Pyramidihuijauksesta hyvää päivää

Sain viikko sitten sähköpostiini viestin, jossa kaupiteltiin elämäni mahdollisuutta. Lähes ilmaista passiivista tulovirtaa. Jokaisen taloudellisen riippumattomuuden -tavoittelijan unelmaa. Eli siis pyramidihuijausta. Sähköpostista päätellen voin hyvinkin olla vain yksi monista bloggaajista, joka viestin on saanut. Viesti kuului näin:

Hei!

Löysin sivusi täysin sattumalta kun etsin googlen kautta passiivisen tulon aihepiiriin liittyviä kuvia. Itsekin olen parhaillaan rakentamassa passiivisen tulon/ tulojen lähdettä. Ja minulla on todella tehokas lähde. Lyhyesti ja ytimekkäästi, näin suomalaistyyppisesti suoraan asiaan: minulla olisi sinulle erittäin tuottava passiivisen tulon lähde jota todella myös ”ilkeää” esitellä. Saan itsekin passiivista tuloa jokaisesta kauttani mukaan tulleesta henkilöstä tai yrityksestä joten siinä syy miksi jaan tietojani myös muille. Tämä on oikeaa passiivista tuloa, tämä passiivisen tulon lähde EI vaadi työpanosta.

Lupaan että tämä asia mitä minulla on tarjolla tuottaa nyt erittäin hyvin. Jopa niin hyvin että jätän todennäköiset tuottoprosentit uskottavuuden vuoksi esittelyyn jos sellaisen haluat kuulla & nähdä. Jotta asiasta pääsisi täysin jyvälle pitäisin siis mielelläni sinulle 15-30 minuutin etäesittelyn netin kautta. Laitatko viestiä minulle takaisin päin jos asiani kiinnostaa sinua 15-30 minuutin verran. Itsekin olen siis valmis käyttämään omaa aikaani tähän joten tiedän hyvin millaista asiaa esittelen. Tienaan tällä itsekin elantoni tällä hetkellä joten asiani ei ole pelkän lupauksen tai odotuksen varassa. Hyvin todennäköisesti saisit investoimallesi ajalle kovan tuoton.

Ps. Ei siis mitään höpöhommia vaan asiaa joka varmasti kiinnostaisi sinuakin. Päätöksen voi tehdä heti esittelyn jälkeen.

Mietin rehellisesti sanoen hetken, että voisin ottaa esittelyn vastaan, koska siitä olisi saanut entistä mehukkaamman blogikirjoituksen ja toisaalta minusta jokaiseen pyramidihuijausta myyvän ihmisen aikaa pitäisi kuluttaa turhaan niin paljon kuin mahdollista. Itselleni oma aikani on kuitenkin arvokkaampaa. En siis edes vaivautunut ottamaan tarkemmin selvää asiasta.

Mistä tunnistaa pyramidihuijauksen?

Tärkein kysymys varmaan on, mistä pyramidihuijauksen tunnistaa jo yhden sähköpostiviestin perusteella. Tässäpä muutama pointti.

1. ”Lyhyesti ja ytimekkäästi, näin suomalaistyyppisesti suoraan asiaan

Sanoi viestin lähettäjä, mutta onnistui jotenkin kirjoittamaan pitkän sähköpostiviestin, missä ei sanottu MITÄÄN. Suomalaistyyppisesti tuon koko viestin pystyisi tiivistämään 2-3 lauseeseen.

2. ”Ps. Ei siis mitään höpöhommia vaan asiaa joka varmasti kiinnostaisi sinuakin.”

Siinä kohtaan kun mahtavan täydellisestä passiivisen tulovirran sijoitusmahdollisuutta pitää vielä tuplavarmistaa ei-höpöhöpö hommaksi, pitäisi jokaisen hälytyskellot soivat.

3. ”Saan itsekin passiivista tuloa jokaisesta kauttani mukaan tulleesta henkilöstä tai yrityksestä, joten siinä syy miksi jaan tietojani myös muille.

Tämä on lause, joka paljastaa sen, että kyseessä on ihan aito old-school pyramidihuijaus. Pyramidihuijauksen tarkoitus on kerätä rahaa myöhemmin verkostoon liittyviltä keräyksen alkuunpanijoille ja aiemmin verkostoon liittyneille. Hänet on siis joku rekrynnyt aiemmin verkostoon. Nyt hän rekryää entisestään lisää porukkaa, jotta verkosto kasvaa. Suurin osa rahoistahan menee pyramidihuijauksen aloittaneelle, mutta toki viestinlähettäjä saa osansa, mikäli hän minut onnistuisi rekryymään – ennen kuin pyramidi sitten lopulta romahtaa ja lähes kaikki menettävät rahansa.

4. Saan itsekin passiivista tuloa jokaisesta kauttani mukaan tulleesta henkilöstä tai yrityksestä joten siinä syy miksi jaan tietojani myös muille. Tämä on oikeaa passiivista tuloa, tämä passiivisen tulon lähde EI vaadi työpanosta. — Hyvin todennäköisesti saisit investoimallesi ajalle kovan tuoton.

Nämä lauseet ovat mahtavia siitä, että nehän käytännössä puhuvat itsensä pussiin. Passiivista tuloa. Ei vaadi työtä. Mutta silti saisin investoimalleni ajalle kovan tuoton. Ja henkilö saa passiivista tuloa, jokaisesta henkilöstä ja yrityksestä, joka tulee hänen kauttaan. Viestin lähettäjällä ei selkeästi ole mitään käryä siitä, mitä passiivinen tulo oikeasti on. Tässä vinkki: tuloa, jonka eteen ei tarvitse kuluttaa aikaa rekryymällä heikkouskoisia pyramidihuijaukseen.

Pyramidihuijaus -anatomia

Ongelma pyramidihuijauksessa on se, että noh ensinnäkin, se on laitonta. Toisena on se, että toisaalta pyramidihuijausta paljon muistuttava monitasomarkkinointi taas ei ole. Lainsäätäjät ympäri maailmaa ovat painineet tämän kanssa jo kauan ja isoin case Suomessa oli varmaan Wincapita, jossa yli 10 000 suomalaista menetti rahansa ja johon rahaa sijoitettiin yli 100 miljoonaa euroa.

Jenkeissähän oli kahden ison aktivistisijoittajan kädenvääntö siitä, onko New Yorkin pörssisäkin listattu Herbalife yritys pyramidihuijaus. Kyseessä on siis yritys, joka myy terveystuotteita monitasomarkkinoinnilla. Loppujen lopuksi tultiin siihen, että Herbalife ei täytä pyramidihuijauksen merkkejä. Henkilökohtainen mielipiteeni kuitenkin on, että monitasomarkkinointi pitäisi olla melkein yhtä laitonta kuin pyramidihuijauksetkin. Itselläni on eräs argentiinalainen kaveri, joka on hurahtanut Herbalifeen ja tuntuu, että hänen uskonsa Herbalifeen on kovempi kuin Jehovan todistajalla Jumalaan. Alue on harmaa, mutta kulttimaisia piirteitä löytyy näistä lähes poikkeuksetta.

Pyramidihuijaus on myös huono sijoitus ihan vain senkin takia, että suurin osa ihmisistä menettää siinä rahansa. Matemaattisesti on laskettu, että pyramidihuijauksen koosta huolimatta vähintään 88% osallistuneista häviää rahansa aina. Jos siis lähtee mukaan pyramidihuijaukseen on parempi olla aivan varma, että kuuluu tuohon top12%, joka ei menetä rahaansa. Noh, toisaalta onhan todennäköisyys silti korkeampi kuin esim. lotossa! Wikipedian mukaan kuitenkin tästä laskentakaavasta huolimatta, 99% ihmisistä, jotka ovat osallistuneet pyramidihuijaukseen tai ponziin, menettävät yleensä rahansa. Go figure.

Pyramidihuijaukset eivät tule koskaan katoamaan

Ihmisen ahnea perusluonne pitää siitä huolen. Pyramidihuijauksille on aina tarve. On aina joku tarpeeksi ahne perustamaan uuden pyramidihuijauksen. On myös joku, joka on tarpeeksi hyväuskoinen, tietämätön ja ahne, että lähtee pyramidihuijaukseen mukaan. Tämä vain on yksinkertainen ihmisluonto.

Aina on huijareita ja aina on huijattavia. Onko sinulla kokemuksia pyramidihuijauksista tai onko joku tuntematon tai sinun läheisesi yrittänyt saada sinua sellaiseen mukaan? Oletko ehkä jopa saanut täysin saman viestin kuin allekirjoittanut?

2 kommenttia artikkeliin ”Pyramidihuijauksesta hyvää päivää”

  1. Niin kauan kuin ihmiset haluavat rikastua mahdollisimman pienellä vaivalla niin pyramidihuijauksia riittää. Monesti kuitenkin rikastuminen vaatisi oikeasti paljon työtä, mutta kun ihmiset haluavat mennä siitä missä aita on matalin ja käyttää noita vippaskonsteja 😀

    Vastaa

Jätä kommentti