Qualcomm-saaga on jännittävämpi kuin Game of Thrones

Rakastan fantasiaa ja sci-fiä. Siitä huolimatta, en ole katsonut vielä yhtään Game of Thronesia tai lukenut yhtään kirjaa! Näyttää siltä, että lähiaikoina ei ole tarvettakaan, koska totuus on tarua ihmeellisempää. Tämän päivän talousuutisia (esim. metallitulleja) ja Qualcomm-saagaa seuranneena, näkee niin monta plot twistia viikossa, että tippuu kärryiltä kuin M. Night Shyamalanin leffoja katsoessa.

Olen kirjoittanut Qualcommista pariin otteeseen aiemmin (osa 1. ja 2.) ja viimeksi kirjoitin siitä, että olen ottanut näkemystä ja lisännyt Qualcommin painoa salkussani selkeästi. Suosittelen ehdottomasti lukemaan ainakin viime tekstini (osa 3.) Qualcommista, ennen kuin syvennyt tähän, jotta ymmärrät kuinka sekavasta setistä oikeasti on kysymys.

Viime jaksossa tapahtunutta

Kyseessä on siis monimutkainen tilanne, jossa Qualcomm on ostamassa yhtä kilpailjaan, ja yrittää saada kaupan läpi. Tämän jälkeen Qualcommin kilpailija taas osoitti kiinnostuksensa ostaa Qualcomm. Eli viime jaksossa tapahtuikin.

1. Qualcomm ilmoitti, että ostaa toisen siruvalmistajan NXP Semiconductorsin 110 dollarilla per osake.
2. Apple haastaa Qualcommin oikeuteen, koska Applen mukaan Qualcommin hinnoittelustrategia on epäreilu.
3. Aktivistisijoittaja Elliot Management ostaa NXP Semiconductorsista yli 6% osuuden väittäen, että Qualcommin tarjous NXP:sta on alihintainen. Elliot Management vaatii vähintään 130 dollaria per osake.
4. Siruvalmistaja Broadcom tekee ostotarjouksen Qualcommista 70 dollaria per osake hintaan. Qualcommin johto sanoo, että ostotarjous aliarvioi hinnan ja kehottaa osakkeenomistajia hylkäämään tarjouksen.
5. Muutaman kuukauden miettimisen jälkeen Broadcom korottaa ostotarjoustaan Qualcommista 82 dollariin per osake.

Tässä jaksossa

Ennustin, että tarina päättyy yksinkertaisesti siten, että Qualcomm ostaa NXP:n hieman korotettuun hintaan ja Broadcomm joutuu vetäytymään Qualcomm-tarjouksestaan. Mitäpä vielä! Kun Broadcomm oli tehnyt 82 dollaria per osake tarjouksen Qualcommista tarina jatkui näin.

6. Qualcomm pakotettiin neuvottelupöytään Broadcommin kanssa, koska 82 dollarin hinta per osake oli  jo 33% korotus nykyiseen osakkeen hintaan.
7. Qualcomm sopii aktivistisijoittajien kanssa NXP:n ostosta ja korottaa ostotarjouksensa 127,50 dollariin, per osake. Osto hyväksytään.
8. Broadcomm LASKEE tarjoustaan Qualcommista 79 dollariin per osake, koska Broadcommin mukaan Qualcomm maksoi ylihintaa NXP:sta ja näin yrityksen arvostus laski Broadcommin silmissä.
9. Asian piti ratketa 6.3. Qualcommin yhtiökokouksessa, mutta Qualcomm veti ässän hihastaan ja otti yhteyttä Yhdysvaltain hallintoon, koska heidän mielestään Broadcommin osto Qualcommista vaarantaisi klassisen ”national securityn”. Tämä perustuu siihen, että Qualcommilla on Yhdysvaltalaisena yhtiönä paljon tietoja yhdysvaltaisista, samalla kun Broadcomm, joka on tällä hetkellä Singaporelainen yritys, ei noudata samoja tietosuojalakeja kuin Yhdysvallat. Yhdysvallat puuttui asiaan ja yhtiökokousta lykättiin kuukaudella.
10. Broadcomm esittää, että sijoittaa 1,5 miljardia dollaria yhdysvaltalaisten insinöörien kouluttamiseen ja vahvistaa samalla suunnitelmansa siirtää pääkonttorinsa takaisin Yhdysvaltoihin tämän vuoden puolella.
11. Qualcomm nostaa osinkoaan 9%.
12. Intel tulee puskista ja on harkitsemassa huhujen mukaan tarjousta Broadcommista.
13. USA:n valtio antaa varoituksen Broadcommille Qualcommin ostotarjouksesta ja vahvistaa, että se on uhka kansalliselle turvallisuudelle.
13. Broadcomm ilmoittaa, että se kiihdyttää pääkonttorinsa siirtämistä Yhdysvaltoihin ja tulee tekemään tämän jo ennen Qualcommin lykättyä yhtiökokousta.
14. Donald Trump toteaa, että Broadcommin ostotarjous on riski Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle ja torjuu ostotarjouksen pysyvästi presidentin executive orderilla. Samalla todetaan, että Qualcommin pitää pitää yhtiökokous korkeintaan 10 päivän sisään presidentin ilmoituksesta.
15. Broadcomm vetää tarjouksensa Qualcommista pois markkinoilta. Tarina päättyy. For now..

 

Tämä kaikki tapahtui kuukaudessa.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Juonenkäänteet seuraavat tässä tarinassa toisiaan niin hurjaa tahtia, etten meinaa pysyä mukana. Nyt mukana on siis jo NXP, Qualcomm, Broadcomm ja Intel. Näistä 3 jälkimmäistä ovat valtavia tekijöitä, joiden kaikkien markkina-arvo liikkuu yli 100 miljardin paikkeilla. Ja mitä todennäköisemmin jokainen meistä omistaa parikin laitetta, joissa on varmasti jonkun näistä yritysten suunnitelemmista tai valmistaneista siruista. Kyseessä on siis tulevaisuuden teknologian uudelleenjako, joka on samalla supermielenkiintoinen, sekava, että myös vakava paikka.

Seuraan nykyään uutisia päivittäin Qualcommista, koska tällä hetkellä tylsää päivää ei näytä olevan tässä saagassa. Ja kun viime kirjoituksen jälkeen olin suhteellisen varma miten tarina tulee päättymään, nyt olen aidosti täysin ulapalla. On spekuloitu, että Broadcommin tarjouksessa Apple vaikuttaa taustalla, koska sirumarkkinat vaikuttavat suoraan myös heihin ja Apple on oikeusjutussa Qualcommin kanssa juuri lisensseihin liittyen.

Ja on myös huomattava, että tarinassa ei ole isojen tekijöiden määrästä huolimatta sitä yritystä, joka valmistaa suurimman osan maailman älypuhelinten siruista eli Samsungia. Jättiläiset taistelevat toisiaan vastaan, samalla kuin niitäkin suuremmat jättiläiset katselevat vierestä. Mutta kuinka kauan? Aika näyttää. Qualcommin yhtiökokous, jossa asioiden pitäisi selvitä, on viimeistän 23.3.2018. Jos mitään ei vaan käy siinä välissä.

Kuka sanoi, että sijoittaminen on tylsää!?

2 kommenttia artikkeliin ”Qualcomm-saaga on jännittävämpi kuin Game of Thrones”

Jätä kommentti