihmiset katsovat julkistuksen, jotkut menevät tutkimaan numeroita tarkemmin ja jotkut katsovat esim. Inderesin analyysin firmasta ja tuloksesta. Harva kuitenkaan menee kuuntelemaan yrityksen nettisivuille yhtiön conference callia, jossa johto esittelee tuloksen ja analyytikot kysyvät kysymyksiä.

Yrityksillä on erittäin erilaisia tapoja hoitaa conference callit. On yrityksiä, joiden sivuilta löytyy nauhoite videoineen. On yrityksiä, joiden sivuilta löyty nauhoite. Ja sitten on yrityksiä, joiden sivuilta ei löydy mitään äänitettä conference callista! Mielestäni on huolestuttavaa, mikäli conference callit eivät ole kaikkien saatavilla nettisivuilla, sillä se aiheuttaa suoraa informaation epäsymmetriaa etenkin piensijoittajille.

Nykyään, mikäli yritykseltä ei löydy conference calleja netistä, en osakkeeseen koske. Hyvänä esimerkkinä tästä H&M, joka alkoi kiinnostamaan kun sen osake oli lasketellut puolessa vuodessa 50%. Menin tutkimaan H&M tilannetta nettisivuilta, mutta Investor Relations osiosta ei löytynyt nauhoitteita conference calleista. Tämä oli turn-off ja en osakkeeseen koskenut. Nykyään aina, jos ostan uutta yritystä salkkuuni, kuuntelen ennen ostopäätöstä vähintäänkin viimeisimmän yrityksen conference callin.

Conference callit pitäisivät mielestäni olla jokaisen sijoittajan ensisijainen lähde yrityksen analysointiin. Analyytikot usein osaavat Q&A osiossa kysyä aidosti merkittäviä kysymyksiä ja tiettyjen firmojen Q&A ovat aidosti mielenkiintoisia. Esimerkkinä tästä esim. salkkuni isoimman omistukseni Citigroupin conference callit, joita olen kuunnellut viimeiset 8 vuotta. Wells Fargon analyytikko Mike Mayo on haastanut lähes jokaisessa Conference callissa Citigroupin johtoa varsin humoristisestikin ja odotan aina innolla Miken ja Citigroupin johdon kanssakäymistä. Tiedän – olen sijoitusnörtti.

On totta, että johto tietenkin voi aina puhua täyttä palturia, mutta conference callit ovat lähimmäksi, mitä aitoa todellisuutta voi päästä. Kun tulokset laskevat ja yrityksen johto yrittää syyttää neljännes toisensa perään syyttää syystä jotain muuta kuin itseään, pitäisi sen olla suuri punainen lippu. Näin oli mielestäni McDonald’sin entisen toimitusjohtajan Don Thompsonin kohdalla, joka syytti monta neljännestä putkeen erilaisia ulkopuolisia voimia säästä kulutuskäyttäytymiseen McDonald’sin tuloksen pysyessä samana. Toimitusjohtajan vaihdos ja yhtäkkiä McDonald’s pääsi heti takaisin kasvu-uralle.

Sijoitustiedon hankkiminen on meille jokaiselle helpompaa kuin koskaan

Sijoitustiedon hankkiminen on kaikille maailmassa helpompaa kuin koskaan kiitos Internetin. Lähes jokaisesta yrityksestä maailmasta pystyy löytämään ennen kaikkea faktaan perustuvaa tietoa, jota voi käyttää sijoituspäätöksen tekemiseen.

Jos 5 eri tapaa on liikaa ja pitää suositella vain yhtä, suosittelen vahvasti, että otat yritysten conference callit omaan sijoitustiedon hankintatapoihisi mukaan. Niistä saa usein tietoa, mitä ei usein saa mistään muualta ja kuunteleminen tuo mukavaa vaihtelua ainaiseen sijoitustekstin lukemiseen.

Mielestäni se auttaa myös hyvin inhimillistämään jättiläisyritysten toimitusjohtajat aivan samanlaisiksi ihmisiksi, jotka änkyttävät, tekevät virheitä ja yrittävät vain parhaansa luovia yritysmaailman viidakossa siinä, missä me kaikki muutkin. Saattaapa vahingossa ajatuksesi monimuotoistua ja opit ehkä ajattelemaan yritystenkin toimintaa uusilta kanteilta.

Mikä on sinun tapasi hankkia tietoa sijoituskohteistasi?

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä 29 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi.

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

2 kommenttia artikkeliin ”Viisi parasta sijoitustiedon lähdettäni”

    • Conference callit tallennetaan käytännössä kaikkien osakeyhtiöiden nettisivuille, joten ne ovat myös jälkeenpäin kuunneltavissa (joidenkin yritysten nettisivuilla kuitenkin hyvin piilotettuna). Sinänsä ei pitäisi olla mitään syytä, miksi conference calleja ei pystyisi kuuntelemaan. Ja mikäli esim. englanninkieli tulee vastaan, niin sitten kannattaa vain harjoitella. Muistan, kun aloin kuuntelemaan Citigroupin conference calleja 18-vuotiaana ja olin aivan kassalla kaikista termeistä ja puolet sanoista menivät itseltäni ohi. Mitä enemmän kuitenkin kuuntelin, sen enemmän aloin ymmärtämään.

      Conference callit ovat niin hyvä lähde sijoitustietoon ja yrityksen johdon ymmärtämiseen, etten koskaan sijoittaisi enää yritykseen, jos en sen conference calleja pääsisi kuulemaan.

      Vastaa

Jätä kommentti