Seurasin Citigroupia erittäin tarkkaan aina 2009 vuodesta lähtien, kun kiinnostuin finanssimaailmasta. 2011 rohkenin ostamaan Citigroupia ensimmäisen kerran kun tuntui siltä, että laivan suunta oli vihdoin saatu käännettyä. Citigrouphan oli siis yksi too-big-to-fail pankeista, jotka Yhdysvaltain valtio pelasti finanssikriisistä. Pahimillaan Citigroupin kurssi oli laskenut vuodessa 55 dollarista 1 dollariin vuoden 2009 pohjassa.
Säikähdin kun Citigroup (yhdessä muun pörssin kanssa) jatkoi vain nousuaan ja nousuaan. Halusin, etten jää junasta. Ostin Citigroupia n. 4,2 dollarin hinnalla (42 nykykurssissa, koska osake reveresesplitattiin suhteessa 1:10 muutama vuotta sitten). Tämä oli ensimmäinen Citigroup ostokseni ja ironista siinä on se, että tällä hetkellä se on myös korkein hinta, jonka olen osakkeesta maksanut.
Ostoksen jälkeen pörssit aloittivat korjausliikkeen ja Citigroup laski jopa 2,5 dollarin pintaan takaisin. Tankkasin Citigroupia vähitellen alamäkeen ja vaikka kurssit näyttivät miinusta komeasti jatkoin ostoksia. Kärsivällisyys palkittiin jo vuoden päästä kun Citigroupin kurssi lähti nousuun 2012 vuoden alussa.
Nousu oli kuitenkin lyhytaikainen ja Kreikka-kriisin myötä pankkiosakkeita heiluteltiin taas. Citigroup lähti vielä pahempaan luisuun kuin aiemmin. Käteistä minulta löytyi, mutta koska minulla ei ollut tavoitteita tai strategiaa, käyttäydyin kuten ihminen käyttäytyy laskevissa kursseissa – pelkäsin että maailmanloppu tulee ja katselin kun sijoitukseni on koko ajan enemmän ja enemmän tappiolla, mutta en enää uskaltanut ostaa lisää, vaikka kaiken järjen mukaan olisi pitänyt.
Ei mennyt kuin pari kuukautta ja kurssi korjaantui. Itse asiassa lähes tuplaantui. Ja mitä tein? Ostin tietenkin nouseviin kursseihin. Koska se on helpompaa. Olin kokematon, ilman strategiaa tai tavoitteita, joten olin käytännössä täysin perus fiiliksen vietävissä. Ja kuten jokainen meistä tietää, maailma tuntuu loppuvan kun kurssit ovat 5 päivää putkeen miinuksella ja koko salkku huutaa punaista. Silloin täytyy kuitenkin miettiä kahteen kertaan onko osakkeet, jotka olet valinnut oikeasti vääriä vai onko Mr. Market painanut vain paniikkinappulaa ja hyviä osakkeita lyödään syyttä. 6 vuoden kokemukseni mukaan, romahduksissa 99% ajasta Mr. Market on väärässä, joten oikeasti ainut järkevä strategia on ostaa laskeviin kursseihin, mikäli analyysi on tarpeeksi vahvaa.
Miksi tämä on erityisesti juuri nyt ajankohtaista? Kun katselin viime viikon pörssejä ja oman salkkuni arvon sulamista, välillä meinasin vähän heikottaa. Mutta silloin katson uudestaan tavoitteitani ja totean, että pörssissä ei ole menossa maailmanloppu – vaan alennusmyynti. On yrityksiä, joihin Kiina tai öljyhinnan romahtaminen eivät vaikuta juuri laisinkaan, mutta silti niitä rankaistaan yhtä kovaa kuin näistä riippuvaisia olevia yhtiöitä. Jokainen markkinapaniikki on pitkäaikaisen ja suunnitelmallisen sijoittajan märkä päiväuni – ei syy menettää yöuniaan.
Miten Citygroupille kävi salkussa? Vieläkö löytyy?
Edelleen Citigroup on salkkuni isoin omistus ja toiseksi eniten voitolla prosenteissa heti McDonald’sin jälkeen. Itse asiassa kirjoitus on erittäin ajankohtainen nyt, sillä Citigroupin kurssi on taas lasketellut hieman alaspäin kauppasodan pelossa, mutta stressitestien tulosten tullessa taas ensi viikon torstaina, ajattelin lisätä Citigroupia hieman jälleen salkkuuni.
Tulossa on kuitenkin tulossa taas n. 16 miljardilla osakkeen takaisinostoja pelkästään yhden vuoden sisään sekä jälleen osingon nosto. Olen oppinut ajan kuluessa Citigroupista sen, että kurssi muistuttaa vuoristorataa, tosin trendi on koko ajan ylöspäin, joten dipeissä, jotka eivät perustu mihinkään (kuten kirjoituksessa) on aina hyvä lisätä Citigroupia salkkuun.