Puolivuosikatsaus 2020 – koronasta huolimatta nettovarallisuuteni kasvoi puolessa vuodessa 30 000 euroa!

Vuoden 2020 ensimmäinen puolikas on nyt takana ja millainen vuosi se on ollutkaan. Aika hullu ja ollaan vasta puolessa välissä vuotta.

Onkin aika katsoa, miten matka taloudelliseen riippumattomuuteen on kehittynyt tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla. Se, mistä lähdettiin – eli vuoden 2019 tilinpäätöksen – löydät täältä.  Katsaus on ennen kaikkea graafinen, koska kuviot realisoivat kehityksen aivan eri tavalla kuin pelkkä numeroihin tuijottaminen ja antavat tunteen siitä, että matka etenee kuin juna.

Puolivuosikatsauksen sekä vuoden tilinpäätöksen tekeminen ovatkin oikeastaan aina kaksi lempitekstiäni, koska silloin annan itselleni aina luvan laskea varallisuuteni kehityksen. Tänään keskitynkin siis tärkeimpiin lukuihin matkallani taloudelliseen riippumattomuuteen. Nämä luvut ovat:

– Nettovarallisuuteni sekä osakesijoitusteni kehitys
– Passiiviset tuloni vs. kulutukseni 
– Osingot vs. tavoiteosingot (vielä tämän vuoden)
– Velkamääräni kehitys
Maksimointivuoteni edistyminen

 

Nettovarallisuuteni kehitys

 

Nettovarallisuus lasketaan seuraavalla kaavalla: Omaisuuteni (kahden asuntoni arvo + osakkeideni arvo + käteinen) – velat (opinto- ja asuntolainani).

Osakepääoma sisältää pörssiosakkeeni sekä pörssilistaamattomat yritysten osakkeet, jotka omistan.

Nettovarallisuuteni 30.6.2020 olikin 186 200 euroa ja osakepääomani 111 905 euroa. Kasvua nettovarallisuuteen puolessa vuodessa tuli 29 510 euroa eli 18,83%. Osakepääomani laski syistä, joista enemmän kohta.

Voikin sanoa hyvin mielin, että korona ei matkaani taloudelliseen riippumattomuuteen ole hidastanut kuin vähän. Tämä on hyvä merkki siitä, kuinka kestävällä tasolla todennäköisesti taloudellinen tilanteeni on myös lähitulevaisuudessa, tuli vastaan oikeastaan mitä vain yllättävää. Muutama pointti pitää nostaa ensimmäisestä puolesta vuodesta esille

1) Olen hieman maksimointivuoden tavoitettani jäljessä, mutta se on silti auttanut minua 

Otin tänä vuonna vuoden alussa tavoitteeksi tienata 100 000 euroa ennen veroja. Olen tavoitettani jäljessä tällä hetkellä pari tonnia, joka ei ole paljon kun miettii, että korona on vähentänyt blogin mainostuloista saatuja rahoja merkittävästi – jonka piti olla se, joka nostaa tulotasoni uudelle tasolle.

Olen saanut yhden palkankorotuksen tänä vuonna ja blogitulot ovat pysyneet koronasta huolimatta hyvinä, vaikka suoria kaupallisia yhteistöitä en ole toivottavaa määrää päässyt tekemään. Affiliate-tulot sekä AdSensen mainostulot ovat paikanneet aukkoa tyydyttävästi, mutta eivät tarpeeksi.

Täytyy kuitenkin olla tyytyväinen. Tulotasoni on ikäisekseni (29v) jo erittäin korkea ja tämä vuosi tulee joka tapauksessa olemaan parastuloisin vuoteni koskaan, vaikka esim. osinkotuloja tulen saamaan tänä vuonna suhteellisen vähän sijoitusstrategian muutoksesta johtuen. Suunta on tulotasossani jatkuvasti ylöspäin ja loppujen lopuksi se on ainoa asia, jolla on väliä.

2) Sijoitusstrategiani on osoittautunut koronakestäväksi

Viime vuosi oli pörssissä ennätyskova. Sitten tuli korona ja kurssit kyykkäsivät erittäin rajusti, en kuitenkaan saanut sijoituslainaa, jonka pankki oli minulle jo luvannut, joten missasin yhden parhaista ostopaikoista. Tämä turhautti, mutta onneksi koronan ainakin osaltaan osoitti, että strategiani on erittäin kestävä kriisien osalta.

Tulen kirjoittamaan tulevilla viikoilla tarkemman sijoituskatsauksen siitä, miten sijoitukseni ovat pärjänneet vertailuindeksiä vasten, mutta tässä kohtaan voin nostaa jo kolme sankariosaketta ylitse muiden, jotka ovat avittaneet salkkuni erittäin kovaa suorittamista. Nämä ovat Talenom, JD.com sekä Digital Realty Group. Alla oleva kuvaaja kuvaa hyvin sitä, kuinka pienempi Shareville salkkuni, joka koostuu tällä hetkellä vain JD.comin omistuksestani on pärjännyt indeksejä vastaan vuoden alusta lähtien.


Kiina onkin ollut erittäin hyvä sijoitus etenkin nyt korona-aikaan. Voit seurata salkkuani Sharevillessä nimimerkillä Omavaraisuushaaste täältä.

Sijoitusten suhteen olen kuitenkin edelleen erittäin varovainen (ks. osakepääomani lasku) tällä hetkellä ja käteistä minulla on seuraavaa dippiä varten n. 32 000 euroa. Minulla ei ole koskaan ollut elämässäni näin paljo käteistä ja tulenkin laittamaan rahat todennäköisesti aika aggressiivisesti markkinoille, mikäli kurssitasot tästä tulevat laskemaan. Toinen puolikas rahasta on varattu Medpacea varten ja toiselle puolikkaalle etsin vielä sijoitusstrategiaani sopivaa yritystä.

Pörssiromahdus kun tulee aina uudestaan.

Passiiviset tulot vs. kulutukseni

Yllänäkyvä graafi oli vanhalla sijoitusstrategiallani tärkein graafi matkallani taloudelliseen riippumattomuuteen. Punainen viiva kuvaa kulutustani, jaettuna kolmen kuukauden pätkiin. Q1/15 on tammi-maaliskuu vuonna 2015, Q2/15 huhti-kesäkuu vuonna 2015 jne. Vihreä viiva taas edustaa passiivisia tulojani eli käytännössä tällä hetkellä vain osinkotuloja. Osingot ovat lukuja verojen jälkeen.

Nyt kuitenkin kun vaihdoin absoluuttisen sijoitustuoton tavoitteluun enkä mahdollisimman korkeaan osinkojen määrään, tämä graafi on alkanut menettää merkitystään. Todennäköisesti pidän tätä graafia edelleen yllä omissa Exceleissäni, mutta sitä ei tulla enää jatkossa näkemään puolivuosi- ja vuosikatsauksissani ennen kuin matkani taloudelliseen riippumattomuuteen on huomattavasti pitemmällä ja tiedän tarkat tavoitteet FIRE:n saavuttamiseen.

Yhden erittäin tärkeän asian tästä graafista kuitenkin edelleen näkee, ja se on, mikä on kulutukseni taso vuodesta toiseen ja onko elämässäni tapahtunu elintasoinflaatiota – eli onko kulutukseni noussut sitä tahtia kun tulotasoni on noussut. Tällä hetkellä kuitenkin näyttää siltä, että kulutan kolmessa kuukaudessa n. 4000 euroa, mikä on mielestäni ihan hyvä taso.

Uskon kuitenkin, että kulutukseni tulee vähän nousemaan kunhan korona on ohi, koska en ole päässyt matkailemaan kunnolla lähes kahteen vuoteen. Syy tähän on se, että pidän matkailusta erittäin paljon (etenkin Jenkkeihin, Japaniin ja Koreaan) ja tämä tulee luonnollisesti nostamaan vuosikulutustani vuodesta toiseen jonkun verran. Muuten en usko kulutukseni nousevan merkittävästi ennen kuin joskus saan mahdollisesti lapsia.

Osingot vs. tavoiteosingot

 

Kun aloitin blogini pitämisen 2016, päätin tehdä itselleni osinkotavoitteet, johon pyrin. Kuten graafista kuitenkin näkyy, tavoitteeni olivat liian optimiset. Syynä tähän lähinnä on se, että olen maksanut ensimmäisten vuosien varrella huomattavan määrän opintorahoja sijoituksistani ja moni sijoitus on epäonnistunut. Tärkeintä kuitenkin on se, että osinkovirta on tasaisesti kasvava koko vuoden ajan!

Ja nyt kun vaihdoin strategiaani pois osinkosijoittamisesta, jää tämä vuosi etenkin paljon tavoitteista. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että sijoitusstrategian vaihtaminen pois osinkojen metsästämisestä oli aivan oikea, sillä vanhan salkkuni yritykset ovat leikanneet rajusti osinkojaan sekä niiden kurssit eivät ole palautuneet samalla tavalla kuin uuden salkkuni yritysten osakkeiden.

2020 on myös viimeinen vuosi tätä viisivuotisstrategiaa, joten ensi vuoden alussa asetankin itselleni uudet viiden tai ehkä jopa kymmenen vuoden tavoitteet.

Velkamääräni kehitys

Tulen kirjoittamaan asiasta aivan erikseen, mutta tämä graafi kuvaa hyvin sitä, minkä takia kaikkien meistä kannattaisi nostaa opintolaina. Suurin osa meistä tulee nostamaan aikanaan asuntolainan, joka tulee olemaan joka tapauksessa paljon suurempi riippakivi nilkassa kuin opintolaina, joka on valtion takaama. Opintolaina katoaa koko lainataakkaani alle lähes merkityksettömänä.

Graafista näkee hyvin lainani ottovuodet ja kehityksen. Vuodesta 2015 vuoteen 2018 nostin koko ajan hieman lisää opintolainaa. Vuonna 2018 ostin ensimmäisen asuntoni ja otin ensimmäisen asuntolainani ASP-tilin avulla. Vuonna 2019 muutin Helsinkiin töiden perässä ja ostin toisen asuntoni – ja samalla toisen asuntolainani. Nyt lainani on käytännössä maksimissa ja en pysty uutta lainaa ottamaan ennen kuin olen maksanut vanhoja hieman takaisin.

Tavoitteenani oli alunperin ostaa tänä vuonna toinen sijoitusasuntoni, mutta pankin mukaan se ei ole mahdollista. Makselen siis lainoja iloisesti pois tämän ja ensi vuoden ja pyrin ostamaan toisen (ja todennäköisesti viimeisen) sijoitusasuntoni ensi vuonna, joka tulee jälleen pompauttamaan tätä graafia dramaattisesti ylöspäin.

Tämän jälkeen alkaakin hidas, mutta varma laskettelu alaspäin – ennen kuin ostan isomman kodin joskus erittäin kaukana tulevaisuudessa. Näillä korkotasoilla ja taloudenkasvunäkymillä nostan enemmän kuin mielelläni mahdollisimman paljon lainaa sijoitusasuntoihin, koska korkea velkavipu auttaa minua kohti taloudellista riippumattomuutta nopeammin.

Maksimointivuoden edistyminen tähän mennessä 

Tästä kirjoitinkin jo hieman kesäkuun kuukausikatsauksessani, mutta katsotaan nyt myös puolivuosikatsauksessa, miltä matka näyttää 100 000 euron bruttovuosituloihin – eli tulot ennen veroja. Alla oleva graafi kuvaa edistymistäni tähän asti. Vihreä palkki on tavoitetaso ja sininen on toteumatuloni.


Tällä hetkellä olen siis tavoitettani jäljessä n. 3100 euroa. Kun miettii, että välissä on ollut korona, joka laski blogitulojani merkittävästi 3-4 kuukaudeksi, on tämä mielestäni erittäin tyydyttävä lopputulos.

Pyrin loppuvuodesta saamaan niin vuoden toisen palkankorotuksen, toisen sijoitusasunnon sekä huomattavasti enemmän blogiyhteistöitä, mutta voi olla, että nämä toteutuvat niin myöhään, että niiden rahavirrat alkavat osua suurelta osin vasta ensi vuodelle. Uskonkin, että blogitulojen sekä muiden sivutulojen kasvu on ainut tapa, joka pystyy minut pitää lähellä tavoitettani.

Tammikuussa asetinkin tavoitteen jokaiselle eri tuloluokalle (jotta saavutan 100 000 euroa), joten katsotaan vielä, miten näiden tuloluokkien tulot ovat tähän mennessä toteutuneet, kun olemme puolessa välissä vuotta ja kuinka monta prosenttia jokaisesta tavoitteesta olen saavuttanut nyt kun vuosi on puolessa välissä.

Palkkatulot (51,53%)
Tavoite: 70 000€
Toteuma tähän mennessä: 36 067,5€ 

Osinkotulot (36,75%)
Tavoite: 4000€
Toteuma tähän mennessä: 1470,6€

Vuokratulot (48,8%)
Tavoite 7500€
Toteuma tähän mennessä: 3660€


Blogi -ja internettulot (26,4%)
Tavoite: 17 500€
Toteuma tähän mennessä: 4622,38€


Muut tulot (118,6%)
Tavoite: 1000€
Toteuma tähän mennessä: 1186,3€

Jos numero näyttää enemmän kuin 50%, menee tuloluokissa hyvin, jos ei, on minulla niiden osalta petrattavaa. Suurimpana ongelmina ovatkin osinkotulot, jotka olin selkeästi yliarvioinut kun vaihdoin sijoitusstrategiaani. Sijoituksiini kuuluu paljon osakkeita, jotka maksavat vähän osinkoa tai eivät ollenkaan, mutta toisaalta sillä ei ole väliä kuin maksimointivuoteni suhteen. Uusi salkkuni on kuitenkin menestynyt huomattavasti paremmin kuin vanha osinkoihin keskittyvä salkkuni.

Toinen ongelmakohta on blogitulot. Vaikka olenkin sinänsä tyytyväinen blogituloihin (jotka ovat n. 770€/kk), 100 000 euron tuloihin päästäkseni minun pitää edelleen boostata vauhtia. Käytännössä tahti pitäisi muuttaa loppuvuodeksi 2000 euroon kuukaudessa, joka on rehellisesti sanottuna mahdottomuus. Teen kuitenkin parhani tässä ja katsotaan mihin se riittää.

Kaikki muut tuloluokat ovat edenneet suunnitellusti ja uskonkin, että niin palkka, vuokra kuin muissa tuloissa (joka on jo ylittänyt vuositavoitteen!) tulen pääsemään tavoitteesiini, jotka olen vuodelle asettanut. Kunhan olen lataillut akkua kesälomalla, lähtee loppurypistys vuoden loppua varten!

Yhteenveto

Juna kohti FIRE:ä on täysin raiteillaan. Olen erittäin onnekas, että työtehtäväni ovat sellaiset, että ne eivät muuttuneet laisinkaan koronan aikana. Samalla myös toimin yrityksessä, jonka liiketoiminta on erittäin suhdannekestävää. Olen tehnyt paljon töitä tähän päästäkseni, mutta koronan myötä huomasin myös, että onnella on tässä erittäin suuri tekeminen.

Esim. eräällä työpaikkani kilpailijalla leikattiin kaikkien työntekijöiden palkkoja yt-neuvotteluja välttääkseen – jotain, joka olisi tehnyt maksimointivuodestani vain täyden fiaskon.

Sijoitusstrategiani on kuitenkin osoittanut toimivuutensa ja uskon, että olen vihdoin kymmenen vuoden oppirahojen maksujen jälkeen oppinut tunnistamaan hyviä yrityksiä, jotka ovat samalla hyviä sijoituksia. Sijoituksistani on tosiaan tulossa teksti tulevilla viikoilla, joten stay tuned.

Näyttää myös siltä, että 200 000 euron nettovarallisuuden saavuttaminen saattaa ihan oikeasti olla mahdollista jo tänä vuonna. Tämä tuntuu hullulta, koska tuntuu, että oli vasta eilen kun saavutin 100 000 euroa! Oikeasti tästä on kuitenkin jo melkein kaksi vuotta. Tässä tulee silti sellainen tunne, että ensimmäinen 100 000 euroa on ihan oikeasti se vaikein – kuten aina sanotaan ja sen jälkeen latu on auki juuri niin pitkälle kuin itse haluaa.

Innostusta ja dravia riittää jatkaa matkaa koko ajan kovempaa eteenpäin, koska niillä olen saanut selkeästi tuloksia aikaseksi. Ja itselleni mikään ei ole niin motivoivaa kun nähdä oikeasti, että tekemisestäni tulee aitoja – ja kovia tuloksia.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa ja liity matkalleni kohti taloudellista riippumattomuutta!

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

2 kommenttia artikkeliin ”Puolivuosikatsaus 2020 – koronasta huolimatta nettovarallisuuteni kasvoi puolessa vuodessa 30 000 euroa!”

  1. Mä voitin tänään pienemmän summan lotossa, 1,5 miljoonaa euroa. Mikä lasketaan sijoitustuotoksi.
    Suuri riski = suuri tuotto. Joten olen paljon menestyneempi sijoittaja kun sinä.
    Ja sain mun tienestitavoitteen 1 miljoonaa euroa vuodessa samalla kasaan.

    Vastaa

Jätä kommentti