Pörssissä kaikki on jälleen niin kuin ennenkin

Kesä on perinteisesti hiljaisempaa aikaa pörssissä, kun jopa pörssiammattilaiset usein lomailevat heinä-elokuussa maasta riippuen. Tämä johtaa välttämättä joka kesä siihen, että kaupankäyntivolyymit niin kappaleissa kuin euroissa laskevat huomattavasti. Tämän vuoden kesä on kuitenkin poikkeuksellinen, sillä kaupankäyntivolyymit ovat laskeneet huomattavasti Helsingin pörssissä – ei pelkästään viime kuukausiin – vaan viime kesään verrattuna!

Tänään muutama huomio sijoittajien käyttäytymisestä pörssissä tänä vuonna.

Pörssin syklin vaihe on jo suhteellisen selkeä

Kirjoitin muutama kuukausi takaperin pörssin sykleistä ja pohdin, missä nyt mennään. Arvelin, että menemme aivan pörssisyklin loppuvaiheessa karhumarkkinasta pörssin viimeisiin laskuhetkiin. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että olemme suhteellisen selkeästi vaiheessa 7 – karhumarkkinat.

Karhumarkkinoille siis ominaista on, että pörssikurssit ovat menneet monta viikkoa tai jopa kuukautta vain yhteen suuntaan – alaspäin. Suurimman muutoksen pystyy näkemään etenkin julkisessa keskustelussa niin Internetissä kuin kaveripiirissä sijoittamisen ympärillä. Kaikkien lempiharrastus tuntuu katoavan täysin keskusteluista ja keskustelun määrä vähenee niin Internetfoorumeilla kuin kahvikeskusteluissakin. Muutos on hienovarainen, mutta selkeä pörssin hyviin aikoihin verrattuna. Samalla pörssin kaupankäyntivolyymi vähenee selkeästi.

Ja juuri näin on käynyt. Nordnet julkaisi juuri uusia tilastoja kesäkuun ja toukokuun pörssikaupankäyntitilastoista ja ne ovat äärimmäisen mielenkiintoista luettavaa. Helsingin pörssin vaihto laski vuodentakaisesta kesäkuusta 14,9% euromääräisesti. Kappalemäärissä erotus oli tätäkin selkeämpi ja kappalemäärät laskivat jopa 33,9%! Tämä kertoo ennen kaikkea siitä, että todennäköisesti päiväkauppaa ja impulssiostoja ja myyntejä tapahtui huomattavasti vähemmän.

Muutos ei ollut pelkästään viime vuoteen verrattuna selkeä vaan myös toukokuusta kaupankäynnin määrä laski 8,7% toukokuun ja kesäkuun välillä.

Muutokset ovat isoja, mutta kaikista silmiinpistävin on vuodentakaiseen verrattuna kappalemäärän lasku. Pörssi on ollut erittäin aneeminen viime kuukaudet. Siellä ei siis ole ollut kovia romahduksia tai kovia nousuja – ja tämä vähentää usein kaupankäyntivolyymia jopa enemmän kuin kovat pörssiromahdukset. Kirjaani Viisas sijoittaja kirjoittaessa löysinkin paljon tutkimuksia, jotka tukivat tätä dataa myös historiallisesti – ihmiset käyvät paljon kauppaa ääriliikkeissä, ei pelkästään nousuissa. Mikään ei siis tapa sijoittajien mielenkiintoa pörssiin ja kaupankäyntiin niin hyvin kuin tylsä pörssi – edes pörssiromahdus.

Mutta entä jos pörssiä ei käydä, mitä suomalaiset yksityissijoittajat ovat sitten ostaneet? Tuttua ja epäturvallista.

Putoavat puukot ja kulttiosakkeet maistuvat edelleen sijoittajille liian hyvin

On yksi asia, jota kaikki maailman sijoittajat eivät selkeästi tule koskaan oppimaan – putoavien puukkojen nappaaminen on äärimmäisen vaarallista. Nordnetin tilastoissa ostetuin osake ulkomailta oli monelle tuttu Viaplay. Mistä johtuu Viaplayn yllättävä nousu listalle? Siitä, että kesäkuun alusta Viaplayn osakkeen hinnasta on kadonnut 70 %!

Viaplayn osake onkin laskenut kuin kivi ja kun jokin jollain tasolla tunnettu yhtiö romahtaa osakkeensa puolesta näin, sitä seuraa usein lauma sijoittajia perässä. Sama nähtiin esim. Finnairin kanssa vuonna 2020, kun korona romautti yhtiön liiketoiminnan ja osakkeen samalla kanveesiin.

Miksi Viaplayn osake sitten laski ja oliko romahduksen syy ja voima oikeanlainen? Käytännössä yhtiö antoi erittäin rajun tulosvaroituksen. Yhtiö oli ohjeistanut aiemmin n. 35 miljoonan euron liikevoittoa, mutta käänsi ohjeistuksen vain kuukausi ennen toisen neljänneksen loppumista sellaiseksi, että yhtiö tekisikin 25-30 miljoonaa euroa liiketappiota. Myös liikevaihdon kasvun ennustetta leikattiin 40%.

Putoavia puukkoja onkin aina kahdenlaisia – sellaisia, jotka laskevat koko pörssin mukana ilman ilmeistä syytä paitsi pörssin huono pössis. Ja sellaisia, joilla on aitoja usein liiketoimintaan kuuluvia ongelmia. Jos osake laskee pörssin mukana, mutta sen liiketoiminta suorittaa edelleen, kuten luvattu, on vaikea edes puhua putoavasta puukosta, koska lasku kannattaa aina suhteuttaa koko pörssin laskuun. Tällöin osakkeen ostos on usein kannattavaa – mikäli yhtiö jatkaa suorittamistaan myös alakulon läpi.

Jos osake laskee selvien liiketoimintaongelmien takia, voidaan puhua aidosta putoavasta puukosta, ja näin on myös Viaplayn kohdalla. Kukaan ei tiedä, kuinka isoja kannattavuusongelmat ovat ja kuinka pitkään ne jatkuvat. Tämän lisäksi Viaplaylla on myös velkaa suhteellisen paljon tuloskuntoon nähden. On selvää, että Viaplayn hinnankorotuksilla on tullut kuluttajilla raja vastaan ja esim. itsekään en ole tämän takia Viaplayta käyttänyt moneen vuoteen – kun vielä 5 vuotta sitten käytin sitä huomattavasti aktiivisemmin. Viaplay Total kun maksaakin nykyään jo hulppeat 45 euroa kuukaudessa.

Yleisen tunnelman lisäksi, on myös selvää, että numerot eivät valehtele. Yhtiö on jatkanut aggressiivisia hinnannostoja, mutta silti sen liikevaihto juuri ja juuri kasvaa korotuksia vähemmän. Tämä kertoo siis siitä, että yhtiö todennäköisesti menettää kuluvalla vuodella tilaajia – aivan kuten Disney+:kin tekee, vaikka sen hintataso vastaa muita striimauskilpailijoita.

Viaplayn kaltaiseen putoavaan puukkoon tarttuminen onkin äärimmäisen vaarallista. On selvää, että yhtiöllä on ongelma hinnoittelun kanssa, mutta ei selkeää suunnitelmaa houkutella menetettyjä asiakkaita takaisin. Näkyvyys on erittäin hatara ja Viaplayn tilanne onkin esimerkillinen tilanne osakkeesta, josta itse haluan pysyä kaukana hinnalla millä hyvänsä. Yhtiö saattaa pystyä kääntämään liiketoimintansa suunnan ja samalla myös osakkeen hinta korjaantuu ylöspäin, mutta tätä tukevia asioita ei tällä hetkellä ole muu kuin usko. Usko siihen, että juuri potkut saaneen toimitusjohtajan tilalle tuleva henkilö yhtiön menon onnistuu heti kääntää ympäri on yleensä turha toivo. Isot paatit kääntyvät aina hitaasti ja usein uusi johto tyhjentää vielä loputkin pöydästä ensimmäisinä neljänneksinään, mikä tarkoittaa kasvavia tulosvaroituksia ja one-off kuluja.

Kun kirjoitin ensimmäistä versiota tästä tekstistä, Viaplayn osake oli laskenut vain ensimmäisen kerran 70%. Vain pari viikkoa tämän jälkeen yhtiö kuitenkin antoi tulosvaroituksen, jossa perui koko vuoden ohjeistuksensa. Viaplay toteuttaakin oppikirjamaisesti kaikkia putoavan puukon ongelmia, joista myös kirjassani paljon kirjoitan. Liiketoimintojen ongelmat eivät koskaan ole hetkessä korjattavia ja kun ensimmäiset kuprut ilmestyvät, niitä usein seuraa monta lisäkuprua vähitellen ja ongelmat kestävät aina pitempään kuin sijoittajat haluavat uskoa. Sijoittajan on ymmärrettävä aina, mistä kurssilasku johtuu – yhtiön aidoista liiketoiminnan ongelmista vai pörssin mielialanmuutoksista yhtiön liiketoiminnan tulevaisuuden suhteen.

Toisaalta, toiseksi suosituin ulkomaalainen osake Nordnetin tilastoissa oli mikäs muukaan kuin Tesla. En ole Teslasta itse asiassa kauheasti blogissani kirjoittanut ja pyrin siitä joskus pidemmän analyysin kirjoittamaan, koska se on monella tapaa kiinnostava yhtiö ja ilmiö pörssissä. Teslan osake onkin noussut taas vuoden alusta 156%! Ja aivan kuten Viaplayn kohdalla, myös Teslan kohdalla vanhat totuudet pitävät paikkansa – rajut liikkeet niin ylös kuin alas houkuttelevat sijoittajia taas mukaan.

On kaikki niin kuin ennenkin

Näyttää siltä, että mikään ei pörssissä ole vieläkään muuttunut – vaikka uusi sijoittajasukupolvi on pörssiin saapunutkin. Sijoittaminen on menettänyt huomattavasti suosiotaan koko kansan keskuudessa verrattuna vuosiin 2020-2021 ja sijoittaminen on vähentynyt niin median kuin kansan huulilla. Osa syistä tulee luonnollisesti erittäin syvän pörssikyykyn lisäksi siitä, että eläminen on kallistunut vuoden sisään selkeästi, mutta trendin muutos oli nähtävissä jo ennen inflaation ja korkojen selkeää nousu.

Mikään ei muutakaan pörssin tunnelmaa niin kuin osakkeiden hinnat. Kun osakkeet nousevat ja muuttuvat kalliiksi, kaikki innostuvat sijoittamisesta. Kun pörssissä liidetään kovaa tai hitaasti, mutta pitkän kaavan kautta alas – moni innostunut kaikkoaa. Pörssissä kaikki on siis niin kuin ennenkin.

Myös Google Trends kertoo hyvin tästä merkittävästi muutoksesta.


Yllä siis sijoittaminen-hakusanan Google Trends kaavio viimeiseltä viideltä vuodelta. Käytännössä koskaan viimeisen viiden vuoden aikana trendi viiva ei ole ollut näin alhaalla puolta vuotta kuin nyt viimeiset puoli vuotta. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa? Juuri kaikkea sitä, mitä tässä tekstissäkin olen avannut – sijoittajia on markkinoilla ennätyksellisen vähän – ehkä jopa ennätyksellisen vähän viiteen vuoteen.

Kun osakemarkkinoihin on vähiten kiinnostusta puoleen vuosikymmeneen, tarkoittaa se vain yhtä asiaa – nyt on todennäköisesti yksi kuluvan vuosikymmenen parhaista hetkistä ostaa osakkeita!

Koska pörssi on selkeästi mennyt ns. vaakaliitovaiheeseen, ei tämä kuitenkaan tarkoita, että pörssit kääntyvät jo heti ensi vuonna nousuun, vaan voimme kokea samanlaiset masentavat 3-4 vuotta pörssissä kuin finanssikriisin 2008 aikaan. Silloin ongelmana oli talouden täydellinen mahalasku sekä eurokriisi. Nyt ongelmana on ylivelkaantuminen, korkeat korot, sekä matala talouskasvu. Laiva tulee kääntymään aivan kuten finanssikriisinkin aikana aikanaan parempaan ja sillä aikaa parasta on ostaa hyviä yhtiöitä hyvään hintaan ja nauttia pörssin mahdollisesti pitkistäkin alennusmyynneistä.

Yksi asia oli kuitenkin äärimmäisen ilahduttavaa nähdä Nordnetin tilastoissa – pitkäaikaisen rahasto- ja ETF kuukausisäästämisen määrät eivät olleet juuri muuttuneet. Eli pitkäaikainen yksinkertainen ja säännöllinen sijoittaja pystyy säästämään ja sijoittamaan säällä kuin säällä. Ja juuri näin sen pitäisikin olla. Myös huonoina aikoina järkevintä on aina säästää ja sijoittaa tulevaisuuden itselle ensin ja sitten katsoa kulutusta uusin silmin. Vielä kun osakesijoittajista kiinnostuneille ihmisille saisi opetettua saman pitkäjänteisyyden, tulokset olisivat erittäin hyviä entistä isommalla osalla sijoittajista.

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä 29 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi.

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

8 kommenttia artikkeliin ”Pörssissä kaikki on jälleen niin kuin ennenkin”

  1. Hei, hyvä kirjoitus jälleen!

    Heräsikin kysymys: Näetkö muita putoavia puukkoja täälä hetkellä kotimaan pörssissä? Tai muissa pörsseissä?

    Vastaa
    • Kiitos! Suoraan en osaa sanoa Suomen pörssin osakkeista, jotka tämän kategorian automaattisesti täyttäisi, mutta esim. Telia on yritys, joka on käytännössä yrittänyt saada liiketoimintansa kuntoon yli vuosikymmenen ajan siinä onnistumatta.

      Teen todennäköisesti oman tekstisarjan tässä lähitulevaisuudessa erilaisista putoavan puukon tyypeistä, jossa analysoin tyyppiä esimerkkiyrityksen kautta. En tiedä vielä tuleeko tekstisarja omaan blogiin vai kirjoitanko ne vieraskirjoituksina jollekin toiselle sivustolle.

      Vastaa
    • Kiitos taas kirjoituksesta. Mielestäni todella kiva kuulla mielipide missä pörssivaiheessa mennään. Käsittääkseni usein väitetään, että vaiheen tunnistaminen on helpohkoa, mutta mielestäni näin ei ole. Keväällä 2023 oli sellainen fiilis, että pohjat menivät jo syksyllä 2022, ja uusi käänne olisi tapahtunut, mutta vaikuttaa vain karhumarkkinat jatkuvan. Itse ajattelin, että kesäkuussa kun pörssi tippui niin heinäkuussa nousee varmasti, muttei näin näytä nyt juuri olevan. Heinäkuussa perinteisesti pörssit nousevat. Maltti on valttia.

      Vastaa
      • Kiva kuulla! Syklin vaiheen tunnistaminen on helppoa – jälkikäteen 😀 Mutta reaaliajassa tosiaan voi antaa vain parhaimman arvauksen. Ja toki tällä hetkellä asiaa vääristää etenkin se, että Yhdysvaltain indeksit liikkuvat pitkälti megajättien voimalla ylöspäin, vaikka 99% osakkeista matelee. Karhumarkkina onkin ollut jo pitkään, kuten karhumarkkinat usein ovat ja hype on osunut erittäin kapealle alueelle. Mutta kuten kirjassakin sanon, jossain on aina härkämarkkina, vaikka suurin osa markkinasta olisi kanveesissa.

        Vastaa
  2. Puukoista (tai niiden vääntämisestä) puhuttaessa, muistelen että mietit aikoinaan että ottaisit Kempoweria pitkään salkkuun. Miksi et kuitenkaan silloin lähtenyt mukaan ja onko harmittanut? Toki vieläkin voi olla oikein hyvä aika lähteä remmiin – uusi Nokia?

    Vastaa
    • Täytyy muistaa, että esim. USA:ssa suurimmpaa osaa indeksejä ylöspäin vetää se 10 AI hypestä energiaa saavaa jättiyhtiötä. Jos nämä puhdistettaisiin, mörnisi myös USA:n pörssi. Mielestäni taantuma on edelleen tulossa ihan globaalisti länsimaihin, koska se on korkojen noston koko tarkoitus, että inflaatio saadaan lopullisesti jäähdytettyä. En siis tässä kohtaa löisi vetoa sen puolesta, että pörssit niin Suomessa kuin USA:ssakaan nousisivat edes seuraavan vuoden aikana merkittävästi.

      Vastaa

Jätä kommentti