Relais Group – listautumisanti, jossa on kaikki tähdet kohdallaan

En muista milloin viimeksi olisi tullut Relais Groupin kaltainen listautumisanti. Yritys on suurimmalle osalle suomalaisista täysin vieras. Tästä huolimatta mielenkiinto yritykseen ja listautumisantiin on erittäin korkea yksityissijoittajien puolelta. Näyttää siltä, että ylimerkintä on lähes sadanprosentin varma ja osake todennäköisesti nousee heti ensimmäisenä päivänä pörssissä

Miksi Relais Groupin listautumisanti ylimerkitään?

Relais group listautumisanti
Lähde: Relais.fi

Uudemmille sijoittajille – ylimerkintä listautumisannissa tarkoittaa siis tilannetta, jossa ihmiset ja institutionaaliset sijoittajat olisivat valmiita ostamaan osakkeita enemmän kuin yritys tarjoaa myytäväksi listautumisannissa.

Koska Relais Group on varmasti monelle täysin vieras yritys (kuten oli minullekin ennen tätä listautumisantia), ensin lyhyesti yrityksestä. Omien sanojensa mukaan Relais Group on yritys, joka tukee asiakkaidensa liiketoimintaa ja kehittää aktiivisesti ajoneuvojen sähkövaruste- ja varaosaliiketoimintaa Pohjoismaissa ja Baltiassa. Ei kauhean seksikästä liiketoimintaa, joten miksi Relais Groupin listautumisanti sitten on niin kovassa suosiossa?

Kaikki lähtee Relais Groupin hallituksen puheenjohtajasta, joka on kuka muukaan kuin Kari Stadigh – Sammon konserninjohtaja, joka on Sammosta irtautumassa vähitellen. Stadigh on erittäin korkean tason yritysjohtaja ja hallitusammattilainen, joten hänen nimensä tuo automaattisesti järkyttävästi uskottavuutta yrityksen toimintaan. Yrityksen hallituksesta löytyy myös eräs Olli-Pekka Kallasvuo, joka muistetaan ei-yhtä-imartelevasti Nokian toimitusjohtajan sen romahduksen vuosina. Kaikesta huolimatta Relaisin hallituksessa on yllättävän paljon tähtivoimaa, kun miettii, että yritys on kuitenkin pörssilistaamaton keskikokoinen yhtiö.

Vaikka Relais-uutisointi on ollut talouslehdissä erittäin Stadigh-painotteista, on Relais Group saanut viime aikoina lisää sulkia hattuun. Toisena nimittäin analyytikkoyhtiö Inderes pääsi sanomasta raportissaan, että ”Näin ollen
pidämme osakeannin hinnoittelua houkuttelevanaja sijoittajan tuotto-odotusta hyvänä.” Etenkin piensijoittajien keskuudessa Inderes on noussut arvoon arvaamattomaan, joten pelkästään tuo yksi lause tulee johtamaan miljoonien eurojen valumiseen listautumisantiin.

Kolmantena jopa sijoitustoimittaja/kirjailija Merja Mähkä sanoi Twitterissä seuraavaa: ”Sanoisin, että Sokea Reettakin näkisi, että tämä anti ylimerkitään ja ekana päivänä nähdään pomppu.”

Kyseessä onkin omalla tavallaan itseään toteuttava lupaus. Kun näin monesta erittäin vaikuttavasta tuutista tulee samaa viestiä, käyttäytyvät ihmiset usein hyvin ennalta-arvattavalla tavalla. Listautumisanti tullaan erittäin todennäköisesti ylimerkitsemään ja ensimmäisenä päivänä nähtänee ainakin hetkellisesti 10-20% nousu Relaisin osakkeen hinnassa.

Miksi en sitten itse osallistu Relais Groupin antiin?

Monella tapaa Relais Groupin anti muistuttaa minua Aallon Groupin osakeantia, johon osallistuin hyvällä menestyksellä. Merkit olivat siinä annissa oikeastaan lähes identtiset. Merja Mähkä haastatteli TJ:tä, Inderes arvioi hinnan halvaksi. Lopputuloksena järkyttävä ylimerkintä ja se, että sain n. 10% osakkeista, jotka olisin halunnut. Ensimmäisenä päivänä Aallon Groupin osake nousikin 30% ja on noussut vielä senkin jälkeen 15%.

Relais Groupilta odotan suhteellisen samanlaista alkua pörssiin. En kuitenkaan osallistu tähän antiin. Syyt tähän ovat monisyiset.

Ensinnäkin, en ymmärrä liiketoimintaa tarpeeksi hyvin. Kieltämättä kyse ei ole mistään rakettitieteestä, mutta en ymmärrä, miksi Relais olisi yhtään sen parempi kuin mikään muukaan alan yritys. Seuraan samankaltaisia yrityksiä Yhdysvaltain markkinoilla ja niiden meno on suhteellisen vauhdikasta nousuineen ja laskuineen.

Toisena, yksityisihmisenä listautumisantiin osallistuminen on aina yhtä ärsyttävää. Yksityisihmisen listautumisannissa se rahamäärä, jolla haluat osakkeita, annetaan annin järjestäjälle. Saat rahasi takaisin vasta kun yhtiö listautuu pörssiin.

Jos siis laittaisin koko käteiskassani osakkeisiin (kuten tässä tilanteessa kannattaisi), olisi todennäköistä, että antaisin 10 000 euroa säästöön listautumisjärjestäjälle viikoksi-kahdeksi ja lopuksi saisin suurimman osan rahoista takaisin viikkojen päästä, kun anti ylimerkitään ja saisin vain kourallisen osakkeita siitä, mitä minun piti alunperin saada. Samalla en pysty tekemään muita osakeostoksiani, koska rahojani hillotan ties missä pankkitilillä.

Tämä on yksi asioita, joiden haluaisin muuttuvassa yksityishenkilöiden listautumisanneissa – rahat voitaisiin palauttaa heti kun tiedetään, kuinka monta osaketta saa. Käsittääkseni institutionaalisilla sijoittajilla tämä toimii järkevämmin. (Edit: tässä kyseisessä annissa Nordnet palauttaa Nordnetin tileille jo samana päivänä rahat – mielenkiintoista on nähdä, tuleeko tämä pätemään myös kaikkiin tulevaisuuden anteihin, joissa Nordnet on mukana. Muutkin rahoituspalvelijat voisivat ottaa tästä mallia). 

Kolmantena, Relais Group ei millään tavalla sovi sijoitusstrategiaani. Yritys ei vaikuta erityiseltä nykyisyyden tai tulevaisuuden osinkokoneelta (listautumishinnalle taso tosin tyydyttävä n. 3%), kasvunäkymät ovat suhteellisen korkean riskin markkinoilla ja ymmärrykseni yrityksestä ei ole tarpeeksi syvä.

Neljäntenä, käytännössä annin ylimerkinnän tiellä voi olla vain yksi merkittävä tekijä. Mikäli suomalaiset piensijoittajat oikeasti pitävät rahojaan tileillä vuodenvaihteeseen saakka, kunnes osakesäästötili julkaistaan. Pidän tätä epätodennäköisenä, mutta massoja on vaikea ennustaa ja voi hyvinkin olla, että kymmennet tuhannet suomalaissijoittajat kasvattavat tällä hetkellä sotakassaa vuoden alkua varten, jolloin rahat voi laittaa osakesäästötilille. Tämä voi vähentää merkittävästi myös Relaisin antikiimaa.

Yhteenveto

Lopuksi täytyy sanoa se, että en usko, että kukaan, joka Relais Groupin osakeantiin nyt osallistuu, pettyy. Tulossa on erittäin todennäköisesti ylimerkintäilmoitus 11.10 klo 16.00, joka on ensimmäinen hetki kun ilmoituksen saa antaa. Ylimerkintä johtaa usein ns. FOMO-efektiin, jossa osakkeen kurssi raketoi entisestään kun se vihdoin pörssiin listautuu – ihmiset ja institutionaaliset sijoittajat haluavat sen, mitä eivät listautumisessa saaneet. Jos siis haluaa mukaan ja kuitata suhteellisen varmat (varmoja voittoja ei osakemarkkinoilla ole olemassa) pienet pikavoitot, vielä ehtii antiin osallistua.

Aika näyttää, miten Relais Groupin strategian käy, onnistuuko kasvu vai ei. Jos onnistuu, kaikki Relais Groupin listautumisantiin osallistuneet tulevat tekemään erittäin hyvän tilin. Jos ei, en usko, että kurssi ainakaan laskee pitkällä aikavälillä, jos strategiassa ja visiossa kuvatut tavoitteet onnistuvat edes puoliksi.

Päivitys 11.10.2019 klo 21.10:

Anti ylimerkittiin 5 tuntia sen jälkeen, kun ilmoitus saatiin antaa kuten olettaa saattoi. Ensimmäisenä pörssipäivänä siis oletettavissa pieni pomppu. Lähde.

P.S. Muista seurata Omavaraisuushaastetta myös sosiaalisessa mediassa saadaksesi heti tiedon uusimmista kirjoituksistani.

Omavaraisuushaaste Facebook
Omavaraisuushaaste Twitter
Omavaraisuushaaste Instagram

Omavaraisuushaaste Shareville
Omavaraisuushaaste Bloglovin’
Omavaraisuushaaste Blogit.fi

 

 

2 kommenttia artikkeliin ”Relais Group – listautumisanti, jossa on kaikki tähdet kohdallaan”

    • Jep, yleensä ensimmäinen listautumispäivä on se korkein kohta vähään aikaan, kun silloin vielä ihmiset tankkaavat osakkeita, joita eivät listautumisesta saaneet – eli toisin sanoen myös paras paikka myydä osakkeita. Toinen pörssipäivä jo usein paljon heikompi, mutta näyttää edelleen olevan kuitenkin antihintaa korkeammalla.

      Vastaa

Jätä kommentti