Ensimmäinen neljännes on ohi ja on aika katsoa, mitä taloudessani on tapahtunut sinä aikana. Alan siis jatkossa tekemään taloudestani seurantaa neljänneksittäin, ja koska tämä on ensimmäinen tällainen blogipostaukseni, hakevat katsaukset vielä muotoa koko tämän vuoden.
Mikäli löytyy jotain ehdotuksia mitä tietoja olisi kiinnostava nähdä, mitä puuttuu, tai mitä vain seurannan muotoon liittyen, niin kertokaa kommentikentässä. Haluan kehittää tästä mahdollisimman mielenkiintoisen tavan seurata sijoitusteni ja talouteni kehitystä, joten jokainen ehdotus on enemmän kuin tervetullut. Mutta itse asiaan.
Vuoden 2016 tavoitteiden edistyminen
Uutta pääomaa sijoituksiin 1101,50e / 12000e
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 354,61e / 2000e (isoimmat osingot Koneesta ja Nordeasta)
Salkun tavoitepaino
Kulmakivet
Tavoitepaino 50-55%
Kehitys 47,8% ->47,8%
Osinkokoneet
Tavoitepaino 30-35%
Kehitys 13,14% -> 13,14%
Kokeilut
Tavoitepaino 10-20%
Kehitys 39,01% -> 39,01%
Luvut on päivitetty viralliseen seurantalistaani jo heti TeliaSonera ostoksen jälkeen, minkä takia sen ostos ei näy muutoksena vielä painotuksissa. Ensi ostoksista lähtien painotukset alkavat muuttua.
Tulot vs. 2015
5597,17e (5711,85e)
Tulot koostuvat enimmäkseen palkoista ja opintotuista.
Kulut vs. 2015
Tammikuu 699,67e (1117,00e)
Helmikuu 685,58e (781,50e)
Maaliskuu 682,13e (1384,53e)
Q1= 2067,38e (3283,03e)
Kulutuksen kehityksestä en voi tietenkään olla kuin erittäin tyytyväinen. En ole muuttanut elämäntapojani mitenkään merkittävästi (tai ainakaan siten, että huomaisin eroa). Hurja kehitys viime vuoteen verrattuna on tullut pienillä muutoksilla esim. sarjalipputarjousten hyödyntäminen VR:llä, bussin käyttäminen taxin sijasta baarista tullessa, alkoholin käyttäminen enemmän ennen baariin astumista jne.)
Opiskelijaelämässä matkailu ja juhliminen ovat ehdottomasti suurimmat menoerät, koska syöminen, urheilu ja asuminen on erittäin edullista, jos vain haluaa niin (ks. älä vuokraa asuntoa yksityiseltä opiskelukaupungin keskustasta ja älä asu yksin). Tiedän opiskelukavereita, jotka saattavat maksaa vuokraa melkein yhtä paljon kuin käytän itse yhteensä rahaa kuussa.
Neljänneksen mielenkiintoisia tapahtumia
Varmasti neljänneksen mielenkiintoisin tapahtuma on selkeästi blogini aktivoituminen. Tuntuu, että aktiivisuuden myötä saatan huomaamattani kuluttaa vähemmän rahaa ”turhuuksiin”. Vaikka blogi on ottamassa vasta ensiaskelia, olen silti saanut jo huomattavan paljon uusia ideoita ja kommentteja sijoittamiseen liittyen. Suurimpana ehkä juuri ASP-tilin tekniikan toimivuus sekä osinkotavoitteiden realistisuus.
Myös osinkotulojen virta alkoi nyt maaliskuun lopussa kun suomalaiset sijoitukseni alkavat maksamaan osinkoja. Q2 on toinen neljännes, josta muodostuu suurin osa osinkovirrastani, kunnes Q3 ja Q4 saan osinkoja vain jenkkifirmoista sekä TeliaSoneralta.
Sijoituksia en tehnyt kuin yhden TeliaSoneraan vuoden alussa ja ajoitus tuntui osuvan kerrankin kohdalleen, TeliaSonera on vihdoin tehnyt korjausliikkeen pohjilta ja sijoitukseni ovat senkin osalta jo voitolla. Nyt odotan lähinnä pörssikurssien korjausliikettä. Huhtikuusta alkaen tavoitteeni on sijoittaa 1211 euroa kerran kuukaudessavuoden loppuun saakka. Mikäli korjausliikettä ei näy, on osakkeista tällä hetkellä kiinnostavalla tasolla Citigroup. On siis todennäköistä, että ostan lisää Citigroupia huhtikuussa tai laitan määrän vain suoraa ASP-tililleni – aika näyttää.
Yhteenveto
Siinä ensimmäinen neljännes pähkinänkuoressa. Pienen sijoitusmäärän ja osinkokauden alkamisen johdosta oli ensimmäinen neljännes suhteellisen rauhallinen. Yritän pitää kulutukseni samana myös Q2:ssa, koska kesän takia Q3:ssa tiedän, että niin kulut kuin tulotkin tulevat nousemaan aivan eri tasolle kesätöiden ja lomamatkojen takia.
Ja kuten alussa mainitsin, kaikki kommentit liittyen neljännesseurannan muotoon ja siihen, mitä haluaisitte nähdä /millä tiedolla ei tee mitään, olisi mukava kuulla. Kiitos!
Ohoh sullahan on mukavan pienet kulut =)
Heh, joo yllätin itsenikin positiivisesti sillä etenkin kun vertaa viime vuoteen… 😀 Se on yllättävän helppoa kun ei asu keskustassa, ostaa vuosilipun julkisiin ja käy salilla sekä syömässä yliopistolla. Kaikki nämä saa opiskelijana niin paljon halvempana kuin normaalisti saisi. Toisaalta eipä nuo tämän vuoden sijoitustavoitteet olisi mahdollisia, mikäli en onnistuisi menoja pitämään noin alhaalla, koska opintotukitulorajat.