Warren Buffetin lausahdus: ole ahne silloin, kun muut ovat pelokkaita ja ole pelokas, kun muut ovat ahneita, saattaa olla mahdollisesti koko sijoitushistorian tunnetuin lausahdus. Tästä johtuen putoavaan puukkoon eli laskevaan kurssiin ostaminen on todennäköisesti sijoittajien suurin yksittäinen pahe. Kun osake romahtaa rajusti ja pitkään, muuttuu se monen silmissä äärimmäisen edulliseksi ankkurointi-ilmiön (osake on tänään 50% halvempi kuin eilen, joten sen on PAKKO olla edullinen) takia. Tämä tunne voi olla monesti niin vahva, että taustatyö sijoituksen osalta jätetään tekemättä vahvan houkutuksen tunteen takia.
Viaplayn innoittamana aloitankin tänään uuden tekstisarjan, jossa käyn läpi putoavan puukon anatomiaa. Tekstisarjaan tulee todennäköisesti osia niin omaan blogiini kuin myös muihin sijoitussivustoihin, mutta jaan kirjoitukset aina somessa ja niissä teksteissä, jotka omiin blogiini tulevat.
Putoavia puukkoja onkin montaa eri tyyppiä, joten myös case-tapauksia löytyy paljon erilaisia – ja ne kaikki ovat aivan yhtä mielenkiintoisia! Käynkin per kirjoitus läpi aina yhden putoavan puukon case esimerkin oikeasta pörssimaailmasta kerrallaan.
Putoavan puukon houkutus
Vaikka osakemarkkinat eivät ole tehokkaita, osakkeen hinnan laskuun on lähes aina joku järkevä syy. Poikkeuksena koko osakemarkkinoiden kattava paniikki, kuten korona tai finanssikriisi, joka laskee niidenkin yhtiöiden osakekurssia, joiden liiketoimintaan markkinoiden paniikin aiheuttama ilmiö ei välttämättä edes vaikuta negatiivisesti.
Esimerkiksi koronaviruksen aiheuttama ensipaniikki laski pörssejä maailmanlaajuisesti toimialasta välittämättä, koska epävarmuus pörssissä oli huipussaan. Tämä koski myös yhtiöitä, joiden liiketoiminta ei kärsinyt pandemiasta, vaan jopa hyötyi siitä, mutta koska kukaan ei tiennyt kuinka paljon, näidenkin yhtiöiden osakkeet laskivat. Laaja paniikki pörssissä aiheuttaa aina sen, että realiteetit ja logiikka unohdetaan hetkeksi epävarmuuden kasvaessa liian suureksi. Pörssi vihaakin epävarmuutta yli kaiken ja tämän takia koko pörssin romahtaessa kaikki osakkeet ovat samalla viivalla.
Jos osakkeen hinta siis laskee, sille on aina syy. Ei lähes aina tai melkein aina vaan aina aina. Jos syytä ei näe, on sijoittajan tehtävä kaivaa syvemmälle informaatiovirtaan ennen kuin tarttuu putoavaan puukkoon. Jokaisen sijoittajan tärkein tehtävä onkin selvittää, onko syy aiheellinen, väliaikainen, ohimenevä tai edes oikeasti hyvä syy kurssilaskuun. Tärkeää sijoittajana on muistaa, että osakkeen laskulle on aina syy ja se ei tarkoita, että osakkeen laskuun olisi objektiivisesti hyvä syy.
Tämän takia putoavan puukon houkutus on niin suuri, koska jos kurssireaktio tuntuu ylireagoinnilta, sijoittaja saattaa uskoa pikavoittoihin, kun pörssi tajuaa todellisen tilanteen. Liian usein markkinat ovat ne, jotka ovat tajunneet oikean tilanteen ja yksittäinen sijoittaja yliarvioi omat kykynsä.
Putoavissa puukoissa on vielä yksi erittäin tärkeä ominaisuus, mikä pitää muistaa. Rajujen kurssilaskujen jälkeen, osakkeen hinta ei yleensä korjaa nopeasti ylöspäin vaan jatkaa joko kovaa tai matalaa laskua. Pohjaa on mahdoton löytää, joten pessimistisessä momentumissa voi menettää rahaa yllättävänkin nopeasti.
Muistutukseksi vielä, miten prosentit sijoittamisessa toimivat.
Jos osake laskee 25 %, täytyy sen nousta 33 %, jotta pääset nollille
Jos osake laskee 50 %; täytyy sen nousta 100 %, jotta pääset nollille.
Jos osake laskee 75 %, täytyy sen nousta 300 %, jotta pääset nollille.
Putoavaan puukkoon tarttuminen onkin vaarallista juuri siksi, että kun sijoituksesi kääntyy tappiolle, sitä on huomattavasti hankalampi kääntää voitolliseksi kuin nopeasti voisi luulla.
Näillä saatesanoilla mennäänkin itse tämän tekstin putoavan puukon case-analyysiin. Tässä tekstissä käsittelen yleisintä putoavan puukon tyyppiä – eli sitä, kun yhtiön liiketoiminnalla on yksinkertaisesti ongelmia. Ja kuten yleensä, ongelmien koko ei paljastu heti, vaan paloissa, mikä korostaa putoavan puukon vaarallisuutta. Tänään käsittelenkin pörssin tuoreinta putoavaa puukkoa ja monelle suomalaiselle tuttua yritystä eli Viaplay Groupia.
Case: Viaplay Group – kun liiketoiminta sakkaa
Viaplay Group on ruotsalainen suoratoistopalvelua tarjoava yritys, joka on erikoistunut Pohjoismaissa etenkin huippu-urheilun toistoon ja omistaakin lähetysoikeuksia monessa Pohjoismaassa urheiluun enemmän kuin mikään muu toimija. Tämän lisäksi Viaplayn striimauspalvelussa voi katsoa Netflixin tapaan elokuvia ja TV-sarjoja ja pääpaino on ollut keskimäärin pohjoismaisissa TV-sarjoissa ja elokuvissa.
Yhtiö siis on itsessään hyvällä ja trendikkäällä toimialalla, ja sillä on oma niche. Muiden striimauspalveluiden tapaan myös Viaplay joutui kuitenkin juuri niche-painotuksensa takia itse asiassa paineeseen koronan myötä. Viaplayn myyntikulma oli aina ollut sen urheilulähetykset ja toisin kuin muilla striimauspalveluilla Viaplayn sisältö itse asiassa väheni koronan myötä, koska urheilutapahtumatkin olivat tauolla pitkän aikaa. Korona tuhosikin myös hieman penkkiurheilun kulttuuria ja tämä näkyi myös Viaplayn liikevaihdossa, joka laski lähes 20% vuonna 2020. Ero on valtava kun miettii, että Netflixin liikevaihto kasvoi 25% samaisena vuonna kiitos koronan.
Viaplay alkoikin menettää tilaajiaan ja samalla urheilutapahtumien oikeuksien ostaminen ei halventunut samaa tahtia vuonna 2020. Viaplay laskikin siis hintojaan ja antoi erikoistarjouksia, jotta tilaajamäärä jatkaisi kasvuaan. 2021 tilaajamäärä jatkoi kasvuaan ja sama päti vuoteen 2022, jolloin Viaplay aloitti erittäin aggressiivisten hintojen korotuksen.
Samalla kun Disney+:n kaltaiset kilpailijat nostivat hintojaan 10%, Viaplay teki peräkkäisiä hinnankorotuksia samoihin aikoihin, jotka olivat 30–75% välillä. Hintojen nostot jatkuivat vuoteen 2023, jonka jälkeen ongelmia alkoi näkymään, koska kysynnän hintajousto tuli yksinkertaisesti vastaan. Pelkästään Q2 2023 Viaplay menettikin yli miljoona tilaajaa 7,6 miljoonasta tilaajastaan.
Miksi näin korkeita hinnankorotuksia tehtiin? Vaikka yhtiön tilaajamäärä jatkoi kasvuaan, yhtiö kipuili käytännössä kaikki nämä vuodet kannattavuutensa kanssa, ja vaikka yhtiö teki kirjanpidollista voittoa ajoittain, sen vapaa kassavirta oli jatkuvasti negatiivinen. Tämä tarkoittaa sitä, että yhtiö jäi koko ajan tappiolle investointien ja liiketoimintakulujen jälkeen.
Hiljaisia viestejä markkinoilta tulikin ja moni ihmetteli esim. sosiaalisessa mediassa Viaplayn hintapolitiikkaa. Tämän lisäksi närää aiheuttivat uudet rajoitukset livelähetyksiin. Aiemmin yksi käyttäjätili pystyi katsomaan samaa lähetystä auki samaan aikaan, mutta Viaplay rajoitti palvelun käytön vain yhteen käyttäjään per lähetys kerrallaan. Tästä huolimatta markkina ei sinällään ongelmien syvyyttä tajunnut, josta kertookin asiat, jotka tapahtuivat seuraavaksi.
Katsotaan aikajanalla, mitä Viaplayn kohdalla tapahtui ja miten putoavan puukon anatomia toimii tilanteessa, jossa liiketoiminta on aidosti ongelmissa. Ja miten pörssi näissä kohtaa käyttäytyi.
Viaplay Group – putoavan puukon aikajana
5.6.2023 Viaplay antaa tulosvaroituksen, jossa ennustaa liikevaihdon ja liikevoiton olevan huomattavasti matalampia kuin aiemmin ohjeistettu. Yhtiön toimitusjohtaja irtisanotaan. Osake laskee päivän aikana 60%.
13.7.2023 Tulosvaroitus: Viaplay peruuttaa vain kuukausi aikaisemmin antamansa ohjeistuksen kokonaan eikä anna enää mitään arviota tuloksestaan. Osake laskee päivän aikana 25% lisää.
20.7.2023 Viaplay julkaisee Q2 tuloksensa ja kertoo irtisanovansa yli 25 prosenttia työntekijöistään sekä lopettaa maailmanvalloitusunelmansa – yhtiö keskittyy jatkossa enää Alankomaihin ja Pohjoismaihin. Osake laskee päivän aikana 48% lisää.
Ensimmäisestä uutispommista alkaen puolessatoista kuukaudessa Viaplayn osakkeen hinnasta katosikin huikeat 85%!
Tämän jälkeen Viaplay sai apua kilpailijalta Canal+:lta, joka haistoi veren. Ja ranskalainen Canal+ ostikin Viaplaysta 12%:n vähemmistöosuuden. Tämä rauhoitti markkinoita hieman ja osake korjasikin hetkessä 33 % ylöspäin. Mutta kuten muistat, sen jälkeen kun osake on laskenut näin hurjasti, täytyisi sen nousta monia satoja prosentteja ennen kuin siitä pääsee edes omilleen, jos sitä on romahduksessa mukaansa napannut ja pohjia on mahdoton ajoittaa, koska et koskaan tiedä kuinka pahoja ongelmat oikeasti ovat ja milloin uutisvirta kääntyy positiviiseksi.
Kuten kirjoitin muutama viikko sitten kesäkuun aikana yhtiö kuitenkin löytyi jo suomalaisten sijoittajien suosituimmalta ostoslistalta, vaikka yhtiö oli erittäin vahvasti signaloinut oikeista liiketoiminnan ongelmista. Ja kuten näet aikajanasta, vielä kesäkuunkin jälkeen Viaplayn osake jatkoi romahtamistaan erittäin aggressiivisesti, kun huonoja uutisia alkoi kertymään koko ajan lisää. Kun kyse on oikeisiin haasteisiin joutuneesta liiketoiminnasta, koskaan ei ole hyvä aika yrittää napata puukkoa, koska se voi aina laskea lisää ja lisää. Viaplayn esimerkki kuvaa tätä faktaa jälleen erittäin hyvin.
Viaplayn aikajana onkin se tavallinen tarina putoavan puukon liiketoiminnan osalta. Usein kun yhtiö joutuu liiketoiminnallisiin ongelmiin, yhtiön ongelmat paljastuvat sipulin kuoren lailla asteittain – usein monen kuukauden aikana. Ja jos ostaa ensimmäisten ongelmien paljastuessa – oli kurssireaktio kuinka raju alaspäin tahansa, ottaa turhan riskin uusien negatiivisten yllätysten paljastumiseen myöhemmin. Tulet huomaamaan tämän myös tulevissa kirjoitussarjan teksteissä, koska jokaisessa erilaisessa putoavan puukon eri tyypissä ongelmat ovat oikeasti paljon isompia kuin miltä ne aluksi näyttävät. Asioiden paljastuessa ensimmäisen kerran sijoittajan on mahdoton tietää reaaliajassa löytyykö pinnan alta vielä uusia pommeja.
Viaplayn tilanteessa on myös klassikkoesimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun yhtiön toimitusjohtaja irtisanoutuu tai irtisanotaan. Jos tällainen toimenpide yhdistetään tulosvaroitukseen, ei ole sinänsä väliä, onko virallisen tarinan mukaan TJ irtisanottu vai irtisanoutuiko hän ”vapaaehtoisesti”. Todellisuudessa TJ:n erottaminen on toimenpide, joka on erittäin raju ja signaloi poikkeuksetta suunnanmuutoksen tarvetta yhtiössä. Tärkeää on myös muistaa, että uusi TJ myös usein aloittaa pöydän siivouksella joka romuttaa yhtiön osavuositulokset seuraaville neljänneksille, koska silloin huonot tulokset voi vielä sälyttää edellisen toimitusjohtajan vastuulle. Tämän takia negatiiviset yllätykset voivat seurata vielä puoli vuotta myöhemminkin lähtöpisteestä.
Jos yhtiön liiketoiminta on laadukasta, se harvoin muuttuu putoavaksi puukoksi
Viaplay Group muuttuikin putoavaksi puukoksi yksinkertaisesti sen takia, että yhtiön liiketoiminta ei ollut tarpeeksi laadukasta. Useimmiten putoavat puukot ovat putoavia puukkoja juuri aidon liiketoimintaongelman takia – ei pörssin maanisdepressiivisyyden takia. Joskus kuitenkin myös erittäin laadukkaiden yhtiöiden kurssit voivat olla jatkuvassa irrationaalisessa laskussa – mutta se onkin oman tekstin aihe.
Sen lisäksi, että Viaplay Groupin tarina on erittäin perinteinen ja yleisin putoavan puukon tarina, on sopivaa vain lopettaa samalla kuin aloitin tekstin – eli Warren Buffetia lainaamalla. Buffett totesi vuonna 2011 finanssikriisiä selvittävälle komissiolle asian, joka kertoo myös Viaplayn perustavanlaatuisesta liiketoiminnan heikkoudesta enemmän kuin tuhat sanaa. ”Kaikista tärkein tekijä liiketoiminnan arvioinnissa on sen hinnoitteluvoima”. Viaplayalla tätä ei ollut ja kaikista ongelmista voidaankin vetää viiva takaisin tähän perustavanlaatuiseen ominaisuuteen Viaplayn liiketoiminnassa.
Tästä johtui myös se, miksi myin Reveniot, kun Revenio antoi tulosvaroituksen. Vaikka Revenion liiketoiminta ei ole läheskään samassa tilassa kuin Viaplay, Revenionkin liiketoiminnalla on selkeitä haasteita kasvun kanssa ja ei ehkä ole vielä vaaraa putoavaksi puukoksi, mutta nollatuotto-osakkeeksi kyllä.
————————————–
Mikäli haluat oppia paremmin tunnistamaan pörssin poikkeustilanteita, voit tilata huippuarvostelut saaneet sijoituskirjani Viisas sijoittaja nyt erikseen tai yhdessä muiden kirjojen kanssa Adlibriksestä täältä tai Tammen omasta verkkokaupasta kirja.fi erittäin edulliseen 29 euron hintaan!
Äänikirjojen ystäville kirja löytyy esimerkiksi Bookbeatistä ja Storytelistä sekä muista suomalaisista äänikirjapalveluista.
Jos olet uusi lukija ja olet kiinnostunut säästämisestä, sijoittamisesta, rahan tekemisestä tai taloudellisesta riippumattomuudesta aloita tästä ja löydä helpoiten sinua kiinnostavimmat kirjoitukseni. Blogini kattaa jo yli 700 tekstiä, joten olen varma, että löydät etsimäsi.
Muista seurata Omavaraisuushaastetta käyttämässäsi sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista!
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
”Tämän lisäksi närää aiheuttivat uudet rajoitukset livelähetyksiin. Aiemmin yksi käyttäjätili pystyi katsomaan useaa lähetystä auki samaan aikaan, mutta Viaplay rajoitti palvelun käytön vain yhteen lähetykseen kerrallaan.”
Ei kai tämä pidä paikkaansa. Rajoite, jonka tekivät koski sitä, että SAMAA lähetystä, esim. Arsenal – City -peliä, ei voinut katsoa kuin yksi taho. Samaan aikaan pystyi kyllä katsomaan jotain toista peliä.
Joo hyvä tarkennus! Korjasin.