Pörssiromahdus saapui ja sijoittajien juhlat ovat vasta alussa

Helsingin Sanomat otsikoi raflaavasti eilen ”Sijoittajien juhlat ovat nyt ohitse”. Tämä on suora viittaus siihen, että paljon puhuttu järjetön monen osakkeen yliarvostus on purkautunut nyt pörssissä monen eri asian seurauksena ja samalla korot sekä inflaatio on noussut tasoille, joita ei ole nähty puoleen vuosikymmeneen. Myös kaikilla lukijoilla on todennäköisesti sijoitusten arvo laskenut merkittävästi tänä vuonna. Niin myös minulla.

Jos seuraa sijoitusmaailman sosiaalista mediaa ja keskustelufoorumeja, hurraahuudot ovat tavallistenkin sijoittajien osalta erittäin vähissä. Olen henkilökohtaisesti sijoittanut nyt kolmena eri vuosikymmenenä (tuntuu hullulta, kun olen vasta 30-vuotias, mutta opin itse juuri viime viikonloppuna isältäni, että kuulemma halusin aloittaa sijoittamisen jo ennen kuin täytin 18 – itse muistin alunperin, että aloitin sen joskus 20-vuotiaana).

Olen kuitenkin huomattavan eri mieltä kuin Helsingin Sanomat tai suurin osa sijoittajista. Nykyinen markkinatilanne on se, mitä olen oikeastaan kaivannut koko sen ajan kun olen sijoittanut. Tänään kerron, miksi olen odottanut tämänkaltaista osakemarkkinatilannetta koko tämän ajan ja miksi nyt on vasta se hetki, kun sijoittajien juhlat ovat oikeasti vasta alussa – ei lopussa –  ja miksi sinunkin pitäisi ottaa kaikki ilo irti siitä, jos markkina jatkaa laskuaan entisestään. Nyt ei ole aikaa suruun tai sijoittamisesta turhautumiseen, saati sen lopettamiseen, vaan iloon!

Fysiikan lait ovat aina päteneet myös sijoittamiseen

Se mikä menee ylös, tulee aina alas. Se mikä menee alas, tulee usein ylös, mutta ei aina osakemarkkinoilla. Olemme eläneet historiallisen pitkää nousumarkkinaa jatkuvan elvytyksen ja matalien korkojen takia. Tästä on puhuttu pitkään ja ”kuplan” puhkeamista on manattu sitäkin kauemmin. Vasta viimeisenä kahtena vuotena erittäin epäsymmetrisen koronaelvytyksen myötä olemme kuitenkin mielestäni olleet vasta aidossa kuplassa.

Koronakupla, jota myös kaiken kuplaksi kutsuttiin, näkyi käytännössä kaikissa sijoitusluokissa osakkeista kryptovaluuttoihin. Tällöin uusia – etenkin äkkirikastumisen perässä juoksevia – sijoittajia saapuu sijoituspiireihin ja moni heistä menee all-in sekä velkavivulla. Kirjoitin tästä hulluudesta moneen kertaan viime vuonna ja tämä oli yksi niistä syistä, miksi itse vähensin uusia tekemiäni sijoituksiani viime vuoden toisella puoliskolla – perinteisin mittarein pörssissä ei ollut lähes mitään mielenkiintoista ostettavaa, koska arvostustasot olivat lähteneet käsistä.

Olemme nähneet tämän saman kaavan toistuvan aina niistä kuuluisista tulppaaneista IT-kuplaan, finanssikriisiin ja niin edespäin. Vaikka tiedämme paremmin, emme halua uskoa siihen, että usein pörssi on keskipitkälläkin aikavälillä järkevä ja osakkeiden hinnat itseasiassa kuvastavat yhtiöiden liiketoiminnan arvoa – ei äärimmilleen venytettyjä arvostuskertoimia ja päästä keksittyjä uusia tunnuslukuja.

Nykyinen tilanne ei kuitenkaan ole millään tavalla helppo yhdellekään sijoittajalle ja ennen kuin sijoittaja vajoaa masennukseen tappiollisen osakesalkkunsa kanssa, on hyvä muistuttaa itseään pörssin sykleistä, jotka ovat vuosisadasta toiseen samoja. Nousun jälkeen tulee aina lasku ja laskun jälkeen tulee – you know it – nousu. Vaikka en sijoitusneuvoja saakaan antaa, sanon tämän: nyt on äärimmäisen huono hetki lopettaa sijoittaminen, mutta sitäkin parempi aloittaa se – huolimatta siitä, kuinka pitkään pörssilasku jatkuu.

Pitkäjänteinen sijoittaja haluaa pörssilaskun jatkuvan myös jatkossa

Saattaa tuntua erittäin väärältä ja epäintuitiiviselta toivoa jatkuvaa pörssilaskua, kun omastakin sijoitussalkustani on sulanut huipuilta noin 60 000 euroa. Pitkäjänteiselle sijoittajalle pitkät pörssiromahdukset ovat kuitenkin aina erinomainen tilanne. Tässä pari syytä siihen.

1. Jos liiketoiminnat jatkavat kasvuaan tavallisesti (kuten moni liiketoiminta edelleen tekee) ja näiden osakkeiden arvostustasot laskevat, ovat osakkeet yksinkertaisesti parempia sijoituksia tänään kuin 100% kalliimpana. Tai kuten sanonta menee, jos pidit osakkeesta 100 eurossa, sinun pitäisi rakastaa sitä 50%:ssa (ceteris paribus).

2. Pörssiromahdus ajaa aina tietyn osan sijoittajista pois markkinoilta. Tämä on huono uutinen kansankapitalismille, mutta hyvä uutinen pitkäjänteiselle sijoittajalle. Kun rahaa on markkinoilla vähemmän, liiketoiminnoista tarvitsee maksaa vähemmän kuin sillon, kun kaikki haluavat äkkirikastua pörssissä. Krapula, jota pörssi elää nyt, johtuu siitä, että osakemarkkinoilla oli ennätysmäärä lyhytjänteistä – usein jopa lainaperäistä – rahaa, joka on nyt pyyhkiytynyt vähitellen pois pörssistä. Mutta aivan kuten vuorovesi, myös tämä raha pörssiin aikanaan palaa – ja nostaa samalla myös niitä osakkeita, joita nyt voi halvalla ostaa.

3. Kuten on usein todettu, pörssi tuottaa keskimäärin n. 7 % vuodessa. Tänä vuonna pörssi-indeksit ovat tulleet maanosasta riippuen alas 20-30%. Jos oletetaan, että pörssi tuottaa jatkossakin n. 7 % vuodessa, tämä lasku oli ennen kaikkea tervetullut ja toisaalta mahdollistaa sen, että tulevina vuosina pääsemme jälleen terveille osakekurssien arvostustasoille, jotka kuvantavat enemmän liiketoimintojen kykyä luoda osakkeenomistajille riihikuivaa rahaa – ja vähemmän meme- ja tarina-arvoa. Samalla keskiarvoon päästäksemme, pörssienhän pitäisi yksinkertaistettuna tuottaa tulevina vuosina jälleen enemmän kuin 7% vuodessa! Riippuen toki siitä, kuinka paljon enemmän pörssien arvostustasot sulavat (tilaa mielestäni sille edelleen on niin Suomessa kuin globaalisti).

4. Etenkin pitkäaikaiset pörssiromahdukset ovat sijoittajalle opettavainen kokemus sijoittamisen perusasioista. Vaikka itse saarnaan säästämisen ja sijoittamisen tärkeydestä ja suurimman osan ajasta puhun osakesijoittamisesta, suurimmalle osalle meistä osakesijoittaminen ei sovi, vaan paras tapa on sijoittaa kuukausittain vähäkuluiseen indeksirahastoon. Osakesijoittamisessa ajoittamisen sekä hypen perässä juoksemisen kiusaus on monelle meistä liian suuri ja päättyy aina turmiollisesti. Jos tämä pörssiromahdus jatkuu vielä pitempään, kuten toivon sen jatkuvan, muistuttaa se taas perusasioista, joita ovat:

a) Ajallinen hajauttaminen
b) Osakkeiden välillä hajauttaminen
c) Perinteiset tunnusluvut P/E luvuista P/B-lukuun, joita vaativampaa matikkaa sijoittaja ei tule koskaan tarvitsemaan
d) Paitsijäämisen pelko (FOMO) on todennäköisesti surkein syy sijoittaa
e) Sijoituslainalla, jonka vakuutena toimii omat osakkeet, nousumarkkinaan sijoittaminen on taloudellinen itsemurha

Oikeastaan kaikki nämä asiat johtavat yhteen asiaan. Osakkeiden tulevaisuuden tuotto-odotukset ovat huomattavasti korkeammat silloin kuin osakkeet ovat laskeneet merkittävästi – eli niin kauan kuin sijoittaja seuraa arvokasta liiketoimintaa, tulevaisuus on hänelle valoisa. Seuraa tarinoita, memejä ja järjettömiä arvostustasoja – jätät sijoitusmenestyksesi täysin onnen varaan.

Se, mikä menee alas, tulee myös ylös – myös tällä kertaa.

Tänään onkin parempi päivä aloittaa ja jatkaa sijoittamista kuin lähes vuosikymmeneen! Älä siis vaivu epätoivoon vaan ota kaikki ilo irti siitä. 

Oletko uusi lukija ja oletko kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta? Aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa yli 500 tekstiä, joten olen varma, että löydät uutta mielenkiintoista luettavaa.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

26 kommenttia artikkeliin ”Pörssiromahdus saapui ja sijoittajien juhlat ovat vasta alussa”

  1. Tuot esiin paljon hyviä nostoja mm. velkavetoisesta sijoittamisesta keskellä maniaa, pitkäjänteisen sijoittamisen tärkeydestä, sekä kriisin keskellä olevista mahdollisuuksista.

    Totta, esim. Alphabetin tämänhetkinen P/E luku kuvastaa hyvin markkinoiden ylireagointia ainakin jossain määrin.

    Osakkeiden ostaminen laskun aikaan on kuitenkin vähän sama asia kuin ostaisi Black Friday alennuksista vaatteita koska ”säästää” rahaa – yrityslainat voivat olla tällä hetkellä huomattavasti mielekkäämpi sijoituskohde, yritysten taloustilanteen säilyessä _riittävän monella alalla_ stabiilina kun osakemarkkinoiden arvostustasot heiluvat.

    Osakemarkkinoiden 12-18kk tilanteeseen ei ole tiedossa nopeaa helpotusta, eikä taloustilanteesta pysty sanomaan ajautuuko Suomen kansantalous lamaan vaiko ei. Itselläni on salkku tyhjä osakkeista (ollut jo tammikuusta asti), ja aion myös pitää sen tyhjänä vaikka ammatiltani olen analyytikkona rahoitusalalla.

    Vastaa
    • Kiitos! Ja joo mahdoton sanoa, mikä on tällä hetkellä se optimaalisin sijoituskohde, koska tämä vuosi menee korkojen ja inflaation osalta vielä vähän kummallisissa merkeissä. Se, kestääkö outous tosiaan vielä puoli vuotta, vuoden vai monta vuotta on ehkä se kaikista mahdottomin sanoa. Loppupeleissä suhdanteesta huolimatta tietyt yhtiöt kuitenkin pystyvät parantamaan tulostaan vuodesta toiseen ja toiset eivät. Kävi osakemarkkinoilla mitä tahansa esim. kahden vuoden säteellä, niin laadukkaat liiketoiminnot järkevällä hinnalla tulevat aina olemaan järkevä sijoitus lyhyellä aikavälillä. En pystyisi itse koskaan tyhjentämään koko salkkuani, joten rohkea siirto! Muutaman kerran olen yrittänyt ajoittaa ja keskimäärin erittäin huonolla menestyksellä. Usein epävarmuus tuntuu katoavan markkinoilta aivan yhtä nopeasti kuin se tulikin, jonka takia ajallinen hajauttaminen, painottaen laskeviin yleisiin markkinoihin, on tuntunut itselle sopivammalta.

      Vastaa
  2. 2 vuotta on ollut rahaa sijoittaa, joten olen sitä tehnyt. Sijoituamöärät ovat kasvaneen viime aikoja kohti. Nyt sain potkut, ja rahat on nostettava elämiseen, sijoitukset ovat kovasti tappiolla. Potkuja ei voinut ennakoida, mutta olisihan se pitänyt arvata, että en minä voi kun hävitä.

    Vastaa
    • On valitettavaa että sinulle kävi näin mutta älä luovuta. Työt eivät Suomesta lopu ja paremmat ajat tulevat vielä. Ensi kertaa varten vinkki: älä laita kaikkea pörssiin vaan säästä 3-6kk puskuri että et joudu syömään sijoituksia tiukan paikan tullen

      Vastaa
      • Harmittava tilanne Nimetön! Usein osakesijoittamisessa ärsyttävintä onkin se, että osakkeet laskevat keskimäärin aina samaan aikaan, kun YT-neuvottelut käynnistyvät milloin missäkin. Tämän takia Sannan ja Tapion mainitsema varakassa onkin äärimmäisen tärkeää laittaa kuntoon ennen kuin mihinkään sijoittaa- osakkeet kun tulevat aina välillä laskemaan merkittävästi. Toivottavasti uusi työ löytyy pian ja pääset myös säästämään ja sijoittamaan jälleen!

        Vastaa
        • Eipä pienituloisen voi sijoittaa ikinä 6kk puskurin säästäminen vie vuosia, ja siinä välissä ehtii aina käydä työttömyys tai muu rahallinen katastrofi, joka vie säästöt. Onneksi itse olen säästänyt. Viimeiset pari vuotta olisi ollut rahaa sijoittaakkin, mutta onneksi en ole. Nyt lomautukset ovat ilmassa, autoon tuli kallis remontti ja lapsen joutuu viemään yksityislääkärille, kun julkiselle ei pääse.

          Vastaa
          • Monta äkillistä menoa kyllä sattuu aina, se on totta. Mutta silloin onkin hyvä jättää sijoittaminen vain sivummalle ja keskittyä päivittäiseen talouteen. Sijoittaminen on hyvää extraa siinä kohtaa, kun on tasainen taloudellinen tilanne, jossa jokaista penniä ei tarvitse pakolla venyttää.

            Vastaa
  3. Voivoi kunpa nyt olisi rahaa reilusti niin kyllä laittaisin markkinoille. Vielä yhteen sijoitukseen on varaa, mutta seuraavan kerran pääsen sijoittamaan ehkä vasta syksyllä jos saan silloin taas puskurin kuntoon.

    Vastaa
    • Voi hyvin olla, että syksyllä tilanne on edelleen hyvä sijoittajalle – epävarmuuksia kun tuntuu tällä hetkellä olevan erittäin paljon. Toivotaan, että koko tämä vuosi lasketellaan, niin ostopaikkoja tulee jatkossakin!

      Vastaa
  4. En tiedä onko paras aika aloittaa, minusta pörssi on ollut todella ennen-arvamaton viime aikoina. Oma strategia tälle vuodelle on kasvattaa salkun käteistä eli erillään minun normi-säästöistä. Nyt vasta tajusin että semmostakin saa tehdä 🙂
    Sit voi nauttia juhlista tulevina vuosina.

    Vastaa
    • Säästäminen kannattaa myös ehdottomasti! Mutta epävarmuus on juuri se mitä pörssikin vihaa ja juuri sen takia hinnat ovat tulleet (monen muun asian lisäksi) alaspäin. Epävarmuus onkin pitkäjänteisen sijoittajan herkkupala, koska mikään epävarmuus ei kestä ikuisesti, vaikka se siltä saattaa hetkessä tuntua (muistaako joku koronaromahduksen vielä kahden vuoden takaa :D).

      Vastaa
      • Siis joo nimenomaan koronaromahduksesta on jäänyt trauma kun näin niin paljon hyviä mahdollisuuksia muttei ollut käteistä. Sain silti napattu kultaa ja maailmaindeksirahastoa korttiluotolla ja vaihtamalla makaronipainoiseen ruokavalioon, mutta ensi kerralla haluan olla valmis.

        Vastaa
        • Joo itselläkin oli semioptimi tilanne koronaromahduksessa, mutta näistä aina oppii, että käteiskassaa pitäisi aina olla enemmän kuin sitä nousumarkkinassa ehkä ajattelisi. Hyvät ostopaikat tulevat kuitenkin aina niin yllättäen vastaan.

          Vastaa
  5. Tämä on kyllä ainakin itselle vielä vaikeaa oppia nauttimaan siitä että kurssit laskevat yleisellä tasolla. Omalta osalta salkun valinnat ovat siltä osin onnistuneet (Fortumia lukuun ottamatta), että Q1 tulokset ovat olleet mukavaa luettavaa ja kurssien silti laskettua on tullut jatkettua niiden ostamista. Vielä riittää kuun loppuun jännitettävää salkun isoimman teknofirman kanssa, mutta senkin osalta Q1 pitäisi olla hyvä. Toki nämä Q1 tulokset ovat toteutunutta tietoa ja pörssithän ennakoivat tulevaisuutta.

    Itse olen koettanut taata mielenrauhaa kurssilaskuja varten eri keinoilla. Työn puolesta minulla toki se etu että irtisanomissuojani antaa minulle vuoden tulot firman potkiessa minut pois. Kaksi kolmannesta sijoitussalkustani koostuu asunnoista, joiden kurssit eivät heittelehdi pörssien mukana. Olen myös alkanut seuraamaan osakkeideni osinkotuloja vuositasolla. Juuri tämä viimeinen listaamani tekijä on hyvä näissä laskutilanteissa kun voi laskeviin kursseihin ostaessa nähdä osinkotuoton kasvavan entistä rivakammin.

    Seuraan jonkin verran myös eri sijoittaja-podcasteja ja siellä silmääni sattui mielenkiintoinen fakta Yhdysvalloista. Tämän lähteen mukaan ns. retail -sijoittajat (eli me tavalliset pulliaiset) käytäydymme nyt eri tavalla kuin aikaisemmissa laskumarkkinoissa. Tyypillisesti aikaisemmin monet piensijoittajat ovat keventäneet salkkunsa laskun alkaessa, mutta nyt tilanne on ilmeisesti toisin. Tämä lienee hyvä signaali siitä, että pikkuhiljaa eri medioissa leviävä talous/sijoitustietoisuus alkaa purra tavan kansalaisiin ja salkkuja ei tyhjennellä heti laskun jälkeen. Niin kuin tuossa aiemmin kirjoiteltiin, niin uusi nousu saattaa lähteä liikkeelle aivan yhtä nopeasti kuin laskukin alkui. Montaa osaketta saa nyt hyvällä hinnalla pörssista, joten nautitaan hyvistä ostopaikoista!

    Vastaa
    • Etenkin tuo irtisanommissuoja auttaa aivan valtavasti! Ja onhan Suomessa onneksi työttömyyskassatkin, jotka ovat suhteellisen anteliaita verrattuna melkein minne tahansa muualle maailmaan.

      Ja itse asiassa nämä retail-sijoittajat ovat omaankin silmiini pitäneet sijoituksista paremmin kiinni kuin menneisyydessä. Käsittelen tätä tulevassa kirjassani, jonka takia olen viime aikoina aika paljon tutkinut näitä tilastoja ja tutkimuksia ihmisten käytöksestä laskumarkkinassa. Ja tiedot mihin olen itse törmännyt, ovat osoittaneet samaa kehitystä tavallisten ihmisten sijoituskäytöksessä – voi siis hyvin olla, että talousvalistus on mennyt perille!

      Ja tosiaan, epävarmuus on aina sijoittajan ystävä, joten on hienoa nähdä, että ihmiset tästä nykyään uskaltavat myös hyödyn ottaa irti, jos käteiskassa siihen varaa antaa.

      Vastaa
  6. Niinkuin aikaisemmissakin viesteissä on kommentoitu, niin kyllähän nämä asiantuntijoiden ”nyt on sijoittajan paras hetki” perustuu täysin siihen, että joka kuukausi on sitä rahaa mitä sijoittaa. Tiedä sitten kuinka monella tämä on todellisuutta, itse ainakin tiedän lähinnä sijoittajia jotka ovat jo laittaneet pörssiin sen mitä laitettavissa on ja nyt vain toivotaan että edes joskus oltaisiin takaisin 2021 tasoilla. Itsellä siinä onnekas tilanne, että minulle tämä lasku ei olisi enää parempaan ajankohtaan voinut sattua, tulot eivät ole koskaan olleet ja tuskin tulevatkaan enää koskaan olemaan näin suuret.

    Vastaa
    • Useinhan sijoittajat innostuvat pörssistä juuri silloin, kun eletään sitä hulluinta hurmosta (kuten juuri vuonna 2021 tai ennen finanssikriisiä tai IT-kuplan aikaan) ja silloin vauhtisokeudessa laitetaan kaikki rahat sijoituksiin. Tämä on valitettava tosiasia, joka on pysynyt samana jo monta vuosikymmentä ja tulee jostain ihan ihmisen perusluonteesta.

      Harmittavaa sinänsä, koska jos ihmiset laittaisivat yhtä hurmoksella rahaa sisään tällaisina hetkinä kuin nyt on menossa, olisivat pitkän aikavälin sijoitusten tuotot todennäköisesti moninkertaisesti paremmat, koska hyviä aikoja pörssissä seuraa aina huonot ajat ja huonoja aikoja – mitkäs muutkaan kuin hyvät ajat!

      Vastaa
  7. Oletko myynyt sijoituksia nyt, koska kaikki puhuu pörssiromahduksesta?
    Minulla on vaan hyvin hajautettuja ETF:iä ja kaverit sanoo että nyt kannattaisi myydä ne. Olen itse eri mieltä. Kikkailu ja markkinoiden ennustaminen harvemmin tietää mitään hyvää. Mitä mieltä itse olet?

    Vastaa
    • En ole myynyt mitään ja olen vain ostanut lisää. Olen kanssasi 100% samaa mieltä! Ajoittamiseen meistä ei kukaan pysty (muutenhan meillä olisi pörssimiljonäärejä huomattavasti enemmän). Ja muutenkin osakkeet ovat laskeneet jo niin merkittävästi, että nyt on muutenkin jo ns. ”liian myöhäistä”. On sanonta ”if you panic, panic first” eli, jos alkaa myymään osakkeita, koska kurssit laskevat, kannattaa se tehdä aivan alussa, ei siinä kohtaa, missä olemme nyt – eli 30% pörssilaskun jälkeen.

      Kuten tekstissäkin sanon, kovat laskut parantavat aina tulevaisuuden tuotto-odotusta ja koen, että nyt on ennen kaikkea parempi aika ostaa osakkeita ja rahastoja kuin pitkään aikaan. Aidosti pitkäjänteiselle sijoittajalle nykyinen erittäin korkea epävarmuuden aika on pelkästään postiivinen asia.

      Vastaa
      • Köyhempänä tyyppinä olen myynyt vähän plussalla olevia rahastoja ostaakseni ylimääräistä ruokavarastoa (inflaatio ja muut epävarmuudet) ja käteisjemmaan. Tämä tosin vain siksi, että puskurista on lähtenyt isompaan hankintaan. Indeksirahastoihin jatkan normi kuukausisijoittamista. En tiedä, lähtenenkö koskaan seikkailemaan osakkeiden kanssa.

        Vastaa
        • Kuulostaa varsin järkevältä. Ja keskimäärin indeksirahastoihin sijoittaminen on taloudellisesti kannattavampaa suurimalle osalle meistä, joten eipä osakkeiden kanssa seikkailu missään tilanteessa ole edes erityisen suositeltavaa edes! Itsekin suosittelen lähipiirilleni sekä blogissani lähinnä indeksirahastoja, koska tiedän omasta kokemuksesta, että osakesijoittajan tie on paljon pitempi, kivuliaampi ja tappiollisempi kuin indeksirahastosijoittajan.

          Vastaa
  8. Hyvä kirjoitus, mutta jäin pohtimaan yhtä kohtaa. Kirjoitit, että lainarahalla sijoittaminen nousumarkkinoille on taloudellinen itsemurha. Kiinnostaisi kuulla tästä lisää, että miksi näin on. Entä mitä mieltä olet näin yleisesti opintolainan sijoittamisesta esimerkiksi indeksirahastoihin tällaisessa markkinatilanteessa?

    Vastaa
    • Joo hyvä kysymys. Tarkennan. SIJOITUSLAINALLA sijoittaminen on taloudellinen itsemurha nouseviin kursseihin, koska silloin vakuuksina toimii osakkeiden arvo. Opintolainan, jonka valtio takaa, voi hyvin mielin nousumarkkinassa ja myös nykyisessä markkinatilanteessa sijoittaa osakemarkkinoille tai rahastoihin pitkällä aikavälillä, koska siinä ei ole samaa ominaisuutta kuin sijoituslainassa ja ns. margin-callin riskiä (https://www.investopedia.com/terms/m/margincall.asp)

      Vastaa

Jätä kommentti