Pörssisyklin 9 vaihetta – missä mennään nyt?

Pörssisyklin vaiheet ovat jatkuvassa liikkeessä. Pörssikurssit ovat olleet etenkin viime aikoina erittäin hämmentäviä. Kaikilla on pörssikurssien kehittymisestä mielipiteitä ammattilaisista amatööreihin. 2008 vuoden finanssikriisin jälkeen kurssit ovat etenkin Yhdysvalloissa käytännössä nousseet jatkuvasti aina vuoden 2020 koronakriisiin saakka ja siitä johtaneeseen erittäin epävarmaan pörssiaikaan. Samalta näyttää esim. MSCI World Index viimeisen 9 vuoden ajalta. Tämä tarkoittaa, että pörssikurssit ovat kohdanneet tasaisen varmasti jo lähes yhden vuosikymmenen putkeen!

Missä sitten nyt pörssissä mennään? Tähän pohdinnan apuna voimme käyttää vanhaa ja paljon nähnyttä 9 pörssisyklin vaihetta -ajatusmallia. Tämän mukaan pörssikurssit ja osakemarkkinat seuraavat käytännössä aina tätä logiikkaa, joka kerta kun uusi sykli alkaa. Sykli päättyy aina romahdukseen ja alkaa pörssiromahduksen jälkimainingeista.

Katsotaan pörssisyklin vaiheita ja sitä, missä mennään nyt. Onko pörssiromahdus jo nurkan takana, vai olemmeko edes vielä puolessa välissä? Aloitetaan pohjalta.

pörssin vaiheet
Pörssisyklin vaiheet ovat jatkuvassa muutoksessa

Vaihe 1 –  Nousun alku

Osakekurssit ovat jatkaneet jo pitkään laskuaan ja talousennusteet ovat negatiivisia ja epävarmoja tulevaisuuden suhteen. Osakekurssit ovat kääntyneet rauhalliseen nousuun, mutta epävarmuus markkinoilla on edelleen vahvaa.

Tästä huolimatta osa institutionaalisista sijoittajista palaa markkinoille ja myös rohkeimmat yksityissijoittajat lisäävät osakepainoaan. Kun osakekurssit lähtevät tässä vaiheessa nousuun, ei nousu ole tasaista, vaan pakkaspäiviä tulee melkein yhtä paljon kuin nousupäiviä. Trendi on kuitenkin koko ajan ylöspäin.

Vaihe 2 –  Härkämarkkinat – pörssikurssit ovat nousussa

Talouden ennusteet näyttävät koko ajan positiivisemmilta. Tietyille maantieteellisille alueille luvataan jo talouskasvua. Työllisyystilanne lähtee paranemaan ja samalla työllisyysaste paranee ja työttömyys laskee huippuluvuista. Niillä aloilla, jotka ovat trendikkäitä ja kovasti kasvavia ollaan huolestuneita siitä, ettei osaamista ole tarpeeksi. Tällainen tilannehan sattui esim. rakennusmestareille viime romahduksen jälkeen, joka mahdollistaa samalla korkeat palkkavaatimukset näiden alojen ammattilaisilla nykyaikana.

Erittäin merkityksellinen vaihe tämä on etenkin sen takia, että moni yksityissijoittaja ajattelee tilaisuuden menneen ohi kun on selkeää, että pohjia ei enää nähdä. Olisi pitänyt ostaa silloin kun oltiin pohjalla – nyt osakkeet ovat jo liian kalliit. Vai ovatko?

Vaihe 3 –  Pörssissä käydään kauppaan historiallisesti korkeilla tasoilla

Keskuspankki ja muut julkiset tahot alkavat varoitella osakekurssien korkeasta tasosta, talouskasvun ja inflaation kasvaessa voimakkaammin. Työttömyys on alhaalla ja pörssikurssit liikkuvat viime huippujen yläpuolella. Korot jatkavat nousemistaan. Ammattilaiset varoittelevat lehtien palstoilla osakkeiden olevan kalliita ja sanovat hyvien ostosten löytämisen olevan vaikeaa markkinoilta.

Koska pörssikurssit ovat nousseet jo pitkään, on osakkeilla saatu ennätystuottoja. Media kertoo yhä enemmän tavallisista ihmisistä, jotka ovat tehneet tuottoisia osakesijoituksia.

Vaihe 4 –  Pörssikurssien huiput lähestyvät

Yleisin merkki tästä on, että pörssissä listautumiskiima on parhaimmillaan. Uusia yrityksiä listautuu pörssiin lähes koko ajan. Sijoittaminen on entistä enemmän esillä julkisuudessa ja hyvien tuottojen takia sijoittamista markkinoidaan erittäin aggressiivisesti. Samalla makrotaloudessa varovaisuus alkaa kasvaa ja ennusteet ovat koko ajan varovaisempia. Pörssikurssit ovat jatkaneet nousuaan jo pitkään ja tilanne alkaa näyttää liian hyvältä.

Vaihe 5 –  Huippu

Huipulla media tuntuu puskevan sijoittamista käytännössä jokaisesta tuutista. Menestyjiä löytyy etenkin aloilta, jotka ovat kovimmassa huudossa nyt. Keskustelu on muuttunut julkisuudessa siihen, että maailma on muuttunut. Vanhat säännöt ja talouden lainmukaisuudet eivät pidä taloudessa enää paikkaansa. On tapahtunut mullistus. Yrityskaupat maailmalla ovat isompia kuin koskaan ja niitä tehdään enemmän kuin koskaan.

Samalla yksityistalouksien osakeomistukset ovat kasvaneet vahvasti ja kansankapitalismi elää parasta aikaansa koskaan. Media on täynnä uutisia menestyneistä tavissijoittajista. Tämä on se hetki kun lähes jokaisella ihmisellä on antaa toistaan parempia sijoitusvinkkejä. Kuka tahansa voi olla mestarisijoittaja. Samalla kaikessa hiljaisuudessa osa sijoitusammattilaisista kuitenkin vähentää salkkunsa painoa osakkeissa.

Vaihe 6 –  Huippu on ylitetty

Talousennusteet jatkavat positiivista trendiä. Syklisimmät ja riskisimmät sijoitukset alkavat laskemaan – joskus jyrkästikin. Taloudessa alkaa näkyä varaan merkkejä kun yritykset lopettavat tai peruvat investointejaan.
Vaikka pörssikurssit laskevat, osakekauppaa käydään edelleen erittäin kovalla tahdilla ja osakesijoittaminen on suosittua. Sijoittajat näkevät, että kyseessä on vain lievä korjausliike. Osakkeet ovat pitkän aikavälin sijoitus, joten miksi myisi nyt?

Vaihe 7 –  Karhumarkkinat – pörssikurssit syöksylaskussa

Pörssikurssit ovat käytännössä menneet vain yhteen suuntaan monta kuukautta – alaspäin. Makrotalouden numerot näyttävät epävarmuutta ja pakkasta. Yritykset antavat koko ajan enenevissä määrin tulosvaroituksia. Samalla alkaa lomautukset ja irtisanomiset.

Korot alkavat laskemaan keskuspankkien ohjeistusten mukaisesti kun inflaatio ja talouskasvu sakkaa. Keskustelufoorumit ja ei-sijoittajat muuttuvat kaikkitietäviksi nälvijöiksi, jotka tykkäävät sanoa ”minähän sanoin”. Vaikka he ovat sanoneet samaa viimeisen 5 vuotta. Mediassa alkaa näkyä pettyneitä sijoittajia, jotka syyttävät pankkeja ja finanssilaitoksia valheiden myymisestä.

Tämän jälkeen, saattaa olla, että sykli palaa takaisin ensimmäiseen vaiheeseen. Tai sitten…

Vaihe 8 –  Kurssilaskun huipennus

Pörssikurssit jatkavat romahdustaan ja tämä huipentuu järjettömään myyntiin, jolloin hyviäkin yhtiöitä rankaistaan markkinoilla kovasti lyhyen ajan sisään. Loppu ei näytä koskaan tulevan ja piensijoittajat myyvät osakkeensa kun niillä on vielä jotain arvoa. Markkinat ovat epärationaalisen pelon vallassa, jolloin käytännössä jokainen yritys on aliarvostettu.

Jos uskaltaa ostaa silloin kun muu maailma pelkää, että taivas tippuu päälle, on sijoittamisessa vaikea hävitä. Tässä tilanteessa pelätään koko talouden kaatumista ja jotain Zombie-maailmanlopun ja ydintuhon väliltä. Tähän liittyy myös usein sivutuotteena finanssialan tasapainon epäileminen sekä ihmisten täysi epäluottamus nykyistä taloussysteemiä kohtaan. Olemme tuomittuja.

Vaihe 9 –  Lasku loppuu

Media on hiljentynyt, mitä tulee sijoittamiseen. On uutisia Helsingin pörssin elinkelpoisuudesta, koska osakkeiden kaupankäyntivolyymi on laskenut huomattavasti niin isojen kuin pienien sijoittajien karatessa lähes kokonaan markkinoilta.

Osakemarkkinat ovat saavuttaneet pohjan, jota alemmas ei voi enää tulla matalan volyymin takia ja järjettömän osakkeiden aliarvostuksen takia. Ammattisijoittaja saattaa mainita jossain lehtijutussa, että osakkeita kannattaisi nyt ostaa. Kukaan ei kuitenkaan osta.

Ja sitten palataan viimeinkin takaisin ensimmäiseen vaiheeseen.

Missä pörssisyklin vaiheessa nyt mennään?

Tämä on kuitenkin se mielenkiintoisin kysymys. Jos olet seurannut uutisia ja osakemarkkinoita viime vuosina, saatoit tunnistaa monta erittäin tuttua kohtaa eri syklin vaiheista. Tämä siitä huolimatta, että tämä teoria on ollut olemassa jo yli 20 vuotta. Ja sinä aikana meillä on ollut ainakin 2 suurta pörssiromahdusta, silti tuntuu, että kirjoitus on aivan yhtä ajankohtainen tänään kuin 20 vuotta sitten! Ajat muuttuvat, mutta selkeästi ihmisten käytös ei.

Oma teoriani onkin selkeä. Olemme selkeästi vaiheessa 5 eli huipulla. Ja tämän takia viime viikolla teinkin myyntejä, ja kasvatin käteiskassaani. Tämän puolesta puhuu montakin eri asiaa.

1. Sijoittaminen on suositumpaa kuin koskaan
2. Pörssikurssit ovat korkeammalla kuin koskaan
3. Vanhat talouden säännöt eivät enää päde, elämme uutta aikaa nollakoroilla ja ennätysvelkaantumisasteella
4. Osakemarkkinoilla on ollut hermoilua
5. Tavissijoittajia näkyy käytännössä melkein joka viikko lehtien etusivuilla. Milloin Mikko, milloin Petri, milloin Juha on kasvattanut osakesalkkuaan suureksi kuka milläkin tavalla. Esimerkkejä viime viikoilta voi löytää täältä, täältä ja täältä.

Se, että olemme huipulla ei kuitenkaan tarkoita, että pörssiromahdus olisi jo kulman takana. Jos tällä tavalla pystyisi ennustamaan pörssiromahdusten ajankohdat, maailmassa olisi muutama miljonääri enemmän. Syklin huipulla oleminen mielestäni tarkoittaa sitä, että yhtenäisesti markkinat eivät kuitenkaan voi jatkaa enää kauaa matkaa ylöspäin.

Missä sinun mielestäsi mennään?

————————————–

Voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä 29 euron hintaan tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi.

Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.

Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi. 

Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter

Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville

12 kommenttia artikkeliin ”Pörssisyklin 9 vaihetta – missä mennään nyt?”

 1. Kohta 7. Inflaatio sakkaa ja korot alkavat laskemaan. Kysymys, missä vaiheessa nousua meillä inflaatio ja korot nousseet? Tällä tarkoitan erityisesti Eruooppaa. USA:ssa korot ja inflaatio jo kääntynyt noussuun.

  Vastaa
  • Hyvä huomio! Itse uskon, että klassinen lause ”this time is different” on totta ja skippasimme vain vaiheen, missä korot ja inflaatio nousee. MIeleeni tulee yhteiskuntaopin tunnit lukiossa, jossa opetettiin, että korkojen nousu laskee pörssikursseja. Ja kun kysyin, miksi ennen ja jälkeen finanssikriisin korot nousivat ja laskivat samaa tahtia pörssikurssien kanssa, oli ilmassa vain kysymysmerkkejä.

   Vastaa
 2. Haha, sanoisin, että tällä hetkellä Suomessa ollaan aika vahvasti tuossa 7-8 kohdan välissä. Moni suomalainen osake on ottanut tarpeettoman paljon iskua nykynäkymillä ja sanoisin, että siellä on monessa osakkeessa ostopaikat! Itse menen ostoksille heti, kun palkka tulee tilille 15.3. koska pitkällä aikavälillä tämä sykli pitää paikkansa, myös kolmannessa, neljännessä ja viidennessä maailmansodassa.

  Vastaa
  • Kaikki oikeastaan on kiinni nykyisestä geopoliittisesta tilanteesta. Jos asiat eskaloituvat oikeastaan missään päin maailmaa, voi olla, että on suuri tie alaspäin. Jos sota kuitenkin jostain syystä loppuisi tai hiljentyisi, nähtäisiin maailmantaloudessa ja pörssissä helpotusralli, koska niin moni ongelma ratkeaisi vähitellen samanaikaisesti. Arvostustasot itsessään ovat tulleet niin paljon alas, että ilman uutta kriisiä en usko suureen kurssilaskuun enää.

   Vastaa

Jätä kommentti