Sain joskus kuukausi sitten kutsun Pörssisäätiön järjestämään pörssi-iltaan, jossa esittäytyisi monta suomalaista pienyhtiötä. Kutsu tuli minulle erittäin hyvään aikaan, koska olinhan juuri muuttanut Helsinkiin ja Pörssitalolle oli suhteellisen lyhyt matka töistäni verrattuna entiseen tilanteeseeni Tampereella. Tämän lisäksi tein myös juuri hieman muutoksia spekulointisalkussani, ja etsin tällä hetkellä juuri korkean potentiaalin sijoituskohdettaa salkkuuni – tähän pienyritykset ovat täydellisiä.
Luvassa oli minulle paljon suhteellisen tuntemattomia yhtiöitä, mutta koska tunnistin, että kyseessä oli viime vuosien pörssiraketteja, olin erittäin kiinnostunut. Illassa esiintyikin seuraavat yhtiöt:
– Scanfil
– Nixu
– Etteplan
– Digia
– Glaston
Tämän lisäksi ohjelmaan oli laitettu vielä Säästöpankkiryhmän pääekonomistin Henna Mikkosen makrotalouskatsaus, joka kuitenkin tuntui kiteytyvän siihen, mitä Euroopan Keskuspankki ilmoittaa tekevänsä tänään. Makrotalouden ennustaminen kun on tällä hetkellä erittäin vaikeaa niin monen riskitekijän (Brexit, kauppasota jne.) takia.
Kaiken tämän kolmen tunnin tykityksen jälkeen me sijoitusbloggarit pääsimme vielä kahveille Pörssisäätiön tilalle, jossa saimme keskustella Mikkosen kanssa ja yleisesti bloggareiden kesken enemmän. Aina yhtä mukavaa, sillä sijoitusasioista pääsen puhumaan arkielämässäni aivan liian vähän – muuten kuin teidän lukijoiden kanssa täällä blogissa!
Kaikki esitykset sisälsivät 15min toimitusjohtajan / talousjohtajan esittelyn yrityksestä sekä 15 minuuttia yleisökysymyksiä. Asiaa tuli paljon ja erittäin kompaktisti ja Pörssisäätiön TJ Sari Lounasmeri piti haastattelut ja kysymykset mielestäni hyvin aisoissa. Koska sisältöä tuli paljon ja monelle yritykset ovat varmasti jonkun verran vieraita, käyn yritykset sekä esitykset nopeasti yksi kerrallaan läpi.
Scanfil (osake noussut viidessä vuodessa 64,50%)
Scanfil on elektroniikkateollisuuden yleinen sopimusvalmistaja ja järjestelmätoimittaja. Esityksessä Scanfilin TJ:llä Petri Jokitalolla kesti hetki päästä vauhtiin, mutta hetken puhuttuaan intohimo alkoi paistaa silmistä. Scanfilistä mieleeni jäi ennen kaikkea se kuinka hyvin maantieteellisesti, asiakkaiden osalta ja liiketoiminnallisestikin se on jakautunut. Yritys ei kauhean suhdanneherkkä laajan hajautuksen takia ellei tule aitoa globaalia lamaa finanssikriisin tyyliin, joka tekee yrityksestä mielenkiintoisen.
Kuten niin monella muullakin alalla, myös sopimusvalmistajien markkina on konsolidoitumassa eli isot syövät pieniä pois markkinoilta. Scanfil on itse ollut se, joka ostelee yrityksiä pois markkinoilta, joten on todennäköistä, että Scanfil ei itsessään ole ostokohde vaan se hakee muita ostokohteita markkinoilta samalla jatkaen omaa kasvuaan.
Scanfil on arvostukertoimiltaan suhteellisen halpa 10 PE:llä, vaikka se on viimeiset vuodet parantanut niin liikevaihtoa kuin liikevoittoakin tasaisesti. Uskon, että Scanfil ei tästä moninkertaistu nopeasti, mutta se on suhteellisen halpa, jakaa hyvää 3,2% kasvavaa osinkoa sekä vaikuttaa kestävän pahassakin talouden turbulenssissa. Kiinnostuin.
Nixu (osake noussut viidessä vuodessa 175,81%)
Nixu on vuonna 1988 perustettu kansainvälinen kyberturvayhtiö, joka palvelee yhteiskunnan avaintoimijoita – yrityksiä ja julkishallintoa – kyberturvan kehittämiseksi ja varmistamiseksi. Toisin kuin ehkä tunnetumpi F-Secure, Nixu ei itsessään omista patentteja tai kyberturva tuotteita, vaan he ovat erikoistuneita palveluun – ja jatkossa keskittyminen oli toimitusjohtajan mukaan entistä enemmän jatkuvissa palveluissa (eli jatkuvassa rahavirrassa).
Olin kuullut Nixusta, mutta yllätyin siitä, että jopa 60% Suomen 100:sta suurimmista asiakkaista ovat Nixun asiakkaita! Nixusta saakin kaikkea kyberturvan konsulttipalveluista ihan tietoturvajuristeihin. Ala on erittäin niche – eli samalla erikoistunut ja korkeakatteinen. Nixulla on kuitenkin ollut hieman kasvukipuja etenkin globaalimmalla puolella, sillä esim. Hollantiin laajenemisessa on ollut Nixulla haasteita, jotka toimitusjohtajakin myönsi.
Kasvuvauhti on kuitenkin ollut 25% ja Gartner povaa yleisesti markkinan kasvavan 6-20% tahtia, joten uskon, että Nixu pystyy kasvamaan myös jatkossa aggressiivisesti.
Ala on kuitenkin niin kiinnostava ja mukana megatrendeissä, että kiinnostuin Nixusta kyllä sijoituskohteena ja tulen siihen varmasti tutustumaan lisää – sekä ennen kaikkea siihen, miltä yrityksen arvostus näyttää verrattuna tämänhetkiseen tulokseen – joka on ollut aika heittelevää kovan kasvun myötä.

Etteplan (osake noussut viidessä vuodessa 179,95%)
Etteplan on teollisten laitteistojen suunnitteluun ja teknisen tuoteinformaation ratkaisuihin ja palveluihin erikoistunut asiantuntijayritys. Sen asiakasyritykset toimivat esimerkiksi ajoneuvo-, lentokone- ja puolustusvälineteollisuudessa, sähkön tuotannossa ja voimansiirrossa sekä materiaalinkäsittelyssä. Se on siis aika sekalainen soppa. Mutta tulokset puhuvat puolestaan – Etteplan on on kasvattanut liikevaihtoon 23 neljännestä putkeen ja tulostaan 13 kvartaalia putkeen. Pörssikurssi on reagoinut mukana.
Etteplanin toimitusjohtaja Juha Näkki korosti puheessaan Scanfilin tapaan pitkiä ja luotettavia asiakassuhteita. Uusia asiakkaita saadaan, mutta niitä harvemmin menetetään. Scanfilin tapaan myös Etteplan on ollut aktiivinen yritysostosmarkkinoilla ja ostanut itse pienempiä pois.
Ehkä omituisin ja mielenkiintoisin asia, joka on Etteplanin käsialaa on Husqvarnan työkalujen ohjekirjat. En ole tullut ajatelleeksi, etteivät yritykset tekisi itse tällaisia vaan oikeasti ohjekirjatkin on ulkoistettu omasta tuotteesta muille yrityksille. Kuulemma kuitenkin hyvä diili niin Husqvarnalle kuin Etteplanillekin.
Etteplan tuntuu kuitenkin ennen kaikkea noususuhdanteen yritykseltä. Toimitusjohtajan puheista sai selkeästi sellaisen kuvan, että Etteplan ei menesty matalasuhdanteessa esim- yhtä hyvin kuin Nixu tai Scanfil vaan sen tulos on herkempi talouden ylä- ja alamäille. Mielenkiintoinen oli myös toimitusjohtajan huomio siitä, että kiinalaiset asiakkaat ovat kauppasodan myötä aidosti muuttuneet varovaisimmiksi omissa investoineissaan.
Mielenkiintoinen firma, mutta ei omaan makuuni. Osake on myös suhteellisen epälikvidi, sillä Ingmanin suku omistaa yrityksestä 66% vuodesta 2013 lähtien, eli suomeksi Ingmanin suku on tehnyt hyvät rahat yrityksellä jo tähän mennessä.
Digia (osake noussut viidessä vuodessa 173,26%)
Digia Oyj on vuonna 1990 perustettu suomalainen ohjelmistoyhtiö. Yhtiö tarjoaa toimialasovitettua osaamista digitaalisten palveluiden kehittämiseen, toiminnan ohjaamiseen ja tiedon hyödyntämiseen. Digia on mielestäni aina ollut vain pienempi versio omistamani Tiedosta. Toimiala on sama. Asiakaskunta tuntuu olevan samanlainen. Ja tämän lisäksi yritys toimii vain Suomessa ja Ruotsissa – Tieto vähän laajemmin Pohjoismaissa ja Baltiassa.
Digia ei kuitenkaan ole mikään pieni yritys 112 miljoonan liikevaihdolla ja n. 1000 työntekijällä. Ala on hyvä, yritys tuntuu menestyneen erittäin hyvin viime vuosina ja jatkaa Tiedon tapaan muiden yritysten ostamista markkinoilla. Kasvua onkin siis yritysostoilla ja orgaanisesti. Koska olen kuitenkin hevoseni valinnut Skandinavian IT-markkinoilla, en Digiasta ole niin kiinnostunut eikä toimitusjohtajan esityksessä ollut mitään erityistä, joka olisi kiinnostukseni saanut erityisesti heräämään.
Glaston (osake laskenut viidessä vuodessa 5,46%)
Glaston on lasinjalostuksen teknologiayhtiö. Glaston erottui joukosta monella tapaa, sillä se oli ainut yritys, jonka toimitusjohtaja ei päässyt paikalle ja jonka kurssi on itseasiassa laskenut viidessä vuodessa. Glastonin ala on mielestäni ihan supermielenkiintoinen ja kun miettii kuinka paljon lasia on oikeastaan ihan kaikkialla nykyään (etenkin moderneissa rakennuksissa), luulisi, että yrityksellä menisi hyvin.
Glaston on kuitenkin erikoistunut high-end tekniikan lasiin, joka vaatii ainakin vielä huomattavasti manuaalista työtä ja työvoimaa. Automaatioa on vähän, joten myynnistä ja maailman markkinajohtajan asemasta huolimatta kulut yrityksellä tuntuvat olevan edelleen korkeat. On myös hyvä huomata, että vaikka Glaston on maailman markkinajohtaja, on ala niin pieni, että Glastoninkaan liikevaihto ei ollut viime vuonna kuin ”vain” 217 miljoonaa euroa.
Glastonin talousjohtaja Päivi Lindqvist tuntui pääsevän vauhtiin parhaiten kun hän alkoi maalailemaan sci-fi tason kuvia tulevaisuuden älylasista (joka tuntui kuitenkin olevan vuosikymmen(i)en päästä). En vakuuttunutkaan Glastonista ennen kuin älylasi alkaa kehittyä sci-fi-elokuvien tasolle – siihen siis voi mennä aikaa. Ehkä 2030 Glastoniin sijoittamista voi katsoa uudelleen.
Nousiko joku ylitse muiden?
Kuten tekstin rivien välistä saattoi lukea, kiinnostuin ylivoimaisesti eniten Nixusta. Esiintyjistä Nixun toimitusjohtaja Petri Kairinen oli ehdottomasti myös lempiesiintyjäni ja vaikutti erittäin määrätietoiselta sen suhteen, mihin yritys oli menossa vaikka opettelua niin raju kasvui tuntui näin nuorelle yritykselle kuitenkin olevan.
Myös Scanfil oli mielenkiintoinen etenkin erittäin kovan hajautuksen takia ja liiketoiminta kuulosti siltä, että se on erittäin kestävällä pohjalla. Kyseessä ei ole mikään lottokuponki pikavoitto sijoitus vaan laadukas monialayritys. Sopisi hyvin perinteiseen salkkuuni.
Oli myös mielenkiintoista, että Ingmanin suku oli suuri omistaja kahdessa näistä yrityksistä. Ingman Group omistaa 66% Etteplanista sekä 26% Digiasta. Tuntuu, että Ingmanin suvulla on siis haisua laadukkaille yrityksille ja he osaavat näitä kehittää eteenpäin. Jatkossa voisi harkita siis hyvinkin Ingmanin suvun pesaamista sijoituksissa – kauhean pahasti sillä ei todennäköisesti voi mennä pieleen kun katsoo Etteplanin ja Digian kehitystä viime vuosien ajalta.
Yhteenveto

Toivon, että tämä läpikäynti toi oppia uusista vähän tuntemattomista yrityksistä ja toivottavasti kiinnostus heräsi johonkin tekstin yritykseen. Kuten näkee, pikkuyrityksissä on usein hyvinkin korkeat tuottomahdollisuudet sijoittamisessa, koska ne kulkevat usein tutkan alapuolella sijoittajille – myös usein minulle, jonka takia olen suhteellisen paljon sijoittanut vain isompiin firmoihin.
Yritysesittelyjä oli erittäin mielenkiintoista kuunnella ja suosittelen ehdottomasti kenelle edes vähän sijoittamisesta kiinnostuneelle Pörssisäätiön pörssi-iltoja, joita järjestetään pari vuodessa.
Tapahtumat ovat maksuttomia ja avoimia kaikille ja yhtiökokouksien lisäksi ne ovat varmaan ainoita tilaisuuksia vuodessa kun on oikeasti mahdollista kohdata pörssiyhtiöiden toimitusjohtajia oikeassa elämässä!
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista.
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Kiva tilaisuus, olin siellä minäkin paikalla. Virkavapaani takia oleskelen nyt lähempänä Pörssitaloa kuin normaalisti, siis jopa samassa maakunnassa ja kaupungissa, joten osallistuminen oli helppoa.
Hyvin valitut yhtiöt esittelyssä. Ja tässä tilaisuudessa nelikymppinenkin tunsi tosiaan itsensä nuoreksi sijoittajaksi.
Itse lähdin muun porukan mukana kotiin heti 19.15, kun oli käynyt niin hassusti, että sain tiistaina sähköpostini roskapostilaattikkoon Pörssisäätiön antamat tarkemmat salaohjeet bloggarien tapaamiseen osallistumiseksi. Ja tietenkin kävin sen sähköpostiosoitteen roskapostit läpi vasta keskiviikkoiltana.
Katsotaan, järjestääkö Pörssisäätiö joskus vielä uuden bloggari-illan, niin ehkä pääsen minäkin tutustuaan blogipiireihin, kun opin Pörssisäätiön systeemit…
Terv. Yläkoulunopettaja virkavapaalta
Luinkin blogikirjoituksesi, harmi että sähköposti oli mennyt väärään paikkaan – fellow-bloggareita on aina kiva nähdä, vaikka meistä varmaan suurin osa onkin aika introverttejä 😀 En usko, että kauhean moni kuitenkaan talous- ja sijoitusasioista vapaa-ajalla pääsee kauheasti puhumaan.
Semmoninen käsitys jäi, että bloggaajat kokoontuvat myös varmasti jatkossa hieman erikseen. Kaksi kertaa vuodessa näitä tapahtumia varmaan on erikseen. Suosittelen kyllä ehdottomasti tulemaan myös seuraavaan tapahtumaan, mikäli vielä PK-seudulla päin silloin majailet.