Sijoitussalkkuni rakentuu kolmesta eri kokonaisuudesta.
1. Pääsalkku (pääsalkku sisältää suuren osan pörssilistatuista ja listaamattomista osakesijoituksistani ja on Danske Bankissa yhdessä asuntolainojeni kanssa)
2. Kakkossalkku, ns. spekulointisalkku, joka sisältää vähemmän rahaa ja enemmän spekuloivia sijoituksia (löytyy myös Sharevillestä nimimerkin Omavaraisuushaaste alta)
3. Asuntosijoitussalkku
Osakesijoituksillani on kaksi tavoitetta.
1) Voita päävertailuindeksi pitkällä aikavälillä
2) Tuota vähintään 9,5%-vuodessa kymmenen vuoden ajan (CAGR)
Sijoitusteni tilanne 1.1.2023
Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, joten seuraavassa vielä jokaisen salkkuni koko sekä jakauma graafisesti miellyttävässä muodossa.
Päivitän sijoitusteni tilannetta puolen vuoden välein, koska haluan kannustaa itseäni sekä kaikkia lukijoita ennen kaikkea pitkäjänteiseen osakesijoittamiseen, jossa päivä, viikko ja kuukausitason kurssimuutoksilla ei pitäisi olla väliä.
Ensimmäisenä kokonaissijoitussalkkuni menestys indeksejä vastaan.
Vihreä viiva kuvaa tämänhetkistä kaikkien osakesijoitusteni tuottoa vuoden 2020 alusta, kun aloin sijoitusten tuottoja indekseihin virallisesti vertaamaan. Kahdessa ja puolessa vuodessa sijoitukseni ovatkin voittaneet päävertailuindeksin 43-prosenttiyksiköllä ja salkku on tuottanut keskimäärin yli 15% vuodessa, joka ylittää vielä selkeästi salkulle asettamani pitkän ajan tuottotavoitteen.
Päävertailuindeksini on kaikki maailman pörssit huomioonottava MSCI ACWI-indeksi (lila viiva), mutta vertailun vuoksi seuraan osakesijoitusteni menestystä myös Helsingin pörssin tuottoindeksiä sekä Yhdysvaltain Nasdaq-teknologiaindeksiä vastaan.
Entä mihin olen tällä hetkellä sijoittanut? Seuraavassa pää- ja kakkossalkkuni sijoitukset ja miten sijoitukseni ovat jakautuneet 1.7.2022. Tämäkin kuvaaja päivittyy aina puolen vuoden välein eli joka vuoden tammikuun ja heinäkuun ensimmäinen päivä.
Pääsalkku
Ykkössalkkuni on Danske Bankissa, missä myös asuntolainani on, jonka takia siitä ei saa reaaliaikaista seurantaa. Kakkossalkkuni on Nordnetissä. Työpaikkani emoyhtiö on vielä pörssilistaamaton Howden Group Holdings, jonka arvottamisesta olen kirjoittanut esimerkiksi täällä. Samalta alalta samankaltaisin listattu pörssiyhtiö on Arthur J. Gallagher Yhdysvaltain pörssistä.
Kakkossalkku
Kakkossalkkuani voi seurata reaaliaikaisesti Sharevillessä täällä. Salkku on ns. spekulointisalkku eli se on tarkoitettu vain isoriskisiä sijoituksia varten tai sellaisia sijoituksia, joihin en ole jaksanut perehtyä, mutta haluan olla mukana.
Tällä hetkellä kakkossalkkuni on täysin tyhjä, koska tarvitsin kaikki rahat sieltä käteiskassaani. Kakkossalkku aktivoituneekin heti, kun aikaa ja rahaa taas on. Tällä hetkellä keskityn kuitenkin kerran kuukaudessa ostoksiin pääsalkkuni ja sijoitusstrategiani mukaisesti.
Koska olen ihminen, tykkään spekuloida. Huomasinkin, että minulla oli aluksi vaikeuksia pysyä sijoitusstrategiassani kiinni, koska löysin markkinoilta koko ajan lisää mielestäni ”hyviä” sijoituskohteita.
Tämän takia perustinkin perussijoitussalkkuni oheen tämän kakkossalkun, johon sijoitan maksimissaan 5% koko omaisuudestani. Tämän salkun sisällä saan tehdä kauppoja hetken mielijohteesta ja voin toteuttaa ”hyviä” ideoitani rauhassa ilman, että se hidastaa vaurastumistani merkittävästi, jos hyvät ideat osoittautuvatkin huonoiksi.
Se mikä spekuloinnissa pitää muistaa on, että olen valmis menettämään kaikki nämä rahat eli panokset ovat huomattavan pienet verrattuna pääsalkkuuni.
Asuntosalkku
Asuntosalkussa suurin osa tällä hetkellä on lainaa kuten kuvaaja karusti näyttää. Syynähän tähän on se, että olen kaikki asuntolainani ottanut neljän vuoden sisään ja laitoin niihin niin vähän omaa pääomaa kuin pankki antoi, koska nykyiselläkään korkotasolla en koe järkeväksi maksaa asuntolainoja nopeasti pois (kaikissa asuntolainoissa on myös maksimi 25 vuoden takaisinmaksusuunnitelma).
Asuntoihin saa helpommin isompaa lainavipua kuin osakkeisiin, jonka takia suunnitelmissa on ostaa vielä yksi sijoitusasunto, kun pankki antaa periksi, vuokrata nykyinen kotini aikanaan ja sen jälkeen olen asuntosalkkuuni tyytyväinen.
Sijoitusasuntojen sekä kodin arvon määritän sen mukaan, minkä osan lainasta olen maksanut takaisin ja asunnot arvotan ostohinnallani, vaikka molemmat kasvukeskuksissa (Helsinki ja Tampere) sijaitsevatkin.
Jos kiinnostuit sijoituksistani ja ajatuksistani, voit ennakkotilata sijoituskirjani Viisas Sijoittaja – tunne itsesi ja osakemarkkinat Tammen verkkokaupasta alekoodilla VIISASSIJOITTAJA30 30%-alennuksella nyt vain 24,50 euron hintaan! Tarjous voimassa vain ennakkotilauksen ajan.
Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi.
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Tulikos se pääsalkku tänään julki? 🙂
Aah, pahoittelut! Jouduin siirtämään kirjoitusta blogin aikataulujen takia kuusi päivää eteenpäin eli uusi päivä on 17.2.2020 😀 Vielä vähän aikaa siis joudun pitämään lukijoita jännityksessä!
Moi!
Minkä verran koet olevan sattumaa tai ”säkää” ja minkä verran taitoa siinä, että olet valinnut salkkuusi osakkeet, mitkä ovat voittaneet vertailuindeksit heittämällä? Salkkuhan ei ole kovin hajautettu, eli periaatteessa suht. riskipitoinen kokonaisuus. Mutta tuottohan on ollut älytön, kun salkun sisältöä katsoo.
Itse olen pitkään sijoitellut indekseihin, koska tehokkaat markkinat. Ehkä sitä voisi joskus uskaltautua itsekin stockpickkaukseen. Ainakin sellainen olo tulee aina, kun näkee indeksiä selvästi voittaneita portfolioita 🙂
Olen 10 vuotta sijoittanut ja vaihtanut sijoitusstrategiaa kolme tai neljä kertaa matkan varrella. Vasta tätä sijoitusstrategiaa muokatessani ennen koronaa tämän vuoden alussa, että olen alkanut vähän hamottaa sitä, mihin oikeasti kannattaa sijoittaa. Salkku on tosiaan tuottanut erittäin hyvin ja pessyt indeksin, mutta kyse on kuitenkin vain yhdestä vuodesta. Koska kuten sanoit, salkku on erittäin keskitetty (koska vain näin uskon indeksin voittamisen olevan oikeasti mahdollista) ja samalla huomattavan korkean riskinen perinteisessä mielessä.
Ensimmäiset 9 vuotta ja ensimmäiset kolme osakesalkkuni tuotti indeksejä vähemmän. Tämä on hyvä huomata, että oppirahat on moninkertaisesti maksettu ja indeksirahastoihin sijoittaneena olisin huomattavasti vauraampi kuin tänään.
Suurin osa osakesijoittajista häviää indeksistä ja vaikea sanoa, mikä on omankin salkun kohtalo oikeasti pitkällä aikavälillä 5-10 vuotta, mutta tällä hetkellä koen, että salkun osakkeet ovat edelleen niin laadukkaita, etten yhdestäkään niistä halua luopua.
Jos suora stockpickaaminen tosiaan kiinnostaa, niin kannattaa valmistautua siihen, että kuinka paljon ikinä tekikään tutkimusta ja opiskelua, oppirahat tulee oikeastaan aina maksettua sijoittamista aloittaessa. Itse maksoin niitä periaatteessa ensimmäiset 9 vuotta. Tarvitsen aika monta indeksinvoittamisvuotta tässä tulevilla vuosilla, että saan kurottua tämän eron kiinni 😀
Toivottavasti tämä vähän auttoi pohdinnoissa!
Miten tuo ”oman työpaikan” osuus on arvostettu? En tiedä pystytkö paljastamaan, mutta onko sopimuksessasi, joku kiinteä hinta, jolla osakkeet voisi myydä takaisin (toki jos toiset haluavat ostaa)? Pysyykö tuo arvo siis jatkossa muuttumattomana, onko potentiaalia arvon nousuun vai saatko vain mahdollisesti osinkoina kassavirtaa tulevaisuudessa?
Itselläni on jonkun verran listaamattomia osakkeita ja ne olen omassa ”taseessa” arvostanut toistaiseksi hankintahintaan. Toki tässä on isompi vaara huijata itseään ja kun myynnin aika koittaa pitää olla valmis kirjaamaan nuo negatiivisina nettovarallisuuteen.
Joo voin kertoa kyllä. Ulkopuolinen firma (joku iso investointipankki) arvottaa työpaikkani osakkeen aina kerran vuodessa. Ja kerran vuodessa kaikilla omistajilla on mahdollisuus ostaa ja myydä osakkeita tällä hinnalla (-10%, koska työntekijä-ale). Lähiaikoina ei ole näkyvissä, että yritys listautuisi pörssiin, vaikka market cap onkin jo yli miljardin, mutta jos se joskus tapahtuisi, se olisi todellinen palkkapäivä varmasti kaikille työntekijäomistajille.
Esim. nyt kun pari kuukautta sitten osakkeet arvotettiin uudelleen, niin osakkeiden arvo nousi vuodessa lähes 50% ostohetkestäni! En vain ole sitä tähän vielä päivittänyt, kun päivittelen näitä lukuja kerran puolessa vuodessa. Ja ensi kerralla, kun osakkeita voi taas ostaa, ostan varmasti lisää osakkeita, koska luotan yhtiön tulos- ja kasvukuntoon erittäin valtavasti (tuo 50% arvonnousu vuodessa kertoo paljon, koska tämä on kuitenkin konservatiivisesti laskettu tase ja tulopsohjainen arvostus eikä mikään pörssikupla-arvostus). Nousumahdollisuutta on siis paljonkin – osakkeen arvo oli noussut 5-kertaiseksi viidessä vuodessa ennen kuin aloitin työni.
Kirjoittelen tästä aiheesta tekstin ensi vuonna, niin siellä avaan koko kuviota vielä tarkemmin.
Ok, joo eli ei kyseessä mikään muutaman ukon hikipaja saunasopimuksella 😀 Kuulostaa tosiaan varsin hyvältä järjestelyltä ja pääsee arvonnousustakin hyötymään selvästi vaikka työpaikkaa vaihtaisikin.
Joo juurikin näin. Ja varmaan muutaman ukon hikipaja hinnoittelisi osakkeensa aika samalla tavalla 😀 Jep ja tosiaan sitä en maininnut, että osakkeita voi omistaa vain työntekijä eli osakkeet saa/joutuu myymään, kun vaihtaa työpaikkaa.
Digital Realty saa vähän negatiivisia suositusta, https://seekingalpha.com/article/4393680-digital-realty-not-to-like
Meinaatko pysyä mukana? Itse ajattelin heivata omasta salkusta, tilalle esim Black Rock.
Lueskelin samaa, mutta vielä ainakin olen menossa mukana ihan entiseen tahtiin. Megatrendit ovat edelleen samat ja uskon DLR:n kasvavan etenkin yritysostoilla myös jatkossa, joten orgaaninen kasvu varmasti onkin suhteellisen matalaa.
Koronadipissä toi yllättävän paljon rauhallisuutta omaan tekemiseen, kun oli yksi tällainen osake, joka ei missään kohtaan dipannut merkittävästi ja sen takia sen salkkuun hankinkin noiden muiden kasvufirmojen kylkeen.
Tällä hetkellä ei itsellä ole siis mitään muutosta sijoitusstrategiaan ja jatkan kuukausittaisia ostoja salkun firmoihin (lähinnä niihin, joiden osakkeet eivät ole raketoineet viime aikoina) ja samalla kasvatan käteiskassaa hitaasti, mutta varmasti seuraavaa yleisromahdusta varten.
Voisiko tämä päivittää vähän useammin? 😀
Ymmärrän hyvin kysymyksen ja vastaus on ei, haha. Tähän syy ei ole oma laiskuus, vaan se, että haluan kannustaa muita ja itseäni ennen kaikkea sijoittamisen pitkäjänteisyyteen. Tämä onnistuu esim. omalla kohdallani juuri siten, etten päivittelen sijoituksia ja varallisuuttani vaikka joka kolmas kuukausi kuten ennen vanhaan, vaan ihan tarkoituksella puolen vuoden välein. Tämä antaa perspektiiviä pörssiromahduksiin ja manioihin, koska puolen vuoden välein muutokset eivät ole pörssissä läheskään yhtä rajuja kuin se päivä – tai viikkotasolla pahimmillaan tuntuu – suosittelen tätä ihan jokaiselle sijoittajalle! Ja tosiaan, eipä tässä enää ole kuin yksi kuukausi aikaa, kun oikeasti päivitän tämän suunnitelmanmukaisesti 1.7. joten siihen asti pitää vielä kestää 😀
Pystyiskö pääsalkun arvostuksia (esim. keskihinta) avaamaan hiukan enemmän – sekä myös pääsalkkusi eteenpäinkatsovaa sijoutussuunnitelmaa: minkä kokoisia kuukausiostoja eri kohteisiin suunnitteilla? Nämä saattaa toki olla jossain erillisessä blogipostauksissa jo avattunakin ja silloin pelkkä linkkaus riittäisi 🙂
Nuo keskihinnat voisin ehdottomasti lisäillä, kun niitä on viime aikoina sen verran kyselty – kiitos ehdotuksesta! Päivittelen en tuossa ensi puolivuosikatsauksessa eli 1.7. Ja kuukausiostoni ovat keskimäärin tällä hetkellä sen 2000e kuukaudessa, mutta toki markkinatilanne vaikuttaa paljon siihen, mitä salkussani lisäilen, joten sitä on mahdoton ennustaa etukäteen. Esim. viime aikoina Talenom on lasketellut, niin olen sitä lisäillyt kun samalla muu salkku on noussut tai pitänyt hyvin pintansa. Ja toisaalta, haen edelleen aktiivisesti salkkuuni lisää potentiaalisia kohteita, koska salkku on edelleen aika keskitetty, joten niiden mukaantulo saattaa myös aina sekoittaa hieman sijoitusmääriä – ja kohteita tulevaisuudessa.