Puolivuosikatsaus 2017: nettovarallisuudessa +37% kasvu puolessa vuodessa

Nyt on taas se aika vuodesta. Numeroita ja graafeja esiin matkastani taloudelliseen riippumattomuuteen. Näin pysyn itse paremmin kärryillä aidosta varallisuuteni kehityksestä ja lukijat pääsevät kurkkimaan hieman verhojen taakse. Mittaankin nettovarallisuuteni aina kesäkuun viimeisen päivän sekä joulukuun viimeisen päivän mukaan, joten nettovarallisuuspostaukseni tulevat aina puolivuosittain.

Keskityn siis tärkeimpiin taloudellisen riippumattomuuden saavuttamisen lukuihin, joita ovat.

– Nettovarallisuuteni (=Varat – velat)
– Osingot vs. tavoite
Passiiviset tuloni vs. kulutukseni

Aloitetaan nettovarallisuuteni kehityksestä (joka on varsin kiitettävä).

Nettovarallisuus


Viime vuoden lopussa nettovarallisuuteni oli 56 600 euroa. Kuusi kuukautta myöhemmin se olikin jo 77 900 euroa! Kasvua siis tapahtui yli 20 000 euroa ja 37% puolessa vuodessa. Ja kuten myös kuviosta huomaa, on nettovarallisuuteni kulmakertoimen kasvu selkeää. Pohdin, miksi varallisuuden kasvu on ollut näin rajua ja keksin kaksi merkittäväää tekijää.

Ensimmäisenä syynä on se, että olen koko kevään käytännössä tehnyt töitä opiskelujen ohella 5 päivää viikossa. Aikaisemmin koulu ei ole joustanut niin paljoa. Palkkani alkaa edelleen kakkosella, mutta pienen veroprosentin takia siitä jää mukavasti käteen. Toisena syynä ovat kaksi pankkiosaketta, jotka kattavat 33% salkkuni omistuksista – Santander ja Citigroup  – jotka ovat nousseet kunnioitettavat 32% ja 14% vuoden alusta. Samassa ajassahan esim. S&P 500 indeksi on noussut vain 8%.

Varallisuuden kasvu on ollut tahdiltaan niin hurjaa, että melkein harmittaa lähteä vaihtoon, koska tiedän, että varallisuuteni saattaa sen takia jopa laskea vuoden toisella puoliskolla (ei töitä tai opintotukia, mutta paljon kuluja). Lohduttautun kuitenkin sillä, että reissusta tulee varmasti unohtumaton.

Osinkojen kehitys vs. tavoite

Kuvion luvut ovat verojen jälkeisiä lukuja. Kuten kuviosta näkee, ei osinkojeni kasvu ole ollut aivan yhtä eksponentiaalista kuin nettovarallisuuteni kasvu. Tämä on sinällään sääli, koska osingot ovat tärkeämmässä osassa taloudellisen riippumattomuuden tavoittettani kuin arvonnousu. Olen onnekseni jo tässä kohtaa vuotta ylittänyt viime vuoden osinkotulot.

Nyt kun dollari on alkanut jälleen hieman heikentyä, olen myös kääntynyt enemmän ostokannalle Yhdysvaltoihin. Tämä tarkoittaa, että osinkovirta pysyy tasaisena läpi vuoden, eikä kevät ole välttämättä enää niin ylikorostunut osinkojen maksuissa kuin se on ennen minulle ollut.

Yhteenveto

Viime puoli vuosi on ollut allekirjoittaneelle erinomainen. Mutta kaikki hyvät asiat päättyvät ja elleivät osakkeeni jatka indeksien voittamista myös toisella vuosipuolikkaalla, saattaa nettovarallisuuteni jopa laskea vuodenvaihteen tilinpäätöksessä. Vuosi 2018 tekee asioista kuitenkin entistä mielenkiintoisempaa kun hyppään koulun penkiltä lopulta täysin oravanpyörään, ostan mahdollisesti ensimmäisen asuntoni sekä näen, miten opintolainanvähennys vaikuttaa varallisuuteeni. Vauhtia ja vaarallisia käänteitä on tulossa joka suunnasta lähitulevaisuudessa, joten vauhti sen kuin kiihtyy.

8 kommenttia artikkeliin ”Puolivuosikatsaus 2017: nettovarallisuudessa +37% kasvu puolessa vuodessa”

    • Omista tavoitteista tässä ollaan silti vielä hieman jäljessä, joten parannettavaa allekirjoittaneella kyllä silti on 😀 Ja tosiaan, nyt on puoli vuotta aikaa ottaa kaulaa kun lähden törsäilemään toiselle puolelle maapalloa!

      Vastaa
  1. ehdottomasti vaihtoon ja vaikka 10k sileäksi (kurkusta alas), tai vaikka toinenkin. Töissä ehdit varmaan vielä jokuen vuoden olla ennen virallista eläkeikää, niin kohella nyt ympäri mailmaa kun vielä voit. Myöhemmin (vaikka säästöjä olisi useampi 100k) niin joudut sen 5d/viikko, 8h/päivä istuskelemaan jossakin.

    miten niin et saa tukia? Eikös vaihdossa saa jopa korotettua tukea? (näin ainakin 2009 kun itse olin)

    Vastaa
    • Kiitos vinkistä! Näin olen kieltämättä asian itsekin ajatellut. 10k sileäksi 5kk:ssa on varmaan ihan tarpeeksi, heh. Etelä-Korea kun ei tietojeni mukaan ole kuitenkaan aivan se maailman kallein maa.

      Vaihdossa saa nykyään korotettua lainaa (muistaakseni 800e/kk), ja normaalia opintotukea. En kuitenkaan itse ole pystynyt nostamaan opintotukea viimeiseen kolmeen vuoteen, koska olen tehnyt niin paljon töitä opintojen ohessa, että opintotuen tulorajat tulevat vastaan. Olen kuitenkin päättänyt sen, että nostan tältä vuodelta tuet ainakin 8 kuukaudelta ja palautan kaikki nostamani tuet sitten ensi vuonna ennen toukokuuta.

      Vastaa
  2. jepjep
    sillon kun minä olin nuori, niin vaihdossa ollessa sai korotettua opintotukeakin.
    Sinänsä harmittaa että en joutanut olemaan kuin yhden lukukauden, ja silloinkin opiskelin turhan paljon enkä pörrännyt ympäri maita ja mantuja, pubeja kylläkin tuli keskellä englantia kierrettyä että ihan hukkaan ei mennyt.

    Liiallinen säästäminen ei kannata, kannattaa nauttia tilaisuuksista kun se on vielä mahdollista, mutta pitää huoli että säästötkin karttuvat.

    Vastaa
    • Onneksi itsellä opiskelut ovat takana, niin voin keskittyä vaihdossa juuri matkailuun ja muuhun tekemiseen kuin kouluun 😀 Loppuvuoden katselen maailmaa, mutta sitten kyllä jatkuu taas raju säästäminen kun kokopäivätyö alkaa.

      Vastaa
  3. Mielenkiintoinen blogi, ehdottomasti täytyy alkaa seurata tarkemminkin. Tavoitteeni ovat samat, mutta ryhdyin sijoittamaan vasta pari vuotta sitten jo työelämään siirryttyäni. Jäljessä siis olen saavutuksiasi, mutta onneksi tulot kompensoivat ja kiri on mahdollinen 🙂
    Olen ollut Etelä-Koreassa vaihdossa sekä käynyt siellä sen jälkeen viime vuosina. Kannattaa ehkä varautua, että hintataso ei loppujen lopuksi ole paljoa Suomea matalampi. Tietyt tuotteet saattavat olla (bisse jne), mutta huomioi, että kulutuksesikin lienee määrällisesti suurempaa kuin Suomessa 🙂
    Hieman blogisi periaatteiden vastaisesti, yhdyn edellisiin kommentoijiin: tuhlaa siellä! Kannattaa todellakin reissata paljon ja lähteä vaikka joka ilta ulos tutkimaan maailmaa. Seuraavaa mahdollisuutta ei välttämättä enää tulee, kun oravanpyörään hyppäät. Siinä vaiheessa voi harmittaa, jos on yhtään pihistellyt vaihtoaikana. Ja ei, itse en pihistellyt, vaan innostuin niin, että suoritin kaksi vaihto-opiskelujaksoa, suosittelen! 😀

    Vastaa
    • Kiitos paljon! Korkeat tulot ovat myös mielestäni ensiarvoisen tärkeät yhdessä säästämisen kanssa, ja koskaan ei ole todellakaan liian myöhäistä aloittaa. Odotan itsekin innolla ensi vuotta kun pääsen ensimmäistä kertaa työelämään kokopäiväisesti ja näen, kuinka paljon oikeasti pystyn tienaamaan – ja säästämään.

      Mukava kuulla kommenttia myös henkilöltä, joka on ollut Koreassa vaihdossa! Koska en todennäköisesti dormiin pääse asumaan oman yliopiston töppäilyn takia, tyytynen Goshiwoniin ihan taloudellisista ja järkisyistä. Tämä mahdollistaakin juuri tuon kaksi asiaa – jää enemmän rahaa kulutukseen itse reissussa kun asumiseen ei tuhlaannu kauheasti ja motivaatio lähteä ulos varmasti kasvaa eksponentiaalisesti sen sijaan, että kyyhöttäisin 7 neliön kopissani yksin 😀

      Vastaa

Jätä kommentti