Olet saattanut lukempia aikaisempia tekstejä Qualcomm nimisestä yrityksestä. Kirjoitin ensimmäisen tekstin Qualcommista jo yli vuosi sitten kun ostin Qualcommia salkkuuni ensimmäisen kerran. Vuoden aikana olen ostellut Qualcommia aina lisää, kun olen siitä kirjoitellut ja nyt se on noussutkin salkkuni 4. isoimmaksi omistukseksi, koska yrityksen osake on mielestäni ollut koko ajan väliaikaisen epärationaalisen paineen alla, vaikka samalla yritys on parantunut tulostaan koko ajan. Mikäli et ole tutustunut Qualcomm-saagaan, suosittelen vahvasti tutustumaan siihen kirjoitusteni aikajanan avulla.
1. Qualcommia salkkuun ensimmäisen kerran ja kriisin alku (25.4.2017)
2. Yritysostoja, sakkoja ja lisää oikeusjuttuja (19.10.2017)
3. Qualcomm vs. Broadcom part 1 (8.2.2018)
4. Qualcom vs. Broadcom-saaga part 2 (16.3.2018)
5. Lisää Qualcommia salkkuun (5.7.2018)
Näkemykseni lyhyesti

Kriisissä oli siis monta tekijää. Ensinnäkin Apple on haastanut Qualcommin oikeuteenn hinnoittelusopimuksista ja ei ole maksanut yli vuoteen sopimuksen mukaisia maksuja Qualcommille. Pienemmälle firmalle tämä olisi valtava menetys, mutta Qualcomm on kooltaan sen kokoinen, että se pystyy ottamaan vastaan Applen räyhäämisen. Apple kun ei ole Qualcommin ainoa asiakas.
Toisaalla Qualcomm oli ostamassa hollantilaista siruvalmistaja NXPI:tä, joka hyväksyttiin nopeasti kaikkialla muualla paitsi Kiinassa. Kiinan kilpailuviranomaiset eivät hyväksyneet kauppaa nopeastia ja kun Trumpin kauppapolitiikka alkoi mennä epämääräiseksi, päätös vain lykkääntyi ja lykkääntyi. Koska aika venyi, aktivistisijoittaja Elliot Management ostaa NXP Semiconductorsista yli 6% osuuden väittäen, että Qualcommin tarjous NXP:sta on alihintainen. Elliot Management pyysi kauppahintaan 8 miljardia lisää. Qualcomm päätyy tarjoamaan 6 miljardia lisää.
Kolmanneksi siruvalmistaja Broadcom tekee ostotarjouksen Qualcommista. Muutaman kuukauden miettimisen Broadcom korottaa ostotarjoustaan Qualcommista entisestään ja arvostaa Qualcommin 82 dollariin per osake. Ehtona tähän kauppaan kuitenkin on se, että Qualcomm ei ostaisi NXPI:tä, koska Broadcomin näkemyksen mukaan Qualcomm maksaa ylihintaa korotetun tarjouksen myötä.
Kaiken tämän sekoilun takia Qualcommin osake seilaili suurimman osan ajasta 50 ja 60 dollarin välillä osinkotuoton heiluessa 4-5% välillä. Tämä oli mielestäni käsittämätöntä, koska Qualcommista oli tehty huomattavasti korkeampi ostotarjous ja NXPI-ostoksen myötä Qualcomm kasvaisi entistä suuremmaksi. Oli siis kaksi eri vaihtoehtoa:
1) Qualcomm ostetaan pois 82 dollarilla ja Qualcommin osake nousis kertaheitolla yli 30%
2) Qualcomm ostaa NXPI:n ja sen tuloksentekokyky kasvaa huomattavasti, jolloin tie olisi vain ylöspäin, koska jo tämänhetkiselle tulokselle Qualcomm oli aliarvostettu käytännössä nollakasvuun.
Olin 90% varma, että jompikumpi näistä skenaarioista toteutuu ja mielestäni kyseessä oli aivan selkeä hetkellinen markkinoiden toimimattomuus ja aliarvostus. Tankkasinkin Qualcommia siis erittäin moneen otteeseen viime vuoden varrella. Mutta kuinkas sitten kävikään…
Qualcomm saagan lopputulos – kannattiko näkemyksen ottaminen?
Trumpin ja Kiinan kädenvääntö toi aivan uuden aspektin koko Qualcomm-saagaan. Saattoi olla mahdollista, että Qualcomm hylkää koko tarjouksen NXPI:stä, koska se oli odottanut Kiinan hyväksyntää jo puolitoista vuotta. Kun miettii, paljo jenkkilakimiehille maksetaan palkkaa, on kyseessä erittäin huomattava summa ajallista ja rahallista panostusta.
Qualcomm ilmoittikin, että 25.7.2018 on viimeinen päivä ja mikäli ennen sitä ei Kiinasta kuulu, Qualcomm luovuttaa NXPI-yrityskaupan kanssa ja maksaa NXPI:lle 2 miljardin sopimusrikkomusmaksun. Tämä oli mielestäni oikein, koska oli selkeää, että Qualcomm oli vain joutunut osaksi Trumpin kauppasotaa ja Trumpin tuntien mistään ei olisi enää voinut olla varma. Samalla Qualcomm julkistaisi 30 miljardin dollarin omien osakkeiden ostosuunnitelman, joka sen hetkisellä kurssilla tarkoittaisi 30% koko yrityksen markkina-arvosta.
25.7.2018 oli, tuli ja meni ja Kiinasta ei kuulunut. Qualcomm heitti hanskat tiskiin, maksoi 2 miljardia NXPI:lle, julkaisi kaikkia analyytikoiden odotuksia paremman tuloksen ja julkaisi samalla 30 miljardin omien osakkaiden takaisinostosuunnitelman. Osake korjasikin itseään asian selvittyä heti 7% ylöspäin.
Mikä oli siis lopputulos?
1. Qualcomm ei saanut havittelemaansa yritystä, mutta toisaalta ei samalla joutunut maksaa siitä ylihintaa
2. Aktivistisijoittaja Elliot Management teki laskelmieni mukaan n. 900 miljoonaa dollaria tappiota, koska kauppa ei mennyt läpi ja NXPI:n osakekurssi laski lähes 10% kun kauppa ei toteutunut.
3. Minä jatkan onnellisena Qualcommin omistusta ja odottelen lisää hyviä uutisia ja lisärahavirtaa kunhan Apple maksaa pulisematta velkansa Qualcommille.
Olin alusta asti sitä mieltä, että Qualcommiin sijoittamisella ei pystynyt kuin voittamaan pitkällä aikavälillä. Osake oli selkeästi aliarvostettu epävarman lopputuloksen takia, joka on markkinoilla yleistä. Huvittavaa kuitenkin oli se, että vaikka lopputulos oli epävarma, kaikki lopputulokset olisivat olleet positiivisia Qualcommille.
Tässä kerran taas nähtiin se, että osakemarkkinat ovat kaukana tehokkaista ja näinä aikoina kun indeksit koputtelevat kaikkien aikojen ennätyslukuja, aliarvostettuja osakkeita pystyy silti löytämään. Nyt näyttääkin nopeasti siltä, että se ensimmäinen 100 000 euroa saattaa olla hyvinkin mahdollista tämän vuoden puolella.