Kirjoitin muutama viikko siitä, kuinka se, että en ymmärrä kuluttamista vähentää tienaamiskykyäni. Rahan tekeminen ei tänä päivänä ole allekirjoittaneelle tai monelle muullekaan tässä maailmassa pelkkää töissä käyntiä ja palkan kuittaamista kuukausittain, sillä tutkimustenkin mukaan yhä useampi tavoittelee nykyään taloudellista riippumattomuutta tai jostain muusta syystä hankkii sivutuloja erilaisia reittejä pitkin – haastakseen itseään tai vaikka nostaakseen vain omaa elintasoaan.
Internet avaa oven kaikille meistä rahavirtoihin ja loputtomaan kuluttajakuntaan
Jokainen voi tänä päivänä tehdä rahaa, tai ainakin yrittää tehdä rahaa kotisohvaltakin käsin. Internet avaa ovet monenlaiseen. Kokeile vaikka nettikasinoa, ja huomaat, että raha liikkuu suuntaan jos toiseenkin sekunneissa. Samoin esimerkiksi erilaiset uuden ajan sijoituspalvelut tarjoavat ihmisille mahdollisuuden yrittää erilaisia äkkirikastumisia kotisohvalta käsin – ja etenkin viime viikkojen ja kuukausien markkinaeuforiassa tätä on tapahtunut enemmän kuin koskaan aiemmin. Hyvä kuitenkin on muistaa, että se mikä menee ylös, tulee myös usein erittäin lujaa alas.
Kun unohdetaan hyvä tuuri ja äkkirikastuminen, pitkäjänteinen rahanteko on kuitenkin ennen kaikkea luovuutta – jotain mitä itseltäni puuttuu. Parhaiten menestyvät ihmiset, jotka keksivät luovia – ja ennen kaikkea monenlaisia – tapoja luoda rahaa. Vuosi 2020 on omalta osaltaan osoittanut sen, että mihinkään ei voi tuudittautua ja asiat voivat muuttua oikeasti vain hetkessä täysin itsestä riippumatta.
Jos vertaa esim. kahta yrittäjää – toista joka olisi juuri ennen helmikuuta perustanut verkkokaupan ja toisen, joka olisi perustanut vihdoin unelmiensa kahvilan. Täysin näistä henkilöistä riippumatta toinen heistä olisi menestynyt huomattavasti todennäköisemmin kuin toinen. Rahavirrat voivat yhtäkkiä kadota nopeasti, ja silloin tarvitaan luovia ratkaisuja.
Luovuus taas on erittäin aliarvostettu piirre. Kuka tahansa voi tänä päivänä löytää internetistä tietoa sekunneissa. Ratkaisevaa on se, miten tätä tietoa pystyy käyttämään hyödykseen – taito, joka on myös työelämässä entistä arvostetumpi. He, jotka osaavat olla luovia ja keksivät luovia ratkaisuja, keksivät myös helpommin tapoja tehdä rahaa. Rahanteko on monella tapaa luovuutta, siinä missä moni muukin asia.
Ne, jotka keksivät ensimmäisenä jonkin uuden tavan tienata rahaa, ovat yleensä parhailla apajilla. Mitä myöhemmin uuteen pääsee mukaan, sitä todennäköisempää on, että sillä tienaaminen ei enää ole helppoa, tai ainakaan niin helppoa kuin aiemmin. Tämä pätee oikeastaan kaikkeen Internetissä oli kyse vaikka tubettamisesta tai bloggaamisesta. Ellei ole erityisen luova, jolloin ns. “kypsään markkinaan” tuleminen saattaa olla loppupeleissä hyväkin asia.
Käydään seuraavaksi läpi muutamia esimerkkejä siitä, miten rahan tekeminen vaatii luovuutta.
Luovuus on monialaista
Luovuudesta saattaa tulla mieleen taideteokset, musiikki tai jokin muu vastaava asia. Todellisuudessa luovuus on kuitenkin paljon muutakin. Itse asiassa niillä luovilla aloilla, joihin yhdistämme luovuuden ensin, vain ani harva pääsee oikeasti hyville tienesteille. Taideteosten ja kappaleiden sijaan luovuutta on keksiä mitä tahansa uutta – joka ei liity suoraan taiteeseen.
Luovuus ei välttämättä vaadi kokonaan uuden asian keksimistä. Ehkä parhaat ideat ovat syntyneet silloin, kun jo olemassa olevia ideoita on jalostettu edelleen ja kehitetty paremmiksi. Luovat ihmiset ammentavat tietoa eri lähteistä pyrkien käyttämään niitä omalla tavallaan hyväksi.
Valmiita ideoita rahantekemiseen on toki netti ja erilaiset tietolähteet pullollaan, mutta parhaiten menestyy keksiessään itse jotain uutta. Kun pystyy ammentamaan tietoa ja kehittämään samalla jotain omaa, ollaan parhaassa tilanteessa.
Nykypäivänä tilanne on erityisen hyvä. Aiemmin tavallisessa työssä olevien ihmisten luovuutta on kenties rajoitettukin. Nykyisin tilanne on parempi työelämässä. Ihmisten työnkuvat ovat laajempia kuin aiemmin, ja esihenkilökulttuuri on muuttunut paremmin myös alaiset huomioon ottavaksi – myös innovaatio buzz-wordina on suositumpi kuin koskaan lähes jokaisessa organisaatiossa.
Samalla mukaan ovat tulleet lukuiset sivutulomahdollisuudet. Sivutuloja on ollut aiemminkin mahdollista hankkia eri reittejä pitkin. Tänä päivänä informaatiota on kuitenkin aivan eri tavalla kuin ennen. Lisäksi internet jo itsessään avaa ovet niin moniin eri rahanteon mahdollisuuksiin, että jokaiselle löytyy jokin tapa tienata rahaa. Jokaisen meistä vain pitää löytää itselle ja omaan osaamiseen sopivimmat tavat tienata.
En ole itse asiassa tänä vuonna kirjoittanut vielä erilaisista lisätulolähteistä, koska ajattelin, että testaan henkilökohtaisesti mahdollisimman monta tänä vuonna ennen kuin voin asiasta kirjoittaa. Voit siis odottaa, että kirjoitan sivutulolähteistä erittäin kattavan kirjoituksen vielä tämän vuoden puolella. Lupaan, että myös sinä löydät sieltä asian, mitä voisit harkita omalle kohdallesi.
Luovuuttakin voi opetella
Moni ajattelee, ettei vain ole luonnostaan luova. Luovuus yhdistetään niin helposti taiteellisiin aiheisiin, että moni ei edes tajua, kuinka luova loppujen lopuksi onkaan. On täysin normaalia, että mieleen ei juuri tällä sekunnilla tule maailmaa mullistavaa uutta rahanteon mahdollisuutta. Jos se olisi niin helppoa, kaikki tekisivät sen.
Sen sijaan jokaisella on mahdollisuus keksiä jotain pienempää uutta. Valmiita ideoita voi aina parannella. Jokainen voi löytää luovia tapoja. Bisnesideatkin syntyvät useimmiten tarpeesta. Bisnesideoiden kehittäjät ovat itsekin kuluttajia, jotka ovat havainneet ettei jokin asia toimi, vaatien parempia ratkaisuja.
Eräs tuttavani perusti esim. viime vuonna koiranruokakaupan, joka erikoistuu tiettyyn nicheen. Mietin, että miten tämä toimii, koska ala on jo valmiiksi erittäin kilpailtu. Vuoden jälkeen näyttää kuitenkin siltä, että homma on lähtenyt erinomaisesti käyntiin ja tarpeeksi tutkimusta tehtyään hän löysi kuin löysikin sopivan nichen, jossa tehdä rahaa. Luovuus ratkaista tämän nichen ongelma riittii tekemään konseptista onnistuneen.
Luovuudessa tärkeää onkin asioiden kyseenalaistaminen. Kaikkea syötettyä tietoa ei kannata niellä pureskelematta. Sen sijaan, että miettisi miten, kannattaakin monesti miettiä miksi. Miksi jokin asia tehdään näin, ja miten tätä asiaa voisi kenties vieläkin parantaa? Ehkä esitelty tapa ei oikeasti olekaan se kaikkein optimaalisin ja jollain tapaa siitä voisi milloin missäkin tapauksessa tienata enemmänkin rahaa.
Välillä on tietenkin tärkeää kuunnella fiksumpia tai jostain asiasta enemmän tietäviä. Muilta kannattaa oppia. Jos pystyy oppimaan muiden neuvoista sekä virheistä on oikeilla jäljillä. Usein suurin luovuuden este rahan tekemiseen monelle meistä onkin epäonnistumisen pelko. Mitä jos tämä ei onnistukaan? Mitä jos kulutin tähän turhaan aikaa – tai pahimmassa tapauksessa rahaa?
Itselläni oli näiden ajatusten kanssa painimisessa erittäin paljon tekemistä – vaikka aloin tekemään blogillani jossain kohtaa rahaa, silti minulla oli koko ajan vaikeampaa kuluttaa siihen rahaa – mutta kuten kaikessa – raha tulee rahan luokse. Ja käytännössä jos rahaa haluaa tehdä, pitää myös uskaltaa investoida ja käyttää rahaa. Monelle se saattaa tuntua erittäin epäloogiselta ensi alkuun, mutta ilman rahan kuluttamista, rahan tekeminen muuttuu järjettömästi vaikeammaksi.
Virheiden pelkääminen on ehkä turhinta kaikesta. Kukaan meistä ei pysty välttymään virheiltä ja kaikki meistä niitä tekevät jatkuvasti. Luovuutta on sekin, että osaa myöntää virheet sekä ennen kaikkea keksiä, miten niitä ei toista. Jos jokin juttu ei toimi, luovat ihmiset keksivät tavan saada sen toimimaan.
Tämä quote taitaa itseasiassa ihan oikeasti kuulua Einsteinille ja on yksi oman elämäni tärkeimpiä ohjenuoria ja joka on myös auttanut omaa luovuuttani: ”Hulluus on sitä, että toistaa yhä uudelleen samaa mutta odottaa silti eri tulosta.”. Nykyään pyrin olemaan enemmän luova ja vähemmän hullu.
Yhteenveto
Luovuus – ja ennen kaikkea sen käyttäminen rahan tekemiseen on yksi aliarvostetuimmista asioista maailmassa. Monelle – myös itselleni – luovuus on jotain niin puhdasta, että sen sekoittaminen rahan tekoon saattaa tuntua hieman syntiseltä.
Ainakin, jos kysyy ihan aidoilta taitelijoilta. Huhujen mukaan, kun aitoa taidetta ei synny rahan ehdoilla, tai rahan kannustamana. Tästä hyviä esimerkkejä löytyy läpi historian, sillä yllättävän moni etenkin historian arvostetuimmista taitelijoista ei ole koskaan nähnyt sitä päivää, kun heidän taidettaan on alettu arvostamaan miljoonissa, tai edes tuhansissa.
Onko puhdas luovuus ja rahan tekeminen sinun mielestäsi jossain kohtaan ristiriidassa keskenään vai allekirjoitatko väitteen siitä, että luovuus vain parantaa rahantekotaitoja?
P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksista
Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram
Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi