Pörssi on sekaisin – tekisi mieli ottaa rahat ja juosta

Vähän alle kuukausi sitten kirjoitin, kuinka osakesalkkuni ylitti 50 000 euroa. Nyt kuukausi myöhemmin salkun koko on jo lähempänä 60 000 kuin 50 000 euroa, vaikka en ole yhtään ostosta tehnyt. Syynä tähän on Trumpin jälkeinen hullu markkinaralli, jolle ei tunnu olevan mitään loppua. Koska sijoituksistani tällä hetkellä lähes 50% on finanssialalla kiinni, on salkkuni ollut rallissa koko ajan erittäin vahvasti mukana salkkuni kruununjalokiven Citigroupin johdolla, joka on kuukaudessa noussut 20%.

Salkku, omaisuus ja indeksit all time high -lukemissa. Etenkin salkun aiemmat alisuorittajat ovat olleet liekeissä. Hyvältä siis tuntuu? No kun ei.

Niin oudolta kun se tuntuukin, ahdistaa ralli lähinnä siksi, että suurelta osin en näe sen olevan perusteltua. On totta, että osaltaan finanssitalojen rallin ymmärrän ja se onkin perusteltua, mutta laajemmalta markkinalta en vain näe mitään perusteita näihin lukuihin. Arvosijoittajana, joka arvostaa etenkin osinkotuottoa, en myöskään hyödy perusteettomasta kurssirallista mitään. Olen onnellinen, että olen tehnyt tämän vuoden osakeostoni – näillä hinnoilla minun ei edes tekisi mieli ostaa mitään (paitsi ehkä Konetta, joka ei ralliin ole osallistunut).

Pitäisikö siis vain myydä koko salkku ja odottaa romahdusta? Kyllähän se romahdus sieltä tulee varmasti perusteettoman rallin jälkeen? Niin ironista kuin se onkin, en näe myöskään romahdusta näköpiirissä. Syy tähän on se, ettei rahalla ole mitään muuta paikkaa minne mennä osakemarkkinoiden ulkopuolella. EU:n alue ei tule näkemään yli 1% euriboria ainakaan seuraavan viiden vuoden sisään ja Yhdysvalloissakin tuuletetaan kun korot nousevat 0,5%. Talouden tilanne on epänormaali ja ennennäkemätön länsimaissa.

Rahaa pumpataan, osakkeiden hinnat paisuvat, korot pysyvät matalalla ja musiikki soi. Kun musiikki pysähtyy toivon kuitenkin, että minulla on vaatteet vielä päällä kiitos ajallisen hajautuksen.

9 kommenttia artikkeliin ”Pörssi on sekaisin – tekisi mieli ottaa rahat ja juosta”

  • Jos olisit oikeassa, olisin maailman onnellisin. Pahoin pelkään, että romahdusta ei kuitenkaan tule 🙁 Ocean Yield on paikallinen Seadrill, joka on vähän liikaa kiinni raakaöljyn hinnasta, en siksi itse välitä mistään tuolla alalla olevasta yrityksestä (korkea yield on kuitenkin suoraan verannollinen riskiin).

   Vastaa
  • Eipä siellä kauheasti epävarmaa ole, kun korot tulevat nousemaan ja talous kasvaa. Exxon Mobil mies ulkoministeriksi ja mitä näitä on… Trump makes America great again eli käytännössä vain perii Obaman tekemän työn ja ottaa tulokset omaan nimiinsä.

   Vastaa
 1. Enpä voi muuta kuin suositella jotain yksinkertaista teknisen analyysin menetelmää. Sellainen menetelmä että ei ota huomioon pieniä liikkeitä ylös tai las, mutta ilmoittaa suurimpien vaarasta. Esim. MAcd positiviinen/negatiivinen kuukausikaaviossa. Tuolla pystyi välttämään esim. suurimman osan 2000 luvun pudotuksista ja pääsi taas mukaan karkeloon aika nopeasti pohjan jälkeen.. voi tietenkin vieä trimmatakin menetelmää..

  Vastaa
  • Ongelma teknisessä analyysissa on se, että sen varmuus on suunnilleen sama kuin ihmisenkin. Kuka tahansa näki IT-kuplan olevan järjetön, mutta harva tajusi lunastaa ilmaansa ulos – varoitti kone siitä tai ei. Ja kun miettii, kuinka monta kertaa tekninen analyysi on viimeisen 5 vuoden aikana povannut suurta romahdusta…Ei ole näkynyt 😀 Luotan ajalliseen hajauttamiseen juuri sen takia, että historia on todistanut uudelleen ja uudelleen, ettei kone eikä ihminen pysty tarpeeksi luotettavasti ennustamaan trendejä tasaisella varmuudella.

   Vastaa

Jätä kommentti