Miksi raha on maailman vaikein asia?

Ajatuksen tähän kirjoitukseen sain niinkin epäintuitiiviselta kuulostavalta taholta kuin Antti Tuiskulta. Tarkemmin sanottuna Antti Tuiskun uudesta sinkusta ”Rahan takii”, jossa Antti laulaa rankasta twerkkaustyämiähen arjesta.  Usein populaarikulttuuri ja taide ovat parhaita tapoja käsitellä elämän vaikeita asioita, mutta jäin kappaleen kuultuani miettimään, miten rahaa yleensä käsitellään taiteessa ja tulin siihen tulokseen, että raha aiheena ja sen käsittely on erittäin polarisoitunut.

Joko käsitys rahasta on glorifioitua, jolloin se yhdistetään yleensä pikavoittoihin, törkeyteen, maailmanomistaja-asenteeseen tai yhdistelmään näistä (tästä esimerkkinä TV-sarjat Suits ja Billions tai elokuvat kuten Wall Street, Wolf of Wall Street tai The Social Network. Musiikin puolella voi ottaa käytännössä minkä tahansa mainstream rap tai hiphop biisin ja tietää mistä lauletaan. Naisista ja rahasta tietenkin. Yhdistettynä alkoholiin.

Toisesta päästä sitten löytyy esimerkiksi Suomessa erittäin suosittu kurjuusporno, niin kirjallisuuden, tv-sarjojen kuin elokuvien saralla. Näissä tuotoksissa taiteellisuus perustuu oman näkemykseni siihen, mitä inhorealistisempi kuvaus kurjasta arjesta, sen parempi.

Olen Hollywood-tyyppiä. Pidän kevyestä viihteestä ja mielestäni esim. Suits sekä Wolf of Wall Street ovat mitä mainiompaa viihdettä. Suomalaisista tuotoksista en juurikaan välitä. Kysymys kuitenkin kuuluu, että entä se maailma näiden kahden ääripään välissä? Eli se, mihin me 90% suomalaisista osumme. Rahan tärkeyden kuvaus arjessa ja etenkin rahakärjellä (ei rahanteon kärjellä) tehty taide tavallisesta elämästä on lähes olematonta.

Uskoisin syyn olevan se, että raha on oikeasti aivan järjettömän vaikea asia jokaiselle meistä. Ja toisaalta, ääripäät ovat aina mielenkiintoisempia. Tämä on mielestäni myös suuri syy siihen, miksi raha on edelleen tietyllä tasolla tabu yhteiskunnassa ja vaikea asia. Jos edes taide ei voi koskettaa aihetta kuin pinnallisella tasolla ääripäiden avulla, kasvattaa se kynnystä entisestään.

Loppuun vielä kappalesuosituksena henkilökohtainen lempibiisini rahasta ja sen sanoitukset. Onneksi Princen tuotanto palasi juuri muutama viikko sitten Spotifyhin, koska Youtubesta kappaletta ei löydy.

Prince – Money Don’t Matter 2 Night

One more card and it’s twenty two
Unlucky for him again
He never had respect for money it’s true
That’s why he never wins
That’s why he never ever has enough
To treat his lady right
He just pushes her away in a huff
And says ’Money don’t matter to night’

Money don’t matter to night
It sure didn’t matter yesterday
Just when you think you’ve got more than enough
That’s when it all up and flies away
That’s when you find out that you’re better off
Makin’ sure your soul’s alright
’Cause money didn’t matter yesterday,
And it sure don’t matter to night

Look, here’s a cool investment
They’re tellin’ him he just can’t lose
So he goes off and tries to find a partner
But all he finds are users (users)
All he finds are snakes in ever color
Every nationality and size
Seems like the only thing he can do
Is just roll his eyes, and say that

(Chorus)

Hey now, maybe we can find a good reason
To send a child off to war
So what if we’re controllin’ all the oil,
Is it worth a child dying for? (is it worth it?)
If long life is what we all live for
Then long life will come to pass
Anything is better than the picture of the child
In a cloud of gas
And you think you got it bad

(Chorus)

Mikä on sinun lempitaidetuotoksesi rahasta?

3 kommenttia artikkeliin ”Miksi raha on maailman vaikein asia?”

Jätä kommentti