Q3 neljännesvuosikatsaus 2016

On taas kulunut kolme kuukautta ja aika katsoa, millaista kehitystä salkussani sekä strategiani mukaisesti on tapahtunut. Tein pari viikkoa sitten päätöksen, että alan tekemään kuukausikatsauksia muiden blogien tapaan, mutta tämän vuoden teen vielä neljännesvuosikatsauksia. Säästyypä hieman ainakin aikaa.

Kesä meni mainiosti ja ehdin olla kokopäiväisesti töissä 3 kuukautta. Tämä nosti tuloni tavallisen kansalaisen tasolle, mutta samalla myös kulutukseni nousi. Jouduin myös korottamaan veroprosenttiani, joten tulen loppuvuoden kärsimään turhan korkeasta veroprosentista opiskelijalle.

Eipäs muuta kuin katsomaan, miltä vuositavoitteeni toteuma näyttää tällä hetkellä. Kaikki luvut verojen jälkeen .

2016 tavoitteiden edistyminen

Uutta pääomaa sijoituksiin 9171,25 / 12000
ASP-tilille uutta pääomaa 6500 / 2500
Osinkotulot vuodessa verojen jälkeen 1068,16 / 2000

Pörssikurssien ollessa ennätyskorkealla, olen yrittänyt keskittää alkuperäistä suunnitelmaa enemmän rahaa ASP-tilille. Sen tavoite rikkoutuikin jo viime neljänneksenä. Tästä huolimatta olen saanut myös muihin sijoituksiin aivan aikataulunmukaisesti säästettyä. Voi hyvinkin olla, että vaikka lähden Amerikan matkalle, saan silti molemmat säästötavoitteeni ylitettyä, mikä tietenkin on aivan mahtavaa! Tämä neljännes on muutenkin ollut täynnä erittäin positiivisia yllätyksiä elämässä ja seurannasta huomaa, että myös talouden puolella pyyhkii hyvin.

Kunnianhimoinen osinkotulotavoitteeni jää kuitenkin tälle vuodelle selkeäksi haaveeksi. Osaltaan näin selkeä rimanalitus johtuu rahoista, jotka olen ohjannut ASP:lle. Jos laskisin ASP:n tulevan koron osinkoihin, voisi tulos näyttää erilaiselta, mutta tämä on valinta, johon on tyytyminen. Pitää miettiä, alanko rukkaamaan myös tulevien vuosien osinkotavoitteita, vai koetanko löytää vain uusia tapoja päästä sinne. Eräs oivallinen apuri olisi pörssiromahdus.

Salkun tavoitepaino

Kulmakivet
Tavoitepaino 50-55%
Kehitys 53,3% -> 49,90%

Osinkokoneet
Tavoitepaino 30-35%
Kehitys 13,14% -> 17,08%

Kokeilut
Tavoitepaino 10-20%
Kehitys 39,01% -> 33,02

Salkun painotuksesta huomaa, että olen vihdoin saanut entistä enemmän strategianmukaisia ostojani salkkuun. Kulmakivien paino on pysynyt hyvin 50% kieppeillä kun osinkokoneita tankkasin salkkuun kaksinkappalein neljänneksen aikana (GlaxoSmithKline sekä Citcyon). Kokeiluihin en tässä neljänneksessä sortunut, mutta minun on pakko myöntää, että Deutsche Bank vaikuttaa tällä hetkellä niin mielenkiintoiselta, että saatan position siinä ottaa tulevina viikkoina… Tai sitten vain pysyn strategiassa ja tankkaan lisää osinkokoneita. Kulmakivistä suurin osa kun tällä hetkellä tuntuu olevan aika ylihinnoiteltuja. Citigroup on ainut, jota salkkuun voisin lisätä, mutta en viitsi, koska tiedän, että korjausliikkeen tullessa se tulee syklisenä osakkeena olevaan ensimmäisten romahtajien joukossa.

Kulut vs. 2015

Heinäkuu: 1003,82 (878,82)
Elokuu: 1273,52 (1049,38)
Syyskuu: 787,00 (834,61)

Olen yllättynyt, että heinä sekä elokuu oli viime vuonna pienempikuluisia. Tämä vaatii tarkempaa tutkintaa, sillä tuntui, että olin elokuussa suhteellisen vähän liikkeellä (josta kulut yleensä syntyvät). Voi olla, että muistan väärin.

Tulot huhti-kesäkuu: 7045,67
Q3 Säästöprosentti: 56,6%

Koska tulot ovat kuitenkin nousseet selkeästi viime vuodesta, ei ongelmaa juuri ole. Säästöprosenttini on yli 50%, mikä onkin asettautunut hyväksi tavoitteeksi tänä vuonna. Ensi vuonna koetan todennäköisesti kiristää vyötä vielä 60%.

Neljänneksen mielenkiintoisin tapahtuma

Elokuussa aloitin uudet työt. En ole vielä valmistunut maisteri ja pari kurssia, Gradu sekä vaihtovuosi on vielä tulossa, mutta uusi työni on oikeastaan juuri koulutustani vastaavaa. Pystyisin halutessani alkaa tekemään sitä jo täyspäiväsesti, mutta Gradun ja muun elämän kanssa se olisi liian raskasta. Työn myötä sain huomattavan palkankorotuksen, päivärahoja sekä matkakuluni hoidetaan. Samalla sain myös tulospalkan töistä, joka ylitti odotukseni, joten viime kuukausina on ollut erittäin vaikea olla painamatta ostonäppäintä. Olen kuitenkin pysynyt suunnitelmassani (osto kerran kk), koska moni indeksi flirttailee edelleen all-time-high kurssien lähellä.

Yhteenveto

Neljännes oli kaiken kaikkiaan mahtava. Uusi työ, isot tulot, sain Gradun aloitettua sekä koulua selkeästi eteenpäin. Aikaa oli myös rillutella ympäri kaupunkia sekä tutusta uskomattomaan määrään uusia erittäin mukavia ihmisiä uudella työpaikallani. Ulkonakin on kauniit syksyn värit. Kaikki on hyvin.

2 kommenttia artikkeliin ”Q3 neljännesvuosikatsaus 2016”

  1. Hei,

    jostain syystä löysin blogisi vasta nyt! Mielenkiintoiselta vaikuttaa. Odotan, että pääsen lukemaan lisää. Tsemppiä uusiin kuvioihin ja vaikuttaa todella siltä, että elämä hymyilee toden teolla 🙂

    Vastaa
    • Kiitos! Parempi myöhään kuin ei milloinkaan 😀 Sinun blogiasi olenkin seurannut jo jonkin aikaa. Meitä nuoria kun on suhteessa ehkä vähemmän kuin vanhempia sijoittajia, mutta hyvää tahtia tuntuu tulevan koko ajan lisää.

      Vastaa

Jätä kommentti