Pörssiromahdus on tulossa ja miksi sillä ei pitäisi ole mitään väliä sinulle

Pörssiromahdus tulee aina uudestaan – tässä todiste.

pörssiromahdus
Dow Jones-indeksi (Lähde: Macrotrends)

Jos on yksi asia, jonka haluaisin jokaisen ihmisen ymmärtävän osakesijoittamisesta, olisi se yllä oleva graafi. Kyseinen graafi esittää yhdysvaltalaista Dow Jones indeksiä – viimeiseltä 100 vuodelta. Kuten näet, graafi on kuin vuoristorata – ainakin melkein. Välillä mennään lujaa ylöspäin, joskus taas lujaa alaspäin kun pörssiromahdus iskee. Graafi kuitenkin eroaakin vuoristoradasta siten, että pitkällä aikavälillä suunta on aina ollut korkeammalle. Vuoristoradassa taas palataan aina lähtöpisteeseen.

Vastaus siis kysymykseen ”kuinka riskialtista pitkäaikainen (indeksi)osakesijoittaminen on?”, on ollut historian valossa selkeä: Ei ollenkaan – pitkällä aikavälillä. Tämä siis niin kauan kuin luotat siihen, että sijoittaminen ei ole riskialtista ja sijoitat tasaisin väliajoin, hajautetusti, etkä reagoi muutoksiin osakemarkkinoilla.

Osakesijoittaminen muuttuu riskialttiiksi heti kun kuvittelee osaavansa ennustaa kurssien käyttäytymistä ja reagoi kurssimuutoksiin lyhyellä aikavälillä omasta mielestään fiksusti. Pitkäjänteisen sijoittajan pahin vihollinen onkin hän itse. Mitä vähemmän yrittää hallita omia sijoituksiaa, sen paremmin yleensä menestyy – niin epäintuitiiviseltä kuin se kuulostaakin.

Tämä on erityisen tärkeää ymmärtää aina kun markkinat heiluvat päivittäin suuria määriä ja allekirjoittaneenkin osakesalkku heiluu yli tuhat euroa suuntaan jos toiseen päivässä. Mikäli kuitenkin ostat osakkeita tai halpoja indeksirahastoja säännöllisesti yhtä paljon niin pörssin kuin ylä- ja alamäissä, päädyt loppujen lopuksi aina plussalle.

Pörssiromahdus on tulossa – halusit tai et

Jos graafista näkee sen, että pitkällä aikavälillä pörssikurssien tie on aina ylöspäin, näkee 100-vuoden historiasta myös toisen tosiasian – pörssiromahdus on tulossa tulevaisuudessa – halusit tai et. Milloin? Sitä ei kukaan tiedä ja mikä tärkeintä, sillä ei pitäisi olla kenellekkään pitkäjänteiselle sijoittajalle mitään väliä.

Kaikki, jotka ovat harrastaneet osakesijoittamista 20 vuotta, ovat nähneet vähintään 2 veretseisauttavaa pörssiromahdusta, joiden piti olla maailmanloppu. Maailmanlopun sijaan, osakkeet tuplasivat arvonsa näiden romahdusten jälkeen.

Näistä faktoista huolimatta moni pitää edelleen osakesijoittamista uhkapelinä. Tai rikkaiden luksuksena. Oikeasti se on kaukana siitä. Pitkäaikainen osakesijoittaminen on yksinkertaisesti järkevää talouden hallintaa, oli tulotasosi mikä vain. Ja mikä pahinta, ihmiset myyvät juuri silloin kun osakkeet menevät tappiolle salkussa. Juuri tällöin pitäisi pitää pää kylmänä ja ostaa osakkeita lisää.

Asian ymmärtämiseksi, pitää ymmärtää se, että osakkeen ostaminen tarkoittaa sitä, että sijoitat oikeasti yrityksen liiketoimintaan. Julkisessa keskustelussa esille nousee aina sijoitukset, jotka kasvattavat hintaansa räjähdysmäisesti; IT-kupla, FANG, Bitcoin, kannabis jne. Jotta pystyt menestymään sijoittamisessa pitkällä aikavälillä, pitää sinun kuitenkin pystyä erottamaan arvo ja hinta.

Arvo on jotain, mitä liiketoiminta oikeasti tuottaa. Voidaan kyseenalaistaa, onko Tesla, joka tekee miljardeja tappiota joka vuosi oikein arvostettu 60 miljardin arvoiseksi yritykseksi? Entä kannabisyhtiöit, joiden liikevaihto on sata miljonaa dollaria, mutta markkina-arvo yli 10 miljardia?

Hinta on jotain, jota maksat osakkeesta tai mistä tahansa muusta asiasta. Tärkeää kuitenkin on ymmärtää, että maksat arvosta hinnan, jonka markkina sinulle päättää. Pitkäaikaisessa sijoittamisessa sinun ei tarvitse ymmärtää kuin arvon käsite – välillä saatat maksaa ylihintaa, mutta välillä saat arvoa 90% alennuksella kun pörssiromahdus sekoittaa ihmisten päät.

Tärkeintä on, että et yritä ottaa liikaa omaa näkemystä – silloin maksat lähes poikkeuksetta liian korkeaa hintaa ja menetät rahaa loppupelissä toisin kuin sijoittamalla indeksiin.

Lopuksi 6 asiaa, jotka haluan, että jokainen aloitteleva tai kokeneempikin sijoittaja ymmärtää pörssiromahduksesta.

1. Pörssiromahduksia tulee tapahtumaan myös tulevaisuudessa

Viimeisestä pörssiromahduksesta alkaa olemaan kohta 10 vuotta. Aika moni on aloittanut sijoittamisensa sen jälkeen ja ei edes tiedä, miltä pörssiromahdus näyttää ja tuntuu. Jos kuitenkin katsot ylhäällä olevaa graafia, näet, että pelkästään viimeisen 20 vuoden aikana meillä on ollut kaksi pörssiromahdusta – 10 vuoden peräkkäisestä noususta huolimatta.

2. Osakemarkkinat nousevat aina kuopasta

Ja kun sanon aina, tarkoitan aina. Maailmanloppua on ennustettu niin moneen kertaan ja silti sitä ei ole koskaan tullut. Ja sitten kun maailmanloppu tulee, noh millään ei ole mitään väliä siinä kohtaan. Joten maailmanlopun ennustaminen on huono tekosyy pitkäaikaisen sijoittamisen välttelylle.

3.  Osakemarkkinat tulevat aina menemään ylöspäin

Kuvaaja ylhäällä kertoo kaiken oleellisen. Ja se kertoo myös syyn siihen, miksi sinun pitää sijoittaa tasaisesti ja säännöllisesti. Älä hötkyile tai ota näkemystä. Tämä on varma tapa polttaa näppisi ja menettää rahasi. Osakemarkkinoilla oleminen on viihdyttävää, välillä on ylämäkiä, välillä hurjia alamäkiä, tylsää on harvemmin. Mutta pitkällä aikavälillä lopujen lopuksi suunta on aina ylöspäin.

Pitää kuitenkin muistaa, että suunta ylöspäin ei tarkoita, että suunta olisi ylöspäin joka päivä, joka viikko tai edes joka vuosi. Välillä saattaa olla vain yksi päivä kuukaudesta, jolloin pörssit eivät ole pakkasella. Loppujen lopuksi pörssi kuitenkin punertaa aina pitkällä aikavälillä lisää tuottoja kärsivälliselle ja säännölliselle sijoittajalle.

4. Osakkeet ovat historiallisesti ylivoimaisesti paras paikka pitää rahoja

Koska media rakastaa kohuotsikoita, trendejä ja jännitysnäytelmiä, Bitcoin on paras esimerkki. Siitä ja sen ”tuotoista” puhutaan kaikkialla. Media ei ole kiinnostunut siitä, että ihmiset rikastuisivat tai kasvattaisivat varallisuutta. Tai oppisivat järkeviksi sijoittajiksi.

Tämä olisi oikeastaan kauhistus medialle, koska kukaan ei jaksaisi klikkailla Bitcoin-uutisia enää sen jälkeen ja kukaan ei sijoittaisi mihinkään, mitä he eivät ymmärrä. Media on kiinnostunut vain yhdestä asiasta – siitä, että klikkaat heidän uutistaan. Bitcoin onkin täydellinen tähän ”uutisointiin”. Tappiot ja voitot ovat aina hurjia.

Harva kuitenkin muistaa, että osakkeista pystyy saamaan aivan samanlaisia voittoja. Ja paljon varmemmin. Jos ostit Amazonia kun se listattiin pörssiin, juuri ennen IT-kuplaa, olet saanut Amazonista tähän mennessä Amazonista yli 70 000% tuoton. Prosenttimäärä on jotain sellaista, mitä pikkuaivoni eivät pysty edes käsittämään. Samanlaisia tarinoita löytyy sadoista eri osakkeista. Ja parasta on, että kun sijoitat indeksiin, pääset aina mukaan näihin käsittämättömiin rakettinousuihin ilman kristallipalloa.

Tässä pätee sama kuin ajallisessa hajauttamisessa. Et halua ottaa näkemystä sijoitustesi valitsemisessa, sillä tämä on varma tapa tehdä sijoitusvirheitä ja saat huonompaa tuottoa kuin indeksiltä. Tämä pätee myös allekirjoittaneeseen, joka valitsee suurimman osan osakkeistansa ja on hävinnyt indeksille poikkeuksetta lähes joka vuosi ennen sijoitusstrategiani yksinkertaistamista ja uudistamista.

5.  On todennäköistä, että tulevaisuudessa pörssiromahdukset ovat aivan yhtä yleisiä kuin menneisyydessäkin

Tämä tieto on elintärkeää pitkäaikaiselle sijoittajalle. Ja tämä on hyvä tiedostaa etenkin tänä aikana, kun pörssit rikkovat jatkuvasti uusia ennätyksiä. Nyt on aika varautua henkisesti siihen kun kaikki sijoituksesi heiluvat punaisella, ja tuntuu, että koko omaisuutesi katoaa ilmaan. Kun pörssit romahtavat, vasta silloin sinua mitataan aidosti sijoittajana.

Tieto siitä, että pörssiromahdus tulee jossain vaiheessa auttaa asennoitumaan tulevaan ajoissa. Pörssiromahdus on tulossa. Ja se tulee sattumaan henksiesti. Mutta kaikki on hyvin, jos et panikoi. Pörssiromahdus ei tule sattumaan pankkitilillesi, jos et panikoi. Tärkeintä on päästä yli kauhusta, jota äänet ympärilläsi lietsovat – ja tietenkin ostaa osakkeita aivan kuin olisi tavallinen keskiviikko.

6. Massiivinen pörssiromahdus on aivan nurkan

Tai seuraavan nurkan. Tai sitä seuraavan. Tuleeko pörssiromahdus 2019? Tuleeko pörssiromahdus 2020? Joka tapauksessa seuraava on jo tulossa. Ja sitä seuraava. Ja sitä seuraava. Ja ne eivät ole juuri mitään muuta kuin kuoppia tiessä, joka vie ylöspäin. Suomeksi, seuraava pörssiromahdus tulee vain olemaan alennusmyynti ja mahtava ostotilaisuus siinä, missä Stockmannin Hullut Päivätkin.

Sijoitus2018-tapahtumassa panelistit ennustivat keskimäärin, että seuraava kriisi iskee jo niinkin nopeasti kuin vuonna 2019! En ole asiasta samaa mieltä, mutta minulla tai panelistien mielipiteillä ei pitäisi olla mitään väliä – koska aikanaan seuraava pörssiromahdus kuitenkin tulee. Ja kun pörssiromahdus vihdoin saapuu, ei sillä pitäisi olla sinullekaan mitään väliä.

Loppupeleissä pörssiromahdus on pitkäaikaisen sijoittajan paras ystävä. Silloin saa arvokkaita yrityksiä halvalla hinnalla. Jostain syystä suomalaiset kuitenkin jonottavat mieluummin ilmaisia ämpäreitä ja ryntäävät Hulluille Päiville ostamaan vaatteita samalla tyhjentäen pankkitilinsä mieluummin kuin tekisivät itsensä rikkaiksi pörssien alennusmyynneissä.

Kun luet tätä kirjoitusta, voi olla, että pörssiromahdus on jo saapunut – enemmän kuin kerrankin. Oli tai ei, nyt on enemmän kuin parempi aikaa aloittaa pitkäaikainen sijoittaminen esim. Nordnetissä. Muista, pörssiromahdus tulee varmasti, mutta sitä seuraa aina entistä kovempi kurssinousu. Koskaan ei ole huono aika aloittaa sijoittamista.

 

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

8 kommenttia artikkeliin ”Pörssiromahdus on tulossa ja miksi sillä ei pitäisi ole mitään väliä sinulle”

    • Sepä se, mutta kuplaa on nyt lupailtu monta vuotta. Ja silti pörssit ovat vain jatkaneet nousuaan. Korjaus tulee joskus, mutta koskaan ei tiedä, milloin ja matkaa ylöspäin voi olla vielä piitkäään. Nyt kun miettii, että makrotalous pääsee vasta jaloilleen, voi olla, että yritykset jatkavat tulostensa parantamista vielä monta vuotta.

      Vastaa

Jätä kommentti