Pörssisähkö vai kiinteähintainen sähkö? Korona on romahdattanut myös sähkön hinnan – nyt on aika kilpailuttaa sähkösopimus!

Sähkön kilpailuttaminen kannattaa AINA kun mahdollista. Ja koronaviruksen luoman taloudellisen epävarmuuden myötä se kannattaa enemmän kuin koskaan, kun pörssisähkön hinta on laskenut huomattavasti erittäin lyhyessä ajassa.

Sähköyhtiöt eivät kannustakaan pitkäaikaiseen asiakkuuteen hinnoittelumallillaan, vaan usein pitkäaikaiset asiakkaat saavat huonompia tarjouksia kuin uudet asiakkaat. Joka kerta kun olen muuttanut, kilpailutin sähköni sähkövertailun* kautta ja joka kerta olen saanut sähkösopimuksen huomattavasti halvemmalla kuin edellisellä kerralla!

Tässä kirjoituksessa käyn läpi, miten pörssisähkö sekä kiinteähintainen sähkö eroaa toisistaan, kumpi sinun kannattaa valita sekä lopussa näytän reaaliaikaista statistiikkaa siitä, miten juuri nyt sähkösopparin uusiminen kannattaa erityisen paljon. Pelkästään viime vuoden samaan hetkeen verrattuna sähkön hinta on laskenut roimasti!

Pörssisähkö vai kiinteähintainen sähkö? Mikä on niiden ero?

sähkön kilpailuttaminenNimensä mukaisesti pörssisähkön hinta vaihtelee käytännössä jatkuvasti. Aivan kuten pörssiosakkeidenkin ja pörssiosakkeiden, myös pörssisähkön hinta vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaisesti. Kun sähkö käytetään paljon, pörssisähkön hinta nousee, kun sähköä käytetäään vähän, sähkön hinta laskee.

Kiinteähintainen sähkö taas on paljon yksinkertaisempi. Teet sopimuksen sähköfirman kanssa ja maksat käytännössä sähköstä per kilowattitunti saman senttimäärän niin pitkään kuin sopimus on voimassa (halvimmat sopimukset ovat usein 24kk:n määräaikaisia sähkösopimuksia).

Miltä sähköhintojen kehitys sitten on näyttänyt viime vuosina?

Sähkön hinnan kehitys 2016-2017

Vaikka yllä oleva graafi kuvaa vuoden 2016 ja 2017 hinnankehitystä, on graafi pysynyt suhteellisen samanlaisena aina tähän vuoteen asti. Vuoden 2017 lopun ja vuoden 2020 alun sähkön hinnan välillä oli n. 1 sentin ero per kilowattitunti.

Sähkö oli siis ennen koronaa kallistunut vuosien varrella hieman, mutta tästä huolimatta edelleen sähkön hinta on Suomessa suhteellisen halpaa muuhun elintasoomme verrattuna. Nyt sähkö onkin aivan järjettömän halpaa kysynnän laskun myötä.

On myös hyvä huomata, että sähkön KOKO hinta koostuu monesta eri asiasta. Tässä tekstissä ja yllä olevassa graafissa puhun käytännössä vain puhtaasta sähkön hinnasta, joka on se, mihin voit itse vaikuttaa. Muut tulevat käytännössä sähkönsiirrosta sekä muista kiinteistä maksuista, joita et voi itse valita. Käytännössä sähkön hinta koostuu seuraavista asioista:

– Sähköenergian hinta (sopimuksenmukainen hinta, jonka voit kilpailuttaa)
– Sähkösopimuksen kuukausittainen perusmaksu (suosittelen kilpailuttamaan ja etsimään sopimuksen, jossa tämä on 0€)
– Sähkövero
– Sähköenergian siirtomaksu sekä
– Sähkön siirron kuukausittainen perusmaksu

Sähkösopimuksella voit siis vaikuttaa kahteen ensimmäiseen, mutta muu on käytännössä kiinni asuinpaikastasi sekä iki-ihanasta Suomen verotuksesta.

Sähkön siirto on käytännössä tällä hetkellä monopolisoitunut alueittain Helenin ja Carunan kaltaisille yrityksille, jotka ovat sähkönsiirron hintoja kasvattaneet huolella sen jälkeen kun Fortum sähkönsiirtobisneksensä myi pois. Tähän ei voi vaikuttaa kuin äänestämällä järkevämpiä politikkoja, mutta se tuntuu olevan tie, jossa on mahdoton voittaa, joten parempi on vain keskittyä siihen mihin voi vaikuttaa eli itse sähkösopimuksen hintaan ja sen kilpailuttamiseen.

Kumpi sähkösopimus kannattaa tutkimusten mukaan?

Kuten ylläolevista graafeista saattaa nähdäkin nopeasti, on pörssisähkö (ks. Spot-hinta) ollut historian läpi koko ajan halvempaa. Silti aniharva suomalainen edelleen käyttää pörssisähköä, koska siinä on termi pörssi. Ja tämähän luonnollisesti tarkoittaa heiluntaa, riskiä ja epävarmuutta – eli kaikkea, mistä emme keskimääräisesti pidä.

Pörssisähkö kuitenkin on kaksiteräinen miekka. Toisaalta, se on ollut historiallisesti keskimääräistä halvempi kuin kiinteähintainen sähkö, mutta mikäli sähkön hintaan tulisikin piikki kylmän ja pitkän tai kuuman ja pitkän kesän takia, monta vuotta peräkkäin, saattaisi pörssisähkön hinta nousta merkittävästi. Toisaalta myös mikä tahansa energiateollisuuteen osuva yllätys saattaisi nostaa hintoja.

Kiinteähintainen sähkö onkin vähän kuin vakuutus. Voit nukkua yösi rauhassa, mutta et todennäköisesti saa maksimaalista säästöä. Pörssisähkösopimus on kuitenkin aivan erityisen kannattava, jos sähköä kuluu vähän kalleimpina tunteina päiväsaikaan eli käytännössä aamusta ja alkuillasta.

Jos on esim. 3-vuorotyössä eikä elä ns. tavallisen maailman mukana koko ajan, tulee pörssisähkö huomattavan halvaksi, koska esim. yöllä ja keskipäivällä pörssisähkö on huomattavasti halvempaa käyttää, koska silloin sähkö ei vain kulu niin paljon – koska vain harva on kotona. Toisin kuin aamusta ja alkuillasta. Ks. alla oleva kuva ja miten pörssisähkön hinta vaihtelee päivänajasta riippuen.

pörssisähkö hinta
Pörssisähkö on halvimillaan myöhään illalla ja yöllä.

Usein kuitenkin sisäinen rauha, jonka saa kiinteähintaisesta sähkösopimuksesta on aina parempi vaihtoehto. Huvittava esimerkki näkyy esim. siinä, että Ylen-jutussa, josta kirjoituksen graafikin on lainattu, haastatellaan Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkötekniikan professori Jarmo Partasta, joka toteaa suoraan, että pörssisähkö on pitkällä aikavälillä ollut aina halvempaa.

Kun professorilta kysytään jutussa, mikä sähkösopimus hänellä on vastaus on – kiinteähintainen tietysti! Vaikka hän tietää, että se on kalliimpi pitkällä aikavälillä. Onko tämä klassinen suutarin lapsella ei ole kenkiä esimerkki, vai onko yksinkertaisesti helpompi nukkua omat yöt tietäen, että maailman kriisit eivät sähkön hintaa heiluta? Veikkaisin jälkimmäistä, jonka takia itsekin suosin aina kiinteää sähkösopimusta.

Yleisesti kysyttyä sähkön kilpailutuksesta ja sähkösopimuksen vaihdosta

Kerään tähän muutaman yleisimmän kysymyksen, johon olen arjessa törmännyt sähkösopimusten vaihtamisen ja kilpailuttamisen yhteydessä. Etenkin se, miten sähkösopimus käyttäytyy elämän muutostilanteissa kuten muuton tai ulkomaille lähdön kohdalla, on monelle iso kysymysmerkki.

Miten kilpailutan sähkösopimuksen?

Eräs hyvä kaverini muutti vuoden 2020 alussa ensimmäiseen omaan asuntoonsa ja yllätyin kun hän kysyi minulta tämän kysymyksen. Pian tämän jälkeen tyttöystävänikin kysyi samaisen kysymyksen. On siis varmasti yllättävänkin paljon ihmisiä, jotka kysyvät samaa.

Vastaus onkin sama kuin melkein aina nykyään: sähkön kilpailuttaa kaikista helpoiten nykyään netissä – tarkemmin Zmartan helpon sähkövertailun avulla, jossa kilpailutin omankin sähkösopimukseni vain pari kuukautta takaperin. Täytät yksinkertaiset tiedot ja nettisivu kilpailuttaa kätevästi kaikki sähköyritykset keskenään. Kaikki mitä sinun täytyy tehdä on valita halvin – tai vaihtoehtoisesti halvin, joka antaa täysin uusiutuvaa energiaa, mikäli ilmastokysymykset ovat sinulle tärkeitä.

Mitä tapahtuu, jos muutan ja minulla on määräaikainen sähkösopimus voimassa?

Käytännössä määräaikainen sähkösopimus purkautuu aina kun muutat. Eli et joudu viemään vanhaa sähkösopimustasi mukanasi uuteen kotiisi, vaikka sitä olisi kuinka paljon jäljellä. Tämän takia sähkön kilpailutus kannattaakin tehdä AINA kun muutat. On myös todennäköistä, että saat kilpailutuksen jälkeen sähkön halvemmalla.

Mitä jos muutan yhteen jonkun kanssa ja molemmilla on vielä määräaikainen sähkösopimus?

Tämä on jotain, johon moni törmää arjen aikana. Kaksi henkilöä kohtaavat, asuvat erillään jonkin aikaa ja päättävät muuttaa yhteen toisen asuntoon. Mutta molemmilla onkin sähkösopimus, joka on voimassa vielä 12 kuukautta! Mitä tapahtuu? Vastaus on onneksi tähänkin yksinkertainen. Se, joka muuttaa toiseen asuntoon, saa purkaa määräaikaisenkin sähkösopimuksen muuton yhteydessä siitä riippumatta, kuinka pitkä sähkösopimus on.

Sähkön hinta on romahtanut vain vuodessa ja nyt on täydellinen aika kilpailuttaa sähkösopimuksesi

Seuraavassa graafi, joka kertoo, miten sähkön hinta vertautuu 17.3.2020 ja tasan vuosi aiemmin.

Siniset palkit kuvaavat siis tätä hetkeä, tummansiniset viime vuotta. Kuten näkyy, käytännössä kaikkina muina kuin piikkiaikoina pörssisähkön hinta on laskenut lähes puoleen! Tämä on erityisen hieno uutinen kaikille, jotka ovat esim. etätöissä koronaviruksen takia.

Tämä on myös erinomainen uutinen kaikille, jotka kilpailuttavat sähkösopimuksensa nyt uudelleen, koska myös kiinteähintaisen sähkön hinta laskee merkittävästi näin suuren pörssihinnan laskun seurauksena. Nykyisessä tilanteessa on siis löydettävä selvästi hyviäkin uutisia näin yksitysihmiselle, vaikka talous on muuten suuren stressin alla.

Sähkön kilpailutus on tehty helpoksi ja nopeaksi

Samainen aiemmin mainittu professori Ylen-jutusta sanoi myös, että n. puolet suomalaisista ei ole koskaan kilpailuttanut sähköntoimittajaansa! Tämän oikeasti järkyttävää, koska sähkösopimus on aivan kuten vakuutus tai mobiililiittymä ja siinä, että olet sähköyrityksen kanta-asiakas, ei voita kukaan muu paitsi sähköyhtiö. Älä siis häviä isoille korporaatioille vaan kilpailuta sähkösi nyt!

Kuten mainitsin alussa, sähkön kilpailutus on onneksi tehty nykyään helpommaksi kuin koskaan. Sähkön kilpailutus tavallisesti on aivan yhtä helppoa kuin sähkön kilpailutus muuton yhteydessä verkossa.

Diili, jonka otin itselleni, oli kiinteähintainen sähkö (kyllä vaikka tutkimukset sanovat, että pörssisähkö on pitkällä aikavälillä halvempi!). Maksoinkin käytännössä kiinteähintaisesta sähköstä hieman enemmän, jotta saan mielenrauhan – nyt kun katsoo sähkön hintoja, koen, että tein väärän päätöksen ja olisi pitänyt ottaa pörssisähkö sittenkin, mutta koska en osannut koronaa ja sateiden määrää osannut ennustaa, on tätä turha miettiä.

Eli tässä speksit:

Yhtiö: Vattenfall
Sopimuksen kesto: 24 kuukautta
Perusmaksu 0€/kk
Yleissähkö, kiinteähintainen: 5,25snt/kWh

Jos siis saat tätä paremman tarjouksen, on sinulla parempi sähkösopimus kuin minulla! Ja tämän lisäksi tänään saamasi tarjous sähkön kilpailuttamisen myötä on varmasti parempi kuin aiempi sopimuksesi – tämä siitä yksinkertaisesta syystä, että sähkön hinta on pysynyt nyt jo jonkin aikaa selvästi alamaissa, josta kuluttaja hyötyy aina ja korona sekä sen luoma epävarmuus on vain kiihdyttänyt sähkön hinnan laskua entisestään. Jos kilpailutatkin sähkösi tänään, olen lähes varma, että saat minua paremman sähködiilin!

Vertailujen myöt huomasin, että käytännössä parhaan tarjouksen antaa aina itselleni ainakin Lumo sähkö, Fortum tai Vattenfall ja uskon, että kaikki ovat loppupuleissä aivan yhtä hyviä vaihtoehtoja. Ja mikäli asut PK-seudulla, eikä sinua haittaa, että sähkö on valmistettu kivihiilellä myös Helen sähkö voi tarjota yllättävän hyviä hintoja Sähkömittarin vertailussa.

Miltä sinun sähköhintasi näyttää tällä hetkellä? Ja mikäli maksat sähköstä enemmän kuin tässä kirjoituksessa esitetyt numerot, kilpailuta sähkösi heti sähkövertailun avulla*!

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tieto uusimmista kirjoituksista.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

*Affiliate-linkki

9 kommenttia artikkeliin ”Pörssisähkö vai kiinteähintainen sähkö? Korona on romahdattanut myös sähkön hinnan – nyt on aika kilpailuttaa sähkösopimus!”

  1. Kilpailuttaja.fi katsottu 19.3
    Sähkötarjous
    logo
    Säästö vuodessa 94 €
    Säästö sopimusaikana 188 €
    Sähkönmyyjä Väre Oy
    Sähkötuote Määräaikainen yleissähkö, 24 kk + 12 kk hintaoptio
    Sopimuksen kesto Määräaikainen 24 kuukautta
    Perusmaksu 0.00 €/kk
    Kulutusmaksu, yleissähkö 4.45 snt/kWh

    Vastaa
    • MIelenkiintoista! Huomattava ero kilpailuttajassakin, sentin ero omaani per kWh, kahdessa vuodessa ero on aika merkittävä, lähes 20%, voi olla, että laskee kyllä entisestään tästä vielä, jos kriisi jatkunee. Huomaa hyvin, kuinka paljon halvempaa sähkö nyt jo on.

      Vastaa
  2. Hyvää asiaa pääasiassa! Tekstissä kun kyllä muutamia asiavirheitä ja niistä suurin otsikossa. Sähkömarkkinan hinta ei perustu samalla tavalla epävarmuuteen ja odotuksiin kuten osakemarkkinoilla, vaan siellä kaupataan fyysisiä tuotteita. Pörssihintojen laskusta voi kiittää pääasiassa sään jumalia. Pohjoismaissa on viime kuukausien aikana satanut taivaalta runsaasti vesivoimaa.

    Vastaa
    • Hmm, ei kai pelkästää sää tähän vaikuta. Monta vuotta Fortumia omistaneena ja useaan kertaan TJ-jutteluita lukeneena ja kuunnelleena, sää oli yksi monesta tekijästä. Toinen tekijä on luonnollisesti myös yksinkertaisesti sähkön kysyntä, joka laskee huomattavasti kun puoli Suomea menee kiinni.

      Sähköön hintaan vaikuttaa ainakin: mainitsemasi sää, lämpötilat, vesitilanne, polttoaineiden hinnat, kysyntä jne. Koronan aiheuttama kysynnän lasku yhdistettynä noihin muihin tekijöihin laskeekin varmasti hintaa. Öljynkin hinta laskenut viime aikoina merkittävästi. Monen asian summa siis, jossa sää toki yksi merkittävä tekijä.

      Vastaa
      • Kyllä IVY nyt vain on oikeassa. Koronan vaikutus sähkön hintaan on lähes olematon.
        Suurimmat vaikuttajat ovat juurikin sään jumalat jotka säätävät pohjoismaissa valtavien vesivoimalaitosten polttoainevarastoja sekä joka päivä kasvavaa tuulivoiman tuotantoa.

        Vastaa
  3. Hyvää asiaa! Kannattaa tosin kilpailutuksessa mielestäni luottaa vain suuriin sähköyhtiöihin ja seurata hintaa myös sen jälkeen, kun sopimuksen on tehnyt. Hinta nouseekin yllättäen varsin pian pienillä sähkönmyyjillä… Itsellä huonoja kokemuksia Lumo Energiasta ja muiden kokemuksista voi googlata.

    Vastaa
    • Olen monesti miettinyt noita pieniä. Itsekin päädyin Vattenfalliin ihan suorasta epäuskosta noihin Lumon erittäin pieniin hintoihin. Varmaan pitää lukea pikkupräntti tarkemmin, mutta esim. Nordic Green Energy, joka oli ainakin aikoinaan pieni on saanut erittäin hyvää palautetta. Kaikki pienet eivät ole epäilyttäviä, mutta tarkkuus on varmaan aina hyvästä.

      Vastaa
  4. Mielenkiintoni pörssisähköön lopahti totaalisesti kymmenisen vuotta sitten. Nykyään tietysti tuntikohtainen hinnoittelu mahdollistaa pahimpien hintapiikkien välttelyn jos sähköntarve ei ole jatkuvaa (kuten sähkölämmitteisessä huonosti eristetyssä talossa 30 asteen pakkasilla), siihen aikaan kyse oli kuukauden keskihinnalla tapahtuvasta laskutuksesta.
    Edullisena kautena pörssisähköllä ”tienattu” säästö myös hukkuu helposti siinä kohtaa, kun pörssihinnan noustessa haluaa vaihtaa kiinteähintaiseen, jonka hinta onkin pompannut huomattavasti verrattuna siihen että olisi tehnyt määräaikaisen sopimuksen silloin kun hinnat olivat halpoja.

    Sähkönmyyntifirmaa valitessa kannattaa tosiaan tarkistaa taustat sekä firmalta että varsinkin sen omistajilta. Eräiden sarjayrittäjien toimintatavat eivät ole muuttuneet miksikään, vaikka toiminimet ja y-tunnukset vaihtuvat sitä mukaa kun edelliset saavat huomautuksia ja tuomioita.

    Vastaa
    • Joo, kiinteähintainen on ehdottomasti turvallisempi vaihtoehto, vaikka se tosiaan erittäin todennäköisesti tulee pitkällä aikavälillä hieman kalliimmaksi. Ja juuri tuon background checkin vaivallisuuden takia, otin itsekin tunnetulta yhtiöltä hieman kalliimmalla kuin aivan halvimmalta uudelta yhtiöltä.

      Vastaa

Jätä kommentti